Rengör grillgallret Guide: Rengöra grillen på rätt sätt

De flesta av oss älskar när solen skiner från en klar himmel och grillmaten står på bordet. Men oavsett om du är en grillmästare eller en nybörjare när det gäller utomhusmatlagning måste alla veta hur man rengör ett grillgaller ordentligt.

En smutsig grill är inte bara en hälsorisk. Det förändrar också smaken på maten och kan förlänga tillagningstiden. För att undvika cancerframkallande ämnen (och dåligt smakande biffar, korvar osv.) bör du veta hur du tar bort även den hårdaste smuts från grillgallret.

Vill du lära dig hur du rengör grillen på rätt sätt så att maten smakar bättre? Då kan du läsa mer om detta här.

husmagasinet-rengøring af grillrist

Läs också: de bästa grilltermometrarna och kökstermometrarna

Grillgaller kan förstöras av felaktig rengöring

Grillgaller tål vanligtvis mycket, men det finns en gräns. Om du rengör ett grillgaller på fel sätt riskerar du att få ett trasigt galler, vilket innebär att du måste investera i ett nytt galler eller en helt ny grill. Detta kan snabbt bli en dyr upplevelse.

Det lönar sig därför att veta hur man rengör ett grillgaller. När du vet hur du rengör grillen på bästa sätt kan du använda den om och om igen utan problem.

Ta reda på materialet för gallret

Innan du börjar rengöra en grill måste du ta reda på vilket material den är tillverkad av. Detta beror på att du måste använda en rengöringsmetod som beror på materialet i varje grill. Därför bör du börja med att ta reda på vilket material grillgallret är tillverkat av. Är det:

  • Ett grillgaller av rostfritt stål
  • Ett grillgaller av gjutjärn
  • Ett grillgaller av emaljerat gjutjärn

Hur man rengör en gjutjärnsgrill

När det gäller rengöring av en gjutjärnsgrillplatta råder det delade meningar om vilken metod som är bäst. En sak är dock säker. Även om ett gjutjärnsgaller kan tåla en hel del misshandel är en blandning av tvål och vatten ingen bra lösning.

Även om du inte kan använda tvål och vatten för att rengöra ett grillgaller i gjutjärn behöver du inte oroa dig för att det är besvärligt. Nedan följer de enkla stegen du bör följa för att få ett fint och rent grillgaller i gjutjärn.

Steg 1: Sätt igång grillen och bränn upp resterna

rengøring af grill med varme

För att ta bort det mest synliga skräpet och smutsen efter grillningen, skruva upp grillvärmen helt och hållet och stäng locket så att allt blir kolat. Du kommer att få ett svart grillgaller som är förkolnat.

Relaterad artikel Är Morsø Forno den bästa pizzaugnen?

Steg 2: Få ett bra grepp om en mässingsborste

Hitta en diskskål eller ett badkar som passar grillgallret. Fyll skålen eller badkaret med varmt vatten och placera gallret i det. Börja nu skrubba grillgallret med mässingsborsten och använd varmt vatten för att ta bort smuts.

Steg 3: En bra lösning för sällsynta fall

Om du står inför ett sällsynt och extremt fall av smuts och smuts på ett gjutjärnsgaller måste du tyvärr använda diskmedel. Diskmedel är ett fettlösningsmedel.

Detta är dock en lösning som du endast bör använda när gallret är i riktigt dåligt skick. Du bör inte använda rengöringsmedel hela tiden eftersom det blottar porerna i gjutjärnet. När porerna är blottade rostar gjutjärnet lättare.

Hur man rengör ett grillgaller av emaljerat gjutjärn

Om du har en stekplatta i emaljerat gjutjärn ska du vara medveten om att det är den mest ömtåliga och känsligaste av alla stekplattor. Du bör därför vara särskilt välinformerad om hur du rengör den här typen av grill.

Steg 1: Hetta upp gallret för att bränna bort matrester

Börja med att värma upp grillgallret helt och hållet så att alla rester blir kolade på bästa möjliga sätt. Det gör det lättare att ta bort dem efteråt. Låt gallret svalna helt innan du fortsätter rengöringen.

Steg 2: Tvätta sedan med en nylonborste och varmt tvålvatten

Använd en diskbänk eller ett badkar av samma storlek som grillgallret för att blötlägga gallret i varmt vatten med diskmedel. Om det behövs, låt gallret ligga i blöt i en halvtimme innan du skrubbar det med en nylonborste tills det är helt rent.

Det är mycket viktigt att du ser till att torka gallret helt och hållet efteråt. Ett sätt att göra detta är att använda en varm grill. Det är viktigt att gallret är helt torrt, eftersom rengöringsmedlet kan tränga in i gjutjärnet om det finns en spricka i emaljen. Detta blottar porerna och gör att rost kan bildas.

Hur man rengör ett grillgaller i rostfritt stål

rengøring af grillrist i rustfrit stål

Om du har valt en grill med ett grillgaller i rostfritt stål har du tur. Det är du, för ett grillgaller i rostfritt stål måste anses vara den lättaste typen av galler att rengöra i den här artikeln.

För att rengöra ett grillgaller i rostfritt stål kan du använda de verktyg du har till hands. Du kan också använda den metod som du tycker är lättast. Det finns faktiskt ett val mellan metallborstar, rengöringsmedel och stålullssvampar.

Steg 1: Värm upp grillen för att bli av med matrester

Värm upp grillen och använd en grillborste. Gör allt du kan för att få bort det mesta av smutsen från grillgallret. Det är en bra idé att börja städningen på detta sätt. Det gör det lättare att börja rengöra gallret efteråt.

Steg 2: Blötlägg grillgallret i varmt tvålvatten

För att göra det så enkelt som möjligt för dig börjar du med att blötlägga gallret i en diskbunke eller ett badkar. Använd varmt vatten med lite diskmedel. Hur länge ett grillgaller i rostfritt stål behöver ligga i blöt beror på hur smutsigt gallret är. Du kan låta gallret ligga kvar i vattenbadet till nästa dag.

Steg 3: Använd ditt knivfett

När gallret har legat tillräckligt länge i tvålvattnet börjar du använda ditt knivfett tillsammans med en riktigt bra borste. Denna borste bör antingen vara en stålborste eller en skurkudde av stålull.

Skrubba noggrant med den borste du valt tills alla matrester är borta. Därefter har du ett grillgaller som är skinande rent och redo att användas.

Mer för trädgården: servera din mat på ett läckert trädgårdsbord med förlängning

Senast uppdaterad augusti 3, 2022 av Simone Lundmark