Elhyvel Test

Elhyvel Test – De 5 Bästa Elhyvlarna 2024

Våra bästa val:

Bästa elektriska hyveln till priset: Makita DKP180Z Solo

Utan att kompromissa med kvalitet och prestanda är Makita DKP180Z Solo det mest prisvärda valet. Dess exakta justeringsalternativ och hanterbara design gör den till en favorit bland prismedvetna användare.

Bästa elhyveln för hobbyanvändaren: Bosch PHO 2000

Bosch PHO 2000 är det perfekta valet för hobbyisten. Med sin användarvänliga design och effektiva flisning levererar den perfekta resultat varje gång. Det innovativa Woodrazor-bladsystemet säkerställer enkel hyvling, oavsett träslag.

Denbästa kaphyveln för proffs: Dewalt D26500K

För den professionella hantverkaren är Dewalt D26500K det perfekta verktyget. Med sin kraftfulla motor och djupkontroll i tydliga, märkbara steg om 0,1 mm ger den utmärkt finish och precision, oavsett projektets storlek eller komplexitet.

Om du är en DIY-entusiast, en hobbyträarbetare eller en professionell snickare, vet du att en bra elhyvel kan göra en enorm skillnad i din hantverksprocess. Med rätt verktyg kan du förvandla grovt trä till släta, raka ytor med exceptionell precision och effektivitet.

Vi har ägnat den här artikeln åt att hjälpa dig att hitta det bästa verktyget för dina behov. Vi har granskat många produkter på marknaden för att kunna presentera våra rekommenderade hyvlar. Oavsett om du letar efter valuta för pengarna, prestanda i toppklass eller bara något pålitligt och robust för tillfälliga småjobb, är vi säkra på att vårt urval kommer att hjälpa dig att göra rätt val.

De 5 bästa elektriska hyvlarna i 2024

Makita DKP180Z Solo

Specifikationer:

 • Motoreffekt: 18V batteri
 • Varvtal per min. (obelastad): 14 000
 • Hyvlingsbredd: 82 mm
 • Max. hyvlingsdjup: 2 mm
 • Rillningsdjup: 0-20 mm
 • Vikt: 3,4 kg

Makita DKP180Z Solo är en utmärkt elektrisk hyvel som utmärker sig genom sin lätthet och exceptionella manövrerbarhet. Maskinen drivs av ett 18V Li-Ion-batteri och är en uppgradering av det tidigare BKP180Z-modellnumret och levereras utan batteri och laddare, vilket gör den till en idealisk lösning för dem som redan har investerat i Makitas batteri-ekosystem.

En av de mest imponerande egenskaperna hos Makita DKP180Z Solo är dess exakta justerbarhet. Denna funktion säkerställer att du kan anpassa hyveln till dina exakta behov, oavsett om du gör grovt arbete eller finjusterar detaljerna i ett hantverk. Den steglösa spånborttagningen på upp till 2 mm och ett falsdjup på 0-20 mm gör att användaren kan anpassa hyvlingsprocessen efter sina exakta behov.

Hyvelns hastighet är också anmärkningsvärd, med ett varvtal på 14 000 per minut, vilket säkerställer snabb och effektiv hyvling. Hyvelbredden är 82 mm, vilket är perfekt för både stora och små projekt.

Den ergonomiska designen understryks av ett gummerat grepp som ger bekväm användning, även under längre tidsperioder. Makita DKP180Z Solo väger bara 3,4 kg och är tillräckligt lätt för att minimera trötthet under användning, men tillräckligt robust för att hantera krävande uppgifter.

Dewalt DCP580N Solo

Specifikationer:

 • Motoreffekt: 18V batteri
 • Varvtal per min. (obelastad): 15 000
 • Hyvlingsbredd: 82 mm
 • Max. hyvlingsdjup: 2 mm
 • Rillningsdjup: 9 mm
 • Vikt: 2,5 kg

Den här hyveln drivs av ett 18V XR Li-Ion-batteri och är utformad för att ge konstant, oavbrutet arbete och ökad drifttid tack vare den borstlösa motorn. Precis som Makita-modellen levereras den utan batteri och laddare, vilket gör den till ett perfekt val för dem som redan har Dewalts 18V XR-batterier i sin verktygssamling.

Med en obelastad hastighet på 15 000 varv/min ger Dewalt DCP580N Solo höghastighetsprestanda för snabbare hyvling. Den har ett maximalt skärdjup på 2,0 mm, ett falsdjup på 9,0 mm och en hyvelbredd på 82 mm, vilket gör den tillräckligt mångsidig för ett brett spektrum av tillämpningar.

En anmärkningsvärd egenskap hos denna modell är dess trumma, som är utrustad med två stora TCT-blad. Dessa blad ger en förstklassig ytfinish och kan enkelt bytas ut tack vare maskinens inbyggda bladförvaring och skiftnyckel.

Hyveln är kompakt och lätt med en vikt på endast 2,5 kg, vilket gör den bekväm att använda i alla riktningar. Denna modell har också stora främre och bakre skor för att öka stabiliteten under användning. Dewalt DCP580N Solo är också kompatibel med AirLock dammutsugningssystem, vilket bidrar till en ren och säker arbetsyta.

Dewalt DCP580N Solo omfattas också av Dewalts 3-åriga europeiska elverktygsgaranti vid registrering, vilket ger ytterligare sinnesro för ditt köp.

Bosch PHO 2000

Specifikationer:

 • Motoreffekt: 680W
 • Varvtal per min. (obelastad): 19 500
 • Hyvlingsbredd: 82 mm
 • Max. hyvlingsdjup: 2 mm
 • Rillningsdjup: 0-8 mm
 • Vikt: 2,4 kg

Denna kraftfulla hyvelmaskin drivs av en 680 W motor som genererar en imponerande obelastad hastighet på 19 500 varv/min. Med ett skärdjup på upp till 2 mm och ett falsdjup på upp till 8 mm klarar den även de mest krävande jobben.

En av de mest slående egenskaperna hos Bosch PHO 2000 är dess Woodrazor-bladsystem. Detta patenterade system garanterar smidig hyvling och gör det snabbt och enkelt att byta blad. Fläkten för spånutkast förhindrar att spån fastnar, vilket garanterar ett konstant och oavbrutet arbete. Dessutom har den spånutkast på båda sidor, med en anslutning för dammpåse eller dammsugare, vilket gör rengöringen till en barnlek.

Denna kaphyvel har även 3V-noter, vilket gör att du kan utföra exakt kanthyvling. Om du placerar hyveln på bordet finns det en stödyta med automatisk utfällning för att skydda både arbetsstycket och bladet. Denna funktion, tillsammans med skärdjupet och kontrollratten för skärdjupet, ger dig en hög grad av kontroll över dina hyvlingsuppgifter.

Bosch PHO 2000 är också anmärkningsvärd för sin ergonomiska design. Den har en nyckel- och bladdepå samt SoftGrip för komfort under användning. Denna modell är utformad för både höger- och vänsterhänta användare, vilket gör den tillgänglig för ett brett spektrum av hantverkare.

Makita KP0800K

specifikationer:

 • Motoreffekt: 620W
 • Varvtal per min. (obelastad): 17 000
 • Hyvlingsbredd: 82 mm
 • Max. hyvlingsdjup: 2,5 mm
 • Rillningsdjup: 9 mm
 • Vikt: 2,6 kg

Med sin kraftfulla 620 W-motor kan hyveln forma även det hårdaste träet, vilket gör den till ett oumbärligt verktyg för alla hantverkare.

Det justerbara djupstoppet säkerställer konsekvent hyvling, så att du kan uppnå samma djup på flera brädor. Med en hyvelbredd på 82 mm, ett hyveldjup på 2,5 mm och ett urtagsdjup på 9 mm är denna Makita hyvel perfekt för en mängd olika hyvlingstillämpningar.

Ergonomisk design är en viktig egenskap hos Makita KP0800K. Hyvelns mjuka grepp gör att du kan arbeta under längre perioder utan att känna obehag. Den är lätt och kompakt, vilket gör den enkel att transportera och förvara när den inte används.

Denna modell har även en spånpåse som effektivt fångar upp och samlar upp träflis, vilket hjälper till att hålla din arbetsplats ren. Dess stabila bas är utrustad med ett högkvalitativt, hållbart hyvelblad, vilket minimerar behovet av frekventa byten och säkerställer en lång livslängd.

Makita KP0800K är utrustad med ett antal användbara funktioner som dubbel isolering, enkelsidig spånutkastare och en skyddssula som bidrar till hyvelns hållbarhet och användarvänlighet. Den levereras med en rad tillbehör, inklusive 2 hyvelblad, en skiftnyckel, en bladmätare och en styrregel.

Dewalt D26500K

Tekniskaspecifikationer:

 • Motoreffekt: 1050W
 • Varv per min. (obelastad): 13 500
 • Hyvlingsbredd: 82 mm
 • Max. hyvlingsdjup: 4 mm
 • Vikt: 4 kg

Dewalt D26500K är en exceptionellt kraftfull elektrisk hyvel som är utformad för att enkelt hantera även de tuffaste träslagen. Med sin 1050W högeffektiva motor och en hög tomgångshastighet på 13500 rpm ger denna hyvel oöverträffad skärprestanda och en exceptionell finish.

En av hyvelns mest anmärkningsvärda egenskaper är dess urtagskontroll på det främre handtaget. Detta gör att användaren kan justera skärdjupet i tydligt markerade steg om 0,1 mm för exakt inställning med positiv indexering. Med ett maximalt justerbart spåndjup på 4,0 mm och en hyvelbredd på 82 mm erbjuder Dewalt D26500K stor mångsidighet för olika hyvlingstillämpningar.

Designen är användarvänlig med både vänster och höger spånutkast, vilket gör hyveln bekväm att använda oavsett arbetsriktning. Ytterligare bekvämlighet kommer i form av gummerade främre och huvudhandtag som eliminerar glidning för ökad komfort och kontroll.

Hyvelns stora skärtrumma roterar med hög hastighet för en utmärkt ytfinish. Och för att göra precisionsarbetet ännu enklare finns det tre avfasade spår i skon, vilket förenklar exakta justeringsuppgifter.

Jämförelse av de bästa elektriska hyvlarna

Den här tabellen ger dig en snabb överblick över varje hyvelmaskins viktigaste funktioner och hjälper dig att förstå hur de olika modellerna förhåller sig till varandra inom områden som hyvelbredd, maximalt skärdjup, varvtal, vikt och ytterligare funktioner. Använd denna jämförelse för att hitta den hyvel som bäst uppfyller dina behov och preferenser.

ModellMotoreffekt (Watt)Varvtal per min. (utan belastning)Hyvlingsbredd (mm)Max. hyvlingsdjup (mm)Rabatteringsdjup (mm)Vikt (kg)
Makita DKP180Z Solo(18V batteri)14,0008220-203.4
Dewalt DCP580N Solo(18V batteri)15,00082292.5
Bosch PHO 2000680W19,5008220-82.4
Makita KP0800K620W17,000822.592.6
Dewalt D26500K1050W13,500824.04

Vad är en hyvelmaskin?

En elhyvel används för att jämna ut och forma trä. Den är en viktig del av utrustningen för både professionella hantverkare och gör-det-själventusiaster. Med sitt motoriserade blad som roterar i hög hastighet avlägsnar hyveln effektivt ett tunt träskikt för att skapa en slät och jämn yta. Höjden på det borttagna trälagret kan justeras, vilket ger användaren kontroll över skärdjupet.

Elektriska hyvlar finns i ett stort antal modeller, var och en med olika funktioner. Vissa har sladd, medan andra är batteridrivna för ökad mobilitet. Det finns också en rad tillbehör för olika uppgifter, t.ex. olika skärbredder och skärdjup, dammuppsamlare och justerbara handtag.

När ska man använda en elhyvel?

Elektriska hyvlar är utmärkta för en mängd olika uppgifter. Här är några av de vanligaste användningsområdena:

 1. Utjämning och nivellering: Om du har en träbit som är ojämn eller böjd kan en elhyvel snabbt och exakt jämna ut ytan. Detta är användbart i en rad tillämpningar, t.ex. för att förbereda trä för möbler, golv eller liknande.
 2. Kantskärning: Elhyvlar är också utmärkta för att skapa rena, raka kanter på trä, vilket är användbart vid snickeri och snickeriarbeten.
 3. Reducera tjocklek: Om du har en träbit som är för tjock för ditt projekt kan du använda en elhyvel för att reducera den till exakt den tjocklek du behöver.
 4. Formning: Du kan också använda en kaphyvel för att forma trä. Du kan t.ex. runda av kanter, göra förträngningar eller skapa profiler på träbitar.

Relaterat: Kom ihåg hörselskydd när du arbetar med bullriga verktyg

Att tänka på när du väljer en kaphyvel

Det finns många faktorer att ta hänsyn till för att säkerställa att du får den bästa kaphyveln för dina behov. Det handlar inte bara om pris – kvalitet, effektivitet och anpassningsbarhet är också avgörande.

För att göra det lättare för dig att navigera bland de många faktorer du bör tänka på när du väljer en kaphyvel har vi sammanställt en tydlig tabell. Tabellen sammanfattar de viktigaste övervägandena, ger en kort beskrivning av vad varje faktor innebär och förklarar varför den är viktig när du väljer din kaphyvel. Använd tabellen som en snabb referens när du jämför olika modeller.

ÖvervägandeBeskrivningVarför är det viktigt?
Kraft för driftDen elektriska hyvelns effekt. Anges ofta i watt (W) eller volt (V) för sladdlösa modeller.Avgör hur effektivt och snabbt hyveln kan arbeta. Högre effekt är bäst för stora och grova arbeten.
Strömkälla (sladd eller batteri)Anger om hyveln är sladdansluten eller sladdlös.Sladdanslutna modeller är ofta kraftfullare och har obegränsad drifttid, men begränsar mobiliteten. Batterimodeller är mer mobila men har begränsad drifttid.
Maximalt hyvlingsdjupHur mycket trä som hyveln kan ta bort i ett enda pass.Avgör hur snabbt du kan avlägsna material. Ett större hyvlingsdjup är bäst för grova jobb.
Maximal hyvelbreddHur bred yta hyveln kan bearbeta i ett drag.Avgör hur snabbt du kan hyvla stora ytor. En större hyvelbredd är bäst för större arbeten.
Antal och kvalitet på knivarAntalet blad och kvaliteten på de blad som hyveln använder för att kapa träet.Fler blad kan öka hyvlingseffektiviteten, och blad av hög kvalitet ger en bättre finish och har längre livslängd.
Uppsamling av dammHyveln har en funktion för uppsamling av spån och damm.Det håller arbetsområdet rent, förbättrar sikten och minskar hälsoriskerna i samband med inandning av trädamm.

Låt oss ta en närmare titt på vad var och en av dessa faktorer innebär och varför de är så viktiga när du fattar ditt beslut.

Arbetskraft

En kaphyvelns driftseffekt, som ofta mäts i watt (W), är en avgörande faktor när du ska välja rätt verktyg. Detta mått anger motorns effekt och därmed hyvelns förmåga att hantera olika uppgifter. Högre effekt innebär i allmänhet att hyveln kan arbeta snabbare, mer effektivt och klarar hårdare träslag.

För lättare uppgifter, som att finjustera en dörrkant eller jämna till mindre träbitar, räcker det ofta med en modell med lägre effekt. Men om du planerar att utföra tunga arbeten som att hyvla stora ytor eller arbeta med särskilt hårda träslag, behöver du en elhyvel med högre driftseffekt.

Men tänk på att högre effekt ofta innebär högre vikt och eventuellt högre strömförbrukning. Därför är det viktigt att hitta rätt balans mellan driftseffekt och dina specifika behov. Tänk på typen och omfattningen av de projekt du planerar att genomföra innan du bestämmer dig för den lämpligaste drivkraften.

Å andra sidan bör du också komma ihåg att prestanda inte bara är en funktion av motoreffekten. Faktorer som bladens skärpa och hyvelns utformning spelar också en stor roll för verktygets effektivitet.

Varvtal per minut (RPM)

varvtal per minut (RPM) är hur snabbt hyvelns bladtrumma roterar, och det har stor inverkan på både hyvlingens effektivitet och den slutliga finishen på träet.

Högre varvtal innebär snabbare hyvling, vilket kan vara användbart för större jobb där du behöver ta bort en stor mängd material på kort tid. Höga varvtal kan också ge en jämnare ytfinish eftersom bladet träffar träet oftare per längdenhet, vilket minskar antalet ”hopp” mellan varje snitt och ger en jämnare yta.

Högre varvtal kan dock också leda till ökat buller och vibrationer. Det kan också kräva mer ström, vilket kan vara en nackdel för sladdlösa hyvlar eftersom det kan tömma batteriet snabbare.

Det är därför viktigt att tänka på vad du främst kommer att använda din kaphyvel till när du tittar på varvtalet. Om du främst arbetar med större jobb eller om du vill ha en så jämn finish som möjligt kan ett högre varvtal vara en fördel. Om du däremot arbetar med mindre projekt, eller om du prioriterar längre batteritid och mindre buller, kan ett lägre varvtal vara mer lämpligt.

Tänk också på att vissa modeller har justerbart RPM, vilket gör att du kan anpassa hastigheten till den specifika uppgift du arbetar med. Detta kan ge dig större flexibilitet och kontroll över ditt arbete.

Sladd eller batteri

Ska din kaphyvel vara sladd- eller batteridriven?

Sladdanslutna kapmaskiner är i allmänhet kraftfullare och har fördelen att de kan köras kontinuerligt så länge det finns en strömkälla tillgänglig. De är idealiska för större projekt och för användning i verkstäder där ett eluttag är lättillgängligt. Observera dock att sladden kan begränsa din rörelsefrihet och vara i vägen när du arbetar.

Sladdlösa kap- och röjsågar ger dig större rörlighet. De är perfekta för jobb där du behöver röra på dig eller där en strömkälla inte är lättillgänglig, t.ex. på en byggarbetsplats eller utomhus.

Sladdlösa modeller är i allmänhet lättare och mer kompakta, vilket gör dem enklare att hantera och transportera. Tänk dock på att batteritiden kan begränsa din arbetstid och att du måste se till att du laddar det regelbundet. Batteritid och laddningstid kan variera avsevärt mellan olika modeller.

Hyvlingsdjup

Hyvlingsdjupet anger hur mycket trä du kan ta bort i varje pass med hyveln. Ofta anges detta i millimeter. Ett högre maximalt hyveldjup innebär att du kan ta bort mer trä snabbare, vilket är bra vid större jobb eller grövre bearbetning. För finjustering och mer exakt arbete använder du dock ofta ett grundare hyvlingsdjup.

Med de flesta kaphyvlar kan du justera hyveldjupet efter behov. På så sätt kan du växla mellan grövre och finare arbeten med samma verktyg. Se till att välja en kaphyvel med olika hyvlingsdjup för att passa dina behov.

Hyvlingens bredd

Hyvelbredden anger hur bred yta hyveln kan bearbeta i ett enda arbetsmoment. En större hyvelbredd innebär att du kan bearbeta större ytor snabbare, vilket är särskilt användbart för större projekt. För mindre arbeten och finjusteringar kan det dock vara lämpligare att använda en hyvel med smalare bredd.

Det är viktigt att notera att en bredare hyvelbredd ofta innebär ett större och tyngre verktyg. Tänk därför på balansen mellan hyvelbredd och verktygets storlek och vikt i förhållande till dina behov. En bredare hyvel är utmärkt för stora projekt, men för mindre jobb eller detaljarbete kan en mindre, lättare modell vara mer lämplig.

Knivar

Knivarna är det centrala i alla elhyvlar. De är ansvariga för att skära genom träet och skapa en slät, jämn yta. Därför är det viktigt att ta hänsyn till både kvaliteten och antalet blad i en elhyvel när du väljer rätt modell.

Kvaliteten på bladen kan ha stor inverkan på hyvelns prestanda och det färdiga resultatet. Högkvalitativa blad är vassare, vilket ger en jämnare finish och minskar risken för flisor i träet. Detta kan vara särskilt viktigt vid arbete med mjukare träslag eller vid detaljarbete. Dessutom håller högkvalitativa blad i allmänhet längre och behöver inte bytas ut lika ofta.

Antalet blad i en kaphyvel kan också påverka dess prestanda. I allmänhet ger fler blad snabbare och effektivare hyvling. Detta beror på att fler blad kan skära genom träet vid varje rotation, vilket gör att du kan avlägsna mer material på kortare tid. Men tänk på att fler blad också innebär fler delar som kan behöva bytas ut med tiden.

Vissa kapmaskiner har utbytbara blad, vilket kan vara en fördel eftersom det innebär att du kan byta ut ett slitet blad istället för att behöva köpa en helt ny kapmaskin. Tänk därför också på om knivarna är lätta att byta och om det är lätt att få tag på reservdelar.

Uppsamling av damm

Att arbeta med trä skapar oundvikligen en hel del sågspån och träflisor, som kan bli ett problem om de inte hanteras på rätt sätt. Det kan inte bara bli stökigt på arbetsplatsen, utan det kan också vara skadligt att andas in trädamm, särskilt under längre perioder.

En kapmaskin med ett effektivt dammuppsamlingssystem kan hjälpa dig att hålla arbetsytan ren och säker. Vissa modeller är utrustade med en inbyggd dammpåse som samlar upp träflisor medan du arbetar. Andra har en port för anslutning av en dammsugare eller annan typ av dammsugare. I vissa fall kan dammutloppets riktning till och med justeras för ökad flexibilitet.

Bra dammuppsamling är inte bara bra för att hålla arbetsytan ren. Den kan också förbättra din sikt och noggrannhet genom att hålla överflödiga spånor borta från arbetsområdet.

När du väljer kapmaskin bör du fundera på hur du bäst hanterar spån och damm. Ett effektivt dammuppsamlingssystem kan göra ditt arbete mycket enklare och bekvämare, och är dessutom bättre för din hälsa. Om du planerar att använda din kapmaskin i en inomhusverkstad är detta ännu viktigare.

Relaterat: Letar du efter en planhyvel? Kolla in våra rekommendationer här

Vanliga frågor och svar

Vad är en elektrisk hyvel?

En elhyvel är ett elektriskt verktyg som används för att jämna ut och forma träytor. Den avlägsnar små mängder trä åt gången och är idealisk för uppgifter som att räta ut kanter, jämna ut ytor och avlägsna material för exakta passningar.

Vad kan du använda en elektrisk hyvel till?

En elhyvel kan användas för en mängd olika träbearbetningsuppgifter, t.ex. utjämning av grova träytor, bortskärning av överflödigt trä från kanter, hyvling av dörrar för perfekt passform samt allmän formning och anpassning av träbitar. Den är ett oumbärligt verktyg för både professionella hantverkare och gör-det-själventusiaster.