Bästa Airfryers i Test

Airfryer – Bästa Airfryers i Test 2024

Våra bästa val:

Bästa airfryer för stora familjer: Ninja Foodi Max AF400

Denna imponerande airfryer har en generös korgkapacitet på 9,5 liter, så att du enkelt kan laga stora portioner till hela familjen. Med avancerad teknik och en rad olika matlagningsfunktioner är det den perfekta lösningen för upptagna hushåll som vill ha utsökt och näringsrik mat utan krångel.

Bästa Airfryer i premiumsegmentet: Cosori Premium Smar Airfryer

Denna avancerade modell har smart teknik och en lättanvänd app som gör att du kan styra din matlagning och hitta inspirerande recept med fingertopparna. Med sin eleganta och moderna estetik kommer Cosori Premium Smart Airfryer att se bra ut i alla kök och uppfylla dina högsta matlagningsstandarder.

Bästa airfryer för priset: Ninja AF160EU

Ninja AF160EU är utrustad med 6 tillagningsfunktioner, inklusive Max Crisp-teknik, som gör att maten tillagas upp till 50 % snabbare än i en konvektionsugn. Med en kapacitet på 5,2 liter och non-stick keramisk beläggning som gör rengöringen till en barnlek är Ninja AF160EU det perfekta valet för dig som letar efter en bra produkt utan att göra avkall på pengarna.

En airfryer har blivit ett oumbärligt verktyg i mitt kök. Den gör det möjligt att laga läckra, krispiga och hälsosamma rätter med minimal användning av olja. I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta för att hitta den perfekta airfryern för ditt kök.

Vi har noggrant undersökt och utvärderat ett brett utbud av modeller för att ge dig våra rekommenderade produkter så att du kan fatta rätt beslut och hitta den airfryer som passar dig bäst. Vi har också skapat en djupgående köpguide som förklarar de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en airfryer.

Men det slutar inte där! Vi har också inkluderat massor av praktiska tips för att använda din nya airfryer, samt inspiration och vägledning om vad du kan och inte kan göra med en airfryer. Så oavsett om du är nybörjare eller en erfaren entusiast som vill uppgradera din utrustning är den här artikeln den perfekta startpunkten i din jakt på den perfekta airfryern.

Låt oss dyka in i frityrkokarnas värld och ta reda på hur de kan revolutionera din matlagning!

De 11 bästa Airfryers i 2024

Cosori Premium Smar airfryer

Cosori Airfryer Smart Premium

Cosori Premium Smart Airfryer är den ultimata airfryer för dig som vill ha en kombination av stil, funktionalitet och användarvänlighet. Med sin prisbelönta design och utmärkelsen bäst i test är denna airfryer ett säkert val för både nybörjare och erfarna airfryer-entusiaster.

Med 11 inbyggda förinställningar och en kapacitet på 2,2 kg / 5,5 L är Cosori Premium Smart idealisk för familjer på 2-5 personer. Airfryern är tillverkad av borstad metall, vilket gör den mer robust och hållbar än andra airfryers på marknaden.

Cosori Premium Smart tillagar mat upp till 1,5 gånger snabbare än en vanlig ugn och använder upp till 90 % mindre olja, så att du kan njuta av läckra och hälsosamma måltider med dina nära och kära. Med den lättanvända vinklade pekskärmen och appkompatibiliteten kan hela familjen enkelt använda airfryern och tillaga en mängd läckra rätter.

Den smarta VeSync-appen öppnar upp för en mängd möjligheter, inklusive röststyrning via Alexa eller Google Assistant, över 100 förprogrammerade recept och möjligheten att spara dina egna anpassade recept. Rengöringen är också enkel med non-stick matkorgar som gör det lätt att ta bort fett och matrester.

Så om du letar efter en airfryer som kombinerar funktionalitet, design och användarvänlighet är Cosori Premium Smart Airfryer det perfekta valet för dig och din familj.

Fördelar

 • Wi-Fi-kompatibilitet och smarta funktioner
 • 11 förinställda tillagningsfunktioner
 • Elegant design

Nackdelar

 • Mindre kapacitet än vissa modeller
 • Dyrare än andra alternativ

Läs vår fullständiga recension av Cosori Premium Smart Airfryer här.

Ninja Foodi Max AF400

Ninja Foodi Max AF400EU Airfryer

Ninja Foodi Max AF400 är en revolutionerande airfryer som ger bekvämlighet och mångsidighet till ditt kök. Med sin imponerande kapacitet på 9,5 liter och Dual Zone-teknik kan du laga två olika rätter samtidigt, vilket gör det enkelt att skapa kompletta måltider för hela familjen på ett enkelt och effektivt sätt.

Med 6 olika funktioner, inklusive Max Crisp, Roast, Bake, Reheat, Dehydrate och Air Fry, ger Ninja Foodi Max AF400 dig möjlighet att utforska en mängd kulinariska möjligheter. Airfryeren använder minimalt med olja, vilket garanterar hälsosamma och läckra måltider utan onödigt fett.

Den smarta SYNC-funktionen ser till att alla rätter är klara och varma samtidigt, så att du inte längre behöver oroa dig för tajmingen. Med den lättanvända digitala kontrollpanelen och variabel temperaturkontroll kan även de mest oerfarna kockarna bemästra denna airfryer.

Ninja Foodi Max AF400 är inte bara lätt att använda, utan också lätt att rengöra tack vare de non-stick- och diskmaskinssäkra delarna. Den medföljande receptguiden hjälper dig att bli kreativ i köket och upptäcka nya rätter att tillaga med din airfryer.

Om du letar efter en airfryer som kan hantera stora portioner, erbjuder flera funktioner och gör det enkelt att förbereda hela måltider, då är Ninja Foodi Max AF400 det perfekta valet för dig och din familj.

Förmåner och fördelar

 • Grill- och airfryer-funktionalitet
 • Stor kapacitet på 5,7 liter
 • Flera tillagningsfunktioner

Nackdelar

 • Större och tyngre
 • Dyrare än vissa konkurrenter

Läs vår fullständiga recension av Ninja Foodi Max AF400EU här.

Cosori Dual Blaze Smart CAF-P583S-KUS

Cosori Dual Blaze Airfryer

Med en rymlig kapacitet på 6,4 liter och 12 förinställda funktioner kan du enkelt tillaga allt från fisk och kött till desserter med upp till 90 % mindre fett än traditionella metoder.

Den eleganta och moderna airfryern är utrustad med avancerad 360 TermoIQ-teknik som säkerställer jämn värmefördelning och snabbare tillagningstider. Dubbla värmare innebär att du inte behöver oroa dig för att vända maten under tillagningen, vilket gör tillagningen bekvämare och tidsbesparande.

Cosori Dual Blaze Airfryer är extremt användarvänlig med sin intuitiva pekskärm och smarta kontroll via VeSync-appen. Upptäck över 100 nya recept och anpassa temperaturen och tillagningstiden så att varje måltid uppfyller dina standarder. Rengöringen är enkel tack vare den löstagbara non-stick-korgen som tål maskindisk.

Fördelar

 • Två oberoende kokzoner
 • Smarta funktioner och Wi-Fi-kompatibilitet
 • 12 förinställda matlagningsfunktioner

Nackdelar

 • Större och tyngre
 • Dyrare än vissa konkurrenter

Philips Avance Collection XXL HD9650/90

Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650/90 är en revolutionerande och effektiv lösning för dig som vill laga nyttigare och godare måltider till hela familjen. Med sin stora kapacitet på 1,4 kg kan du enkelt tillaga en hel kyckling eller stora portioner pommes frites på en gång, vilket gör den perfekt för både vardagsbruk och festliga tillfällen.

Denna avancerade airfryer använder Twin TurboStar-teknik som säkerställer jämn luftcirkulation och värmefördelning, vilket minskar behovet av olja och resulterar i upp till 90% mindre fett i dina måltider. Med Philips Airfryer kan du njuta av läckra och krispiga rätter utan att kompromissa med smaken.

Airfryern är utrustad med 5 förinställda program och en digital pekskärm som gör användningen snabb och intuitiv. QuickClean-korgen med non-stick-beläggning gör rengöringen enkel och problemfri eftersom den löstagbara korgen är diskmaskinssäker.

För att få ut det mesta av din nya airfryer kan du ladda ner Philips Airfryer-appen, som innehåller en mängd recept och tips för att inspirera dig i köket. Dessutom kan Philips Airfryer XXL även steka, grilla och baka, vilket gör den till en mångsidig och praktisk apparat i ditt kök.

Välj Philips Avance Collection Airfryer XXL HD9650/90 för ett smart och hälsosamt sätt att tillaga dina favoritmåltider utan att göra avkall på smak och kvalitet.

Fördelar

 • Stor kapacitet för större familjer
 • Dubbel TurboStar-teknik
 • Mångsidiga tillagningsfunktioner

Nackdelar

 • Större och tyngre
 • Dyrare än andra modeller

Ninja Foodi AF300

Ninja Foodi AF300 Dual Zone är den ultimata matberedaren för dig som letar efter en effektiv och mångsidig lösning för ditt hektiska liv. Med en kapacitet på 7,6 liter uppdelad i två separata zoner kan du enkelt tillaga olika rätter samtidigt och vid olika temperaturer, vilket gör det enkelt att skapa läckra måltider för hela familjen på nolltid.

Denna innovativa konvektionstoasterugn är utrustad med 6 tillagningsfunktioner, inklusive stekning, bakning, uppvärmning, dehydrering och naturligtvis airfryer-funktionen som ger dig krispiga och läckra rätter med upp till 75% mindre fett än konventionell fritering. Med funktionerna SYNC och MATCH kan du tillaga två olika måltider exakt och samtidigt, så att de är klara att serveras samtidigt.

Ninja Foodi AF300 Dual Zone är enkel att använda med sin digitala kontrollpanel och nedräkningsfunktion. De avtagbara non-stick-delarna tål maskindisk, vilket gör rengöringen till en barnlek. Den levereras också med ett inspirationshäfte fyllt med idéer för läckra rätter.

Gör din vardag enklare och mer utsökt med Ninja Foodi AF300 Dual Zone Convection Roaster. Den är det perfekta valet för dig som vill spara tid samtidigt som du tillagar hälsosamma och goda måltider för hela familjen.

Fördelar

 • Två oberoende kokzoner
 • 6 tillagningsfunktioner
 • Utrymmesbesparande design

Nackdelar

 • Mindre kapacitet än vissa konkurrenter

Philips Premium XXL HD9867/90

Med avancerad Smart Sensing-teknik och Rapid Air-teknik kan du njuta av perfekt tillagade, krispiga och mjuka rätter varje gång – med upp till 90 % mindre fett. Perfekt för att laga mat till hela familjen tack vare den stora kapaciteten på 1,4 kg.

Denna Airfryer gör matlagningen enkel och problemfri eftersom den intelligenta sensorn automatiskt justerar tid och temperatur för dig. Spara dina favoritrecept och tillaga dem perfekt varje gång med en knapptryckning. Fettborttagningsteknik säkerställer att du njuter av hälsosammare måltider med mindre mättat fett.

Rengöringen är enkel med den non-stick-belagda korgen och de löstagbara delarna som tål maskindisk. Philips Premium Airfryer XXL HD9867/90 är en utmärkt investering för både erfarna kockar och matlagningsentusiaster som snabbt och enkelt vill tillaga läckra och hälsosamma måltider. Gör dig själv en tjänst och uppgradera din köksupplevelse med denna enastående Airfryer.

Fördelar

 • Smart sensorteknik
 • Upp till 90 % mindre fett
 • Teknik för borttagning av fett

Nackdelar

 • Dyrare än andra modeller
 • Större och tyngre

Ninja airfryer Max AF160EU

Med en stor kapacitet på 5,2 liter är den perfekt för att laga större portioner till hela familjen samtidigt som den använder upp till 75 % mindre fett än konventionella stekningsmetoder.

Utrustad med 6 tillagningslägen kan du steka, rosta, baka, värma upp, torka och få en Max Crisp-finish med denna imponerande fritös. Det supersnabba luftflödet cirkulerar vid temperaturer upp till 240°C för krispiga rätter på några minuter, från bröd och räkor till fiskpinnar och gyllene pommes frites.

Ninja Air Fryer Max AF160EU är perfekt för tillagning av en mängd olika rätter, inklusive gyllenbruna kycklingbröst, krispiga quesadillas, hemlagade sötpotatispommes, mör fisk och mycket mer. Du kan även baka färskt bröd, kakor och pajer samt göra dina egna snacks med torkad frukt och örter.

Att värma upp rester är en barnlek med Ninja Air Fryer Max, som gör dina rätter fräscha och läckra som om de kom från ugnen. Spara tid med den snabba tillagningshastigheten som är upp till 50 % snabbare än en konvektionsugn. Rengöringen är enkel tack vare de keramiska delarna med non-stick-beläggning som tål maskindisk.

Med sin eleganta grå färg, kompakta mått och 1750 W strömförbrukning är Ninja Air Fryer Max AF160EU ett elegant och effektivt val för alla kök.

Fördelar

 • Mycket värde för pengarna
 • Snabb och effektiv tillagning
 • 6 tillagningsfunktioner

Nackdelar

 • Mindre kapacitet än XXL-modeller
 • Inga smarta funktioner

Cosori Pro

Cosori Pro Airfryer

Cosori Pro Airfryer är en innovativ och elegant airfryer som kombinerar effektivitet och funktionalitet för att ge dig ett hälsosammare alternativ till traditionell fritering. Med en kapacitet på 4,7 liter kan du snabbt och enkelt förbereda läckra måltider för din familj eller dina vänner.

Denna airfryer har 7 förinställda program och en justerbar termostat, vilket gör det enkelt att tillaga olika rätter med precision. Dessutom har Cosori Pro en unik Air Whisper-teknik som säkerställer tyst drift, så att du kan njuta av din tid i köket utan störande ljud.

Cosori Pro Airfryer imponerar också med sin eleganta design, som inkluderar en panel av härdat glas och en matt yta som gör den hållbar och reptålig. Rengöringen är enkel tack vare den löstagbara non-stick-korgen som enkelt kan diskas i diskmaskin.

För att hjälpa dig att utforska nya kulinariska upplevelser levereras Cosori Pro Airfryer med ett recepthäfte med över 100 recept. Så oavsett om du är en erfaren kock eller en nybörjare i köket, kommer denna airfryer att göra det enkelt för dig att skapa hälsosamma, smakrika och krispiga måltider varje gång.

Välj Cosori Pro Airfryer för en kombination av stil, prestanda och bekvämlighet som kommer att revolutionera din matlagning och ge dig läckra, hälsosamma måltider utan krångel.

Fördelar

 • Överkomligt pris
 • 11 förinställda tillagningsfunktioner
 • Lätt att rengöra

Nackdelar

 • Mindre kapacitet
 • Inga smarta funktioner

Läs mer om Cosori Airfryer Pro vs. Premium här.

Prinsessa 182065

Princess 182065 airfryer

Princess 182065 Airfryer är en fantastisk och mångsidig airfryer som gör det enkelt att laga goda och hälsosamma måltider till hela familjen.

Med en imponerande kapacitet på 10 liter kan du laga stora mängder mat på en gång, och med tre bakplåtar kan du laga flera rätter på samma gång. Den har tio automatiska program som gör det enkelt att tillaga allt från pommes frites och pizza till grönsaker och kakor.

Princess 182065 Airfryer använder cirkulerande varmluft och High Speed Air Convention Technology för att uppnå krispiga och välsmakande resultat utan att tillsätta onödigt fett. Airfryern är enkel att rengöra tack vare de löstagbara delarna som tål maskindisk och den linjära designen.

Den digitala pekskärmen gör det enkelt att välja och justera temperatur och tid, och de förprogrammerade inställningarna säkerställer perfekta resultat varje gång.

Fördelar

 • Överkomligt pris
 • Enkel att använda och rengöra
 • Kompakt design

Nackdelar

 • Mindre kapacitet
 • Färre matlagningsfunktioner

Philips Essential HD9252

Denna airfryer använder Rapid Air-teknik och lite eller ingen olja, så att du kan njuta av dina favoriträtter med upp till 90 % mindre fett.

Med en kapacitet på 800 gram och 7 förinställda tillagningsinställningar är Philips Essential Airfryer otroligt mångsidig. Du kan enkelt tillaga allt från frysta snacks och pommes frites till kött, fisk och grönsaker. Pekskärmen gör det enkelt att justera tid och temperatur för perfekta resultat varje gång.

Underhållet är enkelt med denna airfryer, som är lätt att rengöra och ger mindre lukt. Ladda ner NutriU-appen och få tillgång till massor av hälsosamma recept som är skräddarsydda efter dina personliga preferenser.

Philips Essential Airfryer HD9252/90 öppnar upp en värld av möjligheter i ditt kök, så att du kan fritera, baka, grilla, steka och till och med värma upp. Investera i denna innovativa airfryer och upptäck ett enklare och hälsosammare sätt att tillaga hemlagade måltider.

Fördelar

 • Överkomligt pris
 • Kompakt design
 • Rapid Air-teknik

Nackdelar

 • Mindre kapacitet
 • Färre matlagningsfunktioner

Philips HD9870/20

Upptäck ett smartare och hälsosammare sätt att njuta av stekta rätter med Philips HD9870/20 Airfryer XXL. Med Smart Sensing-teknik tänker denna Airfryer och förbereder maten åt dig och justerar automatiskt tid och temperatur under tillagningen för perfekta rätter varje gång. Njut av krispig och mör mat med upp till 90 % mindre fett tack vare Philips Rapid Air-teknik, som skapar ett 7 gånger snabbare luftflöde.

Airfryer XXL är perfekt för familjemåltider med sin stora kapacitet på 1,4 kg och korg på 7,3 liter. Den kan fritera, baka, grilla, steka och till och med värma upp dina måltider för perfekt resultat varje gång. Den är också utrustad med professionella, kockdesignade Smart Chef-program som gör matlagningen till en barnlek.

Philips XXL är den enda Airfryer med fettborttagningsteknik som separerar och absorberar överflödigt fett, vilket ger hälsosammare rätter med upp till 50 % mindre mättat fett. Rengöringen är enkel tack vare QuickClean-korgen med löstagbar non-stick nätinsats och diskmaskinssäkra delar.

NutriU-appen innehåller över 500 exklusiva recept och inspirerar dig till att bli en Airfryer-mästerkock. Med Philips Airfryer XXL får du inte bara ett hälsosammare alternativ till traditionell fritering, utan också ett snabbare och bekvämare sätt att laga mat som passar hela familjens behov.

Fördelar

 • Smart Chef-teknik
 • Upp till 90 % mindre fett
 • Fler tillagningsfunktioner

Nackdelar

 • Dyrare än andra modeller
 • Större och tyngre

Jämförelse av Airfryers i detta test

Modell av AirfryerEffekt (W)Timer-funktionVolym (L)Antal program
Cosori Premium Smart airfryer1700Ja5,511
Ninja Foodi Max AF4002470Ja9,56
Cosori Pro1500Ja3,511
Philips Avance XXL HD9650/902225Ja7,35
Ninja Foodi AF3002400Ja7,66
Philips Premium XXL HD9867/902225Ja7,37
Princess 1820651500Ja3,24
Cosori Dual Blaze CAF-P583S-KUS1800Ja7,212
Philips Essential HD92521400Ja4,14
Philips HD9870/202100Ja7,06
Ninja airfryer Max AF160EU1750Ja5,26

Vad är en airfryer?

En airfryer är en innovativ köksapparat som är utformad för att tillaga mat med hjälp av varmluftscirkulation istället för traditionell fritering. Resultatet är en hälsosammare tillagningsmetod som minskar mängden olja och fett utan att kompromissa med smak och konsistens.

Airfryers är otroligt mångsidiga och kan användas för att tillaga en mängd olika rätter, t.ex. pommes frites, kyckling, grönsaker och till och med kakor.

Hur fungerar en airfryer?

En airfryer fungerar genom att varm luft cirkulerar runt maten med hjälp av en inbyggd fläkt. Den snabba luftcirkulationen gör att maten värms upp jämnt och snabbt från alla håll, vilket ger en krispig och gyllene utsida och ett saftigt och mört inre. Ett litet lager olja kan appliceras på maten före tillagning för extra smak och konsistens, men detta är valfritt och kräver mycket mindre olja än traditionell fritering.

Denna teknik, även känd som Rapid Air Technology, gör det möjligt att uppnå resultat som liknar fritering, men med betydligt lägre kalori- och fettinnehåll. Detta gör air fryers till ett populärt val för dem som vill äta hälsosammare utan att ge avkall på smak och tillfredsställelse.

Vad ska man tänka på när man köper en airfryer?

Vi vet att det kan vara svårt att hitta den perfekta airfryern som passar dina behov och ditt kök. Därför har vi sammanställt den här guiden för att hjälpa dig att fatta ett välgrundat beslut när du väljer din nya airfryer.

Storlek på airfryern

Storleken på din airfryer bör matcha ditt köksutrymme och dina matlagningsbehov. Här är några överväganden när det gäller storleken på en airfryer:

 • Kapacitet: Airfryers finns i olika storlekar, vanligtvis från 1-6 liter. Om du främst lagar mat till en person eller ett par kan en mindre kapacitet vara tillräcklig. Men om du har en större familj eller ofta lagar mat till gäster, kanske du vill välja en större modell. Kom ihåg att större kapacitet också innebär att du kan laga större mängder mat åt gången, vilket är praktiskt om du vill spara tid.
 • Utrymme i köket: En annan viktig faktor är hur mycket utrymme din airfryer tar upp i ditt kök. Mät det område där du planerar att förvara och använda din airfryer och jämför det med airfryerns mått. Tänk på att vissa fritöser kan vara ganska stora och tunga, vilket kan göra dem svåra att flytta runt och förvara.
 • Form och design: Frityrkokare finns i olika former och design, t.ex. cylindriska, fyrkantiga eller ugnsliknande modeller. Välj en form och design som passar ditt kök och dina preferenser. Vissa modeller har också flera nivåer eller korgar, vilket kan vara praktiskt för att förbereda olika rätter samtidigt, men de kan också kräva mer utrymme.

Tänk noga igenom vilken storlek och kapacitet som bäst passar dina behov och ditt kök innan du bestämmer dig för vilken airfryer du ska köpa. Rätt storlek säkerställer att du får ut mesta möjliga av din airfryer och får en problemfri upplevelse.

Typ av fritöser

Det finns olika typer av airfryers på marknaden, och det är viktigt att välja den typ som bäst passar dina behov och matlagningspreferenser. De vanligaste typerna av fritöser är:

Airfryer med korg

Detta är den mest populära och utbredda typen av airfryer. Den har en löstagbar korg där maten placeras och den varma luften cirkulerar runt maten för att tillaga den. Korgbaserade airfryers är i allmänhet enkla att använda och rengöra, och de finns i olika storlekar och kapaciteter.

Ugnsliknande airfryer

Dessa modeller liknar en liten konvektionsugn och har ofta flera hyllor eller brickor för tillagning. Ugnsliknande airfryers är utmärkta för tillagning av större mängder mat, och de kan också fungera som ersättning för en vanlig ugn i små kök. De kan dock vara större och ta upp mer utrymme jämfört med korgbaserade modeller.

Multifunktionell fritös

Dessa airfryers kombinerar flera köksapparater i en, t.ex. en tryckkokare, slow cooker, riskokare och yoghurtmaskin. Multifunktionella fritöser kan vara praktiska om du vill spara utrymme och pengar på flera apparater, men de kan också vara mer komplicerade att använda och rengöra.

Airfryer med rotisserie

Denna typ av airfryer har ett roterande spett eller en korg som långsamt vrider maten medan den tillagas för att säkerställa en jämn och krispig yta. Rotisserie-airfryers är utmärkta för tillagning av hela kycklingar, kebab och andra större köttbitar, men de kan vara svårare att rengöra och kräver mer utrymme.

När du väljer typ av airfryer bör du tänka på dina matlagningsbehov, utrymmesbegränsningar och budget. Välj den typ som passar ditt kök och din livsstil bäst för att få ut mesta möjliga av din investering.

Typ av fritösFunktioner och fördelarFördelar och nackdelarNackdelar
Baserad på korgLöstagbar korg, varm luft cirkulerarLätt att använda och rengöra, olika storlekarBegränsad kapacitet, kan kräva mer skakning
UgnsliknandeFlera hyllor, ugnsliknande designBra för större mängder mat, utrymmesbesparandeStörre, kan ta upp mer utrymme
MultifunktionellKombinerar flera olika apparaterPraktisk, sparar utrymme och pengar på andra apparaterKan vara komplicerad att använda och rengöra
RotisserieRoterande spett eller korgEnhetlig och krispig yta, bra för större köttbitarKräver mer utrymme, kan vara svår att rengöra

Antal korgar

Antalet korgar kan påverka hur du förbereder maten och hur mycket du kan tillaga åt gången. Här är några överväganden för antalet korgar i en airfryer:

En enda korg

De flesta airfryers har en enda korg, vilket fungerar bra för allmän användning och tillagning av enkla rätter. Modeller med en korg är ofta mer kompakta och lättare att förvara, men de kan begränsa dig om du vill laga flera olika typer av mat på samma gång.

Dubbel korg

Vissa fritöser, som Ninja Foodi AF400 och Cosori Dual Blaze, har två korgar, vilket gör att du kan tillaga två olika livsmedel samtidigt utan att smakerna blandas. Detta kan vara en stor fördel om du vill laga flera rätter samtidigt eller förbereda en komplett måltid snabbare och mer effektivt.

Tänk på dina matlagningsbehov och vanor innan du bestämmer dig för hur många korgar din airfryer ska ha. Om du ofta lagar olika typer av mat samtidigt, eller om du har ett större hushåll med olika preferenser, kan en airfryer med fler korgar vara ett bra val. Om du huvudsakligen lagar enstaka rätter och inte behöver den extra kapaciteten kan en modell med en enda korg vara mer än tillräcklig.

Egenskaper och funktioner

Airfryer har en mängd olika funktioner som kan göra matlagningen enklare och bekvämare. När du väljer en airfryer är det viktigt att tänka på vilka funktioner som bäst passar dina behov och matlagningsvanor. Här är några av de vanligaste funktionerna som du kan hitta i fritöser:

 1. Förinställda program: Vissa airfryers har förinställda tillagningsprogram för populära rätter som pommes frites, kyckling och grönsaker. Dessa program gör tillagningen enkel genom att automatiskt justera tid och temperatur.
 2. Paus- och omstartsfunktion: Med den här funktionen kan du stoppa tillagningen mitt i processen för att kontrollera maten, röra om eller tillsätta ingredienser. Efter pausen återupptas tillagningen vid samma temperatur och tid som den stoppades.
 3. Digital display: En digital display gör det enkelt att se och justera inställningarna för din airfryer. Displayen kan visa tid, temperatur och förinställda program.
 4. Non-stickbeläggning: En non-stick beläggning på korgen eller brickorna i airfryern gör det lättare att ta bort mat och underlättar rengöringen. Det minskar också behovet av att använda mycket olja, vilket kan göra maten nyttigare.

När du tittar på en airfryers funktioner bör du fundera på vilka funktioner som bäst passar dina matlagningsbehov och preferenser. Välj en airfryer med funktioner som gör matlagningen enklare och bekvämare för dig, så att du får ut mesta möjliga av din investering.

Temperaturkontroll

Temperaturkontroll är en viktig egenskap hos en airfryer, eftersom olika rätter kräver olika tillagningstemperaturer. När du väljer en fritös är det viktigt att tänka på hur temperaturinställningarna fungerar och hur flexibla de är. Här är några överväganden för temperatur i en air fryer:

 • Temperaturintervall: De flesta fritöser har ett temperaturintervall på cirka 80-200 grader Celsius (175-400 grader Fahrenheit). Ett brett temperaturintervall ger dig större flexibilitet i matlagningen och gör att du kan tillaga en mängd olika rätter, från känsliga grönsaker till krispiga pommes frites och saftiga stekar.
 • Justerbar temperatur: Med en justerbar temperaturkontroll kan du välja exakt vilken temperatur du vill tillaga din mat vid. Detta är särskilt användbart om du vill experimentera med olika recept eller laga mer delikata rätter som kräver exakt temperaturkontroll.
 • Temperaturprecision: Vissa fritöser har mer exakta temperaturinställningar än andra. Om du är en entusiastisk matlagare som vill uppnå bästa resultat kan det vara värt att investera i en air fryer med exakt temperaturkontroll.
 • Temperaturdisplay: Vissa fritöser har en digital temperaturdisplay som gör det enkelt att se den aktuella temperaturen och göra justeringar. Det kan vara praktiskt om du vill ha mer kontroll över din matlagning.

När du väljer en airfryer bör du tänka på hur temperaturinställningarna fungerar och vilken nivå av flexibilitet och kontroll du vill ha. Välj en airfryer med lämpliga temperaturfunktioner som passar dina matlagningsbehov och preferenser så att du kan uppnå de bästa resultaten och njuta av läckra, välsmakande måltider.

Timer

En timer är en användbar funktion i en airfryer som hjälper dig att hålla koll på tillagningstiden och se till att maten inte över- eller underkokas. När du väljer en airfryer är det viktigt att tänka på timerfunktionerna och deras användbarhet. Här är några tips på timerfunktioner i en airfryer:

 • Tidsintervall: De flesta fritöser har en timer som kan ställas in på 30-60 minuter, vilket är tillräckligt för att tillaga de flesta rätter. Om du planerar att laga rätter som kräver längre tid, välj en modell med ett längre tidsintervall.
 • Automatiskavstängning: En automatisk avstängningsfunktion är användbar eftersom den stänger av fritösen efter att den inställda tiden har gått ut. Detta minskar risken för att maten bränns vid och gör matlagningen bekvämare och säkrare.
 • Tidsdisplay: Vissa fritöser har en digital tidsdisplay som gör det enkelt att se aktuell tid och göra justeringar. Detta kan vara praktiskt om du vill ha mer kontroll över tillagningen och se till att maten blir perfekt tillagad.
 • Larm: En larmfunktion är användbar eftersom den meddelar dig när den inställda tiden har gått och maten är klar. Detta hjälper dig att hålla koll på din matlagning och undvika att glömma maten i airfryern.

Effekt

Effekten hos en airfryer är en viktig aspekt att ta hänsyn till eftersom den påverkar uppvärmningstiden, tillagningshastigheten och apparatens energiförbrukning. Här är några överväganden om effekten i en airfryer:

Watt

Effekten hos en fritös mäts i watt (W). I allmänhet varierar effekten hos fritöser mellan 800-2 100 watt. Ett högre wattal innebär att fritösen värms upp snabbare och kan tillaga maten snabbare, vilket kan spara tid och energi.

Energieffektivitet

Frityrkokare med högre effekt kan vara mer energieffektiva eftersom de värms upp snabbare och använder mindre energi. Det är dock också viktigt att ta hänsyn till apparatens storlek och kapacitet, eftersom en större airfryer med högre effekt kan förbruka mer energi än en mindre modell.

Tillagningshastighet

En airfryer med högre effekt kan tillaga maten snabbare, vilket kan vara en fördel om du lagar mat ofta under ett hektiskt schema. Det kan dock också innebära att du måste vara mer uppmärksam på tillagningstiden för din mat för att undvika överkokning.

Ljudnivå

Airfryers med högre effekt kan potentiellt vara mer högljudda än de med lägre effekt. Om du är känslig för buller eller bor i ett område med bullerrestriktioner bör du överväga att välja en modell med lägre effekt eller en med brusreducerande funktioner.

Pris

Airfryers finns i olika prisklasser beroende på märke, kapacitet, funktioner och kvalitet. Här är några prisöverväganden när du väljer en airfryer:

 • Budget: För det första bör du sätta en budget för hur mycket du är villig att spendera på en airfryer. Detta kommer att hjälpa dig att begränsa dina val och hitta en modell som passar dina ekonomiska behov.
 • Funktioner och kvalitet: I allmänhet betalar du mer för airfryers med fler funktioner, bättre kvalitet och större kapacitet. Fundera på vilka funktioner och vilken kvalitet som är viktigast för dig och om det är värt att investera i en dyrare modell för att få dessa fördelar.
 • Märke: Priset på en airfryer kan också variera beroende på märke. Välkända och pålitliga märken kan kosta mer, men de kan också erbjuda bättre kvalitet, hållbarhet och kundsupport.
 • Garanti och kundsupport: Vissa tillverkare erbjuder längre garantier och bättre kundsupport, vilket kan vara värt att betala extra för. Tänk på hur viktigt det är för dig att ha tillgång till bra kundsupport och en gedigen garanti när du väljer en airfryer.
 • Erbjudanden och rabatter: Håll utkik efter erbjudanden och rabatter på air fryers, särskilt runt helgdagar eller säsongsförsäljning. Du kanske kan hitta en högkvalitativ modell till ett lägre pris om du har tålamod och väntar på rätt tillfälle.

När du väljer en airfryer ska du tänka på hur viktigt priset är för dig i förhållande till funktioner, kvalitet och kapacitet. Välj en airfryer som passar din budget och dina matlagningsbehov så att du får ut mesta möjliga av din investering och kan njuta av utsökta, välsmakande måltider utan att det kostar skjortan.

Airfryer vs ugn – skillnader, för- och nackdelar

De viktigaste skillnaderna mellan en airfryer och en ugn är tillagningsteknik, hastighet, energieffektivitet och kapacitet. En airfryer använder cirkulerande varmluft för att tillaga maten, medan en ugn använder strålningsvärme från olika värmekällor. Airfryers är kända för snabbare tillagningstider och lägre energiförbrukning, men ugnar kan hantera större mängder mat och är mer mångsidiga i sin användning.

Typ av ugnBäst lämpad förFördelarNackdelar
AirfryerMindre portioner
Mat som liknar djupfryst mat
Snabba rätter
Snabbare uppvärmning och tillagningstid
Hälsosammare rätter med mindre olja
Lägre energiförbrukning
Lättare att rengöra
Begränsad kapacitet
Mindre mångsidig
UgnStörre portioner och hela måltider
Bättre för bakning och rostning
Större kapacitet
Mer mångsidig
Fler tillagningsmetoder
Bättre för jämn brynning och skorpa
Längre uppvärmnings- och tillagningstid
Högre energiförbrukning
Kräver mer olja och fett

Skillnaden mellan Airfryer och ActiFry

Airfryer och ActiFry är två olika typer av apparater som använder varmluft för att tillaga mat med minimal eller ingen olja. De har dock vissa skillnader i design, funktioner och tillagningsmetoder.

Här är en jämförelse av de två:

Airfryer

 • Design: airfryer är vanligtvis cylindriska eller rektangulära och har en löstagbar korg eller låda där maten placeras. Värme genereras av ett värmeelement som placeras ovanför maten och en fläkt cirkulerar den varma luften snabbt runt maten för att tillaga den jämnt och skapa en krispig yta.
 • Tillagningsmetod: Airfryers använder en teknik med snabb luftcirkulation som gör att maten kan tillagas snabbt och med lite eller ingen olja. Resultatet blir mat som är krispig på utsidan och saftig på insidan, med upp till 75 % mindre fett jämfört med traditionella stekningsmetoder.
 • Flexibilitet: Fritöser har ofta flera tillagningsfunktioner, t.ex. stekning, bakning, grillning och uppvärmning. De kan användas för att tillaga en mängd olika rätter, t.ex. frysta livsmedel, grönsaker, kött, fisk och bakverk.

ActiFry

 • Design: ActiFry är en speciell typ av airfryer som utvecklats av Tefal. Den har en unik form och en patenterad design där maten placeras i en roterande skål med en avtagbar palett i mitten. Värmeelementet och fläkten är placerade ovanför skålen för att cirkulera den varma luften och säkerställa jämn tillagning.
 • Tillagningsmetod: ActiFry använder en kombination av varmluftscirkulation och den roterande paletten för att tillaga maten jämnt och skapa en krispig yta med minimal eller ingen olja. Paletten ser till att maten vänds hela tiden och tillagas jämnt utan manuell omrörning.
 • Flexibilitet: ActiFry är främst avsedd för tillagning av rätter som kräver omrörning, t.ex. pommes frites, grytor och wokrätter. Den är inte lika mångsidig som en vanlig airfryer och passar bäst för rätter som kräver jämn värmefördelning och konstant omrörning.

Sammantaget är både airfryers och ActiFry bra val för den som vill minska sitt fettintag och laga nyttigare mat. Valet mellan de två beror på dina personliga preferenser, matlagningsbehov och budget.

Är airfryer mat nyttigare?

Luftfriterad mat anses generellt vara nyttigare än traditionell friterad mat. Det beror främst på att airfryers kräver betydligt mindre olja för att uppnå liknande resultat som fritering. Den minskade mängden olja innebär ett lägre fett- och kaloriinnehåll i den tillagade maten, vilket kan bidra till en hälsosammare livsstil och en lägre risk för hjärtsjukdomar och fetma.

Även om luftfriterad mat inte nödvändigtvis är kalori- eller fettfri, är det ett mycket hälsosammare alternativ jämfört med den traditionella friteringsmetoden. Det är dock viktigt att komma ihåg att en balanserad kost och hälsosam livsstil innebär mer än att bara byta tillagningsmetod och bör också innehålla en blandning av näringsrika livsmedel och regelbunden motion.

Vad kan man tillaga i en fritös?

En fritös är en mångsidig köksutrustning som kan användas för att tillaga en mängd olika rätter. Från aptitretare och snacks till huvudrätter och till och med vissa desserter, du kan experimentera med olika recept för att upptäcka nya sätt att använda din fritös. Här är en lista över några av de mest populära rätterna som kan tillagas i en airfryer:

 • Pommes frites: Krispiga och läckra pommes frites med mycket mindre olja än traditionella friterade pommes frites.
 • Kycklingvingar: Saftiga, möra och krispiga kycklingvingar som är perfekta för festliga tillställningar eller en mysig hemmakväll.
 • Krispiga grönsaker: Luftfrysta lätta och krispiga grönsaksstavar som ett nyttigare mellanmål eller tillbehör till huvudmåltiden.
 • Fisk ochskaldjur: Tillaga räkor, fiskfiléer eller till och med fiskpinnar med en krispig yta utan tung fritering.
 • Mozzarellapinnar: Njut av krispiga och ostfyllda mozzarellapinnar utan all extra olja från friteringen.
 • Bakad potatis: Gör perfekt bakad potatis med en krispig skorpa och en mjuk, krämig kärna.
 • Bröd och kakor: Överraskande nog kan du även baka små bröd och kakor i en airfryer så att du kan njuta av nybakade, hembakade bakverk.
 • Kycklingbröst: Airfryra saftiga, möra och smakrika kycklingbröst med en krispig och gyllene stekyta.
 • Vårrullar: Tillaga krispiga och läckra vårrullar med mindre olja än vid traditionell fritering.

Listan över möjligheter i en airfryer är nästan oändlig och det är bara din fantasi som sätter gränser. Experimentera med olika ingredienser och recept för att vidga dina kulinariska vyer och få ut mesta möjliga av din airfryer.

Vad kan du inte laga i en air fryer?

Även om fritöser är mångsidiga och praktiska, finns det vissa livsmedel och rätter som inte är idealiska för tillagning i en fritös. Här är några exempel på vad du bör undvika att tillaga i en fritös:

 • Våta degtyper: Frityrkokare fungerar bäst med fasta och torra ytor. Våta och lösa smetar, t.ex. pannkakor eller tempurasmet, har svårt att bli krispiga och kan smula sönder eller fastna i fritösens korg.
 • Soppor och grytor: Rätter som kräver mycket vätska, t.ex. soppor och grytor, är inte lämpliga för en air fryer eftersom den varma luften inte kan cirkulera ordentligt och tillaga maten jämnt.
 • Fyllda livsmedel: Livsmedel som är fyllda med vätska eller smuliga fyllningar, t.ex. saftiga dumplings eller fylld pasta, kan läcka och lämna en röra i luftfryskorgen.
 • Storaköttbitar: Stora köttstycken, t.ex. hela kycklingar eller stora stekar, kan ha svårt att tillagas jämnt i en fritös på grund av utrymmesbrist och den snabba tillagningstiden. Det är bättre att använda en ugn för dessa typer av rätter.
 • Flygande ingredienser: Små och lätta ingredienser, t.ex. örter eller riven ost, kan blåsa runt i fritösens korg och inte tillagas ordentligt eller fördelas jämnt över maten.

Även om fritöser är en utmärkt lösning för många matlagningsuppgifter är det viktigt att komma ihåg att de inte är den perfekta lösningen för alla rätter. Genom att vara medveten om vad som fungerar bra i en airfryer och vad som inte gör det kan du få ut mesta möjliga av din köksapparat och skapa läckra och lyckade rätter varje gång.

Hur konverterar jag ett vanligt recept till en airfryer?

För att konvertera ett vanligt recept till en airfryer måste du ta hänsyn till både temperatur och tillagningstid. Här är några grundläggande riktlinjer för hur du konverterar ett recept till airfryer-tillagning:

 1. Temperatur: Sänk ugnstemperaturen i receptet med ca 25 grader Celsius (45 grader Fahrenheit) för en airfryer. Om receptet till exempel kräver en ugnstemperatur på 200 grader Celsius (392 grader Fahrenheit), ställer du in frityrkokaren på 175 grader Celsius (347 grader Fahrenheit).
 2. Tillagningstid: Förkorta tillagningstiden med ca 20-25 % jämfört med originalreceptet. Om receptet anger en tillagningstid på 30 minuter i ugnen, börja med att tillaga i fritösen i ca 22-24 minuter.
 3. Håll koll på maten: Eftersom fritöser kan tillaga mat snabbare än traditionella ugnar är det viktigt att hålla koll på maten under tillagningen för att undvika överkokning. Du kanske vill kontrollera maten halvvägs genom den beräknade tillagningstiden och justera tiden efter behov.
 4. Tänk på utrymme och luftcirkulation: Se till att maten är jämnt fördelad i airfryer-korgen och överfyll den inte, eftersom det kan påverka tillagningsresultatet. Det är viktigt att den varma luften kan cirkulera fritt runt maten för jämn och krispig tillagning.

Genom att följa dessa riktlinjer kan du omvandla ett traditionellt recept till ett air fryer-recept och njuta av de snabbare och hälsosammare resultat som air fryer kan leverera.

Experttips för användning av airfryern

Vi vill hjälpa dig att ta din matlagning med airfryern till en helt ny nivå! Därför har vi sammanställt en rad experttips som är både användbara och lätta att förstå. Så ta en titt på dessa tips och låt oss arbeta tillsammans för att göra din air fryer-upplevelse ännu mer fantastisk!

 1. Förvärm airfryern: Förvärm din airfryer 3-5 minuter före tillagning för att få en jämn och krispig konsistens.
 2. Skaka eller vänd på maten: Skaka korgen eller vänd på maten under tillagningen för att få en jämn tillagning och en jämn krispighet.
 3. Undvik överfyllning: För bästa resultat ska du inte fylla fritösens korg helt. Se till att det finns tillräckligt med utrymme för att luften ska kunna cirkulera fritt runt maten.
 4. Använd en liten mängd olja: Även om fritöser kräver mycket mindre olja än traditionell fritering, kan en liten mängd olja förbättra smaken och krispigheten hos vissa rätter. Använd en oljespray eller pensel för att applicera ett tunt lager olja på maten.
 5. Kontrollera matens temperatur: Använd en stektermometer för att mäta innertemperaturen, särskilt vid tillagning av kött, så att du är säker på att maten är genomstekt.
 6. Håll korgen ren: Rengör fritösens korg regelbundet för att undvika matrester och fettansamlingar, som kan påverka matens smak och tillagning.
 7. Använd bakplåtspapper eller aluminiumfolie: För att minimera rengöringsarbetet och förhindra att mat fastnar i korgen kan du använda bakplåtspapper eller aluminiumfolie. Se dock till att luften fortfarande kan cirkulera fritt.
 8. Anpassa recept: När du omvandlar traditionella recept till airfryer-tillagning, kom ihåg att anpassa temperaturen och tillagningstiden enligt beskrivningen i ett tidigare svar.
 9. Experimentera med matlagning: Airfryers kan användas till mer än bara frityrliknande rätter. Prova olika recept och livsmedelstyper för att utvidga dina kulinariska horisonter och få ut mesta möjliga av din airfryer.
 10. Säkerheten först: Följ tillverkarens anvisningar och säkerhetsföreskrifter noga för att undvika skador och uppnå bästa resultat med din airfryer.

Rengöring av airfryern

För att din airfryer ska fungera optimalt och hålla länge är det viktigt att du rengör den regelbundet. Här följer några tips och överväganden för rengöring av din airfryer:

 1. Kylning: Vänta alltid tills airfryern har svalnat helt innan du börjar rengöra den. Detta minimerar risken för brännskador och gör rengöringsprocessen säkrare.
 2. Ta bort korgen och lådan: Ta bort korgen och innerlådan från fritösen. Många modeller har diskmaskinssäkra komponenter, så du kan placera dem i diskmaskinen för enkel rengöring. Om de inte tål maskindisk kan du tvätta dem i varmt tvålvatten med en mjuk borste eller svamp för att ta bort matrester.
 3. Rengör insidan: Torka av insidan av airfryern med en fuktig trasa eller svamp för att avlägsna fett och matrester. Undvik att använda slipande rengöringsmedel eller vassa föremål eftersom de kan skada ytan. Om det finns fastbrända matrester kan du låta en fuktig trasa ligga på botten av fritösen i några minuter för att mjuka upp dem innan du försiktigt skrapar bort dem.
 4. Rengör utsidan: Torka av fritösens utsida med en fuktig trasa för att avlägsna fett och smuts. Använd inte slipande rengöringsmedel eller vassa föremål på utsidan eftersom det kan repa och skada ytan.
 5. Kontrollera värmeelementet: Inspektera värmeelementet på din airfryer för matrester eller fettansamlingar. Ta vid behov försiktigt bort eventuella matrester med en mjuk borste eller svamp och torka av värmeelementet med en fuktig trasa.
 6. Återmontera och förvara: När alla delar är rena och torra sätter du ihop airfryern igen och förvarar den på en sval och torr plats tills den ska användas nästa gång.

VANLIGA FRÅGOR

Är fritöser billigare i el än ugnar?

Ja, i allmänhet använder fritöser mindre ström än traditionella ugnar eftersom de värms upp snabbare och använder mindre energi för att tillaga maten. Detta kan leda till lägre energikostnader över tid.

Är en airfryer värd pengarna?

En airfryer kan vara värd pengarna om du ofta lagar mat som kräver fritering eller tillagning i ugn och du vill ha ett hälsosammare och mer energieffektivt sätt att tillaga dessa rätter. Airfryers kan också laga mat snabbare än en traditionell ugn och erbjuder en rad praktiska funktioner.

Kan man använda bakplåtspapper i en airfryer?

Ja, du kan använda bakplåtspapper i en airfryer, men se till att placera det under maten och inte täcka hela korgen. Bakplåtspappret får inte blockera luftcirkulationen, eftersom det kan påverka tillagningen och utgöra en potentiell brandrisk.

Kan en varmluftstork ersätta en ugn?

En airfryer kan inte helt ersätta en ugn eftersom den inte har samma kapacitet och funktionalitet som en traditionell ugn. Airfryers är dock ett utmärkt komplement till en ugn och kan hantera många uppgifter, t.ex. fritering, bakning och uppvärmning av mat, snabbare och mer energieffektivt.