Kalkavlagrare

Kalkavlagrare: De 5 bästa modellerna – Skydda ditt hem mot kalk

Våra bästa val:

Bästa kalkavskiljaren och skyddssystemet: Dropson EMI 2500

Revolutionera din vattenkvalitet med den ultimata avhärdaren! Dropson EMI 2500 är effektiv, miljövänlig och enkel att använda, skyddar ditt hem och förlänger livslängden på dina apparater.

Bästa kalkborttagaren för standarduttag: Kalkbrytare

Spara ström och bekämpa kalkavlagringar med det smarta valet! Kalkkrossaren ansluts enkelt till ett vägguttag och förvandlar ditt vatten till ett mjukt och behagligt kalkfritt underverk.

Bästa kalkborttagaren utan el: Metro Therm METROPRO kalkborttagare

Gör det enkelt och strömlöst med METROPRO! Denna kalkborttagare är anpassad för danska hushåll och kräver ingen elanslutning – en enkel och effektiv lösning på kalkproblem.

Om du bor i ett område med hårt vatten är du förmodligen bekant med de utmaningar som kalkavlagringar kan skapa i ditt hem. Vattenavhärdare är utformade för att hantera detta problem genom att avhärda vattnet och förhindra kalkavlagringar i dina vattenledningar, apparater och kopplingar.

I den här artikeln presenterar vi våra rekommenderade avhärdare för att hjälpa dig att göra det bästa valet för ditt hem. Vi kommer också att inkludera en praktisk köpguide som förklarar vad du ska tänka på när du köper en vattenavhärdare. Vi tar upp viktiga aspekter som effektivitet, installation, underhåll och pris så att du kan hitta den bästa lösningen för dina behov.

Så låt oss komma igång och hitta den perfekta kalkavskiljaren som kommer att förbättra ditt hem och din livskvalitet!

De bästa vattenavhärdarna i 2024

Dropson EMI 2500

Dropson EMI 2500 kalkspalter blødgøringsanlæg

Dropson EMI 2500 är ett innovativt anti-kalkskyddssystem som effektivt skyddar dina installationer och apparater från kalk och korrosion. Med den patenterade EMI-tekniken ger Dropson EMI 2500 ett utmärkt skydd för ditt hem samtidigt som dricksvattnets naturliga egenskaper och kvalitet bevaras.

En stor fördel med Dropson EMI 2500 är att den inte kräver något underhåll eller salttillsats, vilket gör den både miljövänlig och ekonomisk. Den enkla installationen på befintliga installationer och det faktum att den inte orsakar tryckfall eller minskar vattenhastigheten gör Dropson EMI 2500 till ett attraktivt val för alla husägare.

Dropson EMI 2500 är ett utmärkt val för dig som vill ha en effektiv, underhållsfri och miljövänlig lösning för att skydda ditt hem och dina apparater mot kalkavlagringar och korrosion. Den avancerade EMI-tekniken ger ett tillförlitligt och långvarigt skydd som bidrar till att förlänga livslängden på dina apparater och minska energiförbrukningen.

Metro Therm Aqua 2000

Metro Therm Aqua 2000 elektronisk kalkspalter

Metro Therm Aqua 2000 är en pålitlig kalkbrytare som monteras direkt på det inkommande vattenröret och skapar ett elektrostatiskt kraftfält som pulserar mellan 7 000 och 14 000 Hz. Denna kraftfulla metod finfördelar kalkpartiklarna och förhindrar att de bildar avlagringar, vilket skyddar dina rör och apparater från kalkavlagringar och förlänger deras livslängd.

Aqua 2000 är både effektiv och miljövänlig eftersom den inte kräver några kemiska tillsatser och kan minska förbrukningen av tvättmedel och maskindiskmedel med upp till 25 %. Dessutom kan kalkbrytaren lossa gammal kalk, vilket hjälper till att återställa vattenkvaliteten och rörledningarnas prestanda över tid.

Metro Therm Aqua 2000 är en utmärkt lösning för dem som vill ha ett effektivt och miljövänligt sätt att skydda sitt hem från kalkavlagringar. Den enkla installationen och kompakta designen gör den lämplig för de flesta hem, och dess imponerande prestanda säkerställer ett långvarigt skydd för dina rör och apparater.

Kalk kross

kalkknuser

Kalkkrossaren är en smart och energieffektiv lösning för att skydda ditt hem från kalkavlagringar. Den ansluts enkelt till ett vanligt eluttag och förbrukar minimalt med ström, vilket motsvarar endast 7 kWh per år. Denna låga kostnad, i kombination med ökad effektivitet hos dina vitvaror, resulterar i en total energibesparing.

Kalkkrossaren är enkel att installera på de flesta typer av vattenrör med de medföljande strips och kräver ingen rörmokare. Den behandlar vattnet med frekvenser som förändrar kalkens struktur utan att ta bort den, vilket bevarar vattnets goda egenskaper och minskar besväret med kalkavlagringar i dina apparater och duschar.

Med en imponerande 365-dagars nöjdhetsgaranti kan du prova Lime Crusher riskfritt och returnera den om den inte uppfyller dina förväntningar.

Lime Crusher är en idealisk lösning för dig som vill ha en lättanvänd, energisnål och effektiv metod för att bekämpa kalkavlagringar i hemmet. Den enkla installationen och långa nöjdhetsgarantin gör den till ett säkert val för dem som vill skydda sina apparater och förbättra sin vattenkvalitet.

Metro Therm METROPRO Kalkavskiljare

Metro Therm METROPRO Kalkspalter

Metro Therm METROPRO kalkavhärdare är en effektiv och underhållsfri lösning för att minimera kalkavlagringar i danska hem. Avhärdaren är utformad för att passa vattenförbrukningen i 1-2-familjshus och är enkel att installera utan behov av elanslutning.

METROPRO fungerar genom att behandla vattnet när det strömmar genom induktionsenheten och justerar flödet och tryckgradienten vid apparatens utlopp. Detta resulterar i att kalken inte bildar en hård beläggning, utan istället omvandlas till ofarliga kalkkristaller som löses upp i vattnet och spolas ut ur systemet.

Metro Therm METROPRO Limescale Remover är ett utmärkt val för dig som vill ha en enkel och effektiv lösning för att skydda ditt hem mot kalkavlagringar. Med sin kemikaliefria metod och problemfria underhåll är denna produkt idealisk för miljömedvetna konsumenter som vill ha ett pålitligt och hållbart kalkskydd.

Milton Megatherm Kalkavskiljare 3/4″

Milton Megatherm kalkspalter

Milton Megatherm Magneta Kalkborttagare är en pålitlig och miljövänlig lösning som skyddar vanliga hushåll från skadliga kalkavlagringar. Avhärdaren är utformad för att behandla både varmt och kallt vatten och kan installeras på varmvattencirkulationsledningar i bostadshus.

Magneta Limescale Remover fungerar genom att använda magnetisk vattenbehandling för att förhindra bildandet av skadliga kalkavlagringar i rörledningar och andra installationer. Med en kapacitet på 3,5-30 liter/min och 3/4″ rörgänga är denna avhärdare en mångsidig lösning för olika behov.

För bästa resultat bör Magneta Kalkavhärdare installeras på kallvattnet efter vattenmätaren. Denna avhärdare är ett miljövänligt och effektivt sätt att ta itu med både synliga och dolda kalkproblem i hemmet.

Milton Megatherm Magneta Kalkfälla är ett perfekt val för husägare som vill ha en miljövänlig och effektiv lösning för att skydda sitt hem från kalkavlagringar. Produkten är enkel att installera och kräver minimalt underhåll, vilket gör den till en praktisk och hållbar lösning för hektiska hushåll.

Vad är en kalkavskiljare?

En avhärdare är en enhet som hjälper till att minska eller eliminera kalkavlagringar, som uppstår när vatten innehåller höga halter av kalcium och magnesium. Dessa mineraler kan orsaka hårt vatten, vilket kan leda till skadliga avlagringar i dina vattenledningar, apparater och armaturer.

Kalkavlagringar kan också minska vattenflödet och orsaka korrosion, vilket kan förkorta livslängden på dina installationer och apparater.

Hur fungerar en avhärdare?

Avhärdare fungerar genom att ändra hur kalcium och magnesium kristalliseras i vatten så att de inte fastnar på ytor och skapar avlagringar.

Det finns olika typer av avhärdare på marknaden, t.ex. elektroniska, magnetiska och kemiska modeller. Varje typ har sina egna för- och nackdelar, men de arbetar alla mot samma mål: att minska kalkavlagringar och förbättra vattenkvaliteten i ditt hem.

Genom att installera en avhärdare kan du skydda dina rör, apparater och armaturer från skador, minska underhållskostnaderna och förlänga livslängden på din utrustning.

Mjukare vatten kan också ge en behagligare känsla på huden och i håret, samt en bättre rengöringseffekt när du använder tvål och rengöringsmedel.

Så mäter du kalciumhalten i ditt vatten

Att mäta kalciumhalten i ditt vatten är viktigt för att bedöma om en avhärdare är nödvändig i ditt hem. För att mäta kalciumhalten i vattnet kan du antingen använda ett hårdhetstest eller kontakta ditt lokala vattenverk för information om vattenhårdheten i ditt område.

I Danmark mäts hårdhet i tyska hårdhetsgrader(°dH = grad Deutsche Härte)

Ett hårdhetstest kan köpas online eller i specialbutiker och gör att du enkelt kan mäta kalciumhalten i ditt vatten hemma. Följ instruktionerna noggrant för att få korrekta resultat. Om testet visar att ditt vatten har en hög kalciumhalt kan du investera i en kalkavskiljare för att skydda dina installationer och apparater från kalkavlagringar.

Hårdhet [°dH]Klassificering i Danmark
0-4Mycket mjukt
4-8Mycket mjuk
8-12Medelhård
12-18Ganska hård
18-24Hård
24-30Mycket hård
>30Extremt hårt

Här hittar du tester för vattenhårdhet:

Relaterad artikel: Så här avkalkar du ditt duschmunstycke

Olika typer av vattenavhärdare

Låt oss ta en titt på de olika typerna av vattenavhärdare på marknaden. Vi ska titta närmare på deras egenskaper, installationsmetoder och energikrav för att ge dig en bättre förståelse för vilken typ av avhärdare som passar bäst för dina behov.

Från magnetiska och elektroniska avhärdare som monteras på utsidan av vattenledningarna till kemiska avhärdare som integreras direkt i vattenledningen – det finns en lösning för alla husägare som vill förbättra vattenkvaliteten och skydda sitt hem från kalkavlagringar.

Kalkavskiljare med extern montering på vattenrör

Dessa kalkspridare är utformade för att installeras direkt på utsidan av vattenrör. De behöver inte ha direkt kontakt med vattnet utan fungerar genom att ändra vattnets egenskaper med hjälp av elektromagnetiska eller magnetiska fält.

Två exempel på denna typ av vattenavhärdare är elektroniska och magnetiska vattenavhärdare.

Elektroniska avhärdare (med strömanslutning)

Dessa apparater ansluts till en strömkälla och avger ett elektromagnetiskt fält som förändrar strukturen hos kalcium- och magnesiumkristallerna i vattnet. Detta förhindrar att de fastnar på rör och ytor. Elektroniska vattenavhärdare kräver vanligtvis minimalt underhåll och är lätta att installera.

Magnetiska kalkspridare (utan anslutning till elnätet)

Magnetiska kalkspridare fungerar med hjälp av permanentmagneter som monteras på utsidan av vattenröret. De genererar ett magnetfält som också förändrar kristalliseringsprocessen för kalcium och magnesium. Magnetiska kalkspridare kräver ingen ström och är dessutom enkla att installera och underhålla.

Mjukgörare med direkt installation i vattenförsörjningssystemet

Denna typ installeras direkt i vattenförsörjningssystemet och behandlar vattnet innan eller medan det rinner genom rören. Exempel på denna typ av avhärdare är jonbytarsystem och polyfosfatfilter.

Jonbytarsystem (med strömanslutning)

Fungerar genom att kalcium- och magnesiumjoner i vattnet byts ut mot natrium- eller kaliumjoner. Denna process kräver att vattnet passerar genom en behållare fylld med jonbytarmassa. Jonbytarsystem kräver regelbunden regenerering och underhåll, men de är en mycket effektiv lösning för avhärdning av vatten.

Polyfosfatfilter (utan strömanslutning)

Polyfosfatfilter använder en blandning av polyfosfater som släpps ut i vattnet för att förhindra kalkavlagringar. Dessa filter installeras direkt på vattenledningen och kräver ingen ström. De är enkla att installera och underhålla, men måste bytas ut regelbundet för att bibehålla sin effektivitet.

Att välja rätt avhärdare beror på dina specifika behov, budget och preferenser. Det är viktigt att ta hänsyn till installation, underhåll, effektivitet och energiförbrukning när du fattar ditt beslut.

Läs också: Guide till optimal avkalkning av toaletter

Fördelar med att använda en avhärdare

Från att förlänga livslängden på dina hushållsapparater och vattenledningar till att förbättra vattenkvaliteten och minska underhållskostnaderna finns det ett antal goda skäl att överväga att investera i en avhärdare.

  1. Förlänger livslängdenpå apparater och rör: Genom att minska kalkavlagringarna i vattnet bidrar en avhärdare till att förlänga livslängden på hushållsapparater som diskmaskiner, tvättmaskiner och varmvattenberedare, samtidigt som den skyddar vattenledningarna från korrosion och igensättning.
  2. Förbättrar vattenkvaliteten: En avhärdare mjukar upp vattnet genom att minska mängden kalcium och magnesium, vilket förbättrar vattenkvaliteten och gör det behagligare att dricka, bada, tvätta och diska.
  3. Minskar förbrukningen av tvål och rengöringsmedel: Mjukt vatten skapar ett bättre lödder när det blandas med tvål och rengöringsmedel. Det innebär att du kan använda mindre tvål och rengöringsmedel, vilket sparar pengar och är bättre för miljön.
  4. Förbättrar känslan i hud och hår: Hårt vatten kan göra huden torr och irriterad och håret tråkigt och livlöst. Genom att använda en avhärdare kan du förbättra vattnets mjukhet, vilket ger en behagligare känsla på huden och ett friskare, glansigare hår.
  5. Förhindrar kalkfläckar på ytor: Kalkspridare hjälper till att förhindra kalkfläckar på glas, kakel, armaturer och andra ytor i ditt hem, vilket gör rengöringen enklare och mer effektiv.
  6. Energieffektivitet: Genom att minska kalkavlagringarna i dina apparater och vattenledningar kan ett avhärdningsaggregat förbättra deras energieffektivitet. En varmvattenberedare som är fri från kalk kan till exempel värma vattnet snabbare och använda mindre energi.
  7. Minskade underhållskostnader: Med färre kalkavlagringar i rör och apparater kan du förvänta dig färre reparationer och utbyten, vilket sparar pengar i det långa loppet.
  8. Miljövänlig lösning: Genom att minska användningen av tvål, rengöringsmedel och energi bidrar vattenavhärdare till en mer miljövänlig livsstil och minskar ditt hems miljöpåverkan.

Relaterat: Så här avkalkar du din kaffemaskin