Guide: Goda tips för en grundlig rengöring av tvättmaskinen

Du har äntligen hunnit lägga lite tvätt i tvättmaskinen, och nu piper den för att din tvätt är klar. Du förväntar dig troligen att få ut doftande och rena kläder ur maskinen. Men så fort du öppnar dörren möts du av en hemsk lukt.

I många familjer är tvättmaskinen igång nästan dygnet runt för att hålla jämna steg. Men trots att du använder tvålvatten måste du rengöra din tvättmaskin då och då för att hålla den i toppskick och undvika sur lukt. Det är en sak som många av oss glömmer.

Det är faktiskt inte så svårt att rengöra en tvättmaskin. Om du vill rengöra din tvättmaskin på bästa sätt hittar du en guide här.

husmagasinet-rengøring af vaskemaskine

Relaterad artikel: bra minitvättmaskiner för lägenhet och camping

Varför din tvättmaskin behöver rengöras

Din tvättmaskin behöver definitivt rengöras om den luktar. När en tvättmaskin börjar lukta beror det på att kalk och smutsrester har byggts upp i maskinen. Detta är en perfekt grogrund för bakterier.

Om du dessutom använder brun vinäger som sköljmedel ska du vara medveten om att maskinen måste rengöras regelbundet. Brun vinäger är också en grogrund för bakterier eftersom den innehåller socker.

Det är inte alltid lätt att se med blotta ögat att din tvättmaskin behöver rengöras. Kalk, smuts och bakterier kan gömma sig i sprickor och klyftor eller fastna på insidan av trumman.

Nedan följer några av de saker som kan orsaka en otäck tvättmaskinslukt:

  • Tvättas endast vid låga temperaturer.
  • Din tvättmaskin är förkalkad.
  • Du använder inte tillräckligt med tvättmedel.
  • Stäng alltid både tvålådan och locket, vilket håller fukten i tvättmaskinen.

Hur du rengör utsidan av din tvättmaskin

Innan du påbörjar den stora rengöringen av din tvättmaskin ska du komma ihåg att koppla bort maskinen från strömförsörjningen. Du bör också ta en titt på bruksanvisningen för din tvättmaskin, som kan innehålla tips om exakt hur du ska rengöra din modell.

Då kan du börja med att rengöra tvättmaskinens utsida. Rengöring av tvättmaskinens utsida kan vanligtvis göras med en trasa och antingen ett milt rengöringsmedel eller diskmedel.

När du rengör tvättmaskinens utsida kommer du förmodligen snabbt att märka att det finns ludd runtomkring och att det finns många fettfläckar efter tvättmedelstänk. Vanligtvis räcker varmt tvålvatten och en trasa för att rengöra maskinens utsida effektivt. Men en fuktig bomullspinne i alla hörn och kanter kan hjälpa till att ge den sista finishen.

Se också: geniala underenheter för tvättmaskinen

Hur du rengör insidan av din tvättmaskin

Att rengöra insidan av en tvättmaskin är lite mer komplicerat än att rengöra utsidan. Det är inte särskilt betungande, men det är bara fler steg du måste gå igenom. Nedan följer en steg-för-steg-guide som du kan följa.

1. Rengöring av den tredelade

Alla tvättmaskiner har inte en tredelad tvättmaskin. Men om din tvättmaskin har ett trehål, måste det åtgärdas på bästa möjliga sätt. Trevlesi finns vanligtvis bakom en liten dörr längst ner på tvättmaskinens framsida.

Du måste vara beredd på att vatten kan komma ut när du öppnar diskanten. Om du inte vet om din tvättmaskin har en flottör, kolla i bruksanvisningen. Den visar också hur du öppnar den.

När du har hittat trevägsventilen tömmer du den och rengör den med en tandborste eller en diskborste. Om silen luktar eller är mycket smutsig kan du använda lite diskmedel.

2. Sedan är det tvålskålens tur

rengøring af vaskemaskinens sæbeskuffe

I de flesta fall kan tvättmaskinens tvålskål tas bort helt från maskinen, vilket gör den lättare att rengöra. Kontrollera återigen i bruksanvisningen att du vet hur du tar bort tvålkoppen. Det finns troligen en liten låsmekanism någonstans som du måste frigöra.

När du har tagit fram tvålkoppen kommer det förmodligen att finnas en hel del tvålrester på själva skålen. Du bör också kontrollera platsen där lådan har stått, eftersom tvålrester kan samlas där också.

Alla tvålrester ska avlägsnas med en tandborste eller en diskborste, så att du kan komma in i alla sprickor och klyftor i tvålådan. Efteråt ser tvålkoppen ut som ny och du kan ställa tillbaka den på sin plats.

3. Ta bort kalkavlagringar från öppningen där vattnet rinner in

Kalk bildas där vattnet kommer in i tvättmaskinen. Du kan vanligtvis ta bort dessa avlagringar genom att skrapa bort dem med en borste. Du kan applicera en blandning av en del ättiksyra och fyra delar vatten på fläcken.

Om det finns envisa kalkavlagringar som är svåra att skrapa bort kan du försöka fukta en trasa med vinägerblandningen. Därefter kan du lägga duken på området och låta den sitta över natten. Detta borde göra underverk så att du enkelt kan ta bort avlagringarna på morgonen efteråt.

4. Rengör dörrhandtaget runt tvättmaskinens öppning

rengøring af vaskemaskinens gummirem

Gummikanten som sitter runt tvättmaskinens öppning kallas dörrbälgen. Denna gummikant kan samla mycket smuts, smuts och kalk längs kanterna. Det är därför mycket viktigt att du ser till att du får hela vägen runt.

Om det finns envisa kalkavlagringar på dörrtätningen kan du avlägsna dem med ättiksblandningen som nämns ovan. Även här är det bara att lägga en gammal handduk eller trasa fuktad med vinägerblandningen på området. När den har legat i blöt över natten bör det vara lätt att avlägsna kalken. Kom ihåg att torka av maskinens fönster också.

5. Använd citronsyra för att avkalka din tvättmaskin

För att avkalka en tvättmaskin är citronsyra det perfekta medlet. Citronsyra är ett effektivt avkalkningsmedel. När du köper citronsyra finns det instruktioner på förpackningen om hur du ska använda den. Följ därför anvisningarna för att använda rätt mängd citronsyra.

Till exempel kan instruktionerna på förpackningen se ut så här: Häll 30 gram citronsyra i tvålkoppen på tvättmaskinen och tvätta sedan tre gånger på 60 grader. Avsluta genom att köra ett program på 60 grader en andra gång utan att använda citronsyra.

Relaterat: de bästa tvättmaskinerna med torktumlare

De bästa tvättmaskinerna för torktumlare

Det är bra att se till att du underhåller din tvättmaskin regelbundet. På så sätt kan du se till att den alltid fungerar på bästa sätt. Kom ihåg att följa de här tipsen:

  • Se till att du alltid doserar rätt.
  • Ge ibland tvättmaskinen en hög temperaturcykel.
  • Rengör regelbundet tvättmaskinens trevägsventil, tvålådan, dörrbälgen, dörren osv.
  • Avkalk din tvättmaskin en gång i månaden.
  • Gör en huvudrengöring av tvättmaskinen två gånger om året.

Senast uppdaterad augusti 15, 2022 av Simone Lundmark