Kylskåp med vattendispenser (Komplett köpguide 2023)

Ett kylskåp med vattenautomat är en lyx som du bör unna dig själv. Det finns många fördelar med ett kylskåp med denna funktion. Läs om de många fördelarna och få hjälp med att välja rätt kylskåp med vattendispenser i den här guiden.

Vilket kylskåp med vattendispenser ska jag välja?

Vilket kylskåp du ska välja beror både på dina behov och din budget. De flesta kylskåp med vattendispenser är kylskåp med dubbla dörrar, dvs. kylskåp med dubbla dörrar. De passar bäst för stora familjer och är vanligtvis överdimensionerade för en eller två personer.

Både Samsung och LG tillverkar fina kylskåp med vattendispenser, medan du ofta kan få mindre modeller från bland annat Logik, Everglades och Fisher&Paykel.

Vattenautomaten är bara en av de saker som du måste tänka på när du köper ett kylskåp. Många nyare kylskåp har många smarta funktioner som både optimerar energin, förlänger hållbarheten för vissa livsmedel och skapar ordning och reda.

Tänk på följande när du köper ett kylskåp:

  • Behöver du ett kylskåp eller en frys?
  • Vilken energimärkning ska kylskåpet ha?
  • Måste vattenautomaten anslutas till vattenförsörjningen eller ha en vattentank?
  • Finns det en ismaskin integrerad i vattendispenser?
  • Passar kylskåpets mått till utrymmet i köket?
  • Passar hyllor och lådor till dina behov?
  • Finns det frukt- och grönsakslådor för att förlänga hållbarheten?

Inbyggd kran eller vattentank?

Om du vill ha ett kylskåp med vattendispenser har du två huvudalternativ:

  • Ett kylskåp med en krananslutning
  • Ett kylskåp med inbyggd vattentank

Det enkla – och billiga – alternativet är ett kylskåp med inbyggd vattentank. Här måste du fylla tanken själv med jämna mellanrum och rengöra den vid behov. Du kan få slut på kallt vatten ibland, men det är ett prisvärt alternativ.

Om du vill vara säker på att du inte får slut på kallt vatten – och om du dessutom vill slippa fylla och rengöra vattentanken – ska du välja en modell som kan anslutas till vattenförsörjningen. Detta kräver vanligtvis att kylskåpet står nära diskbänken och att en rörmokare kommer på besök.

Det är lättare att dricka tillräckligt med vatten

National Health Service rekommenderar att vuxna dricker 2 liter vatten per dag. Men det är inte alla som når upp till den summan. För lite vatten kan leda till uttorkning, huvudvärk och en kropp som inte fungerar optimalt. Det är vattnet som förflyttar näringsämnen till kroppens celler och samtidigt avlägsnar avfall.

En integrerad vattendispenser är en ständig påminnelse om att dricka tillräckligt – och vattnet är nära till hands och skönt kallt.

Mer miljövänlig än plastflaskor

För dem som vill ha kallt vatten nära till hands har plastflaskor varit det enkla valet. Ett kylskåp med kallvattendispenser är dock både en mer miljövänlig lösning som minskar produktionen av plast och ett betydligt billigare alternativ i vardagen.

Vattnet i kylskåpsautomaten kommer från kranen, och det är mycket billigare än källvatten från snabbköpet.

Tänk på ett kylskåp med kolsyrat vatten

Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten – helst cirka 2 liter per dag – men det spelar ingen roll för din hälsa om det är mousserande eller stilla vatten. Många tycker att det är tråkigt att dricka så stora mängder vatten, så att dricka mousserande vatten kan vara ett mer uppfriskande val.

Det går faktiskt att köpa kylskåp med integrerad sodastream. Fördelen är inte bara att det mousserande vattnet är kallt, utan också att du både sparar diskutrymme för ett sugrör för läsk och att kylskåpslösningarna vanligtvis har en inbyggd tank på så mycket som 60-70 liter, så att du inte behöver fylla på hela tiden.

Relaterat: smarta kylskåp med frys

VANLIGA FRÅGOR

Kan jag få ett kylskåp med isbitar?

Ja, du kan få ett kylskåp som har både vattendispenser och isbitar. Vanligtvis i form av en kyl- och frysdisk med vattendispenser och iskubertillverkare – och det är särskilt trevligt på sommaren.

Vad är ett amerikanskt kylskåp?

Ett amerikanskt kylskåp är ett stort kylskåp. Vissa återförsäljare har börjat kalla dem för kylskåp med sidoväggar. Båda är kylskåp med dubbla dörrar och gott om utrymme.

Se även: fina kylskåp med glasdörrar

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark