Nytt kylskåp? Välj ett kyl med frysfack!

Vårt bästa val:

Bästa integrerade kylskåp med frys: Bosch kylskåp med frys KIL82AFF0 integrerad

Stort och rymligt integrerat kylskåp med ett lika stort frysfack och speciella grönsakslådor som håller frukt och grönsaker fräscha längre.

Bästa lilla kylskåp med frysfack: LiebHerr TPesf 1714-21 001 Kylskåp med frysfack

Litet rymligt kylskåp med ett bra frysfack i fint rostfritt stål. Belysningen är LED-belyst och kylskåpet är relativt tyst.

Bästa kylskåp med frys i retro-look: GORENJE ORB153C Retro-kollektion

Mycket trevligt och ooriginalt kylskåp från Gorenje i retrolook. Kylskåpet är rymligt med ett stort frysfack och en ventilerad termostat för att säkerställa en jämn temperatur.

5 kylskåp med frys i olika storlekar

Logik kyl och frys LUC50W20E

Funktioner:

 • Mått: 85 x 48 x 52 cm
 • Kylskåpets kapacitet: 61 l
 • Fryskapacitet: 24 l
 • Ljudnivå: 40 dB(A)
 • Energimärkning: F

Litet kylskåp med 2 hyllor av säkerhetsglas och 1 grönsakslåda, med en sammanlagd kapacitet på 61 liter. Det finns också ett frysfack på 24 liter i toppen. Kylskåpet har en mekanisk termostat, så det håller själv den önskade temperaturen.

Kylskåpets lock är vändbart, så det kan monteras på båda sidor och flyttas efter behov. Belysningen är LED, vilket ger ett långvarigt och bra ljus. Storleken på kylskåpet är perfekt för en liten lägenhet eller stuga.

GORENJE ORB153C Retro-kollektion

Funktioner:

 • Mått: 154 x 60 x 64 cm
 • Kylskåpets kapacitet: 229 l
 • Fryskapacitet: 25 l
 • Ljudnivå: 40 dB(A)
 • Energimärkning: E

Vackert fristående kylskåp med integrerad frys i retrolook. Med en kapacitet på 229 liter finns det plats för det mesta i ett vanligt hushåll, och det lilla frysfacket på 25 liter är praktiskt att ha i köket, eventuellt med en större frys som komplement i källaren eller skjulet.

Kylskåpet har en ventilerad termostat, vilket innebär att temperaturen hålls på önskad nivå och att hela kylskåpet har samma temperatur, vilket gör det lättare att kontrollera. Kylskåpet här har en mjuk gräddfärg och en högerhängd dörr, men det finns även i en rad andra färger och med en vänsterhängd dörr.

AEG RKB523F1AW Kylskåp med frysfack

Funktioner:

 • Mått: 125 x 55 x 63 cm
 • Kylskåpets kapacitet: 212 l
 • Fryskapacitet: 18 l
 • Ljudnivå: 39 dB(A)
 • Energimärkning: F

Snyggt kylskåp från AEG i en bra medelstor storlek på 212 liter. Kylskåpet har 4 justerbara hyllor och en stor och rymlig grönsakslåda i botten. Dessutom finns det ett frysfack på 18 liter i toppen. Det finns gott om plats för en genomsnittlig familjs matvaror – utan att kylskåpet tar upp hela köket.

Dörren på det här kylskåpet är högerhängd, men dörren är vändbar, vilket är praktiskt eftersom du kan anpassa kylskåpets utrymme till ditt kök utan att kompromissa.

Bosch kylskåp med frys KIL82AFF0 integrerad

Funktioner:

 • Mått: 177,2 x 55,8 x 54,5 cm
 • Kylskåpets kapacitet: 252 l
 • Fryskapacitet: 34 l
 • Ljudnivå: 36 dB(A)
 • Energimärkning: F

Mycket stor och rymlig integrerad kyl- och frysdisk från Bosch. Kylskåpet har en kapacitet på 252 liter och frysfacket längst upp är också mycket rymligt med en kapacitet på 34 liter. Frysfacket har – förutom frysfacket – en liten hylla som kan användas till exempel för pizza.

I botten av kylskåpet finns två rymliga lådor, varav den ena är en VitaFresh Plus-låda med fuktkontroll som håller frukt och grönsaker fräscha betydligt längre, och den andra är en MultiBox med korrugerad botten.

Dörren är högervänd men vändbar. Dessutom är kylskåpet relativt tyst, vilket är en fördel om det ska stå i en kökshall.

LiebHerr TPesf 1714-21 001 Kylskåp med frysfack

Funktioner:

 • Mått: 85 x 60,1 x 60,8 cm
 • Kylskåpets kapacitet: 126 l
 • Fryskapacitet: 18 l
 • Ljudnivå: 37 dB(A)
 • Energimärkning: F

Gambler är en elegant fåtölj med hög rygg för maximal komfort. Den har en cognacfärgad läderklädsel och benen är i oljad ek. Stolen är klädd med kallskum, som är formad till en ergonomisk form som gör att stolen stöder dig på rätt ställen.

Litet men rymligt kylskåp på 126 liter med ett frysfack på 18 liter i toppen. Kylskåpet har 2 hyllor som kompletteras av 2 stora grönsakslådor i botten. Designen är snygg i rostfritt stål, den är underhållsfri och LED-lamporna bidrar till att spara miljön.

Dörren på kylskåpet är högerhängd men vändbar, så att du kan anpassa den till ditt utrymme. Kylskåpet är relativt tyst, så det kan lätt användas i mindre lägenheter och studentrum, där storleken är särskilt lämplig.

Kylskåp, frys eller frys?

Om du behöver ett nytt kylskåp kan du välja mellan ett vanligt kylskåp, en kyl- och frysdisk eller en kyl- och frysdisk. Det förstnämnda är ett kylskåp utan frys. En kyl- och frysdisk är ett kylskåp som har en enda dörr högst upp i själva kylskåpet med en frys bakom. En kyl- och frysdisk är ett kylskåp som har en separat frys i botten eller i toppen med en egen dörr.

Läs också: kranar med kokande vatten

Vad du ska välja beror naturligtvis på dina behov. Men om du inte redan har en frys i hemmet bör du överväga en kyl- och frysdisk på ett eller annat sätt. På så sätt kan du ha de frysta livsmedel som du ofta använder nära till hands, i stället för att behöva springa till källaren eller skjulet för att hämta de minsta sakerna.

En kyl- och frysdisk är särskilt lämplig för tre olika ändamål: som enda kyl- och frysdisk i ett litet hem av utrymmesskäl, som enda kyl- och frysdisk för ensamstående personer av ekonomiska och/eller utrymmesskäl eller som en kyl- och frysdisk som komplement till en större frys som står någon annanstans än i köket.

Spara pengar med ett större kylskåp

Även om det kan låta konstigt kan du faktiskt spara mycket pengar genom att investera i ett lite större kylskåp. Det beror på att du kan handla mindre ofta. De allra flesta har en tendens till impulsköp i någon mån när de handlar, vilket är anledningen till att spartips nummer ett ofta är ”handla stort en gång i veckan”.

Problemet med ett litet kylskåp är att det inte går att handla en gång i veckan. Särskilt om du inte har någon frys att komplettera. Dessutom är det ingen större skillnad mellan att köpa ett kylskåp med två eller tre hyllor när det gäller effekt. Ett större kylskåp kan faktiskt lätt förbruka mindre energi än ett mindre, så länge som energiklassningen är bättre.

Rådet är alltså att välja en lite större kyl- och frysdisk med en lite bättre energiklass än det billigaste lilla kylskåpet du kan hitta, som ofta har den sämsta energiklassen.

Det kan också vara en bra idé att välja ett kylskåp med fuktskyddade grönsakslådor. Det beror på att dessa lådor håller frukt och grönsaker fräscha upp till dubbelt så länge som en vanlig grönsakslåda – och det är värt att ta hänsyn till om du försöker handla mindre ofta.

Läs också: kylskåp med glasdörrar

Senast uppdaterad december 9, 2022 av Simone Lundmark