Guide för inlagda grönsaker – Hur du kommer igång med inläggning!

Oavsett om du är helt eller delvis självförsörjande på grönsaker, eller om du bara ofta har tråkiga rester i kylskåpet, kan du lägga in grönsakerna till din fördel

Du förlänger deras hållbarhet avsevärt, vilket är bra i dessa tider av åtstramning, och du ändrar deras smak och konsistens för att skapa nya och läckra tillbehör.

Förutom att det är ett hållbart och ekonomiskt förnuftigt val är inläggning ett enkelt och gott sätt att ge vardagliga rätter en läcker twist.

Vilka grönsaker kan du lägga i salt?

De flesta känner till inlagd rödkål, inlagda rödbetor och inlagda gurkor, som alla är klassiker på snabbköpets hyllor, men det finns nästan inga gränser för vad du kan lägga in. Det är inte bara grönsaker som kan picklas, utan även en rad frukter och bär.

Några av de mest populära grönsakerna för inläggning är följande:

  • Rödkål
  • Rödbetor
  • Rödlök
  • Rödbetor lök
  • Gurkor
  • Chili
  • Vitlök
  • Ingefära
  • Morötter
  • Sparris
  • Tomater
  • Paprika
  • Pumpor
  • Potatis
  • Pastinak
  • Selleriacka
  • Radisor
  • Jordärtskockor
  • Brysselkål
  • Vitkål
  • Blomkål
  • Broccoli
  • Squash
  • Svamp

Ovanstående är en icke uttömmande förteckning över grönsaker, kål och rotfrukter som kan användas för inläggning. Du kan även sylta de flesta bär och vissa frukter, framför allt fasta frukter som plommon, äpplen och persikor.

Läs också: Få läckra frukter i din trädgård med ett vackert fruktträd

Recept för inlagda grönsaker

När du ska lägga in salt behöver du ett grundrecept som består av vatten, vinäger och socker. Du kan variera vinägertypen beroende på grönsaker och smak, och du kan också tillsätta kryddor i buljongen för att skapa olika smaker.

Grundrecept för inläggning:

  • 2 dl vatten
  • 2 dl vinäger
  • 3 dl socker

Värm allt och rör ihop i en kastrull. När blandningen har fått en jämn konsistens, ta bort den från värmen och låt den svalna helt innan den används.

För inläggning kan du använda patentburkar, gamla syltburkar eller liknande. Se till att burkarna är helt rena innan du använder dem och skölj dem i kokande vatten innan du häller i grönsakerna och buljongen. För att få en längre hållbarhet kan du – precis som när du kokar sylt – tillsätta lite atamon i buljongen.

En vanlig buljongvinäger ger en neutral smak som fokuserar på grönsakernas smak, medan du kan påverka smaken i olika riktningar med t.ex. äppelcidervinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger.

Varför lägga grönsaker i salt?

Aldrig under den senaste tiden har det varit en bättre idé att lägga in salt i salt. Med stigande matpriser och ett klimat som behöver vårdas är det bara mer logiskt att undvika matsvinn.

Relaterat: Minidrivhus: odla färska grönsaker och frukt på balkongen, terrassen och i trädgården

Ett av de bästa sätten att undvika matsvinn är att lägga in mat – särskilt om du har en köksträdgård där du vill ta vara på alla grödor och njuta av dem under de kalla månaderna – men även om du vill använda rester på ett smart sätt.

Tekniken användes ursprungligen för att förlänga matens hållbarhet innan kylskåpet och frysen uppfanns, men är lika användbar idag – och dessutom är den lätt att göra och kräver väldigt lite tid.

Tips för inläggning

Testa det

De flesta saker kan syltas, och det är värt att prova olika lager av samma grönsak för att hitta din favorit.

Experiment

Kryddor och örter ger grönsakerna olika smaker. Prova också att lägga in grönsaker tillsammans – eller blanda frukt och grönsaker. Äpplen och lök är till exempel en bra kombination.

Släng inte slappa grönsaker

Släng inte de rinnande morötterna eller de tråkiga tomaterna. De kan lätt räddas genom att picklas!

Hur man använder inlagda grönsaker som en sidosrätt

Återigen är det bara fantasin som styr, men vissa inlagda grönsaker är ett extra bra tillbehör till vissa rätter:

  • Inlagda morötter: risrätter och kyckling
  • Inlagd kål: Grillning
  • Inlagda svampar: risotto
  • Inlagda tomater: Pastarätter
  • Inlagd ingefära: Asiatiska rätter
  • Inlagda gurkor och rödkål: Fläskstek och köttbullar

Använd inlagda grönsaker som gåvor till värdinna

Vem skulle inte älska en fin liten burk med heminlagd rödkål eller rödlök? Inlagda grönsaker (och bär och frukter) är perfekta värdinnegåvor!

VANLIGA FRÅGOR

Är dina inlagda grönsaker hälsosamma?

Inlagda grönsaker är fortfarande grönsaker och räknas även till de rekommenderade 600 gram grönsaker per dag. Man ska dock vara medveten om att kaloriinnehållet är högre, då socker har tillsatts vid betning.

Varför picklar du i vinäger?

Vinäger bevarar en del av grönsakernas krispighet, vilket gör dem lämpliga för inläggning. Dessutom sänker vinäger pH-värdet och hämmar bakterietillväxt, vilket förlänger hållbarheten.

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark