Gödsla häckar: Hur gödslas din häck?

Har du planterat en ny häck och vill vara säker på att du tar hand om den ordentligt? Särskilt när din häck är nyplanterad är det viktigt att ta hand om den. I det här skedet behöver din häck utan tvekan gödslas.

Du kan även gödsla din häck när den är några år gammal. I detta skede har den fortfarande nytta av extra näring. På så sätt får du en tät och attraktiv häck som täcker trädgården på bästa möjliga sätt.

Vad använder man för att gödsla en häck?

Att gödsla din nya häck är ett bra sätt att hjälpa den att växa sig tjock, frisk och stor. Du bör gödsla din häck en eller två gånger per år under växtsäsongen, beroende på vilken typ av gödsel du använder. Men vilken typ av gödsel ska du välja för din häck?

Du har två valmöjligheter, eftersom du kan välja mellan organisk gödsel och konstgödsel. Du kan också köpa detta organiska naturgödselmedel. Om du väljer organisk gödsel behöver du bara gödsla din häck en gång om året. Du bör göra detta på våren.

Om du däremot väljer att använda konstgödsel är det bra att gödsla häcken två gånger om året. Den första gången bör ske i maj eller juni och den andra gången i augusti.

Det är viktigt att du gödslar din häck vid dessa tillfällen och inte vid andra. På så sätt kan du se till att gödseln är bra för din häck och inte skadar den.

Vilken NPK är bäst för häckar?

Om du inte redan känner till det är NPK-gödsel exakt samma sak som konstgödsel. Om du vill att gödseln ska verka snabbt är det en bra idé att använda konstgödsel. Sådana gödselmedel tränger omedelbart in i häckens rötter och verkar därför mycket snabbare.

Du behöver inte välja ett speciellt NPK-gödselmedel. Om du bara använder ett normalt NPK-gödselmedel för trädgården kommer din häck att klara sig bra. Men kom ihåg att gödsla din häck med NPK-gödsel vid exakt rätt tidpunkt.

Se även: hur du gödslar ditt fruktträd

Kan en häck få för mycket gödsel?

Häckar älskar gödsel, men du bör inte övergöda dem. En häck behöver faktiskt inte särskilt mycket gödsel. Se därför till att du inte övergödslar din häck, eftersom du kan skada dess rötter.

I värsta fall kan häcken dö ut. Och det skulle utan tvekan vara mycket synd. Som redan nämnts gynnas din häck av gödsling både som ny planta och senare. Kom bara ihåg att använda rätt mängd och gödsla den en eller två gånger om året beroende på vilken typ av gödsel du väljer.

Relaterat: hitta de bästa häckväxterna för din häck

Att välja den bästa häcken för din trädgård

Eftersom du kommer att titta på din häck i många år framöver är det viktigt att du överväger ditt val noggrant. För att få den bästa häcken för dig måste du tänka på syftet med häcken och dina personliga preferenser.

Det finns trots allt skillnader mellan olika typer av häckar. Du kan välja mellan allt från en bokhäck till en ligusterhäck, en thujahäck och många fler. Därför är det bra att tänka på hur du vill att din häck ska se ut och varför du behöver den.

Du bör också ta hänsyn till hur stor häcken är. Du kanske till exempel drömmer om en häck med en viss storlek.

Om du är intresserad av fler trädgårdsartiklar kan du ta en titt på dessa

Senast uppdaterad juli 27, 2022 av Simone Lundmark