Gödningsmedel för fruktträd: Hur gödslas ett fruktträd?

Om du precis har planterat ett fruktträd i din trädgård ska du se till att du tar väl hand om det efteråt. På så sätt får trädet de bästa förutsättningarna för att växa, så att du kan njuta av den utsökta frukten i sinom tid.

Du måste bland annat se till att gödsla dina fruktträd. Om du vill veta mer om gödsling av fruktträd kan du läsa här.

När ska du gödsla fruktträd?

I allmänhet behöver fruktträd inte mycket gödning. De har dock nytta av en liten gödsling några gånger om året.

Fruktträd gödslas i regel på våren. Du kan använda detta allsidiga gödningsmedel om du behöver gödsla dina fruktträd. Du kan också gödsla trädet igen på hösten.

Men som redan nämnts bör du inte gödsla fruktträdet särskilt mycket. Behovet av gödsel är inte särskilt stort i danska trädgårdar. Om jorden i din trädgård är mycket hård eller lerig kan du blanda jorden med kompost när du planterar trädet. Det lönar sig också att lägga lite kompost på trädet på våren.

Istället för att fokusera så mycket på att gödsla ditt fruktträd är det en bra idé att se till att jorden är väl rensad runt det specifika trädet. På så sätt får trädet lättare tillgång till både vatten och näringsämnen, vilket är viktigt för att det ska kunna växa optimalt.

Relaterat: Undvik ogräs i trädgården med dessa knep

Vilket gödningsmedel ska jag använda till ett äppelträd?

Om du ska plantera ett äppelträd i din trädgård måste du gödsla det ordentligt. Det rekommenderas inte att du använder kvävegödselmedel.

I stället kan du välja att använda ett organiskt gödselmedel som förbereder jordens mikrobiologi. Dessutom frigörs näringsämnena långsamt när de bryts ner eller vänder sig om, vilket är ett plus.

Du kan även använda vanlig trädgårdskompost. Det är faktiskt ett av de bästa gödselmedlen för fruktträd.

Se även: hur du gödslar din häck

Vilket gödningsmedel ska jag använda till ett plommonträd?

Ett plommonträd behöver gödslas på exakt samma sätt som ett äppelträd. Vanlig trädgårdskompost är det bästa gödselmedlet och du bör absolut inte använda kvävehaltiga gödselmedel. Om du gör det kan trädet få fler blad och mindre frukt.

Du kan också använda ett organiskt gödningsmedel eller ett allsidigt naturgödningsmedel. Det är helt upp till dig.

Relaterat: Hur du får en god biologisk mångfald i din trädgård

Vilket gödningsmedel ska jag använda till ett körsbärsträd?

Det finns nästan inget vackrare än ett körsbärsträd. Om du har ett sådant träd i din trädgård, eller om du vill plantera ett, måste du bara ta väl hand om det. Det är därför man inte heller bör använda kvävehaltiga gödselmedel.

Gödsla istället ditt körsbärsträd med hjälp av vanlig trädgårdskompost. Du kan också välja att använda samma typ av gödning som för andra fruktträd.

Välj mellan flera olika fruktträd för trädgården

Det är en bra idé att noga tänka igenom vilket fruktträd du ska plantera i din trädgård. Du kan välja mellan allt från äppelträd till päron-, plommon- och körsbärsträd. Det bästa är att välja ett fruktträd med frukter som du tycker om.

Du måste också tänka på trädets storlek, form och hur du ska sköta det. Det är också en bra idé att kontrollera trädets tillväxtkrav innan du köper det. På så sätt kan du försäkra dig om att du får rätt fruktträd.

Senast uppdaterad juni 13, 2023 av Simone Lundmark