Guide: Lätta och effektiva metoder för rengöring av ugn

Har du en ugn som behöver en grundlig rengöring? Rengöring av ugnen är en uppgift som många skjuter upp gång på gång eftersom det kan kännas som en skrämmande process. Vi erkänner gärna att det inte heller är den roligaste uppgiften. Men det är något som måste göras regelbundet.

Att rengöra en smutsig och smutsig ugn behöver dock inte alls vara en syssla. I princip behöver du bara tre olika saker och lite armbågsfett. Om du sätter på din favoritmusik medan du håller på, går det alltid lite smidigare.

husmagasinet-Rengøring af ovn

Vilken typ av ugn har du?

Innan du börjar rengöra din ugn måste du veta vilken typ av ugn du har. Det finns tre olika typer och alla behöver rengöras på olika sätt. Det är alltså inte bra att bara använda den första och bästa rengöringsmetoden du hittar. Det är typen av ugn som avgör rengöringsmetoden.

Pyrolysugn

Om du har en pyrolytisk ugn är det lätt att rengöra den. En pyrolytisk ugn är självrengörande och gör nästan allt själv. Om du använder pyrolysprogrammet bränns matrester, fett och smuts bort vid en temperatur på 400 grader.

När programmet är avslutat ligger matrester, fett och smuts i form av aska i botten av ugnen. Det är bara att ta bort askan och din ugn blir ren igen. Du bör dock ta tid på dig att vara hemma när pyrolysen pågår eftersom det finns en brandrisk vid den höga temperaturen.

Det är också viktigt att se till att ventilationen är god både under och efter pyrolysen, eftersom rökgaserna frigörs. Dessa ångor är inte skadliga för människor, men vissa djur tål dem inte.

Katalysatorspis

En katalytisk ugn ser till att hålla de emaljerade sidorna rena. Det är viktigt att veta om en sida är belagd med emalj eller inte. Emaljerade sidor tål ingen manuell rengöring. Detta gäller både ugnsrengöringsmedel och andra typer av rengöringsmedel. Vissa ugnar har emalj endast på bakre väggen, medan andra har det på alla väggar.

En sak är dock säker. Och det är att botten på en katalytisk ugn aldrig är belagd med emalj. När det gäller botten på en katalytisk ugn måste du därför rengöra den själv.

Du bör också alltid kontrollera instruktionerna för din ugn. Självrengöringsfunktionen kan variera mycket mellan olika katalysatorer, vilket du kan läsa mer om i den medföljande manualen.

Vanlig ugn

Om du har en konventionell ugn är en sak säker. Här måste du göra rengöringen själv, eftersom den här typen av ugn inte är utrustad med en självrengöringsfunktion.

Se också: hur du rengör din tvättmaskin

Tips för manuell ugnsrengöring

Som vi redan har konstaterat är det få av oss som tycker att det är ett rent nöje att städa ugnen. Men om du hittar den metod som fungerar bäst för dig kan det bli en mindre tråkig och tidskrävande uppgift.

Du bör titta på alla metoder nedan och välja den som är lättast för dig. När du väl har hittat det sätt som fungerar för dig kan du märka att du blir bättre på att få in rengöringen i din ugn i systemet. När du rengör din ugn regelbundet blir processen lättare för dig.

Rengöring av ugnen med brun tvål

Många svär på att rengöra ugnen med brun tvål. När du använder brun tvål finns det faktiskt en metod för både en mycket smutsig ugn och en mindre smutsig ugn. Om du använder en av dessa metoder regelbundet kan du spara arbete eftersom det påskyndar rengöringsprocessen.

Om du har varit duktig på att rengöra ugnen regelbundet så att den inte är särskilt smutsig kan du använda snabb ugnsrengöring med brun tvål. Här måste du smörja hela insidan av ugnen med brun tvål. Slå sedan på ugnen och ställ in den på en temperatur mellan 50-100 grader.

Höj inte temperaturen, då bränns den bruna tvålen. Kom ihåg att hålla ett öga på den bruna tvålen. Stäng av ugnen när det börjar bubbla. När ugnen har svalnat kan du tvätta den med rent vatten.

Om din ugn inte har varit i närheten av en rengöringsmaskin på länge och den är otroligt smutsig eller smutsig? Då bör du använda den långsamma metoden att rengöra ugnen med brun tvål. För att börja med den långsamma rengöringsmetoden börjar du med att smörja alla ytor i ugnen med brun tvål.

Täck sedan tvålen med plastfolie och låt ugnen stå så här över natten. På morgonen tar du bort plastfilmen och tvättar ugnen med vatten.

Rengöring av ugnen med bakpulver

Bakpulver är en fettlösande produkt, så det kan också användas för att rengöra ugnen. Det är enkelt och relativt snabbt att rengöra ugnen med bakpulver.

Du börjar med att göra en blandning av bakpulver och lite vatten. Nästa steg är att applicera blandningen på ugnens alla invändiga ytor. Du kan använda en svamp för denna applicering.

Det är viktigt att du får in bakpulverblandningen i alla hörn och kanter för att få en optimal rengöring. Om du har en mycket smutsig ugn ska bakpulverblandningen ligga i ungefär två timmar. Efter de två timmarna ska du skrubba och tvätta med en våt trasa. Avsluta med att torka av med en kökshandduk.

Se även: de bästa huvorna med kolfilter

Rengöring av ugnsdörren

rengøring af ovn rude

Om du vill att din ugn ska vara snygg och ren överallt, kom ihåg att rengöra ugnsluckan. Det enklaste sättet att rengöra en ugnslucka är att ta ut den. Se ugnens anvisningar för hur du gör detta. Det är dock inte alla ugnsluckor som kan tas bort. Du kan dock fortfarande använda samma rengöringsmetoder. Det är bara lite mer besvärligt.

Ugnsfönstret kan rengöras med den långsamma rengöringsmetoden med brun tvål. Du kan också använda diskmedel och låta locket ligga i det i en halvtimme. När en halvtimme har gått kan du tvätta av den.

Se också: hur du rengör din grill på rätt sätt

Senast uppdaterad augusti 15, 2022 av Simone Lundmark