Häckväxter » 5 fantastiska häckväxter för häcken

Vårt bästa val:

Bästa vintergröna häckväxter: körsbärslauriren

Mycket attraktiv vintergrön häck med stora, mörkgröna blad och vackra vita blommor på våren. Häcken är snabbväxande.

Bästa häckväxter med lite underhåll: buxbom

Alla typer av häckar kräver en viss grad av underhåll, men buxbom är förmodligen den minst underhållsintensiva. Den tappar inte blad och växer mycket långsamt.

Bästa snabbväxande häckväxter: ligusterhäck

Om du har bråttom att få en häck som också är snygg och tät, är den traditionella ligusterhäcken den rätta.

5 bra idéer för häckväxter

Oavsett om du ersätter ett gammalt staket med en snygg, naturlig häck eller väljer en häck för ett nybygge ger den här artikeln dig inspiration till hur du väljer en häck, samt vägledning om hur du planterar häcken när det gäller antalet plantor och avståndet mellan plantorna.

Se även: träd för trädgården

De vanligaste trädgårdshäckarna i Danmark är bok och liguster, men om du vill ha en annan häck kan du välja en bambushäck, en buxbomshäck eller en körsbärshäck.

Bokhäck / avenbok

Funktioner:

 • Bladen ändrar färg med årstiderna
 • Billig häcklösning
 • Ger god avskärmning
hækplanter - bøgehæk

En bokhäck är en av de mest populära häckarna i Danmark, och det finns flera goda skäl till det. För det första är det en tät häck som ger en bra avskärmning av trädgården, och för det andra kan häcken på grund av sin tillväxt fungera som både låg och hög häck, vilket gör den lämplig för alla typer av trädgårdar. Den är lätt att beskära till önskad form och storlek, och det charmiga med en bokhäck är att den är lövfällande; bladen byter färg med årstiderna.

En bokhäck är en relativt billig häcklösning om du har lite tålamod. Det tar en handfull år innan häcken fungerar som en fullstor avskärmande häck, men sedan har du en häck för livet.

Ligusterhäck

Funktioner:

 • Delvis vintergröna
 • Snabbt växande
 • Ger en mycket bra screening

Ligusterhäcken är en annan mycket populär villahäck i Danmark. Den är delvis vintergrön, så den behåller de flesta av sina blad och sin mörkgröna färg året runt, vilket gör den både attraktiv att se på och lätt att underhålla.

Den växer mycket snabbt, så – jämfört med andra typer av häckar – får du snabbt en hög och bred häck, och det sätt på vilket häcken förgrenar sig gör att den snabbt blir mycket tät och nästan omöjlig att se igenom. Detta gör den särskilt lämplig som häck mot grannar och vägen.

Bambuhäck

Funktioner:

 • Snabbt växande
 • Kan växa i vilken jord som helst
 • Mycket tålig

Om du vill ha en hög och fyllig häck så snart som möjligt är en bambushäck en bra lösning. Bambushäcken ser exotisk ut och för tankarna till öst, men den är också superpraktisk som häck i Danmark eftersom den kan växa överallt, oavsett om jorden är hård, torr eller våt, och oavsett om den står i full sol eller full skugga. Och den är mycket tålig och motståndskraftig mot alla slags väder.

En bambushäck kan växa relativt vilt, men den är lätt att klippa och trimma så att du får den höjd och tjocklek som du vill ha. Häcken kan bli upp till 2-2,5 meter hög, så den är tillräckligt hög för de allra flesta trädgårdar.

Buxbom

Funktioner:

 • Evergreen
 • Långsamt växande
 • Lätt att beskära

Buxbom är känd från kyrkogårdar och trädgårdar med sfäriska buskar eller snirkliga häckar. Det är den enklaste häcken att beskära så att den står rakt och prydligt. Om du ser buskar som är beskurna i olika former är det oftast också buxbom.

Häcken består av buskar som växer så tätt att de är nästan omöjliga att se igenom, vilket gör dem idealiska för att möta grannar och vägen. Det är dock värt att komma ihåg att häcken är långsamväxande, så det tar en god handfull år för de små plantorna att växa till en hög, tät häck. Det faktum att häcken växer långsamt – i kombination med att den är vintergrön – gör den extremt lätt att underhålla.

Körsbärslaurira

Funktioner:

 • Evergreen
 • Snabbt växande
 • Mycket tät

Körsbärslöken är en buske som kan användas som häck, eftersom den växer kraftigt och blir mycket tät tack vare sin förgrening och sina stora, vintergröna blad. Häcken är lätt att underhålla och kan användas som klippt eller oklippt häck.

Både växten och bären är giftiga, men fåglarna är så förtjusta i bären att de oftast snabbt försvinner. Runt maj blommar körsbärslauriren med vackra vita blomställningar som lockar till sig bin och insekter till glädje för andra trädgårdsväxter.

Relaterad artikel: hur du kan öka den biologiska mångfalden i din trädgård

Hur många häckplantor per meter?

När du planterar en ny häck ska du köpa och plantera rätt antal plantor per meter för att få det bästa och tätaste resultatet i den färdiga häcken. Antalet plantor varierar något från häck till häck. Antalet häckplantor per meter är mellan 1 och 5.

 • Bokhäck: 4 häckplantor per meter
 • Ligusterhäck: 4-5 häckplantor per meter
 • Bambuhäck: 1-2 plantor per meter
 • Buxbom: 4-5 häckplantor per meter
 • Körsbärslaurir: 4 häckplantor per meter

Hur långt ifrån varandra ska häckplantorna stå?

Avståndet mellan häckplantorna beror på typen av häck. Ovan kan du se en översikt över antalet plantor per meter. Om du väljer en bokhäck är rekommendationen 4 plantor per meter, så det ska vara 20 cm mellan varje planta.

Om du väljer en bambushäck rekommenderas 1-2 plantor per meter. Avståndet bör vara 50 eller 100 cm, beroende på hur tät du vill ha din häck.

Läs också: Växtlådor för spaljéer

Att välja häckväxter

Vilken häckväxt ska du välja? Alla de häckväxter som nämns kan planteras i vanlig trädgårdsjord. Om jorden är mycket hård eller torr är det en bra idé att lägga lite sand eller grus i den luckrade jorden innan du planterar. Valet av häck beror delvis på hur snabbt du vill ha en hög och tät häck, din budget och dina önskemål om häckens täthet och underhåll.

Lövfällande häckar är charmiga eftersom de ändrar färg med årstiderna, men de kräver också underhåll eftersom de tappar blad. Ligusterhäckar och körsbärslaurier är vintergröna men så kraftiga att de bör beskäras två gånger om året. Buxbom är däremot praktiskt taget underhållsfri, men det krävs en hel del tålamod innan de fungerar som en riktig häck eftersom de växer mycket långsamt.

Se även: vackra marktäckande växter

Senast uppdaterad augusti 17, 2022 av Simone Lundmark