Guide: Komma igång med rengöring av kaffemaskin

Du använder förmodligen din kaffemaskin flera gånger om dagen. Din kaffemaskin producerar den ena läckra koppen kaffe efter den andra när du behöver den. Men kommer du ihåg att rengöra din kaffemaskin när den behöver det?

De flesta tänker inte på att deras kaffemaskin faktiskt behöver rengöras då och då. För hur mycket städning kan kaffebönor och vatten orsaka? Här måste vi genast påminna om att kaffemaskiner måste rengöras regelbundet. Detta är särskilt viktigt om du vill ha en hygienisk maskin som gör en god kopp kaffe varje dag utan sidosmak.

Dessutom bidrar rengöring av kaffemaskinen till att den håller längre och ser snygg och prydlig ut. Med hjälp av våra tips och råd kan du underhålla och rengöra din kaffemaskin på bästa möjliga sätt.

Rengøring af kaffemaskine

Relaterad artikel: Få gott kaffe med en riktig espressomaskin

Varför din kaffemaskin behöver rätt rengöring

Som du säkert redan vet är kaffe det bästa sättet att vakna upp på morgonen. Både doften och smaken av kaffe ger en underbar sensorisk upplevelse redan på morgonen. Men för att du ska få en perfekt kaffeupplevelse varje gång du dricker en kopp kaffe måste din kaffemaskin hållas ren.

Om det finns avlagringar och gammalt kaffe på ytorna på din kaffemaskin får du inte den smak av färskt kaffe som du drömmer om. Du bör därför alltid se till att alla ytor som vattnet kommer i kontakt med under kaffebryggningen är helt rena. Det betyder att du bör vara uppmärksam på tratten, kolven och själva kaffekannan.

När du rengör kaffemaskinen får du aldrig använda rengöringsmedel som tvål, klor eller andra syntetiska ämnen. Dessa produkter kan enkelt rengöra kaffemaskinen. De ger dock en smak, så det vill du definitivt inte ha i din kopp kaffe.

Läs också: kaffemaskiner med timer

Förbered dig på att rengöra din kaffemaskin

Innan du ens tänker på att rengöra din kaffemaskin bör du förbereda dig ordentligt.

Först och främst bör du hitta bruksanvisningen för din kaffemaskin. Den talar om för dig vad din kaffemaskin tål och vad den inte bör utsättas för. Om du inte har bruksanvisningen kan du vanligtvis hitta den på nätet.

Du bör också alltid demontera din kaffemaskin när det är möjligt. På så sätt har du alla delar till hands, vilket gör det mycket enklare att rengöra.

Det enkla sättet att rengöra kannan

Kannan till en kaffemaskin kan vara antingen av glas eller en kanna som fungerar som termos.

En glaskanna kan rengöras med diskmedel och en diskborste. Det finns också glaskannor som tål en tur i diskmaskinen. Du bör dock kontrollera instruktionerna för att se om kannan är diskmaskinsäker eller inte innan du använder detta alternativ.

När det gäller en termos kan du se bruna fläckar inuti kannan. I det här fallet kan du lägga 1-2 teskedar bakpulver i kannan och hälla kokande vatten i den. Låt sedan kannan stå över natten och skölj några gånger för att få ut allt bakpulver ur den.

Hur man rengör en kaffetunnel

Om du har en kaffemaskin som kräver ett filter har du också en kaffetratten som måste rengöras regelbundet. De flesta sköljer tratten under kranen varje gång de brygger kaffe. Det är en bra början. Men då och då bör du också ge tratten en omgång med en diskborste, rengöringsmedel och vatten.

Om du tittar i bruksanvisningen till din kaffemaskin kan du också se att behållaren kan köras i diskmaskinen. Du bör dock kontrollera om kaffetunneln klarar av det innan du använder detta råd. Detta gäller oavsett om det är en typ av kaffetunnel eller en annan.

Rengöring av kaffemaskinens vattentank

Det är också viktigt att hålla kaffemaskinens vattenbehållare ren och fin. Om du kan kasta den i diskmaskinen står det i bruksanvisningen till kaffemaskinen. Du bör därför först och främst titta i den innan du rengör vattenbehållaren.

Om du inte är intresserad av att sätta vattenbehållaren i diskmaskinen kan du rengöra den enkelt genom att ta fram en diskborste och diskmedel. Kom ihåg att skölja vattenbehållaren med rent vatten för att ta bort eventuella tvålrester innan du använder behållaren igen.

Den obligatoriska avkalkningen av kaffemaskinen

Mängden kalk i vattnet varierar kraftigt. Det beror på var du bor i landet. Det är därför omöjligt att säga hur ofta kaffemaskinen ska avkalkas. Du får dock veta när maskinen är redo för en avkalkning om du inte har en rutin för detta själv.

Läs också: vår fullständiga guide för att avkalka din kaffemaskin

Kalkavlagringar i kaffemaskinen är varken bra för kaffet eller för kaffemaskinen. Kalk bildas i rören, behållaren och tratten, och det är denna kalk som du måste bli av med för att få en god kaffesmak. Om du tar bort kalken kan du också se till att din kaffemaskin håller längre.

Din kaffemaskin talar alltid om för dig när det är dags att börja avkalka. Den börjar ”hosta och spruta”, vilket är mycket hörbart. Dessutom tar det längre tid för kaffet att bli klart. När kaffet tar lång tid på sig är kontakten mellan kaffet och vattnet inte optimal och kaffet blir bittert och smakar därför sämre. Nedan följer tre sätt att avkalka din kaffemaskin:

Använd det avkalkningsmedel som rekommenderas av tillverkaren

De flesta tillverkare av kaffemaskiner anger i sin bruksanvisning vilket avkalkningsmedel de rekommenderar att du använder för den specifika kaffemaskinen. Det rekommenderade avkalkningsmedlet är vanligtvis tillverkarens eget märke och är ofta mycket dyrare att använda än de två andra metoderna.

Hushållsvinäger som avkalkningsmedel

Om du inte vill använda det avkalkningsmedel som rekommenderas av kaffemaskintillverkaren kan du istället använda vanlig hushållsvinäger. Du måste göra en blandning av 1 del hushållsvinäger och 1 del vatten. Häll blandningen i kaffemaskinen och kör den några gånger. Kör slutligen igenom maskinen med rent vatten så att resterna från vinägern sköljs ur.

Citronsyra som avkalkningsmedel

Du kan också använda citronsyra när du avkalkar din kaffemaskin. Här måste du göra en blandning bestående av 1 liter vatten och 1 matsked citronsyra. Låt blandningen verka i kaffemaskinen över natten. Skölj sedan kaffemaskinen väl med rent vatten.

Relaterat: superfriskt kaffe med kaffemaskin med kvarn kaffemaskin

Senast uppdaterad juli 21, 2022 av Simone Lundmark