Guide: Tips och tricks för rengöra diskmaskin

I teorin ska diskmaskinen ständigt rengöra sig själv. Tyvärr gör det inte det. Med tiden samlas små rester av mat, fett, olöst diskmedel med mera i diskmaskinens filter och på dess innerväggar. Förutom att den här typen av smuts ger en obehaglig lukt och ett obehagligt utseende kan den faktiskt lämna fläckar och filmer på glas, porslin och bestick.

Kort sagt, om du inte rengör diskmaskinen ordentligt kan den inte göra sitt jobb ordentligt. Om du dessutom låter matrester och smuts samlas kan det skada diskmaskinens filter och pump, vilket kan leda till dyra reparationer.

Om du är redo att rengöra din diskmaskin får du här en guide till hur du gör det på bästa sätt.

rengøring af opvaskemaskine

Mer från våra rengöringsguider: hur du rengör din huva

Kom igång med att rengöra din diskmaskin

Om du aldrig har rengjort en diskmaskin förut är det bara att dyka in och följa vår guide. Det är inte så svårt som du kanske tror. Börja med att hitta de saker du behöver. Listan över verktyg som behövs för att rengöra en diskmaskin ser ut så här:

 • Gummihandskar
 • En tandborste
 • En diskborste
 • Tandpetare
 • Diskmedel
 • En mikrofiberduk
 • Citronsyra
 • Rodalon

När du har tagit på dig gummihandskarna är du redo att rengöra diskmaskinen.

Steg 1: Rengöring av diskmaskinens grova och fina delar

Börja med att tömma diskmaskinens grova filter på både matrester och fett. För att göra detta tar du ut grovkärlet ur maskinen och rengör det med varmt vatten och diskmedel. Använd en gammal tandborste för att komma in överallt.

Ta nu ut finsian och rengör den på exakt samma sätt. I fortsättningen bör du rengöra de två silarna en gång i veckan, till exempel varje söndag. Om du inte är noga med att rengöra diskmaskinens filter då och då kan de bli igensatta. När filtren är igensatta förlorar diskmaskinen sin förmåga att diska rent och snyggt.

Steg 2: Diskmaskinens avlopp behöver också rengöras

Om du tittar närmare på diskmaskinens avlopp kommer du att se att det finns mycket smuts där också. När både ojämnheterna och finorna har avlägsnats kan du verkligen börja rengöra avloppet.

Använd varmt vatten, diskmedel och en borste för att rengöra avloppet. Skrubba väl och grundligt i och runt avloppet för att se till att du kommer in i alla vinklar och vrår.

Steg 3: Det är dags för spolarmen

Demontera spolarmen så att du kan rengöra den bättre. Tvätta den i varmt vatten med diskmedel och en borste. Använd en eller flera tandpetare för att ta bort matrester från de små hålen i spolarmen. Avsluta med att torka spolarmen.

Nu ser du till att vattnet kan rinna fritt från hålen i spolarmen. Detta är viktigt för hur väl diskmaskinen kan diska din mat.

Steg 4: Glöm inte att rengöra diskmaskinens korg och brickor

Ta ut alla diskkorgar och diskbrickor ur maskinen. Gör en blandning av varmt vatten och diskmedel som du skrubbar rent med en diskborste. Om det finns en bestickbricka, glöm inte att rengöra den.

Om du tycker att det är svårt att komma runt i alla vrår kan du använda tandpetare och en tandborste.

Steg 5: Hur du rengör hörn och sidor i diskmaskinen

Du har säkert märkt att det också finns mycket smuts i hörnen och på sidorna av diskmaskinen. Den måste naturligtvis avlägsnas. Använd en diskborste för att skrubba sidorna och hörnen. Om det finns ställen som är svåråtkomliga kan du använda en tandborste i stället.

Om det finns kalkavlagringar på sidorna och i hörnen efter att du har skrubbat med en borste kan du behandla diskmaskinen med citronsyra. Du kan se hur du gör detta på förpackningen för citronsyra.

Steg 6: Kom ihåg att rengöra diskmaskinens dörr

Det är mycket viktigt att du kommer ihåg att rengöra diskmaskinens dörr. Detta beror på att sprickor och springor samt gummilisten runt öppningen aldrig rengörs när diskmaskinen diskar.

Sprickorna och sprickorna i locket måste rengöras med varmt vatten och rengöringsmedel. Även här kan du använda en tandborste för att se till att du kommer in överallt. Torka torrt med en mikrofiberduk.

När du är klar med sprickorna och klyftorna i dörröppningen kan du gå vidare till gummilisten. Den måste tas bort och tvättas i varmt vatten med tvättmedel. Om du upptäcker mörkmögel på gummilisten kan du använda Rodalon för att ta bort det. Det kan finnas matrester i spåret där gummilisten sitter fast. Ta bort dessa matrester och fäst gummiremsan igen. Kom ihåg att vrida remsan rätt när du monterar den.

Steg 7: Kör en tvätt vid hög temperatur

Nu har du kommit till vägs ände, eftersom du är ganska färdig med att rengöra diskmaskinen. Det sista du behöver göra är att tvätta diskmaskinen med hög temperatur. Du kan enkelt ha tjänsten på plats medan den är igång.

SE ÄVEN: Läckra och enkla pommes frites med en pommes fritesmaskin

3 typiska tecken på att din diskmaskin behöver rengöras

Din diskmaskin hjälper dig ständigt att diska tallrikar, glas, bestick och så vidare. Så det är en riktigt bra vän som gör att du slipper diska för hand varje dag. Du bör därför ta väl hand om denna fina hjälpreda.

Alla maskiner måste rengöras och underhållas från tid till annan. Om en diskmaskin inte är ordentligt rengjord kan den inte göra sitt bästa för att leverera skinande rena rätter.

Är du inte säker på om din diskmaskin behöver en rengöring? Här är tre typiska tecken på att du måste börja städa:

 • Din diskmaskin luktar illa.
 • Din disk är fet och smutsig när du tömmer diskmaskinen.
 • Det finns fortfarande torkade matrester på din disk efter att maskinen har tvättat den.

Hur du hjälper din diskmaskin på bästa sätt

Att rengöra diskmaskinen är inte det enda du måste tänka på när du vill ha rena rätter. Nedan följer några tips om hur du kan hjälpa din diskmaskin på bästa sätt:

 • Ladda diskmaskinen på rätt sätt: Du måste se till att du fyller diskmaskinen på rätt sätt. Det ska inte finnas något i maskinen som hindrar sköljarmen från att springa runt för att göra sin del av rengöringsprocessen. Försök därför alltid att trycka på sköljarmen för att se om den kan rotera innan du startar diskmaskinen.
 • Placera disken på rätt sätt: Se till att disken placeras i diskmaskinen på ett sätt som gör att den verkligen kan rengöras. Ställ till exempel inte tallrikar för nära varandra eller koppar ovanpå varandra.

Senast uppdaterad augusti 15, 2022 av Simone Lundmark