Guide: Tips för enkel och hygienisk toalettstädning

Toaletten är ett föremål som vi alla använder flera gånger om dagen. Det är därför också en av de saker som bör rengöras ofta. Men gör du det rätt? Att städa en toalett är inte det coolaste jobbet. Det är dock något som bara måste göras och övervakas. Ju längre du väntar, desto värre blir det.

Det är till din fördel om du får en riktigt bra rutin när det gäller att få toaletten rengjord. På så sätt är det hygieniskt för dig, din familj och dina gäster att använda den när de får lust. I den här artikeln går vi igenom hur du enkelt och hygieniskt kan rengöra en toalett.

Rengøring af toilet

Vanlig toalettrengöring

Om din toalett inte har konstiga ränder i alla möjliga färger är det bara att rengöra den regelbundet. Men innan du börjar rekommenderar vi att du tar på dig ett par gummihandskar.

I och runt toaletten finns det en mängd bakterier som du inte vill ha på händerna. Så det är dags för gummihandskarna, så att du inte behöver oroa dig så mycket för alla dessa obehagliga bakterier.

Steg 1: Börja med svampen på utsidan av toaletten

Om du kan ta bort toalettsitsen bör du börja med det, eftersom det gör det mycket lättare att rengöra toaletten. Ta sedan fram en svamp och blöt den med varmt vatten.

När du har gjort det kan du rengöra toalettens utsida med svampen. Det borde räcka för att få bort både olika fläckar och smuts. Avsluta med att torka av med en kökshandduk.

Steg 2: Använd toalettrengöringsmedel på toalettens insida

Börja med att trycka ut vattnet ur toalettskålen med hjälp av en toalettborste. Detta sänker vattennivån och gör det lättare för dig att få ner toalettrengöringsmedel hela vägen ner i toalettskålen. Det är en bra idé att köpa en bra toalettrengörare. Dessutom bör det vara en toalettrengörare som kan ta bort fläckar, smuts etc. från botten av toalettskålen.

Spraya toalettrengöringsmedel ner i skålen och runt om skålen. Många tänker inte på att spruta toalettrengöringsmedel runt håligheten i toalettens övre del, så att produkten kan rinna ner i lugn och ro. Detta är dock viktigt eftersom det annars samlas mycket smuts och smuts i detta område.

Det kan till och med bli så mycket smuts att toaletten börjar lukta. När du har använt toalettrengöringsmedlet överallt, vänta i 10 till 15 minuter.

Steg 3: Skrubba bort med toalettborsten

Nästa steg är att få ett bra grepp om toalettborsten, eftersom du nu måste skrubba toalettens insida väl och grundligt. Du får gärna lägga ner all din kraft på jobbet för att få bästa möjliga resultat. Doppa borsten då och då i vatten som innehåller toalettrengöringsmedel och fortsätt sedan att skrubba.

Kom ihåg att även skrubba håligheten i toalettskålens övre del för att ta bort all smuts som gömmer sig där. Spola slutligen ur toaletten medan du arbetar med toalettborsten längs toalettens insida. Detta rengör sidan och själva toalettborsten.

Om toaletten inte är helt ren bör du omedelbart börja om från början.

Steg 4: Använd antibakteriell spray

När du är klar med den inre rengöringen är det bra att använda en antibakteriell spray på utsidan efteråt. Spraya toaletten från topp till tå och torka sedan bort den med pappershanddukar.

Kom ihåg att torka av ordentligt för att få bort all spray. Denna typ av spray hjälper till att hålla toaletten ren och fin och att avlägsna eventuella bakterier som kan finnas på toaletten.

Steg 5: Rengöring av toalettknappen

Toalettknappen rörs vid många gånger varje dag och ofta av många olika personer. Den blir därför lätt smutsig och fylls snabbt med bakterier. Dessa bakterier överförs till alla som trycker på knappen.

För att rengöra toalettknappen kan du antingen använda en antibakteriell spray eller ett vanligt allrengöringsmedel.

Steg 6: Kom igång med toalettsitsen

Det är också viktigt att rengöra toalettsitsen. För detta ändamål behöver du också använda ett vanligt allrengöringsmedel. Ta dig runt alla hörn och krokar. Avsluta med att torka av toalettsitsen så att den är helt torr.

Om du tog bort toalettsitsen när du rengjorde toaletten kan du nu sätta tillbaka den. På så sätt kan alla gå på toaletten när de behöver det

Se även: de bästa duschhuvudena för badrummet

En annan rengöringsmetod för att rengöra toalettskålen

Om du vill undvika att använda kemiska produkter när du rengör din toalett kan du enkelt uppnå detta. Du kan till exempel göra egna rengöringstabletter av bakpulver. Bakpulver är en utmärkt produkt eftersom den både desinficerar toaletten och tar bort obehagliga lukter.

Bikarbonattabletter är tillverkade av en kombination av naturliga ingredienser som hjälper till att rengöra toaletten på bästa möjliga sätt. En annan fördel med att använda dessa tabletter är att de ger rummet en fräsch doft.

Tabletter av bakpulver etc. kan inte köpas i butik. Du måste tillverka dem själv av ingredienser som nästan alla snabbköp har på sina hyllor.

Du behöver dessa ingredienser för att göra bakpulvertabletter:

 • 200 gram bakpulver
 • 85 gram citronsyra
 • 45 droppar citrusolja
 • 40 droppar myntaolja
 • 40 droppar lavendelolja

Detta är processen för att göra tabletter med bakpulver:

 • Lägg först 200 gram bakpulver och 85 gram citronsyra i en skål.
 • Häll sedan de eteriska oljorna – 45 droppar citrusolja, 40 droppar myntaolja och 40 droppar lavendelolja – i en sprayflaska.
 • Sprid ut oljeblandningen på bakpulver och citronsyra.
 • Se till att oljeblandningen och de andra ingredienserna blandas väl och ordentligt. Du bör få en tjock pasta.
 • Lägg blandningen i några små formar.
 • Låt den torka. Den bör torka i 24-48 timmar.
 • Ta ut tabletterna ur formarna och lägg dem i en lufttät behållare.

Relaterad artikel: hur du rengör din duschkabin

Använd bakpulvertabletter för att rengöra toaletten

Det är otroligt enkelt att använda bakpulvertabletter när du vill rengöra toaletten. Ta bara en enda tablett, lägg den i toaletten och dra sedan ut den. Din toalett är nu ren och luktar gott. Du bör använda bakpulvertabletter minst tre gånger i veckan.

Vinäger är ett bra botemedel mot ockra

Om din toalett ser ful ut på grund av ockra kan du försöka få bort det med hjälp av ättika. Du måste bära gummihandskar och vara försiktig med detta medel eftersom det är mycket starkt.

Ta fram toalettpapper och lägg det på de områden som har ockrabeläggningar. Se till att pappret hamnar långt under kanten så att du får med allt. Du är nu redo att lugnt hälla ättiksyra över toalettpappret. Låt den ligga över natten.

Nästa dag kan du ta bort resterande ockra med en svamp som innehåller ättiksyra. Om alla gula beläggningar inte är helt borta kan du upprepa hela proceduren en gång till.

Se också: de bästa duschbatterierna

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark