Rengöra Köksfläkt Guide: Tips för en optimal rengöring

När du tillagar en måltid på spisen kommer det ofta att uppstå mycket fett, matlukt och ånga. För att förhindra att dessa element stannar kvar i köket är det viktigt att ha en fläktkåpa.

Tyvärr får huven ofta inte mycket uppmärksamhet när det gäller rutinmässig rengöring av köket. Detta trots att en huva kan bli ganska smutsig på nolltid.

Om du inte rengör huven kan det sluta med att fett, matlukt, ånga och så vidare inte kan avlägsnas från köket eftersom sugkraften har minskat på grund av för mycket smuts. Din kåpa förtjänar därför att rengöras regelbundet så att den kan fungera på bästa sätt.

För att hjälpa dig att komma igång med rengöringen av huven har vi samlat några tips och råd.

husmagasinet-rengøring af emhætte

Börja med att förbereda dig för att rengöra huven

Det är alltid viktigt att få huven rengjord, eftersom fett och smuts i huvens filter till exempel kan minska dess sugförmåga. När suget inte är optimalt blir inomhusklimatet dåligt. Du bör därför alltid se till att du har en väl fungerande fläktkåpa i ditt hem.

Innan du börjar rengöra din fläkt måste du dock förbereda dig. Kontrollera först och främst att huven inte är ansluten till strömförsörjningen. För att göra detta drar du ur kontakten.

För det andra ska du komma ihåg att du inte får rengöra huven om den inte har svalnat och allt fett har stelnat. En tredje sak som du bör vara medveten om är att du aldrig får använda brandfarliga vätskor eller lösningsmedel när du rengör en huva.

Rengöring av huven: Hur man gör det

Det är faktiskt inte särskilt svårt att rengöra en spisfläkt. Du kommer förmodligen att bli positivt överraskad över att du i de flesta fall kan använda din diskmaskin.

1. Börja med att ta bort fettfiltren. Om du inte är säker på hur du ska göra detta kan du läsa i huvens bruksanvisning. Om du inte har den här handboken kan du söka efter den på nätet med hjälp av huvens produktnamn och typ.

2. Lägg fettfiltren i diskmaskinen och tvätta dem i 60 grader. Du får inte lägga tallrikar, bestick eller något annat i diskmaskinen när du tvättar filtren. Fettfiltren måste diskas ensamma, annars fastnar smutsen på de andra föremålen i diskmaskinen.

3. När fettfiltren är klara i diskmaskinen ska du torka dem väl och noggrant. Detta kan du göra genom att lägga dem på en handduk och eventuellt placera dem i solen, på en radiator eller nära en vedeldad spis. Montera inte ihop dem igen förrän de är helt torra.

4. Medan du väntar på att fettfiltren ska torka kan du ägna tid åt att rengöra insidan av huven. Torka av alla kanter med en mikrofiberduk och lite varmt tvålvatten. Använd vid behov en gammal tandborste för att lossa och ta bort all smuts och smuts och torka sedan torrt med en fuktig trasa.

5. Till sist tar du itu med huvens utsida. Moderna kåpor är oftast tillverkade av antingen glas eller rostfritt stål. För en glaskåpa kan du enkelt använda glasrengöringsmedel. Ett annat alternativ är en blandning av varmt vatten och ättika. Denna blandning är extremt effektiv för att avlägsna både fett och damm. Blandningen kan också användas för en huva av rostfritt stål. Använd alltid en mikrofiberduk eller en mycket mjuk svamp.

Bra råd för de mycket smutsiga fettfiltren

Om du inte har gett din huva någon uppmärksamhet på ett bra tag har du säkert ett mycket smutsigt filter. För att rengöra ett mycket smutsigt filter på bästa sätt börjar du med att blötlägga det i till exempel en stekpanna.

Blötläggningen ska ske i en blandning av 1 dl diskmedel och 1 matsked ammoniaksprit per 2,5 dl vatten. Filtren måste ligga i blöt i minst 5-6 timmar.

När filtren har blött tillräckligt länge sköljs de noggrant. Avsluta med att ge dem en sväng i diskmaskinen.

Rengöring av huvens fettfilter utan diskmaskin

Om du inte har någon diskmaskin, eller om filtren är för stora för att passa i diskmaskinen, kan du rengöra huvens fettfilter på följande sätt:

  1. Ta bort fettfiltren
  2. Ta till exempel en stekpanna och fyll den med kokande vatten och diskmedel.
  3. Lägg filtren i blandningen i ungefär en halv till en timme.
  4. Ta sedan en gammal tandborste och skrubba bort alla fettrester med hjälp av tandborsten.
  5. Upprepa proceduren med kokande vatten, diskmedel och en halv till en timme i blöt.
  6. Låt fettfiltren torka och montera dem när de är helt torra.

Två typer av kåpor och tre typer av fettfilter

Det finns två olika typer av huvar. Du bör därför veta vilken typ av huva du har i ditt hem. Oavsett om du har en fläktkåpa eller en kåpa med kolfilter har den ett fettfilter. Fettfiltret samlar in partiklar från mados, och därför måste det rengöras då och då.

En typ av kåpa är en fläktkåpa som suger in luften från köket och skickar den ut genom en avluftskanal. Den andra typen är en huva med kolfilter. En fläktkåpa med kolfilter suger in luften, som sedan filtreras av kolfiltret och sedan skickas tillbaka ut i köket.

Du kan läsa mer om de tre typerna av fettfilter nedan:

Fettfilter av aluminium: Många fettfilter är tillverkade av aluminium. Den här typen av filter kan vanligtvis rengöras i diskmaskin. Det är dock värt att notera att ett fettfilter av aluminium kommer att mörkna i färgen på grund av rengöringsmedlen.

Fettfilter av stål : Om dina fettfilter är tillverkade av stål klarar de även en tur i diskmaskinen.

Fettavskiljare av fibermaterial: Fettavskiljare av fibermaterial som polyester (fleece) eller cellulosa (papper) bör antingen kasseras när de har blivit fulla av fett eller återanvändas efter rengöring. I bruksanvisningen för din fläktkåpa kan du läsa vilken rengöringsmetod du ska använda.

Relaterad artikel: Rengöring av bakplattor

Hur ofta ska fettfiltren rengöras?

I bruksanvisningen för din spisfläkt står det alltid hur ofta fettfiltren ska rengöras. Och det kan variera mycket. Men om du värdesätter frisk luft och ett bra inomhusklimat i ditt hem kan du följa Konsumentverkets rekommendation.

Konsumentverket rekommenderar att du rengör fettfiltren i din fläktkåpa en gång i månaden. Du kanske vill markera kalendern för att påminna dig om det.

Senast uppdaterad augusti 5, 2022 av Simone Lundmark