4 knivar som du måste ha i ditt kök

Du kan inte bara njuta av en utsökt måltid efter att ha varit i köket, utan du får oftast också arbeta med knivar. För många är detta mycket spännande – särskilt om de älskar att laga mat.

Om du vill laga mat på allvar är knivarna dina viktigaste köksredskap. En kniv är trots allt ett slags förlängning av din hand och det finns nästan ingenting som du inte kan använda en kniv till.

Men med så många olika typer av knivar att välja mellan kan det vara svårt att veta vilka du behöver. Det finns inget slutgiltigt svar på det, eftersom varje kock har sina egna preferenser.

För att hjälpa dig att komplettera din knivsamling på bästa möjliga sätt får du här en översikt över fyra knivar som varje kock eller amatörkock bör ha i köket.

Varför du bör ha flera olika knivar i köket

Om du tror att det bara är en lyx att ha en varierad samling knivar, tänk om. Att ha en mängd olika knivar hjälper dig att uppnå optimala resultat i köket.

Varje kniv har sina egna egenskaper och kan användas för specifika ändamål. Om du använder fel kniv kan du skada både maten och dig själv. Därför är det så viktigt att välja rätt kniv när du lagar mat.

Det är också därför som de flesta professionella kockar håller med om att kvalitetsknivar är det viktigaste köksredskapet du kan ha i ditt kök.

Att köpa en kniv är bara en liten del av processen. Det är lika viktigt att du lär dig att använda varje kniv. Det tar vanligtvis flera år för kockar att finslipa sina färdigheter och bli bekväma med att utföra alla slags köksuppgifter med en kniv. Men som med allt annat i livet är det övning som ger färdighet.

Kockens kniv

Egenskaper: Kockkniven har ett brett blad som ligger nära handtaget. Det finns en lång skärkant i mitten och bladet är styvt. Spetsen på kniven är också ganska bred.

Om du bara har en kniv i köket bör du definitivt välja en kockkniv. Den är användbar för många ändamål, så det är en mångsidig kniv som du kommer att använda ofta.

En kockkniv eller japansk kockkniv används av professionella kockar och amatörkockar. Om du väljer en tysk kockkniv eller en japansk kockkniv beror mycket på dina preferenser. Skillnaderna mellan de två typerna av kockknivar är främst den typ av stål som används för bladet.

Kockkniven finns i flera olika storlekar. Den har ett brett hårt blad och en lång rak rygg. Många kockknivar har så kallade aveols (luftskärningar) på knivbladet. Dessa bidrar till att minska skärmotståndet och motståndet, vilket gör att råmaterialet som skärs av glider lättare av bladet.

Vad du kan använda en kockkniv eller en japansk kockkniv till beror på längden på bladet. Men med en bra kockkniv till hands är du väl rustad för många uppgifter i köket. Beroende på längden på bladet kan det vara lämpligt för små, medelstora och stora uppgifter, t.ex:

 • Hacka choklad, vitlök osv.
 • Skiva kött, rotfrukter osv.
 • Skiva grönsaker, frukt osv.

Kniven för kryddor/skalare

Egenskaper: Örtekniven/Skalpellkniven är en praktisk liten kniv med ett litet handtag. Kniven kan ligga på många olika sätt i din hand, medan bladet följer dina rörelser. En kryddkniv kan ha både ett rakt och ett rundat blad.

Klockkniven är också bra för många olika uppgifter i köket. Du kommer därför att upptäcka att du ofta har den här kniven i handen när du lagar mat. Om du har en örtkniv i din knivsamling kan den dessutom fungera som ett alternativ eller komplement till en paringkniv.

Fördelen med en örtkniv är att den är mycket bra för uppgifter som kräver precision. Om paringkniven ska ha ett rakt eller rundat blad är en smaksak.Den här typen av kniv är lämplig för frukt, grönsaker och hårdost samt för arbetsuppgifter som t.ex:

 • Peeling
 • Skivning
 • Hacka
 • Mindre skärande arbeten
 • Kärnfrukt

Relaterat: Undvik tårar med en lökhackare

Brödkniven

Egenskaper: Brödkniven har ett långt blad och en tandad kant.

Den här typen av kniv kan inte bara användas för att skära bröd, trots namnet. Tvärtom kan den användas till mer än så. Eftersom den har ett tandat blad är den idealisk för livsmedel som är krispiga på utsidan och mjuka på insidan. Detta är livsmedel som du inte vill att de ska bli mosade när du skär i dem.

Brödkniven kan därför också användas för att skära vattenmelon, fläskstek med krispigt skal, choklad eller stora tomater. Dessutom är den bra på att bita i matens yta, vilket gör att den också är lämplig för att skära nötter eller choklad.

Du kan använda dig av brödkniven när du behöver den:

 • Skiva
 • Chop

Filékniv

Egenskaper: Filékniven känns igen på sitt långa, tunna och flexibla blad.

Om du vill ha en bra filékniv i köket bör den ha ett 15-20 centimeter långt blad som kan böjas något. Du behöver en filékniv när du fileterar fisk eller putsar kött, t.ex. en filé, innan du tillagar köttet.

Men en filékniv kan också användas för att skära grönsaker. Du kan till exempel skära en paprika vackert med en filékniv. Du kan använda en filékniv för:

 • Filéer av fisk
 • Trimning av kött
 • Skärning av grönsaker

Relaterat: avfrostningsplatta för enkel avfrostning

Strykstål

När din samling köksknivar är komplett kommer du att använda dina knivar mycket. Men en kniv förblir inte vass för alltid. Kniven blir långsamt mer och mer slö. En slö kniv är inte särskilt praktisk, så du måste se till att den blir vass igen direkt.

Men varför blir en kniv slö med tiden? En kniv blir slö eftersom bladet börjar böja sig något. Du kan korrigera detta genom att använda ett strykjärn så att din kniv blir vass och värd att använda igen.

Du bör dock vara medveten om att stålet vässar bladet något. Det är därför mycket viktigt att du använder den med försiktighet och att du har full kontroll över sliptekniken.

Senast uppdaterad december 2, 2022 av Simone Lundmark