Vertikalskärare Test

Vertikalskärare Test – De Bästa Gräsluftarna i 2023

Våra bästa val:

Bästa elektriska vertikalskärare: Makita UV3600

Kraftfull, effektiv och enkel att hantera. Få en hälsosam och välskött gräsmatta med Makita UV3600!

Bästa bensindrivna vertikalskärare: Texas Pro Cut 400TG gräsmatteluftare

Imponerande prestanda och hållbarhet. Få professionell gräsmatteskötsel med Texas Pro Cut 400TG!

Vertikalskärare medbästa valuta för pengarna: AL-KO Combi Care 38 E Comfort Vertikalskärare

Prisvärd, mångsidig och enkel att använda. Håll din gräsmatta frisk och snygg med AL-KO Combi Care 38 E!

Vertikalklippare eller gräsluftare är en viktig del av trädgårdsutrustningen för alla trädgårdsmästare som vill uppnå en välskött och fräsch gräsmatta. De är särskilt effektiva för att ta bort mossa, dött gräs och andra oönskade växter som kan kväva din gräsmatta och förhindra optimal tillväxt.

I den här artikeln guidar vi dig genom allt du behöver veta om vertikalskärare och vertikalskärare. Vi kommer att presentera våra rekommenderade produkter, baserade på grundliga tester och jämförelser, så att du kan göra det bästa valet för dina behov.

Du kommer också att få en köpguide som förklarar de viktigaste faktorerna att tänka på när du väljer en vertikalskärare eller luftare. Slutligen ger vi dig tips om användning och underhåll för att se till att din vertikalskärare eller luftare håller sig i toppform och är redo att leverera de bästa resultaten för din gräsmatta.

Så låt oss dyka in i en värld av vertikalskärare och luftare och hitta det perfekta verktyget för att göra din gräsmatta grönare, friskare och vackrare än någonsin tidigare!

De 7 bästa vertikalskärarna och vertikalskärarna i 2024

AL-KO Combi Care 38 E Komfort Vertikalskärare

FUNKTIONER

 • Driftseffekt: 1300 W
 • Arbetsbredd, luftare: 37 cm
 • Arbetsbredd, vertikalskärare: 38 cm
 • Vikt: 14 kg

AL-KO Combi Care 38 E Comfort (112800) är en mångsidig och lättanvänd vertikalskärare som erbjuder en unik 3-i-1-funktion. Denna effektiva maskin kombinerar vertikalskärning, luftning och uppsamling i ett, vilket gör den till ett perfekt verktyg för hantverkare och husägare som vill hålla sin gräsmatta i toppform.

AL-KO Combi Care 38 E Comfort är ett praktiskt val för dem som vill spara tid och ansträngning, med sitt enkla verktygsfria bladbyte och kratta för luftning av gräsmattan. De 5 justerbara höjdinställningarna säkerställer optimal prestanda och precision, medan det justerbara handtaget ger en bekväm arbetsställning.

Med en kraftfull 1300 W elmotor och en arbetsbredd på upp till 38 cm är denna vertikalskärare idealisk för gräsmattor på upp till 800 m2. Den rymliga gräsuppsamlaren på 55 l gör det enkelt att ta bort löst material från gräsmattan efter användning, och den låga vikten på 14 kg gör den lätt att manövrera och förvara.

Makita UV3600

FUNKTIONER

 • Driftseffekt: 1800 W
 • Klippbredd: 36 cm
 • Uppsamlingskapacitet: 40 L

Makita UV3600 vertikalskärare är en imponerande elektrisk vertikalskärare som kombinerar kraft och användarvänlighet för att göra gräsmatteunderhållet till en barnlek. Med en kraftfull 1800 W motor och höga varvtal är denna maskin utformad för att ge effektiv och exakt vertikalskärning.

En av de största fördelarna med Makita UV3600 är dess snabbfällbara handtag och bärhandtag, som gör transport och förvaring enkel och bekväm. Det ergonomiska justerbara handtaget ger perfekt passform och funktion, vilket gör det bekvämt att arbeta med maskinen under längre tidsperioder.

Maskinen är utrustad med ett robust och UV-beständigt polypropylenhölje för hållbarhet och lång livslängd. Gräsuppsamlaren är exakt och enkel att installera, vilket sparar tid och ansträngning. Dessutom är Makita UV3600 lätt att förvara och rengöra, så att du kan hålla den i perfekt skick.

Med en klippbredd på 36 cm och fem klipphöjdslägen kan denna vertikalskärare hantera ett brett spektrum av gräsmattor och grästyper. Uppsamlingskapaciteten på 40 liter gör det också enkelt att ta bort löst material från gräsmattan efter användning.

Texas Pro Cut 400TG Gräsluftare

FUNKTIONER

 • Driftseffekt: 4000 W
 • Arbetsbredd: 40 cm
 • Uppsamlingskapacitet: 45 L

Texas Pro Cut 400TG är en kraftfull bensindriven vertikalskärare som levererar imponerande prestanda och effektivitet för att ta bort mossa och lufta din gräsmatta. Denna kraftfulla gräsmatteluftare gör det enkelt att få en frisk och grön gräsmatta, även på stora ytor eller gräsmattor med mycket mossa.

Pro Cut 400TG är utrustad med en robust 4,0 kW motor som genererar 3600 rpm och ger gott om kraft för att arbeta även i de mest utmanande gräsmattorna. Med 18 fasta blad på bladrullen kan maskinen effektivt vertikalskära, lufta och avlägsna mossa från din gräsmatta.

Den steglösa arbetshöjdsjusteringen mellan -3 mm och -15 mm gör att du kan anpassa vertikalskärningen, så att du kan ge din gräsmatta en lätt behandling eller en djup behandling om det behövs. Den effektiva arbetsbredden på 40 cm och det justerbara styret gör det enkelt och bekvämt att snabbt täcka stora ytor.

Den solida konstruktionen och 45-liters uppsamlingspåsen säkerställer att Texas Pro Cut 400TG är både hållbar och bekväm att använda. Du kan också välja att köra utan uppsamlare och använda det bakre utloppet för att samla upp mossan efteråt.

För den som vill använda Pro Cut 400TG som mossborttagare finns en mossrulle med fjädrar som tillbehör. Denna gräsluftare är lämplig för gräsmattor större än 500 m2 men kommer också snabbt att få jobbet gjort på mindre gräsmattor.

AL-KO Combi Care 38 P Comfort Gräsluftare

FUNKTIONER

 • Driftseffekt: 1300 W
 • Vikt: 24 kg
 • Uppsamlarenskapacitet: 55 L
 • Arbetsbredd luftare: 37 cm
 • Arbetsbreddvertikalskärare: 38 cm

AL-KO Combi Care 38 P Comfort är en kraftfull och mångsidig 3-i-1 bensindriven gräsluftare som kan vertikalskära, lufta gräsmattan och samla upp avfall. Denna praktiska maskin gör det enkelt att hålla gräsmattan frisk och välvårdad utan att behöva byta mellan olika verktyg.

Växla enkelt mellan det medföljande bladet och gräsmatteluftaren utan att behöva använda verktyg, så att du kan anpassa maskinen efter dina specifika behov. Med de 5 justerbara höjdinställningarna kan du enkelt bestämma hur djupt maskinen ska arbeta i gräsmattan, vilket ger dig det perfekta resultatet varje gång.

AL-KO Combi Care 38 P Comfort levereras med en 55-liters uppsamlare, så att du enkelt kan ta bort löv, gräs och annat skräp från din gräsmatta. Denna bensinmodell är idealisk för dem som inte har tillgång till el eller behöver täcka större områden, och har samma arbetsbredd och funktioner som elmodellen Al-ko Combi Care 38 E.

Produktens mått och vikt på 24,06 kg gör den enkel att hantera och förvara. Med AL-KO Combi Care 38 P Comfort-luftare får du en mångsidig och effektiv lösning som hjälper dig att hålla din gräsmatta i perfekt skick året runt.

Ryobi RY18SFX35A-0

FUNKTIONER

 • Energikälla: Uppladdningsbart batteri
 • Batterispänning: 18V
 • Klippbredd: 35 cm
 • Vikt: 9 kg

Ryobi RY18SFX35A-0 gräsluftare är en högpresterande och effektiv lösning för en välskött och hälsosam gräsmatta. Med en arbetsbredd på 35 cm och fyra justerbara arbetsdjup får du optimal kontroll och anpassning för att passa dina behov. Den kraftfulla borstlösa motorn säkerställer en längre livslängd och hög effektivitet under användning.

Gräsluftaren drivs av två 18 V litiumbatterier (ingår ej) och passar perfekt i Ryobis One-serie, vilket innebär att du kan använda samma batterier för flera verktyg och trädgårdsmaskiner från samma serie.

Ryobi RY18SFX35A-0 är utrustad med 16 robusta stålblad som effektivt luftar och vårdar din gräsmatta. Det hopfällbara handtaget gör det enkelt att förvara gräsluftaren när den inte används.

Ryobi RY18SFX35A-0 väger endast 11 kg inklusive batteri och är lätt att hantera och manövrera.

Makita UV3200

FUNKTIONER

 • Driftseffekt: 1300 W
 • Motor: 230 V
 • Skärbredd: 32 cm
 • Skärhöjd: -10 till 10 mm
 • Uppsamlingskapacitet: 30 L

Makita UV3200 är en kraftfull och effektiv vertikalskärare som med sin 1300W motor ger dig en högpresterande lösning för att hålla din gräsmatta frisk och välskött. Denna vertikalskärare avlägsnar mossa samtidigt som den ger luft till gräsmattans rötter, vilket resulterar i en starkare och mer motståndskraftig gräsmatta.

UV3200 har ett ergonomiskt handtag för enkel och optimal hantering och ett robust och UV-beständigt polypropylenhölje. Med en klippbredd på 32 cm och 5 justerbara klipphöjder mellan -10 och 10 mm kan du exakt anpassa gräsluftarens arbete efter dina behov.

Maskinen är lätt att rengöra och förvara tack vare det fällbara handtaget, och den medföljande 30-liters moss- och gräsuppsamlaren gör rengöringen enkel och effektiv. Makita UV3200 levereras med en vertikalskärare så att den är redo att användas direkt – fjäderrullen är ett extra tillval.

Gardena EVC 1000

FUNKTIONER

 • Driftseffekt: 1000 W
 • Klippbredd: 30 cm
 • Vikt: 10,5 kg

Gardena EVC 1000 är en elektrisk gräsmatteluftare som effektivt tar bort mossa, sly och ogräs från din gräsmatta och förbättrar dess luft-, vatten- och näringsupptag. Denna kraftfulla och lättanvända gräsmatteluftare hjälper dig att få en frisk och vacker gräsmatta.

EVC 1000 är utrustad med vassa, förskjutna knivar i specialhärdat, galvaniserat rostfritt stål som penetrerar gräsmattan exakt och avlägsnar oönskade filtlager och dött gräs. Bladens djup kan enkelt justeras med en praktisk styrspak för att anpassa dem till dina behov.

Den kraftfulla PowerPlus-motorn garanterar kontinuerligt arbete utan avbrott och smidig drift. Stora hjul med en speciell profil gör det enkelt att styra gräsluftaren och ger bra grepp på gräsmattan.

Gardena EVC 1000 är utformad med komfort och användarvänlighet i åtanke. Styrhandtaget har en praktisk strömbrytare som gör det bekvämt att trycka på gräsluftaren. Transportläget gör det snabbt och enkelt att fälla upp knivarna när maskinen ska transporteras. Handtaget kan snabbt demonteras för enkel förvaring och transport.

Vad är en vertikalskärare?

En vertikalskärare, även känd som en gräsluftare, är ett trädgårdsredskap som är utformat för att förbättra hälsan och utseendet på din gräsmatta genom att göra vertikala snitt i jorden och gräset. Dessa snitt skapar små öppningar som gör att luft, vatten och näringsämnen kan tränga djupare ner i jorden och nå gräsrötterna, vilket främjar bättre tillväxt och ett starkare rotsystem.

Dessutom hjälper en vertikalskärare till att avlägsna mossa, dött gräs och andra oönskade växter som kan kväva din gräsmatta och hindra den från att växa ordentligt. Genom att ta bort dessa oönskade element får gräset bättre tillgång till ljus, vilket resulterar i en mer enhetlig och hälsosam gräsmatta.

Vertikalskärare finns i olika storlekar och typer, inklusive manuella, elektriska och bensindrivna modeller.

Vad är skillnaden mellan en vertikalskärare och en mossborttagare?

En vertikalskärare och en mossborttagare är två olika typer av trädgårdsredskap som används för att underhålla gräsmattor och ta bort oönskad växtlighet. De har var sin funktion, men båda är utformade för att förbättra hälsan och utseendet på din gräsmatta.

Vertikalskärare

En vertikalskärare är ett verktyg som används för att skära små spår i jorden för att minska jordpackningen och förbättra luftcirkulationen till gräsrötterna. Detta främjar en sund gräsväxt och förbättrar gräsmattans förmåga att absorbera vatten och näringsämnen. Vertikalskärning kan också bidra till att ta bort dött gräs och oönskad växtlighet som mossa och ogräs, men den är främst avsedd att förbättra markstrukturen och gräsmattans hälsa.

Borttagning av mossa

En mossborttagare, även kallad vertikalskärare, är ett verktyg som används för att ta bort mossa och annat oönskat material från din gräsmatta. Vertikalskärare är utformade för att kratta mossan och lossa jorden, vilket gör det lättare att ta bort det oönskade materialet. Detta förbättrar dräneringen och ger utrymme för gräset att växa och breda ut sig. Mossborttagare fokuserar främst på att ta bort mossa och annat oönskat material, snarare än att förbättra markstrukturen som en vertikalskärare.

Båda verktygen kan användas för att förbättra skicket på din gräsmatta, men den största skillnaden mellan en vertikalskärare och en mossborttagare är deras primära syfte. En markberedare hjälper till att förbättra markstrukturen och främja en sund gräsväxt, medan en mossborttagare främst fokuserar på att ta bort mossa och andra oönskade material från din gräsmatta.

Vilka är fördelarna med att använda en vertikalskärare?

Om du vill få ut mesta möjliga av din gräsmatta och se till att den förblir frisk och välskött, är en vertikalskärare ett viktigt verktyg i din trädgårdsarsenal. I det här avsnittet går vi igenom fördelarna med att använda en vertikalskärare och hjälper dig att förstå varför det är ett oumbärligt verktyg för alla trädgårdsentusiaster som vill uppnå en frodig, grön och imponerande gräsmatta.

Vad ska man tänka på när man köper en vertikalskärare?

Att välja rätt vertikalskärare kan göra stor skillnad för din gräsmattas hälsa och utseende. I den här köpguiden går vi igenom de viktigaste faktorerna att tänka på när du investerar i en vertikalskärare. Från olika typer av motorer till andra viktiga funktioner hjälper vi dig att hitta den perfekta vertikalskäraren för dina behov och din budget.

Typ av motor

När det gäller markberedare är ett av de viktigaste besluten du behöver fatta vilken typ av motor du vill ha. Det finns tre huvudtyper av motorer att välja mellan: bensin, el och batteri.

Bensin

Vertikalskärare med bensinmotor är kraftfulla och lämpar sig för större gräsmattor eller mer krävande uppgifter. De är oberoende av strömkälla och kan därför användas var som helst i trädgården. Nackdelen med bensinmotorer är att de kräver regelbundet underhåll och kan vara bullrigare och mer förorenande än el- och batterimodeller.

Elektriska

Elektriska vertikalskärare är lätta, tysta och kräver mindre underhåll jämfört med bensinmotorer. De är idealiska för små och medelstora gräsmattor där tillgången till ett eluttag inte är ett problem. Nackdelen är att de är beroende av en strömkälla och sladden kan begränsa din rörelsefrihet.

Batteridriven

Sladdlösa vertikalskärare kombinerar fördelarna med elektriska modeller med rörelsefriheten hos bensinmotorer. De är lätta, tysta och miljövänliga, men har vanligtvis en begränsad drifttid beroende på batterikapacitet. De är bäst lämpade för små och medelstora gräsmattor där du inte vill oroa dig för sladdar.

TypFördelarNackdelar
BensinKraftfull, lämplig för större gräsmattor, ingen sladdBullrig, förorenande, kräver underhåll
ElektriskLätt, tyst, lågt underhållKräver eluttag, begränsad räckvidd
BatteridrivenRörelsefrihet, låg vikt, tyst, miljövänligBegränsad drifttid, beroende på batterikapacitet

Blad, rullar och fjädrar

När du väljer markberedare är det viktigt att ta hänsyn till de olika komponenter som ingår i själva skär- och luftningsprocessen. De viktigaste komponenterna att ta hänsyn till är knivar, rullar och fjädrar.

 • Blad: Bladen är de vassa delar som skär ner i jorden och gräset för att skapa de små öppningar som ger bättre luftning. De kan variera i antal, form och skärpa. Det är viktigt att välja en vertikalskärare med robusta och hållbara blad som tål slitage och ger ett effektivt och jämnt snitt.
 • Vals: Valsen är den roterande cylinder på vilken bladen är monterade. När vertikalskäraren skjuts eller dras över gräsmattan roterar valsen och får knivarna att skära ner i marken. Kvaliteten och konstruktionen på valsen påverkar både klippeffektiviteten och livslängden på din vertikalskärare. Se till att du väljer en modell med en solid och robust vals som tål regelbunden användning.
 • Fjädrar: Fjädrarna är de komponenter som styr bladens djup och tryck när de skär i marken. Vissa vertikalskärare har justerbara fjädrar som gör att du kan ändra skärdjupet efter dina behov och förhållandena i din gräsmatta. Justerbara fjädrar är en fördel eftersom de ger dig mer flexibilitet och kontroll över luftningsprocessen.

När du väljer en vertikalskärare är det viktigt att tänka på kvaliteten och funktionerna hos knivarna, rullarna och fjädrarna. Dessa komponenter spelar en viktig roll för vertikalskärarens effektivitet och hållbarhet, så det är värt att investera i en modell som uppfyller dina krav och ger dig den bästa prestandan på din gräsmatta.

Uppsamlare

En uppsamlare är en viktig funktion att tänka på när du köper en vertikalskärare. Uppsamlaren är en behållare som monteras på vertikalskäraren och vars syfte är att samla upp och förvara mossa, dött gräs och andra oönskade växter som avlägsnas under vertikalskärningsprocessen.

Genom att välja en markberedare med uppsamlare kan du spara tid och arbete eftersom du inte behöver kratta och samla upp det lösa materialet manuellt efter klippningen. Detta gör arbetet mer effektivt och hjälper till att hålla din gräsmatta snygg och prydlig under hela processen.

När du utvärderar en vertikalskärare med uppsamlare ska du ta hänsyn till uppsamlarens kapacitet och hur lätt det är att tömma den. En större uppsamlare innebär att du kan arbeta längre utan att behöva tömma den, men det kan också göra vertikalskäraren tyngre och svårare att manövrera. Välj en modell med en uppsamlare som passar storleken på din gräsmatta och dina personliga preferenser för arbetssätt.

En annan faktor att ta hänsyn till är hur lätt det är att montera och demontera uppsamlaren. Enkel och snabb montering och demontering är en fördel eftersom det gör det lättare att tömma uppsamlaren och fortsätta arbetet.

Ljudnivå

Ljudnivån på din markberedare kan ha en betydande inverkan på din arbetskomfort och eventuellt också på dina grannars välbefinnande. När du jämför markberedare är det viktigt att ta hänsyn till ljudnivån, särskilt om du bor i ett tätbefolkat område eller har ljudkänsliga grannar.

Elektriska

Elektriska vertikalskärare är i allmänhet tystare än sina bensindrivna motsvarigheter. De använder en elmotor som ger ifrån sig mindre buller jämfört med en bensinmotor. Detta gör elektriska vertikalskärare till ett tystare val, perfekt för arbete i bostadsområden där buller kan vara ett problem.

Bensin

Vertikalskärare med bensinmotorer är ofta mer kraftfulla, men detta kommer på bekostnad av högre ljudnivåer. Bensinmotorer kan vara betydligt mer högljudda än elmotorer och kan störa både dig och dina grannar. Om du väljer en vertikal kapmaskin med bensinmotor bör du överväga modeller med bullerdämpande teknik eller använda hörselskydd för att skydda din hörsel.

Det är värt att notera att sladdlösa vertikalskärare också erbjuder en lägre ljudnivå, liknande elektriska modeller, samtidigt som de bibehåller den rörelsefrihet som finns i bensindrivna vertikalskärare.

Gräsluftare för trädgårdstraktorer: En effektiv lösning för större ytor

Om du har en stor gräsmatta eller ett stort grönområde att underhålla kan det vara värt att överväga en gräsluftare för trädgårdstraktorer. En gräsluftare för trädgårdstraktorer är ett tillbehör som kan monteras på din trädgårdstraktor för att utföra vertikalskärning och luftning av din gräsmatta i större skala.

Gräsluftare för trädgårdstraktorer är idealiska för dem som vill spara tid och ansträngning vid underhåll av stora gräsmattor. De erbjuder större effektivitet och täckning än en traditionell manuell eller självgående vertikalskärare och gör att du kan behandla större områden snabbare och med mindre ansträngning.

När du väljer en luftare till din trädgårdstraktor är det viktigt att tänka på kompatibiliteten mellan traktorn och luftaren. Se till att luftaren är konstruerad för att fungera med din specifika trädgårdstraktormodell och att den kan installeras och tas bort enkelt och säkert. Det kan också vara bra att kontrollera luftarens skärdjup och arbetsbredd för att se till att den passar dina behov och preferenser.

Relaterat verktyg: Se de bästa vedklyvarna

Tips för att använda en markberedare

Att använda en vertikalskärare på rätt sätt kan göra stor skillnad för gräsmattans hälsa och utseende. Här är några tips som hjälper dig att få ut mesta möjliga av din vertikalskärare:

 1. Kontrollera vädret: Det är bäst att använda markberedaren när marken varken är för våt eller för torr. Vänta på en period med torrt väder, men se till att marken fortfarande är tillräckligt fuktig för att knivarna lätt ska kunna tränga ner i jorden.
 2. Klipp gräsetförst: Klipp gräsmattan till en lägre höjd innan du använder vertikalskäraren. Det gör det lättare för knivarna att tränga ner i jorden och avlägsna oönskat material.
 3. Justeraskärdjupet: Ställ in lämpligt skärdjup på din vertikalskärare så att knivarna tränger tillräckligt djupt ner i jorden för att avlägsna mossa och dött gräs, men inte så djupt att de skadar rötterna på friskt gräs.
 4. Arbeta i ett systematiskt mönster: För vertikalskäraren framåt i raka banor och se till att överlappa något för att täcka hela gräsmattan jämnt. Arbeta långsamt och metodiskt för att säkerställa att hela området behandlas grundligt.
 5. Gör det till en rutin: Vertikalklippning bör utföras regelbundet för att bibehålla en frisk gräsmatta. Beroende på skicket på din gräsmatta och klimatet i ditt område kan du behöva vertikalskära en eller två gånger per år, vanligtvis på våren och hösten.
 6. Efterbehandling: När du har använt vertikalskäraren ska du ta bort löst material från gräsmattan med en kratta eller en uppsamlare. Detta ger utrymme för nytt gräs att växa.
 7. Eftervård: Överväg att gödsla och vattna din gräsmatta efter scarifiering för att främja tillväxten av nytt, friskt gräs och hjälpa den att återhämta sig snabbare.

Genom att följa dessa tips för användning av en vertikalskärare kan du se till att din gräsmatta förblir frisk, vacker och fri från mossa.

Mer för trädgården: Smarta fuktslang för enkel bevattning

Underhåll av din vertikalskärare

För att förlänga livslängden och prestandan hos din vertikalskärare är det viktigt att utföra regelbundet underhåll. Efter varje användning ska du rengöra vertikalskäraren noggrant och ta bort eventuella gräs- och jordrester.

Om du har en motoriserad modell bör du även kontrollera oljenivån och byta olja vid behov. Vassa blad är avgörande för effektiv klippning, så det är en bra idé att slipa bladen minst en gång om året eller vid behov, beroende på hur ofta du använder din vertikalskärare. Slutligen är det viktigt att du förvarar din vertikalskärare på en torr och säker plats, skyddad från väder och vind.

Läs också: Hur man undviker ogräs med träflis

VANLIGA FRÅGOR

Vad är skillnaden mellan en gräsmatteluftare och en vertikalskärare?

Det är ingen skillnad mellan en gräsmatteluftare och en vertikalskärare. Båda termerna avser samma verktyg som används för att ta bort mossa och dött gräs och lufta jorden för att förbättra gräsmattans hälsa.

Hur använder man en vertikalskärare?

För att använda en vertikalskärare ska du först klippa gräsmattan på en lägre höjd. Justera sedan skärdjupet på vertikalskäraren och för den långsamt framåt i raka banor som överlappar varandra något. Arbeta metodiskt för att säkerställa att hela området behandlas grundligt.

Vad ska jag göra efter markberedningen?

Ta bort det lösa materialet från gräsmattan med en kratta eller en uppsamlare. Detta ger utrymme för nytt gräs att växa och förhindrar uppbyggnad av sly. Överväg också att gödsla och vattna gräsmattan för att främja tillväxten av nytt, friskt gräs och hjälpa den att återhämta sig snabbare.

När är det bäst att markbereda?

Det är bäst att vertikalskära gräsmattan på våren och hösten när jorden varken är för våt eller för torr. Vertikalskärning under dessa årstider ger gräsmattan tid att återhämta sig före sommarens växtsäsong och vintervilan.

Hur djupt ska en vertikalskärare skära?

En vertikalskärare ska skära tillräckligt djupt för att avlägsna mossa och dött gräs utan att skada rötterna på friskt gräs. Det optimala skärdjupet varierar beroende på gräsmattans skick och jordtyp, men i allmänhet bör det vara mellan 1 och 4 centimeter. Justera skärdjupet på din vertikalskärare efter behov för bästa resultat.