Träflis för trädgården » Flis och trädgårdsflis i korthet

Träflis för trädgården – vårt bästa val

Bästa trädgårdsmull för alla platser: täcker bark från Champost

Med mulch får du en populär och attraktiv typ av träflis som kan användas var som helst i trädgården. Täckbarken är tillverkad av träd från danska skogar och ger dig en yta som är både mörk och riktigt fin. Samtidigt får du en ogräsfri yta.

Bästa trädgårdsmassor för dekorativt bruk: dekorativ bark från Champost

Dekorativ bark är en otroligt dekorativ och vacker typ av träflis som kommer från franska tallar. Det är en vacker och mörk bark som är särskilt bra för trädgårdskrukor, eftersom den framhäver gröna växter och blommor på bästa sätt. Dessutom kan dekorativ bark användas både inomhus och utomhus.

Bästa trädgårdsmassor för områden under buskar och träd: skogsmassor från Champost

Skogsmull är en grov sort som är särskilt lämplig för områden under träd och buskar. Den kan dock även användas på andra ställen om så önskas. Skogsflis tillverkas av hela träd och innehåller därför även löv, bark, kvistar och barr.

6 olika typer av träflis för trädgården

Täckning av bark från Champost

Täckbark är otroligt populärt när det gäller marktäckning och mulch i trädgården. Här får du täckbark som produceras av träd från de danska skogarna. Den här typen av täckbark ger en extremt attraktiv och mörk yta som är fri från ogräs. Du kan därför använda den på olika ställen i trädgården, beroende på var marktäckare behövs. Till exempel längs häcken eller någon annanstans.

Dessutom är denna täckbark tillverkad av 100 % naturliga produkter och är dessutom biologiskt nedbrytbar. Man kan köpa täckbark i 50 liters säckar och i stora säckar. Om du köper en enda stor påse får du tillräckligt med täckbark för cirka 30-32 m2 med ett lager på cirka 6-7 centimeter.

Träflis 2500 liter big bag på pall

Om du letar efter marktäckare för trädgården kan du överväga att använda träflis. Med den här typen av flis får du flis som tillverkas av hela trädstammar. Det gör den idealisk för att täcka till exempel rabatter i trädgården.

Träflis används i många danska trädgårdar eftersom det är lätt och attraktivt. Chipsen är dessutom tillverkade utan bark, vilket ger ett riktigt fint utseende. Förutom att användas i rabatterna kan den också placeras längs häckar, i krukor eller någon annanstans där marktäckare behövs.

Denna träflis kan köpas i stora säckar på 2 500 liter, vilket räcker till 30-32 m2 med ett lager på 6-7 centimeter.

Dekorativ bark från Champost

Letar du efter fina träflis till din trädgård? Då bör du titta närmare på dekorativ bark. Dekorativ bark är gjord för att dekorera var du än väljer att placera den i din trädgård. Denna typ av dekorativ bark kommer från franska tallar.

Den är mycket dekorativ och kan användas på flera ställen, till exempel i krukor. Dessutom kan du använda dekorativ bark både inomhus och utomhus. Om du har en kruka med växter eller blommor kan du enkelt täcka marken med dekorativ bark.

Tack vare den attraktiva, mörka barken kommer den att framhäva dina växter och blommor på bästa möjliga sätt. Den dekorativa barken är biologiskt nedbrytbar och tillverkad av 100 % naturliga produkter. Den finns i säckar på 50 liter och i stora säckar och har en storlek på 25-50 millimeter.

Tallbark – Osmo

Tallbark är en riktigt fin typ av träflis för trädgården, som lämpar sig för marktäckning på olika ställen. Den här typen är särskilt bra för trädgårdsgångar, kanter och blomkrukor utomhus där du inte vill att ogräs eller jorden ska vara synlig.

Här får du mellanstora spån av tallbark, som är mellan 20 och 40 millimeter stora. Det är dock också möjligt att få barken i andra storlekar.

Barken har en vacker rödbrun färg som håller i många år. När du köper tallbark får du därför bark som kommer att vara snygg i din trädgård under lång tid, eftersom den är mycket dekorativ. Tallbark levereras i 70 liters säckar.

Ekologiska kakaotrådar

Med kakaomull får du ett effektivt och attraktivt jordtäcke som säkert kommer att se bra ut i alla trädgårdar. Denna ekologiska kakaomull består av lätta och knapriga skal från kakaobönor. Den kan användas var som helst i trädgården, t.ex. i rabatterna, blomkrukorna, längs häcken och på många andra ställen.

Dessutom bildas en naturlig form av lim som binder ihop plattans skal till en lätt och porös skorpa när den vattnas. Denna skorpa står emot vind, så att plattorna inte blåser runt utan stannar på plats. Dessutom hindrar skorpan ljuset från att tränga in i de spirande ogräsfröna, vilket förhindrar att ogräs växer upp.

Om du använder kakaomull för dekoration är det bäst att göra ett lager på cirka 3 centimeter. Om du använder kakaomull för ogräsbekämpning rekommenderas dock att du lägger ett lager på minst 5 centimeter. Kakaoströ finns i 50 liters säckar och i 1000 och 2000 liters stora säckar.

Skogsflis från Champost

Skogsflis är en variant av träflis som är något grövre. Därför är skogsflis mycket lämpligt som marktäckare på områden som är täckta av t.ex. buskar och träd. Den kan dock även användas på andra ställen om så önskas. Skogsmull tillverkas av hela träd, så den innehåller allt från löv till bark, kvistar och barr.

Den här typen av mulch omvandlas mycket snabbare än träflis och andra typer av barkblandningar. Det frigör också näringsämnen till växterna snabbare än till exempel träflis.

Skogsflis finns i stora säckar som räcker till 30-32 m2 med ett lager på 6-7 centimeter.

Varför är det bra att använda träflis i trädgården som marktäckning?

haveflis

Om du lägger ner ett 10 centimeter tjockt lager mulch förhindrar du att ogräs gror i fyra till fem år. De ogräs som du kan hindra från att växa upp är fröogräs, medan rotogräs fortfarande kommer att växa upp.

Men det är lätt att ta bort rotogräsen eftersom de har en otroligt lång rot. Om det finns lökväxter där du placerar plattan kommer de fortfarande att kunna växa upp genom plattan, så att du kan fortsätta att njuta av dem.

Förutom att förhindra att ogräs gror finns det ett antal andra fördelar som du kan dra nytta av:

  • Flisor behåller markens fukt ända upp till ytan.
  • Mulch förbättrar också mängden och variationen av mikroskopiska organismer i jorden.
  • Mulch ger växterna möjlighet att använda jorden ända upp till ytan.
  • Mulch skyddar jorden från att komprimeras.
  • Mulch skyddar mot erosion.

Varje vår bör du fylla på lite ny mulch på de områden där du redan har mulch. På så sätt behåller du mulchlagret från år till år så att det inte uppstår något ogräs. Med tiden kan det faktiskt finnas områden där det inte finns mycket mulch kvar.

Se även: smarta trädgårdsmaskiner

Vilken typ av trädgårdsgrop ska jag välja?

Det kan vara en tidskrävande uppgift att ständigt rensa trädgården från ogräs. Om du vill lägga din tid på något mer meningsfullt kan du överväga att använda flis som en vacker och naturlig marktäckning i rabatter, på trädgårdsgångar, längs häckar etc. Men den stora frågan är vilken typ av flis du ska välja

træflis og haveflis

Ovan kan du läsa om sex olika typer av mulch för att få en uppfattning om vad du kan välja mellan. Den största skillnaden mellan barkflis och träflis är till exempel att träflis har en längre hållbarhet än barkflis.

Dessutom är träflis den typ av material som bryts ner snabbast. Å andra sidan får du mycket bra näring till de växter som står i närheten

Om du vill ha ett trädgårdsflis som skiljer sig från andra typer av flis ska du välja kakaoflis. Den är inte lämplig för trädgårdsgångar, men den kommer att se bra ut i rabatter och krukor.

När du väljer mulch till din trädgård bör du fundera på dessa frågor:

  • Hur länge vill jag att chipsen ska hålla?
  • Var kommer du att använda den?
  • Hur vill du att det ska se ut?
  • Vilken färg passar bäst i din trädgård?

Dessa frågor hjälper dig att hitta rätt flis för din trädgård.

Läs också: hur du kan bevara eller skapa en god biologisk mångfald i din trädgård

Senast uppdaterad juni 13, 2023 av Simone Lundmark