Biologisk mångfald i trädgården » Hur man ökar den biologiska mångfalden

Att fokusera på att öka den biologiska mångfalden i trädgården är ett utmärkt sätt att bevara mångfalden av djur och växter i naturen. Det behöver inte vara komplicerat eller påverka trädgårdens utseende. Några små och enkla justeringar kan ha stor betydelse.

Oavsett hur stor din trädgård är kan den vara en fristad för insekter, fåglar och andra djur och spela en viktig roll för vårt rika växt- och djurliv. Här är några tips på hur du kan skapa en stor biologisk mångfald i din trädgård.

Vad är biologisk mångfald?

Med biologisk mångfald avses alla olika typer av liv – den biologiska mångfald som finns i ett visst område. Det innebär allt från djur till växter, svampar och till och med mikroorganismer som bakterier. Det avgränsade området kan till exempel vara din egen trädgård.

svampe - biodiversitet i haven

Var och en av dessa arter och organismer arbetar tillsammans i ekosystemen för att upprätthålla en balans och stödja livet. Den biologiska mångfalden stöder allt i naturen som vi behöver för att överleva. Detta omfattar mat, rent vatten, medicin och skydd.

När du hör ordet biologisk mångfald är det helt enkelt den mångfald av liv som finns på jorden i alla dess former och interaktioner.

Hur du skapar mer biologisk mångfald i din trädgård

Som tidigare nämnts behöver det inte vara svårt eller komplicerat att öka den biologiska mångfalden i trädgården. Vi har hittat några av våra favoritmetoder för att inspirera dig.

Bli vild och rörig

Om du inte gillar att stöka har vi goda nyheter för dig. När det gäller att öka den biologiska mångfalden i trädgården är det bra att vara vild och stökig. Du bör faktiskt se till att din trädgård liknar en skog.

Du kan därför låta ett hörn eller en del av din trädgård växa vilt precis som en skog. Detta område behöver inte vara snyggt, trimmat eller prydligt.

Ha en mångfald av växter och blommor

Som ordet biologisk mångfald antyder handlar det om variation. Ju fler olika växter och blommor din trädgård har, desto bättre. Detta kommer att locka till sig en större mängd insekter och andra djur.

Du kan plantera en mängd olika växter och blommor i alla former, färger, storlekar och dofter. Det kan handla om vintergröna växter, lövfällande växter m.m. Att välja växter som blommar under hela året är också viktigt för att locka till sig olika vilda djur från vår till vinter.

Forskellige planter i haven

Låt träd och buskar frodas

Träd, häckar och buskar är bra i trädgården eftersom de ger skydd åt fåglar och andra djur. Om du har gamla träd bör du också lämna dem.

Fruktträd som äppelträd, plommonträd, körsbärsträd eller päronträd är också bra för vilda djur. Dessutom kan du njuta av all den läckra frukt du har i din trädgård med fruktträd.

Stora och mogna träd är viktiga för djuren och ger stöd åt en otrolig mångfald av växter, svampar och djur – särskilt insekter.

Använd kompost och lämna olika högar av grenar och löv

Kompost är utmärkt för att skapa en hälsosam och näringsrik jord som är perfekt för växter och djurliv. Du kan till exempel göra din egen kompost av ditt trädgårdsavfall för att på ett naturligt sätt återvinna näringsämnen.

Dessutom bör du inte ägna tid åt att ta bort löv, grenar eller annat som flyter i trädgården. Insekter är särskilt förtjusta i dessa platser eftersom de kan leva och hitta mat här. Fåglar och igelkottar är också förtjusta i sådana platser.

Undvik att använda gifter, bekämpningsmedel och gödningsmedel

Om du tidigare har använt bekämpningsmedel eller herbicider för att ta bort ogräs etc. är detta inte bra för den biologiska mångfalden i din trädgård. Dessutom bör du inte heller använda gödningsmedel, eftersom endast vissa växter är vilda med gödningsmedel.

Detta minskar dina chanser att få fler växtarter i din trädgård. Om du har varit van vid att använda dessa saker är det värt att överväga att sluta använda dem om du vill fokusera på att skapa mer biologisk mångfald i din trädgård.

Se till att det finns vatten och mat

Alla levande arter behöver vatten för att överleva. Och vatten finns inte alltid tillgängligt i en trädgård. Om du gör vattnet lättillgängligt kan du få fåglar och andra små djur att komma till din trädgård.

Dessutom är det bra att erbjuda någon form av mat. Du kan till exempel välja växter med frön eller placera en fågelmatare i trädgården. Om du väntar på tiden kommer du att se att allt fler vilda djur börjar dyka upp i din trädgård.

Kom ihåg att njuta av din trädgård

Det sista sättet att öka den biologiska mångfalden i trädgården är att njuta av den. Om du tar dig tid att njuta av din trädgård kommer du att märka mer av naturen runt omkring dig och upptäcka fler sätt att förbättra din trädgård.

Det finns inget bättre än att gå ut i en trädgård som är fylld av växter och djur. Och du kan uppnå just det om du använder dig av några av våra bra tips för att säkerställa biologisk mångfald i din trädgård.

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark