Guide: Enkel och lätt att rengöra micron på insidan och utsidan

Idag finns det en mikrovågsugn i de flesta moderna hem. Med en mikrovågsugn kan du enkelt värma upp rester, göra popcorn och andra läckra och snabba måltider. Men om du har en mikrovågsugn måste du också rengöra den regelbundet.

Som tur är behöver det inte alls vara svårt att rengöra en smutsig mikrovågsugn. Här är några tips och tricks om hur du enkelt och snabbt kan rengöra din mikrovågsugn så att den är redo att användas varje gång du vill använda den.

husmagasinet-rengøring af mikroovn

Hur ofta ska jag rengöra min mikrovågsugn?

Först och främst är det en bra idé att rengöra mikrovågsugnen dagligen om du använder den ofta. På så sätt kan du se till att den alltid är relativt ren och inte luktar illa.

Samtidigt blir det mycket lättare att rengöra mikrovågsugnen ordentligt. Men det är förstås inte alltid möjligt att göra detta under en hektisk dag. Men du bör åtminstone rengöra mikrovågsugnen ordentligt en gång i månaden.

Vad du behöver för att rengöra din mikrovågsugn

Detta är bara några av de mest grundläggande sakerna du behöver när du rengör en mikrovågsugn. Som tur är har du de flesta av dessa saker redan hemma. Det är en bra idé att alltid ha nedanstående material till hands så att du kan rengöra en smutsig mikrovågsugn på ett ögonblick. Vad du behöver:

 • Svamp
 • Citron
 • Vinäger
 • Bakpulver
 • Diskmedel
 • Vanligt tvättmedel
 • Tyg
 • Skål/behållare

Välj mellan flera smarta metoder för att rengöra insidan av mikrovågsugnen

När det gäller rengöring av mikrovågsugnen kan du välja mellan flera smarta och effektiva metoder. Valet av metod beror oftast på hur smutsig mikrovågsugnen är. Innan du börjar ska du alltid komma ihåg att ta bort skivspelaren och gummilisten under skivspelaren.

Användning av tvättmedel

Fyll en mikrovågssäker skål eller behållare med en blandning av vatten och diskmedel. När du har gjort det, ställ in den i mikrovågsugnen. Starta mikrovågsugnen och låt den gå i cirka en minut på hög temperatur, eller tills blandningen ångar.

Ta sedan bort skålen/behållaren och använd en svamp eller trasa för att torka av insidan av mikrovågsugnen. Du bör nu enkelt kunna ta bort matrester etc. i mikrovågsugnen. Glöm inte att rengöra mikrovågsugnens lock när du är klar.

Användning av bakpulver

Om din mikrovågsugn är mycket smutsig med envisa fläckar, matrester och liknande är bakpulver det självklara valet. Gör helt enkelt en blandning av bakpulver och vatten och lägg den på fläckarna eller matresterna som fastnat i mikrovågsugnen.

Låt blandningen sitta i minst fem minuter och torka sedan bort den med en våt svamp eller en fuktig trasa. Du kan upprepa processen tills du enkelt kan ta bort de gamla matresterna i mikrovågsugnen.

Användning av vinäger

Om du väljer att använda vinäger för att rengöra mikrovågsugnen fungerar processen på exakt samma sätt som om du väljer diskmedel. Blanda lika delar vatten och vinäger i en mikrovågsugnssäker skål.

Ställ in skålen i mikrovågsugnen och låt den stå i två till fem minuter. Se till att enheten är helt torr innan du använder den igen, så att det inte finns några spår av vinäger kvar i mikrovågsugnen. Blandningen av vinäger och vatten är ett mångsidigt och naturligt rengöringsmedel som är perfekt för en extra smutsig mikrovågsugn.

Användning av citron

Rengøring af microovn med citron

Liksom vinäger är citron ett annat bra naturligt rengöringsmedel för mikrovågsugnar. Du behöver bara halvera en citron och lägga den ena halvan i en skål eller behållare som är fylld till hälften med vatten.

Ställ in skålen i mikrovågsugnen på hög värme i cirka tre till fem minuter, eller tills det bildas ånga. Ta bort skålen och torka bort överflödig vätska i mikrovågsugnen med en trasa. Det hjälper inte bara till att rengöra mikrovågsugnen, utan ger den också en trevlig doft.

Hur man rengör en mikrovågsugns skivspelare och gummiband

Om du använder mikrovågsugnen ofta måste du någon gång rengöra ugnens vridskiva och gummilisten under plattan. Du behöver inte göra detta särskilt ofta, men det bör göras ibland. Det tar inte lång tid och kräver inte mycket av dig, så du kan göra det enkelt och snabbt.

Låt skivspelaren svalna

Låt skivspelaren svalna helt innan du rengör den. En varm skivspelare går lättare sönder än en kall skivspelare.

Tvätta skivbolaget för hand eller i diskmaskinen

Om du tvättar disken för hand ska du använda tvålvatten och en trasa eller svamp. Om du vill diska den i diskmaskinen ska du kontrollera att skivtallriken är diskmaskinsäker.

Om den är tillverkad av glas är detta vanligtvis inget problem. Om skivtallriken är diskmaskinssäker kan du helt enkelt ställa den tillsammans med dina andra rätter.

Torka skivspelaren och ställ tillbaka den

Torka skivspelaren och ställ tillbaka den efter rengöringen. Använd inte mikrovågsugnen förrän plattan är klar att användas.

Gummilisten kan torkas av för hand

Du kan snabbt och enkelt torka av gummilisten för hand med en trasa och lite diskmedel. Du behöver inte ägna mycket tid åt detta.

Hur man rengör utsidan av en mikrovågsugn

Du behöver inte bara rengöra mikrovågsugnens insida, utan även dess utsida.

För att rengöra mikrovågsugnens utsida använder du diskmedel och vatten samt en trasa eller svamp. Torka av med en kökshandduk.

Även om du inte märker det behöver mikrovågsugnens dörr en kärleksfull hand då och då. Här kan du använda diskmedel och vatten eller välja att använda glasrengöringsmedel för en effektivare rengöring. När du har gjort detta bör mikrovågsugnen vara skinande ren igen.

Se även: hur du rengör din ugn och ditt grillgaller

Andra tips för rengöring av mikrovågsugn

När det gäller rengöring av mikrovågsugnen har vi några andra tips för att säkerställa en säker och effektiv rengöring.

 • Stäng av mikrovågsugnen och dra ur kontakten innan du rengör den.
 • Lägg aldrig metallföremål i mikrovågsugnen. Använd inte metallborstar eller liknande vid rengöring.
 • Använd alltid ett lock när du värmer mat i mikrovågsugnen. Det minskar stänk från maten du värmer, vilket gör det lättare att rengöra mikrovågsugnen nästa gång.
 • Om det är möjligt är det en bra idé att använda en lägre temperatur när du använder mikrovågsugnen. Detta minimerar risken för att maten stänker runt i ugnen eller bränns.
 • Undvik att använda starka kemikalier när du rengör mikrovågsugnen.

Läs också: den bästa fritösen

Senast uppdaterad augusti 15, 2022 av Simone Lundmark