Blomkruka: Vackra blomkrukor som passar in i alla trädgårdar

Skapa trivsel i trädgården med en blomsterbädd

En blomkruka kan användas både inomhus och utomhus, men de är ofta stora och lämpar sig därför bäst för utomhusbruk. Blomkrukor finns i många olika storlekar, former och material, så du kan hitta en blomkruka som passar din personliga smak.

Blomkrukor av trä får så småningom en vacker patina när de står utomhus under en längre tid. Träet blir gråare med tiden om du inte behandlar det, men vissa föredrar den patinerade färgen.

Det finns många möjligheter när det gäller vad du kan odla i en rabatt – och det behöver inte vara blommor. Om du placerar rabatten på terrassen, balkongen eller på gården kan den användas som en liten köksträdgård för örter och grönsaker.

Nedan finns 5 bra idéer för blomkrukor som passar alla trädgårdar. Fokus ligger på olika modeller i olika material, så det finns något för alla. En beskrivning av varje kruka och dess specifikationer följer också.

Se också: De 12 vackraste vintergröna växterna som behåller sina blad året runt

5 bra idéer för blomkrukor för trädgården

#1: Halva vinfat, ek, 110 liter

Funktioner:

 • Bottendiameter: 57 cm.
 • Toppdiameter: 70 cm.
 • Höjd: 47,5 cm.
 • Vikt: ca 25-30 kg.
 • Material: ek

Den här blomkrukan i trä fungerar både som en blomkruka för inomhus- och utomhusbruk. Den kan användas till många saker, men är särskilt lämplig för växter och träd. Det är ett förnuftigt val för utomhusbruk eftersom det kan hålla i många år trots det instabila danska vädret.

Se också: 20 vackra träd

Med åren kommer du att märka att blomkrukan får en vacker patina när den används som blomkruka utomhus. Den tillverkas av ett vinfat som skärs på mitten. Kanterna har slipats så att du inte får splitter i fingrarna när du använder den.

#2: Gerbera 2 (återvunnen kruka)

Funktioner:

 • Höjd: 30 cm
 • Diameter i toppen: 65 cm
 • Diameter i botten: 70 cm
 • Vikt: 50 kg
 • Material: återvunnen plast

Om du letar efter en praktisk och robust blomkruka som också är miljövänlig kan du överväga Gerbera 2. Den är tillverkad av återvunnen plast från kabel- och trådgranulering. Vid granulering av kablar och ledningar uppstår mycket restmaterial i form av plast, som vanligtvis inte återvinns och därför bränns.

Det är denna plast som används för att göra blomkrukan. Så du får inte bara en vacker och robust blomkruka, utan du hjälper också till att stödja en god sak när du väljer Gerbera 2. Krukan är 100 % frostskyddad och varje kruka har sitt eget utseende.

Detta beror på att det är omöjligt att specificera vilken plast som används vid tillverkningen av burkarna. Du kommer därför att märka att blomkrukan har små gula, orange, blå och vita fläckar, som bidrar till att ge den ett mycket speciellt utseende.

#3: InGarden – Blomkruka med hjul

Funktioner:

 • Bredd: 40 cm
 • Längd: 120 cm
 • Höjd: 44 cm
 • Material: återvunnen plast och galvaniserat stål

Den här vackra blomkrukan är tillverkad av InGarden och har hjul som gör den lätt att flytta runt. Den är perfekt som blomsterrabatt utomhus, eftersom den håller i många år trots det danska vintervädret.

Rabatten består av svarta stålstolpar som fungerar som hörn och plastplankor på sidorna. Den är idealisk för att avskärma uteplatsen och du kan använda den för blommor, växter och läckra örter som är redo att plockas när du behöver dem.

Blomkärlet är frostskyddat och levereras monterat, så du behöver inte bry dig om att montera det. Plankorna är tillverkade av återvunnen plast, så det kan finnas vissa fläckar på ytan. Detta är dock inte något som kan ses på avstånd.

#4: InGarden – Blomsterrabatt på ben

Funktioner:

 • Bredd: 50 cm
 • Längd: 50 cm
 • Höjd: 60 cm
 • Material: återvunnen plast och galvaniserat stål

Den här blomkrukan är tillverkad av InGarden och består av galvaniserade stålstolpar och plastplankor. Blomkrukan är 100 % frostskyddad och du kan få den i olika storlekar, så att du kan få en som passar just dina behov.

Blomkrukan är otroligt hållbar och håller i många år, även om den står utomhus i det omväxlande danska vädret. Själva blomkrukan står på ben som är tillverkade av galvaniserat stål.

Det innebär att du har en bra arbetshöjd om du använder blomkrukan för till exempel örter. Den här modellen mäter 50 x 50 x 60 cm, men du kan också få den i 60 x 120 x 60 cm(se modellen här) om du vill ha mer utrymme.

#5: Vinfatsuppsättning

Funktioner:

 • 1 3/4 vinfat 225 liter.
 • 1 x 1/2 vinfat 225 liter.
 • 1 x 1/4 vinfat 225 liter.
 • Gratis leverans

Om du ändå ska köpa fler krukor för utomhusbruk kan du lika gärna investera i en uppsättning för att spara mer pengar. Det här vinfatssetet fungerar utmärkt som blomkrukor, och de är verkligen unika – de kommer garanterat att se bra ut i din trädgård, på din uteplats, balkong eller gård.

Du kan använda dem både som blomkrukor inomhus och utomhus, och du väljer själv om du vill plantera blommor, växter, små träd eller örter i dem. Tre planteringskärl i trä i olika storlekar ingår.

Alla delar är tillverkade av 225-liters vinfat som importeras direkt från Spanien. Vinfaten är försedda med en korgkant som skyddar kanterna från skador under transport och flyttning.

Vilket blomkärl ska jag välja?

Innan du bestämmer dig för vilken blomkruka du ska välja bör du först tänka på vad du vill plantera i krukan och var den ska stå. Det finns olika faktorer som avgör vilken blomkruka som är bäst för dina behov.

Tänk på följande:

 • Hur stort vill du att badkaret ska vara?
 • Ska den vara lätt att flytta?
 • Ska den användas inomhus eller utomhus?
 • Vilket material ska blomkrukan vara gjord av?

När du har tagit hänsyn till ovanstående blir det lättare för dig att välja rätt blomkruka för dina behov. Om du vill plantera större växter eller små träd ska du välja en blomkruka eller behållare med stor diameter så att du får plats med mycket jord.

Samtidigt ger en större kruka tyngd när den fylls med matjord, så att den inte faller omkull när det blåser. Motståndskraft är särskilt viktigt om du planterar ett litet träd i den, där vinden riskerar att fånga upp grenar och löv.

Om blomkrukan måste kunna flyttas kan du överväga om den ska ha hjul. Det är också lättare att flytta den om den placeras på ett plant och fast underlag, t.ex. en kaklad terrass eller liknande.

Storleken är också värd att tänka på, eftersom en större blomkruka kräver mer utrymme. Detta är förmodligen ingen utmaning om den ska användas som en blomsterrabatt utomhus, där den kan ta mer plats än inomhus.

Vilket material ska blomkrukan vara gjord av?

Du kan få blomkärl i betong, träkärl och plastkärl. Det finns många olika modeller och varje material har sina egna fördelar och nackdelar. Du bör därför först överväga vilka egenskaper som är viktigast för dig.

Träplanteringar är fina, men de får patina med tiden och håller inte lika länge som betongplanteringar. Å andra sidan väger de inte lika mycket, vilket gör det lättare att flytta dem.

Planteringslådor i betong är praktiska och hållbara, men de är besvärliga att flytta runt – särskilt när de har fyllts med jord. Därför är en blomkruka av betong en mer permanent lösning än en blomkruka av trä eller plast.

Blomkrukor i plast är ett självklart val om du vill ha en slitstark och hållbar lösning som klarar det danska vädret. Å andra sidan måste du ofta kompromissa lite när det gäller estetik, eftersom naturmaterial ofta passar bättre in i trädgården.

Se även: vackra spaljélådor

Underhåll av blomlådor

Träplanteringar skadas inte av att stå utomhus under långa perioder, men de kommer så småningom att patineras och få ett gråaktigt utseende. Vissa människor föredrar det patinerade utseendet, medan andra vill att träets färg ska bevaras.

Om du tycker att din blomkruka skulle behöva en liten uppfräschning kan du använda en olja för lövträd. Oljan fräschar upp träet och innehåller även en svampdödande substans som bidrar till att förlänga träets livslängd.

Använd oljan vid behov när du tycker att träet börjar se tråkigt ut. Om du har valt en blomkruka av betong eller plast kan du istället rengöra den när du tycker att den behöver det. De påverkas inte lika mycket av det danska vädret som blomkrukor av trä.

Se även: marktäckare för trädgården

Senast uppdaterad juni 15, 2023 av Simone Lundmark