Matjord – 5 bästa matjordar för trädgård, växthus och krukor

Vårt bästa val:

Bästa 1000 kg matjord: HH Planteringsjord 1000 liter

Denna krukkompost har utvecklats i samarbete med lokala trädgårdsarkitekter och är en perfekt blandning av kompost, sand, kompost och gödsel.

Bästa mulch för gräsmattor: Harpet matjord i big bags på 1000 kg

För en ny gräsmatta eller för att reparera en gammal gräsmatta är den här typen av harvad matjord perfekt. Den levereras kostnadsfritt till din adress.

Bästa växtpåse: växtpåse från Champost

Kvalitetspottjord i en 50-liters växtpåse, lämplig för 2-3 växter i växthus, kapillärlådor eller planteringslådor.

5 bra val för den bästa krukvattnet

Harp matjord i 1000 kg stora säckar

FUNKTIONER

  • Kvantitet: 1000 kg
  • Typ: rapsjord
  • Fri frakt

Harpet muldjord i bigbag med 1000 kg

Harp matjord levereras i en big bag på 1000 kg, så att det finns tillräckligt med matjord för plantering eller jordförnyelse i hela trädgården. Kan delas med en granne.

Denna typ av matjord är harvad, vilket innebär att den är fri från stenar, grenar och liknande. Samtidigt har dock sand lagts till jorden. Harvad matjord är särskilt bra för att anlägga nya gräsmattor eller för att laga hål i befintliga gräsmattor.

Trädgårdsjord för ekologisk odling

FUNKTIONER

  • Kvantitet: 1000 l
  • Typ: organisk matjord
  • Fri frakt

GreenBio Havemuld til økologisk dyrkning

Stor påse med 1000 l organisk planteringsjord, perfekt för rabatter och krukor. Om du planerar att anlägga en ekologisk örtträdgård är ekologisk matjord en bra utgångspunkt. Det gödningsmedel som tillsätts i jorden är också godkänt för ekologisk odling.

Med den här typen av jord, som också innehåller organiskt gödningsmedel, är det nästan garanterat att du lyckas med din ekologiska odling.

HH Planteringsjord 1000 liter

FUNKTIONER

  • Kvantitet: 1000 l
  • Typ: Planteringsjord
  • Fri frakt

HH Plantemuld 1000 liter

Bra matjord, vars innehåll är sammansatt i samarbete med lokala danska trädgårdsarkitekter och som produceras lokalt i Mellersta Jylland. Mullen är en blandning av harvad mulch, sand från kullar, gödsel och långlivad kompost. Med den här krukkomposten ger du dina växter de mest optimala växtförhållandena.

Det är en allsidig jord som kan användas överallt i trädgården, men är särskilt lämplig för upphöjda rabatter, krukor, sängar och växthus.

Plantskolejord från Holmebo

FUNKTIONER

  • Kvantitet: 40 l
  • Typ: plantskolejord

Planteskolejord fra Holmebo

en 40-liters påse med plantskolejord, som är en sphagnumjord som innehåller gödsel och lera. Krukvattnet är särskilt lämpligt för odling av växter och blommor i blomlådor och krukor, både utomhus och i växthus.

Observera att detta inte är en växtpåse och att jorden är avsedd att fyllas i krukor, blomlådor och liknande.

Champost växtpåse

FUNKTIONER

  • Kvantitet: 50 l
  • Typ: Växtpåse

Plantesæk fra Champost

Växtpåse i bra storlek, utformad för 2 plantor för de mest optimala förhållandena, men som lätt kan rymma 3 plantor. Jorden i Champosts växtpåse är 100 % ekologisk och kan användas både utomhus och i växthus.

Observera att det rekommenderas att du luckrar upp jorden i växtpåsen innan du använder den för att få ett optimalt resultat. Detta kan till exempel göras genom att ställa säcken på högkant eller genom att lossa innehållet med en liten kratta eller en spade.

Vilken matjord ska jag välja?

När du köper matjord till din trädgård är det första du måste bestämma hur mycket du behöver. Det finns ekonomiska fördelar med att beställa stora säckar i stället för plantor om du behöver mycket. Förutom prisbesparingen är de andra fördelarna med stora påsar att de vanligtvis levereras direkt till din trädgård utan transportkostnader och att du slipper en massa plastförpackningar och deras bortskaffande.

900-1000 kg är dock mycket matjord. Om du ska plantera en gräsmatta eller många högbäddar kanske du kan använda all jord, men om du bara behöver jord till ett växthus och krukor kan det vara fördelaktigt att dela en stor påse med en granne.

Även om all matjord är avsedd för växtodling finns det fortfarande ganska stora skillnader i innehållets sammansättning – och därför kan det bli ganska stora skillnader i resultatet. När du väljer matjord kan det vara fördelaktigt att välja harvad jord som är fri från stenar och grenar, eftersom den är trevligare att arbeta med, men när det gäller resultat kan det oftast löna sig bättre att leta efter matjord som innehåller kompost och gödsel.

Goda råd för att odla gurkor i ett växthus

Gurkor är en av de grönsaker som vi älskar mest i Danmark, och de är också en av de grönsaker som odlas mest hemma i trädgården – eller i växthuset i synnerhet.

Se även: Bra minidrivhus för små trädgårdar, uteplatser och balkonger

Nedan följer några tips för att odla egna gurkor i ett växthus:

  • Välj en bra matjord som innehåller kompost och gärna gödsel
  • Vid plantering får det inte finnas någon risk för nattfrost
  • När du planterar bör jorden vara minst 18 grader Celsius
  • Gurkorna växer snabbare om du väntar med att plantera till slutet av maj/början av juni
  • Gurkplantor bör planteras så att de får både sol och skugga under dagen
  • Plantera gurkplantan på ett djup av 2,5-3 cm
  • Större gurkplantor bör planteras i jord som är minst 10-15 cm djup så att vattnet kan rinna från rötterna (om de inte är kapillärlådor)
  • Vattna plantan dagligen, men se till att jorden torkar ut så att den inte är konstant våt
  • Ge växten stöd i form av pinnar eller garnhängare
  • Gödsla vid behov plantan när du vattnar efter de första veckorna
  • Klipp av sidoskotten regelbundet för att få saftiga och välsmakande gurkor
  • Beroende på sorten är gurkorna mogna och redo att plockas när de är 15-20 cm
  • En gurkplanta ger vanligtvis gurkor kontinuerligt under hela säsongen

Tips för att använda växtpåsar

Om du väljer en lösning med växtpåsar för din plantering är det viktigt att du luckrar upp och vattnar jorden innan du använder den. Jorden i en växtpåse är kompakt och det kan vara svårt för rötterna att växa ordentligt i en växtpåse där jorden inte har luckrats upp i förväg.

För att luckra upp jorden är det bra att låta den ligga på sidan i 24 timmar.

Vänd den sedan upp och ner och skär ut hålen i botten. Häll cirka 10 liter vatten i hålen och låt påsen stå i en halvtimme.

Vänd påsen på den plats där du vill att den ska ligga och klipp ut planteringshålen i toppen. Påsen är nu klar för plantering.

Om du har möjlighet är det bra att placera växtpåsen ovanpå jord, till exempel i trädgården eller i en bädd i växthuset med trädgårdsjord. Växtpåsen består av näringsrik jord, vilket ger plantan en bra utgångspunkt, men det är minst lika bra för de allra flesta växter om rötterna kan fortsätta djupt ner genom växtpåsen och hämta näring från jorden därunder. Detta resulterar vanligtvis i fler blommor och fler grönsaker på plantorna.

Goda råd för blommor i krukor

Blommor i krukor vid ytterdörren, på balkongen, uteplatsen eller på gården kan vara något alldeles extra. De skapar en atmosfär av vår och sommar och mysighet och får besökarna att känna sig välkomna.

Se även: blomkärl för hus och trädgård

När du planterar blommor i dina krukor är det första du ska göra att välja en bra och näringsrik pottjord. Du bör också fundera på om du vill ha säsongsblommor eller fleråriga blommor. Säsongsblommor gör det möjligt att förnya sig varje år, men de kräver också en liknande mängd arbete varje år. Dessutom är det ekonomiskt svårt att byta ut blommorna varje år. Perenner kan behöva lite ny matjord när säsongen börjar, men utöver det kostar de inte extra och arbetet från år till år är mycket begränsat. Å andra sidan kan krukorna inte staplas över vintern och tar därför mer plats.

Om du vill ha blommor som kan stå ute hela året och som blommar flera år i rad kan du välja bland följande:

  • Hortensia
  • Rose
  • Buxbom
  • Lavendel
  • Fjärilsbuske

Se även: vackra träd för trädgården

Reparation av gräsmattor

Om gräsmattan är mycket ojämn eller full av hål, t.ex. efter att du tagit bort mossa, tistlar eller mullvadsskott, kan du enkelt och billigt reparera gräsmattan med hjälp av hartsblandning, gräsfrö och gräsmattjegödsel.

Om det finns några små hål kan du blanda gräsfrö i den räfsade mullen innan du fyller hålen. Men om du vill fräscha upp hela gräsmattan kan du börja med att fylla igen hålen och sedan sprida ett lager av krattad mulch över hela gräsmattan. Strö slutligen ut gräsfrö jämnt över hela jordlagret. Kom ihåg att vattna och gödsla gräsmattan regelbundet tills gräset har vuxit upp och täcker marken.

Relaterad artikel: vackra marktäckande växter

Senast uppdaterad juli 27, 2022 av Simone Lundmark