5 kreativa saker för barn (Få mer kreativitet i vardagen)

Vårt bästa val

Bästa tecknade serien för barn: Tecknade serier med rymdtema

Smart ritningsuppsättning med många delar som kan användas både för att rita på frihand och för att finslipa ritningstekniker.

Bästa skapelset för barn: Krea-blandningslåda

Ett riktigt fint kreativt kit med många roliga saker som kan användas för fri fantasi eller för förutbestämda aktiviteter, till exempel till jul eller påsk.

Bästa kreativa presentidé: måla dina egna nyckelringar

En mycket praktisk och billig aktivitet där resultatet är vackra och personliga nyckelringar som är perfekta presentartiklar.

Förutom att kreativa aktiviteter är roliga och skapar intimitet och lugn för kontemplation finns det många goda sidoeffekter av att prioritera kreativa saker för barn.

Å ena sidan bidrar kreativa uttryck till förmågan att uttrycka känslor. Men kreativt skapande är också ett sätt för både barn och vuxna att hantera stress och höga känslor, och i många människors vardag är detta en bristvara.

5 fantastiska kreativa saker för barn

Nedan har vi samlat 5 kreativa saker för barn som ni som familj kan ägna er åt. Vissa är perfekta för lugna dagar, medan andra bidrar mer till en färdig produkt som är en självklar julklapp till mor- och farföräldrarna.

Måla dina egna nyckelringar

FUNKTIONER

 • 12 nyckelringar
 • Mått: 9 x 9 x 0,3 cm
 • Flera former

Här är den perfekta kreativa aktiviteten för att tillverka julklappar. En låda innehåller 12 nyckelringar och du kan välja mellan hjärtan, cirklar och stjärnor.

Nyckelringarna är mycket prisvärda att göra för alla åldersgrupper och svårighetsgrader. Den levereras med 24 pappersbitar i din valda form – en för varje sida av de 12 nyckelringarna – så du kan vara kreativ. Papperna sätts sedan in i nyckelringarnas fickor.

Finmotoriken tränas särskilt med den här kreativa aktiviteten, eftersom små pappersbitar i valda former ritas eller målas på. Det handlar om att hålla tungan i munnen.

De är också bra för barn som inte kan koncentrera sig på den stora kreativa uppställningen. De kan tillverkas en nyckelring i taget, när humöret faller på.

Teckningsuppsättningar med rymdtema

FUNKTIONER

 • Papper, kritor, skrapor och oljepastellkritor
 • Guide och mallar
 • Rymdtema

Det är en sak att teckna fritt, en annan att finslipa sin teckningsteknik och bli bättre. Det här kreativa teckningssetetet är perfekt för det. Setet innehåller hela 68 delar, fördelade på färgpennor av hög kvalitet, kvalitetspapper och oljekritor, samt en skrapa och en pennvässare.

Setet innehåller också en guide från en professionell illustratör och mallar för cirklar. Temat är rymden, och det är uppenbart att rita planeter och rymdskepp med hjälp av cirkelmallarna, men setet kan lätt användas även i andra sammanhang.

Setet är bra för lite äldre barn som vill gå från att rita på frihand till att förbättra sina egna ritkunskaper. Men i princip kan uppsättningen användas av alla, även över åldersgränserna och i syskongrupper.

Krea-blandningslåda

FUNKTIONER

 • Grundläggande kreativt sortiment
 • Bra för fri lek
 • Kan kombineras med återvunnet material från hemmet

Vill du utöka ditt kreativa utrymme hemma eller behöver du fylla på dina hyllor? Då är den här kreativa baslådan ett bra ställe att börja. Den innehåller glitterpapper i olika färger, rullade ögon i olika storlekar, pompoms och chenille i olika färger, glitterfärgade mossgummibollar och en klibbig bas.

Lådan uppmuntrar till fri lek på barnnivå, men passar också bra för säsongsbetonade aktiviteter som påsk- eller julkreationer. Dessutom ger paketet inspiration till kreativa aktiviteter, särskilt genom att använda återvunnet material från hemmet, t.ex. kartongrör och mjölkkartonger.

Förutom detta baspaket finns det andra baspaket från samma webbplats som med fördel kan kombineras för att få ett ännu större basutbud – och ännu fler möjligheter.

Skumlera och silklera presentförpackning

FUNKTIONER

 • 5 x skumlera och 5 x silkeslera
 • Tillbehör ingår
 • Kan användas för att göra tillbehör till lekköket

Stor presentförpackning med totalt 10 lådor med Foam Clay och Silk Clay, var och en med flera olika färger med och utan glitter. Dessutom innehåller setet en hel del tillbehör som rulltång, kakformar, modelleringspinnar, glasspinnar, nyckelringar, fjädrar och styrofoam i olika former.

Både Foam Clay och Silk Clay utmärker sig genom att vara mycket trevliga att arbeta med för barn i de flesta åldersgrupper. Dessutom är den användbar i den meningen att det som produceras kan lagras och spelas med.

Skumlera och silklera kan till exempel användas för att göra nyckelringar till julklappar eller för att tillverka snygga godis eller glass till lekköket.

Vissa barn föredrar att ha ett syfte med sitt kreativa skapande och behöver en förutbestämd ram för att närma sig uppgiften – och det kan vara till stor hjälp att behöva producera något som sedan tjänar ett syfte.

Måla dina egna blomkrukor

FUNKTIONER

 • Köp enskilt eller i förpackningar om 12 stycken
 • Material: Vit keramik
 • Mått: 6,7 cm hög

Alla barn kommer att vara stolta över att deras kreativa arbete kan användas på ett bra sätt och visas runt om i hemmet – och de här blomkrukorna som du kan måla själv är verkligen bra för det. De är perfekta både som julklappar till familjemedlemmar och för användning i ditt eget hem på fönsterbrädan eller i växthuset.

De små, fina blomkrukorna är gjorda av vit keramik. På insidan är de glaserade för att tåla vatten och på utsidan är de obehandlade, vilket gör dem motståndskraftiga mot färg, lim och bläck.

Det här är ett kreativt projekt där du inte behöver köpa en massa olika saker, eftersom de stenar du har hemma på hyllan kan användas för ändamålet. Du kan också dekorera med glitterlim eller klistra på paljetter.

Tips: Om burkarna ska användas utomhus förlängs hållbarheten med ett efterföljande lager lack.

Kreativa barn är smarta barn

far og barn laver kreative ting

Det är inget skämt att kreativa ämnen i skolans läroplan är kontroversiella. Faktum är att många studier visar att kreativa aktiviteter är ren hjärngymnastik för barn. Det bidrar bland annat till bättre inlärning och koncentration.

Detta gäller naturligtvis inte bara i skolor och institutioner, utan även i hemmet. Kreativa aktiviteter gör det möjligt för båda delarna av hjärnan att arbeta tillsammans – och det är en bra idé.

Relaterat: roliga magneter för barn

Ut med skärmen och in med kreativa aktiviteter

Hjärnforskaren Ann E. Knudsen pekar på en tråkig trend där barn väljer skärmen framför kreativa aktiviteter och lek eftersom iPad är det enkla och snabba underhållningsalternativet. Detta kan dock innebära att barn inte utvecklas akademiskt och socialt, delvis på grund av att de har möjlighet att klicka bort eller gå vidare när något blir svårt.

En stor nackdel är dessutom att barnen också kommer att sakna empati och få motoriska utmaningar eftersom de inte utmanas mentalt och fysiskt, inte rör sig tillräckligt mycket och inte interagerar tillräckligt med andra människor.

Relaterat: affischer för barn – fantasifull konst för de yngsta

Senast uppdaterad juni 20, 2023 av Simone Lundmark