Guide: Rengöring av duschen • 3 enkla tips

Din duschkabin blir snabbt full av kalk, smuts och smuts om du inte ser till att rengöra den regelbundet. Läs den här artikeln om du vill veta mer om hur du rengör din duschkabin så att den alltid är ren och fin.

Kalk och tvålrester lämnar fula märken som kan vara svåra att få bort om du inte rengör duschen regelbundet. Det är därför viktigt att du använder rätt rengöringsmedel för de olika materialen och ytorna i duschen.

Rengöring av duschkabinen med vinäger

Det enklaste sättet att rengöra duschkabinen är att använda en blandning av diskmedel och hushållsvinäger. Det är två saker som du ofta har hemma, och det är det skonsammaste sättet att rengöra din duschkabin.

Du kan också använda hårdare rengöringsmedel, men tänk på att ju surare rengöringsmedlet är, desto mer sliter du på fogarna. Samtidigt är ättika effektivare mot kalkavlagringar – och det är en mycket billigare metod.

När du rengör duschkabinen med en blandning av vinäger och diskmedel ska du blanda det i förhållandet 1:2 – det vill säga 1 del vinäger och 2 delar diskmedel. Rengöringsmedlet tar bort fettet från plattorna, medan vinägern tar bort kalken.

Mer för badet: de bästa duscharmaturerna

Rengöring av kakel i duschkabinen

När du rengör kakel i duschen måste du vara medveten om materialet. Om du till exempel har natursten eller marmorplattor är det viktigt att inte använda sura rengöringsmedel, eftersom det gör ytan ojämn.

Fler guider: hur man sparar vatten

Hur man tar bort kalk från kakel i duschen:

  1. Börja med att skölja kakelplattorna först – det skyddar bland annat fogarna från den sura vinägern.
  2. Blanda 1 del vinäger med 2 delar diskmedel enligt tidigare beskrivning.
  3. Använd en svamp för att applicera blandningen på plattorna och armaturerna.
  4. Efter 30 minuter sköljer du av blandningen med vatten och en torr trasa.
  5. Vid behov kan du upprepa processen flera gånger.

Du kan använda ovanstående metod på alla ytor där du behöver ta bort både kalk och fett – till exempel i badkaret eller diskhon. Det viktigaste är att inte använda starka rengöringsmedel på kakelplattor där det finns murbruksfogar mellan dem.

Se även: hur du tar bort kalk från ditt duschhuvud

Rengöring av duschkabin grout

Missfärgad fogmassa på badrumsväggar är i första hand ett estetiskt problem, men det upplevs snabbt som både smutsigt och hygieniskt. Det är bara om det finns mögel som du behöver göra något åt det, men det är ändå en bra idé att kväva problemen i sin linda.

Du kan enkelt använda vanligt rengöringsmedel för att rengöra duschkabinens fog om du vill ta bort missfärgningar. När det gäller murbruksfogar bör du dock vara medveten om att de inte tål rengöringsmedel med hög syrahalt.

Rengör först med ett vanligt allrengöringsmedel för att ta bort fett och smuts från lederna. Om missfärgningen kvarstår kan du använda en 1:2-blandning av hushållsvinäger och surt diskmedel för att få bort eventuella rester.

Läs också: Inspiration till duschpaket

Videoguide om hur du rengör din duschkabin:

Videoguide - rengøring af brusekabine

Senast uppdaterad juli 20, 2022 av Simone Lundmark