Spikpistol

Spikpistol » De bästa spik-, dyckert- och klammerpistoler

Våra bästa val:

Bästa sladdlösa spikpistol: Bosch GNH 18V-64 M

Med en kraftfull borstlös motor och lång batteritid kan den här spikpistolen enkelt hantera en mängd olika uppgifter. Du kan förvänta dig en snabb och exakt avfyrning som gör att du kan arbeta mer effektivt och uppnå en professionell finish varje gång.

Bästa häftpistol för hobbyister: Einhell TE-CN 18 Li Solo

En av de bästa häftpistolerna för hobbyanvändare som vill ha ett enkelt och effektivt sätt att fästa ihop material. Med sin låga vikt och kompakta design är den perfekt för mindre projekt hemma eller i verkstaden.

Bästa spikpistol för proffs: Dewalt DCN692N

Dewalt DCN692N är en spikpistol utformad för professionella hantverkare som behöver hög prestanda och tillförlitlighet. Med sin kraftfulla borstlösa motor kan den hantera ett brett spektrum av uppgifter och skjuta dykare med hög precision och hastighet.

Spikpistoler, dyckertpistoler och häftpistoler är kanske inte de första verktyg man tänker på när man tänker på viktiga verktyg för hemmet eller verkstaden, men de är en ovärderlig del av varje hantverkares arsenal.

Oavsett om du är en professionell hantverkare eller en ambitiös gör-det-själventusiast är en bra spikpistol nödvändig för att säkerställa att dina projekt slutförs effektivt och med hög kvalitet.

I den här artikeln ger vi dig en lista över våra rekommenderade spikpistoler och en guide till vad du ska tänka på när du köper en spikpistol. Oavsett om du behöver en för att montera möbler, bygga ett staket eller utföra större byggprojekt, kommer vår artikel att hjälpa dig att hitta den bästa spikpistolen för dina behov.

De 5 bästa spikpistolerna

Bosch GNH 18V-64 M – Sladdlös spikpistol

FUNKTIONER

 • Batteridriven
 • Låsfunktion för skydd mot skador
 • Intuitivt användargränssnitt

Bosch GNH 18V-64 M är en kraftfull och mångsidig spikpistol som är idealisk för professionella snickare och hantverkare. Den har en magasinskapacitet på 105 spikar, en spikdiameter på 1,6 mm och en spiklängd på 32-64 mm, vilket gör att du kan fästa olika typer av material snabbt och exakt.

Det bästa med denna spikpistol är dess sladdlösa design, som gör den enkel att använda utan kompressor, luftslang eller gaspatron. Dessutom är den utrustad med en låsfunktion som förhindrar aktivering med ett tomt magasin, vilket skyddar arbetsstycket från skador. Det intuitiva användargränssnittet gör det också enkelt att välja rätt aktiveringsläge.

Sammantaget är Bosch GNH 18V-64 M en pålitlig och effektiv spikpistol som är idealisk för professionella hantverkare som behöver en pålitlig och mångsidig spikpistol.

Dewalt DCN660N Solo

FUNKTIONER

 • Borstlös motor
 • Single-shot- och multi-shot-funktion
 • Verktygsfri reparation av dykare som fastnat
Dewalt DCN660N Solo

Dewalt DCN660N Solo är en kraftfull och effektiv 18V XR Li-Ion dykpistol som kan hantera både enkel- och flerskottsfunktioner med upp till 4 dykare per sekund.

Den borstlösa motorn ger lång drifttid och konsekvent prestanda vid låga temperaturer, samtidigt som den är kompakt och lätt att hantera. Maskinen har en enkel djupjustering med hjälp av skivan och en verktygsfri reparation av dykare som fastnat, vilket minimerar den improduktiva tiden.

En fingerbrytare och brytarlås i spetsen förhindrar oavsiktlig avfyrning av dykare och ökar säkerheten. Dewalt DCN660N Solo är en mångsidig och hållbar dykpistol som är idealisk för professionella snickare och DIY-entusiaster.

Einhell TE-CN 18 Li Solo

FUNKTIONER

 • Flexibel batteridrift
 • Kombinerad häft- och spikmaskin
 • Robust drivning med hög återställningshastighet
Einhell TE-CN 18 Li Solo Sømpistol

Dewalt DCN692N är en kraftfull och mångsidig klammer- och spikpistol med en robust drivning som kan hantera upp till 20 drivningar per minut. Denna spikpistol använder 1 x 18 V-batteri på 1,5 Ah eller mer, lämpligt för över 200 olika maskiner i Power X-Change-familjen.

Den är idealisk för att fästa föremål med klammer eller spik och djupinställningen ger ett variabelt slagdjup. Den smala klammernosen gör att du kan arbeta nära kanter och magasinet är utrustat med en indikator som ger dig en tydlig bild av magasinets kapacitet.

Tryckmekanismen på klammernosen möjliggör säkert arbete, medan de stora mjuka greppytorna ger ett bekvämt och säkert grepp. Praktisk bältesklämma för säker förvaring. Det medföljande paketet med 300 spikar och 300 häftklamrar gör det enkelt att komma igång.

Dewalt DCN692N

FUNKTIONER

 • Borstlös motorteknik
 • Två växlar/effektnivåer för längre spikar
 • Enkel djupjustering på hjulet
Dewalt DCN692N sømpistol

Dewalt DCN692N-XJ XR 18V är en kraftfull och mångsidig spikpistol med en ergonomisk design för utmärkt användarkomfort.

Med två växel-/effektnivåer och en borstlös motor kan denna spikpistol skjuta upp till 90 mm ringspik i barrträ och 63 mm i lövträ. Den mekaniska drivningen ger lägre driftskostnader och konstant prestanda vid låga temperaturer.

Djupjusteringen på hjulet är enkel att använda och verktygsfri spikborttagning är en praktisk funktion. Låga ljud- och vibrationsnivåer och en remkrok gör denna spikpistol till ett perfekt val för alla typer av byggprojekt.

Ryobi dykpistol 18G

FUNKTIONER

 • AirStrike™-teknik
 • Verktygsfri djupjustering
 • LED-lampa för bättre sikt
Ryobi Dykkerpistol 18G

Ryobi 18G 18V ONE – R18GN18-0 är en effektiv och lättanvänd dykpistol med AirStrike™-teknik, som eliminerar behovet av bullriga kompressorer och dyra gaspatroner.

Pistolen har en kapacitet på 105 dykare och kan skjuta dykare från 15-50 mm i längd och 1,2 mm i bredd. Djupjustering och frigöring av fastkörda dykare sker utan verktyg, och pistolen har även LED-lampor för bättre sikt på arbetsplatsen.

Det raka magasinet gör det enkelt att ladda dykare och medföljande dynor hjälper till att hålla arbetsytan fri från verktygsmärken.

Batteri och laddare ingår inte, men dykpistolen är en del av Ryobis ONE-system, där alla batterier och laddare är kompatibla med alla verktyg i systemet.

Vad är en spikpistol?

En spikpistol är ett elektriskt eller tryckluftsbaserat verktyg som används för att skjuta in spik i trä, metall eller andra material. Spikpistoler är ett mer effektivt och exakt sätt att fästa material tillsammans än manuell spikning eller hammare och spik.

De är idealiska för en mängd olika projekt, t.ex. snickeri, takläggning, inramning av tavlor, möbeltillverkning och mycket mer.

Spikpistoler finns i olika storlekar och modeller beroende på användningsområde och använder olika typer av spik, t.ex. spetsiga eller platta spikar, eller spikar av olika längd och tjocklek.

Vad ska man tänka på när man köper en spikpistol?

När du ska köpa en spikpistol finns det flera faktorer att ta hänsyn till för att hitta den bästa modellen för ditt projekt och dina behov.

I den här köpguiden går vi igenom några av de viktigaste sakerna att tänka på när du köper en spikpistol. Vi tittar på olika typer av spikpistoler, energikällor, spikkapacitet, spikdjupsjustering och säkerhetsutrustning.

Genom att förstå dessa faktorer kommer du att vara bättre rustad att välja rätt spikpistol för ditt projekt och se till att du använder den på ett säkert och effektivt sätt.

Olika typer av spikpistoler

När du överväger att köpa en spikpistol är det viktigt att förstå vilken typ som är bäst lämpad för ditt projekt. Det finns tre huvudtyper av spikpistoler: spikpistol, dyckertpistol och häftpistol.

Spikpistol

En spikpistol är en vanlig typ av spikpistol som använder spikar med spetsigt huvud. Denna typ av spikpistol är idealisk för snickeriarbeten där du behöver använda spikar av en viss storlek. Spikpistoler är perfekta för

 • Montering av fasadbeklädnad
 • Montering av staket
 • Läkt
 • Arbete med takläggning

Dykpistol

En dykpistol är en mer avancerad typ av spikpistol som använder dykare – en typ av stift utan huvud. Dykarna är tunnare än vanliga spikar och är idealiska för att fästa material där spiken inte kan synas och därför måste drivas in i materialet.

 • Paneler
 • Lister för lister
 • Lister

Spikpistoler kan också vara användbara för möbeltillverkning och andra träprojekt där det är viktigt att dölja spikarna.

Häftklammer och häftpistol

En klammerpistol är en typ av spikpistol som använder klammer eller klammer i olika storlekar istället för spik.

Denna typ av spikpistol är idealisk för jobb där snabb fastsättning behövs, t.ex.

 • Klädsel av möbler
 • Inramning
 • Lådor och skåp
 • Golv och golvbeläggning
 • Takpapp

Energikällor

Tryckluft

Tryckluftspikpistoler är en av de vanligaste typerna av spikpistoler på marknaden. De är enkla att använda och kräver ofta en separat kompressor för att få fram den luft som behövs. Tryckluftspikpistoler är idealiska för jobb som kräver hög precision och en stor volym spik, eftersom de är kända för sin höga hastighet och noggrannhet.

Fördelar

 • Hög hastighet och precision.
 • Lämplig för stora mängder spik.
 • Bra för uppgifter som kräver hög precision.

Nackdelar

 • Kräver en separat kompressor.
 • Vanligtvis inte portabel.
 • Kan vara bullrig.

Elektrisk

Elektriska spikpistoler är en annan populär typ av spikpistol. De är enkla att använda och kräver ingen extern energikälla. Istället ger en inbyggd motor kraft till att avfyra spikarna. Elektriska spikpistoler är idealiska för mindre jobb och är kända för att vara tysta i drift.

Fördelar

 • Lätt att använda.
 • Kräver ingen separat energikälla.
 • Tyst i drift.

Nackdelar

 • Mindre effektiv än andra energikällor.
 • Kan ta längre tid att avfyra spikarna.

Gasdrivna spikmaskiner

Gasspikpistoler är en populär typ av spikpistoler på grund av deras bärbarhet och effektivitet. De använder en gaspatron som energikälla och vissa modeller är även utrustade med en batteridriven tändning. Gasspikmaskiner är idealiska för utomhusapplikationer där det inte finns tillgång till en elektrisk källa och du vill undvika kablar och slangar.

Fördelar

 • Portabel och effektiv.
 • Lämplig för utomhusapplikationer.
 • Undviker behovet av ledningar och slangar.

Nackdelar

 • Kräver gaspatroner som måste bytas ut.
 • Inte lika exakt som spikpistoler med tryckluft.
 • Kan vara dyr i drift.

Batteri / Uppladdningsbar

Spikpistoler som använder batterier eller uppladdningsbara batterier är en populär typ av spikpistol bland både proffs och amatörer. De är enkla att använda och kräver ingen extern energikälla. Batteri- och sladdlösa spikpistoler är bärbara och kan användas för en mängd olika uppgifter, både inomhus och utomhus. Dessa spikpistoler är också kända för att ha en lång livslängd på en enda laddning.

Fördelar

 • Lätt att använda och bärbar.
 • Kräver ingen extern strömkälla.

Nackdelar

 • Inte lika effektiv som tryckluftsdrivna spikpistoler.
 • Batteriets livslängd kan vara begränsad.
 • Inte lika kraftfull som andra källor.

Kapacitet för spik

När man tittar på en spikpistols spikkapacitet är det viktigt att förstå vilka spikstorlekar som pistolen kan hantera. Varje spikpistol är utformad för att hantera en viss storlek och längd på spiken, så det är viktigt att välja en spikpistol som är rätt för jobbet.

När det gäller spikpistoler för inramning eller större byggnadsarbeten kan spikarna variera i tjocklek och längd. Istället för att använda ett standardmått kommer pistolen att ange det faktiska spiktjockleksintervallet och spiklängdsintervallet som den kan hantera. Det är viktigt att välja en spikpistol som kan hantera önskad tjocklek och längd på spikarna för att säkerställa att ditt projekt slutförs korrekt.

Relaterat verktygstest: De bästa värmepistolerna i

Justering av spikdjup

Spikdjupsjustering är en funktion som gör det möjligt för användaren att justera hur djupt spikarna ska skjutas in i materialet. Detta kan vara en viktig funktion eftersom den kan påverka utseendet och styrkan hos den färdiga konstruktionen.

Om spikarna slås i för djupt kan det skada materialet och skapa svagheter i konstruktionen. Om spikarna inte slås i tillräckligt djupt kan det leda till att spikarna inte fastnar ordentligt och att konstruktionen blir instabil.

Justeringen av spikdjupet kan vara manuell eller automatisk, beroende på spikpistolens modell. Manuell justering kräver vanligtvis en justering med en skruv eller liknande, medan automatisk justering sker med hjälp av en inbyggd mekanism som justerar spikens djup.

Säkerhetsutrustning vid användning av spikpistoler

När du använder en spikpistol är det viktigt att skydda ögon och öron med rätt säkerhetsutrustning.

Skyddsglasögon

Skyddsglasögon skyddar dina ögon från flygande delar och damm som kan uppstå när du skjuter spik. Det är viktigt att välja skyddsglasögon som sitter ordentligt och ger tillräckligt skydd mot flygande föremål. Skyddsglasögon med klara linser rekommenderas vanligtvis eftersom de ger bättre sikt och inte förvränger färger.

Hörselskydd

Hörselskyddskyddar dina öronfrån det buller som kan uppstå när du skjuter spik. Långvarig exponering för höga ljud kan skada din hörsel med tiden, så det är viktigt att skydda öronen när du använder en spikpistol. Hörselskydd ska vara bekväma och sitta ordentligt på huvudet så att de inte glider av medan du arbetar.

Genom att använda rätt säkerhetsutrustning kan du minimera risken för skador när du arbetar med en spikpistol. Kom alltid ihåg att läsa bruksanvisningen innan du använder en spikpistol och följ de rekommenderade säkerhetsrutinerna för att minimera risken för olyckor.

Se fler verktygstester: Granskning av korslasrar och laservattenpass

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan en spikpistol och en dykpistol?

En spikpistol använder spikar med huvud, medan en dykpistol använder dykare utan huvud. Dykare används för att dölja sömmarna och ge ett mer estetiskt utseende.

Vad kan man använda en spikpistol till?

En spikpistol kan användas för att fästa material som trä, plast och metall. Den är särskilt användbar för snickeriarbeten som montering av beklädnad, staket, lister för skiljeväggar och tak och liknande monteringsarbeten.

Vilken spikpistol för golvlister?

För golvlister rekommenderas vanligtvis en häftpistol med en liten spikstorlek, t.ex. en 16-gauge-spik, och en spikdjupsjusteringsfunktion för att säkerställa att spikarna är ordentligt fästa.

Vilka spikar för spikpistoler?

Spikpistoler finns i olika längder och tjocklekar, beroende på dina behov.

Kan man använda en spikpistol i tegel?

Nej, en spikpistol är vanligtvis inte lämplig för att fästa material i tegel. För detta ändamål rekommenderas vanligtvis en slagborr eller en speciell murspikare.

Relaterat: Kom ihåg att använda en väggscanner innan du hamrar in något i väggen