Väggscanner – De 7 bästa multidetektorerna

Våra bästa val:

Bästa väggscannern till priset: Bosch Universal Detect

Den perfekta lösningen för dig som vill ha en pålitlig och exakt väggscanner utan att behöva betala en förmögenhet. Den är enkel att använda och kan upptäcka trä, metall och elkablar i gipsväggar upp till 50 mm djupa.

Bästa väggscanner för hemmabruk: Zircon HD70

Det perfekta valet för dig som vill ha en enkel och effektiv väggskanner för hemmabruk. Med ett skanningsdjup på 38 mm och en slimmad design är den enkel att använda och ger dig exakta resultat så att du kan borra utan att vara rädd för att träffa kablar eller stålreglage.

Bästa väggscanner för proffs: Bosch D-tect 120 Solo

Det ultimata valet för professionella hantverkare som behöver en pålitlig och avancerad väggskanner. Den har ett maximalt detekteringsdjup på 120 mm och kan detektera trä, metall och strömförande ledningar med otrolig noggrannhet. Den har också ett enkelt användargränssnitt och en lång batteritid, vilket gör den till den perfekta följeslagaren på alla byggarbetsplatser.

Att borra i en vägg kan vara en skrämmande uppgift, särskilt om du inte är säker på vad som döljer sig bakom ytan. En väggscanner, även känd som multidetektor eller shelterfinder, är ett värdefullt verktyg som kan hjälpa dig att hitta ledningar, rör, stål eller reglar och andra föremål bakom väggen innan du börjar borra eller hänga upp något.

Men med så många väggsökare att välja mellan kan det vara svårt att välja rätt. Därför har vi samlat våra rekommenderade produkter och skapat en köpguide som hjälper dig att fatta det bästa beslutet. Oavsett om du är en professionell hantverkare eller en hängiven DIY-entusiast kommer vår lista över de bästa väggscannrarna att ge dig självförtroendet att borra med precision och säkerhet.

De 7 bästa väggskannrarna

Bosch Universal Detect

FUNKTIONER

 • Automatisk kalibrering
 • Detekteringsdjup: 50mm
Bosch Multidetektor Universaldetect

Bosch Universal Detect är en mångsidig väggskanner som är idealisk för snabb inspektion av väggar, tak eller golv med en tjocklek på upp till 10 cm. Den kan upptäcka metaller, strömförande ledningar och gipsväggskonstruktioner och har en intuitiv användarguide med animerade steg-för-steg-instruktioner.

Med Bosch Universal Detect kan du vara säker på att du kan borra i väggen utan att skada kablar eller rör. Denna väggskanner har ett stort detekteringsdjup på upp till 50 mm och kan till och med detektera trä eller balkar under gipsväggar.

Vi rekommenderar Bosch Universal Detect till alla som behöver en pålitlig och exakt väggskanner för att snabbt inspektera väggar, tak och golv. Den är enkel att använda och har en intuitiv användarguide som gör att du kan få bästa resultat, även om du är nybörjare.

Bosch D-tect 120 Solo

FUNKTIONER

 • Djup i trä: 38 mm
 • Djup förmetall: 120 mm
 • Djup för strömförandetråd: 60 mm
Bosch D-tect 120 Solo

Bosch D-tect 120 Solo är en professionell och avancerad väggskanner som är utformad för olika hantverksuppgifter, inklusive detektering av vattenfyllda rör och kablar för att undvika borrningsolyckor vid snickeri-, VVS-, el- och HVAC-arbeten.

Väggskannern har ett enkelt användargränssnitt med intuitiva valknappar för att ställa in olika uppgifter och kan detektera objekt som är upp till 12 cm djupa. Den har också en centrumsökare som visar den exakta placeringen av objektets mittpunkt och en punktmätning för exakt detektering på smala ytor.

Bosch D-tect 120 Solo är utrustad med både akustiska och visuella signaler som informerar användaren om upptäckta objekt i väggen. Verktyget drivs av Dual Power Source, vilket möjliggör användning med både 12 V Li-ion och vanliga alkaliska batterier.

Vi rekommenderar Bosch D-tect 120 Solo till yrkesverksamma som letar efter en avancerad och pålitlig väggskanner som kan upptäcka föremål i olika material och på ett djup av upp till 12 cm.

Zirkon HD70

FUNKTIONER

 • Sökdjup: Upp till 38 mm
 • Display: LCD
 • Vikt: 159 gram
Zircon HD70 vægscanner

Zircon HD70 är en pålitlig väggscanner som är idealisk för snabb scanning av trä- och metallreglar i gipsväggar. Den levereras med en stor och lättläst LCD-display som visar signalstyrka och instrumentets position i förhållande till regeln.

En särskild funktion varnar användaren för farlig spänning i det element som avläses. Zircon HD70 är lätt och enkel att använda och väger endast 159 gram.

Sammantaget är detta en utmärkt väggscanner för både hemmabruk och mindre jobb.

Stanley STHT77588 väggskanner

FUNKTIONER

 • Djup i trä: 25 mm
 • Djup förmetall: 39 mm
 • Djup för elektriska ledningar: 50 mm
Standley STHT77588 vægscanner

Stanley STHT77588 är en lättanvänd och pålitlig väggskanner som kan detektera trä, elkablar och metallreglar med ett skanningsdjup på upp till 3,81 cm. Detektorn har en central märkningskanal för exakta markeringar och en tunn design som gör den lätt att arbeta med.

Den är idealisk för användning i hemmet och för lättare tillämpningar där du behöver lokalisera trä, metall och kablar i väggar, tak och golv.

Vi rekommenderar denna väggscanner för hemanvändare som letar efter en enkel och pålitlig väggscanner till ett överkomligt pris.

Bosch GMS 120 Professionell

FUNKTIONER

 • Djupträ: 38 mm
 • Djupmetall och ledningar: 120 mm
 • Djupelektriska ledningar: 50 mm
Bosch GMS 120 Professional multidetektor

Bosch GMS 120 Professional är en högkvalitativ väggskanner avsedd för professionell användning. Den kan lokalisera trä upp till ett djup av 38 mm och metall och ledningar upp till ett djup av 120 mm. Den kan även detektera strömförande ledningar upp till ett djup på 50 mm.

Bosch GMS 120 Professional är en pålitlig och exakt väggscanner som är enkel att använda och har en hållbar och robust konstruktion. Den kräver ett 9V-batteri, som inte ingår i köpet.

Vi rekommenderar Bosch GMS 120 Professional för yrkesverksamma som behöver en väggskanner med stort detekteringsdjup och hög noggrannhet. Den är idealisk för lokalisering av trä, metall och kablar i väggar, tak och golv på byggarbetsplatser och andra professionella miljöer.

Einhell TC-MD 50

FUNKTIONER

 • Batteridriven
 • Djup för järn: 50 mm
 • Elektriskt djup: 50 mm
 • Läkt: 19 mm
Einhell TC-MD 50 vægscanner

Einhell TC-MD 50 är en noggrann och pålitlig väggskanner som kan lokalisera metall-, trä- och elledningar i gipsväggar. Den har en intuitiv funktion med en varningssignal för enkel användning och en skjutbar platta på baksidan för att skydda väggen från repor.

Softgrip-designen gör att du kan använda väggskannern med en hand och den stängs automatiskt av efter 1 minut utan att du behöver spara på batteriet. Väggscannern kräver ett 1×9V batteri, som inte ingår i köpet.

Einhell TC-MD 50 har ett bra detekteringsdjup på upp till 50 mm för järnhaltig metall och strömförande ledningar, vilket gör den idealisk för snabb inspektion av väggar, tak och golv.

Zirkon HD900C

FUNKTIONER

 • Max. detekteringsdjup: 38 mm
 • Vikt: 227g
Zircon HD900C multidetektor

Zircon HD900C Multiscanner Batten and Steel Rule Finder är ett nytt och revolutionerande instrument som gör det enkelt och säkert att upptäcka metall-, rör-, trä- och metalllister samt strömförande kablar som är dolda i väggar, golv och betong.

Med tre inställningsalternativ och ljud- och displayindikatorer för både metall och reglar, samt en indikator för signalstyrka, är den det perfekta verktyget för borrning och monteringsarbete som kräver exakt materialplacering.

Den har också en patenterad ”Centre Vision”-teknik som markerar läktens exakta position med ett rött ljus, och en ACT-teknik som automatiskt korrigerar de vanligaste felen, vilket garanterar ett perfekt resultat varje gång.

Vad är en väggscanner och hur fungerar den?

En väggskanner är ett verktyg som används för att upptäcka dolda föremål bakom en vägg, t.ex. stål- eller träbalkar, ledningar eller rör.

Väggskannrar fungerar genom att en signal skickas in i väggen och detekterar förändringar i materialet eller dess densitet, vilket kan indikera att det finns ett föremål bakom väggen.

De används ofta av hantverkare, snickare och hemmafixare för att undvika att borra eller fastna i ett dolt föremål som kan orsaka skador eller vara farligt.

Vad du bör tänka på när du köper en väggskanner

Säkerhet och precision är avgörande när du borrar i en vägg. En väggskanner kan hjälpa dig att undvika att borra i kablar, rör eller andra dolda föremål som kan vara farliga eller orsaka skador. Därför har vi skapat en köpguide som tar dig igenom de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en väggskanner.

Mätningens djup

Med mätdjup avses hur djupt en väggskanner kan detektera objekt bakom väggen. Detta är en avgörande faktor att ta hänsyn till, särskilt om du behöver borra i en tjock vägg eller en vägg som är täckt av flera lager av material. De flesta väggscanners har ett mätdjup på mellan 1 och 1,5 tum (2,5 – 3,8 cm), men vissa avancerade modeller kan detektera objekt på djupare nivåer. Det är också viktigt att komma ihåg att ju djupare en väggscanner kan mäta, desto mer exakta blir dess resultat.

Om du främst arbetar med släta väggar och lätta material kan en vanlig väggscanner med ett mätdjup på 2,5 cm (1 tum) vara tillräcklig. Men om du arbetar med tjockare material, som betong eller tegel, eller om du behöver mer exakta mätningar, kan en väggscanner med större mätdjup vara rätt val.

Display och ljud

De flesta väggscanners visar resultaten på en display och med ett ljud som indikerar när det finns något bakom väggen. Displayen visar vanligtvis en graf eller symbol som indikerar plats och typ av objekt som hittats, medan ljudet ger dig ytterligare en indikation på dess plats.

Vissa avancerade väggscanners har en bakgrundsbelyst display för att göra det lättare att se resultaten i olika ljusförhållanden, medan andra kan justera volymen och ljudsignalen för mer exakt mätning. Det kan också vara bra att välja en väggscanner med stor display och tydligt ljud om du behöver arbeta i bullriga miljöer.

Storlek på scannern

En mindre väggscanner kan vara bekvämare att använda, särskilt när du arbetar i trånga utrymmen eller på höga platser, medan en större väggscanner kan ha fler funktioner och vara mer exakt.

Dessutom kan storleken påverka batteritiden och lagringsalternativen. Mindre väggscanners kan ha mindre batterier som kräver mer frekvent laddning eller batteribyte, medan större väggscanners vanligtvis har större batterier och därmed längre batteritid. Om du vill ha möjlighet att förvara skannern i verktygslådan eller i fickan kan en mindre väggscanner också vara ett bättre val.

Andra funktioner

Förutom de grundläggande funktioner som finns på de flesta väggscanners kan vissa modeller också ha ytterligare funktioner som kan göra ditt projekt ännu mer effektivt och enklare. Dessa funktioner kan variera från modell till modell, men inkluderar ofta funktioner som trådlös anslutning, inbyggd laser eller möjlighet att känna igen olika material.

När du väljer en väggscanner kan det vara bra att fundera över vilka extrafunktioner som kan göra ditt arbete mer effektivt och exakt. Vissa extrafunktioner kan vara mer användbara för professionella hantverkare, medan andra kan vara mer lämpliga för gör-det-själv-projekt.

Inbyggd laser

Vissa väggscanners har en inbyggd laser som kan hjälpa dig att markera exakt var du ska borra eller placera något på väggen. Laserskannern projicerar en ljusstråle, som ett laservattenpass, på väggen och visar den exakta platsen för det objekt som väggscannern har upptäckt.

En väggscanner med inbyggd laser kan vara mycket praktisk, särskilt när du arbetar med stora projekt eller borrar många hål. Med laserskannern kan du markera exakt var du ska borra, vilket minimerar risken för misstag och sparar tid i projektet.

Tips för användning av väggscannrar:

 1. Rör inte vid väggen. Undvik att röra väggen med händerna när du använder väggscannern eftersom det kan påverka dess mätningar. Detta kommer att störa väggscannerns magnetfält och ge felaktiga resultat.
 2. Kalibrera din väggscanner. Vissa väggscanners kräver att du kalibrerar dem innan du börjar scanna. Kalibreringen hjälper till att justera väggscannern så att den kan upptäcka stolpar och andra föremål korrekt. Börja i områden som inte har: strömbrytare, uttag eller lampor, eftersom dessa kan störa kalibreringen och ge felaktiga resultat.
 3. Använd målartejp. Du kan använda målartejp på det område du vill skanna. På så sätt får du en yta där du kan markera dina resultat utan att behöva skriva på väggen. Om du använder tejp kan du enkelt markera placeringen av stolpar och andra föremål på tejpen med en penna eller markör.
 4. Markeraföremål. När du hittar stolpar, rör eller ledningar ska du markera dem. Det hjälper dig att komma ihåg var föremålen finns när du senare behöver borra eller arbeta på väggen.
 5. Använd inte på nymålade väggar. Nymålade väggar kan vara svåra att skanna i upp till två till tre veckor på grund av fukten i färgen. Skanning av en nymålad vägg kan leda till felaktiga resultat. Vänta minst två till tre veckor innan du scannar väggen så att färgen hinner torka och härda helt.

Relaterat: De många uppgifter du kan använda en värmepistol för

VANLIGA FRÅGOR

Hur hittar jag en kabel i väggen?

Du kan hitta en kabel i väggen med hjälp av en väggskanner, som kan detektera ledningar och kablar.

Vad är en multidetektor?

En multidetektor är en avancerad väggskanner som kan detektera metall, trä, ledningar, rör och andra föremål i väggen. Den kan också ha ytterligare funktioner som spänningsdetektor, centreringsindikator med mera.

Kan man använda en väggskanner på keramiska plattor?

Ja, du kan använda en väggskanner på keramiska plattor, men det kan vara svårare att få en exakt mätning på grund av plattornas hårda yta.

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark