Ångmoppar: välj den bästa ångmoppen

Vårt bästa val:

Bästa ångmopp med dammsugare: Kärcher SV7 Steam Cleaner

Slipp dammsugningen innan du tvättar golvet med den här smarta ångmoppen med inbyggd dammsugare och ett stort tillbehörspaket för annan städning i hemmet.

Bästa ångmoppen för klinkergolv: Vileda ångmopp

Den här ångmoppen är utformad speciellt för kakelgolv och gör ett utmärkt jobb. Moppen är lätt att använda, tar liten plats och lämnar ett skinande rent golv.

Bästa ångmoppen till priset: Shark Steam Mop S6003EU

Om du letar efter en prisvärd allround ångmopp ska du välja den här modellen från Shark. Den är lämplig för de flesta typer av golv och ger ett bra resultat för priset.

De flesta människor har mycket att göra i vardagen, och den dagliga eller veckovisa städningen är vanligtvis inte det som får dig att sträcka armarna över huvudet i ren upprymdhet. Städning är – för de flesta människor – något som bara måste göras, och det ska göras snabbt och enkelt.

Det blir allt vanligare att effektivisera dina rengöringslösningar. Det sparar tid i en hektisk vardag och ger mer tid för det du faktiskt gillar att göra, oavsett om det är att umgås med familjen, cykla i skogen eller gå till ett café med en god vän.

En av de saker som verkligen kan göra städningen enklare är en ångmopp.

Vad är en ångmopp?

En ångmopp kallas också för ångrengörare. Det är inte riktigt en mopp som du känner till, men den har samma funktion. En ångmopp rengör golvet med hjälp av ånga. I allmänhet används dock beteckningen ”ångmopp” för de mindre varianterna som ser ut som en mopp – eller en sladdlös dammsugare. En ångrengörare ser vanligtvis ut som en vanlig dammsugare, men framför allt har ångrengöraren vanligtvis mer kraft i form av en större vattentank, högre ångtryck och högre effekt (watt).

Hur fungerar en ångmopp?

Du kanske undrar hur en ångmopp kan rengöra utan rengöringsmedel – och om den överhuvudtaget rengör ordentligt Men det gör det – faktiskt mer än med varmt vatten, ett särskilt rengöringsmedel och en traditionell golvmopp.

Ångan i en ångmopp värms upp till 105-110 grader, vilket är mycket desinficerande. Så mycket att så många som 99,9 % av bakterierna dör. Temperaturen eliminerar därför praktiskt taget alla bakterier. Dessutom har ångan effekten att smuts och fläckar lossnar från golvet, vilket gör att du slipper spendera otaliga försök på att skrubba bort dem. Även torkade matrester, som kan vara svåra att få bort med en vanlig mopp och handkraft, lossas och avlägsnas enkelt och elegant med en ångmopp.

En pad eller mikrofiberduk fästs på ångmoppen och är vanligtvis mycket absorberande. Vissa kuddar är försedda med kardborreband, medan andra har ett klicksystem som gör att du slipper röra vid den våta och smutsiga kudden efteråt. Vanligtvis kan kudden gå direkt in i tvättmaskinen och materialet är snabbtorkande, så den är redo att användas igen på nolltid. De flesta ångmoppar levereras med två dynor eller dukar, med möjlighet att köpa fler om det behövs.

Hur använder jag en ångmopp?

En ångmopp är ganska enkel att använda. I princip fyller du den bara med vatten och lägger en pad eller trasa på den, så är den redo att göra städningen enklare för dig.

De flesta typer av ångmoppar levereras med en rad extrautrustning som gör att du kan rengöra andra områden i hemmet med ånga. Ånga är inte bara effektiv på golvet, utan även för rengöring av fönster, kök, badrum och i allmänhet alla andra ställen där du normalt skulle använda en trasa och rengöringsmedel.

Vissa ångmoppar har också ett särskilt sanitetsmunstycke som gör att du kan rengöra och desinficera toaletter och bad. Den är också utmärkt för att rengöra de envisa foglinjerna mellan kakelplattorna.

Vissa typer av ångmoppar har också ett textilmunstycke, som kan vara ett alternativ till ditt gamla strykjärn. Med en ångmopp med textilmunstycke kan du släta ut kläderna med hjälp av ånga, vilket är mycket effektivt. Det är också med hjälp av en ångtvätt som kläderna slätas ut i klädbutiker.

Ett textilmunstycke kan också användas för att rengöra möbler, kuddar och mattor på ett snabbt, effektivt – och inte minst billigt – sätt.

Fördelar med ångmoppar

Det finns många fördelar med att byta ut din gamla mopp mot en ångmopp. För det första går det snabbt att ta fram moppen och du behöver inte oroa dig för tempererat vatten eller vilken rengöringsprodukt som är lämplig för vilken typ av golv. Faktum är att en ångmopp bara använder kranvatten och inget rengöringsmedel behövs alls.

Just det faktum att du kan spara på rengöringsmedel för golv innebär att du också sparar miljön på stora mängder kemikalier. Du skyddar också golven från det slitage som rengöringsmedel orsakar.

Men det är inte bara miljön som ångan är hälsosammare än tvättmedel. Det är faktiskt också bra för dig som rengör. Det är inte hälsosamt att andas in kemikalier från rengöringsmedel. Ånga från varmvatten är däremot helt ofarlig.

Om någon i din familj lider av dammallergi eller astma bör du också välja en ångmopp. Det beror på att ångan binder ihop dammet så att det inte virvlar runt i luften som vid normal rengöring. Det är alltså troligt att du får färre nysningar och rinnande näsor när du byter till en ångmopp.

1: Shark Click n’ Flip S6001EU

FUNKTIONER

 • 1050 watt
 • 380 ml vattentank
 • 8 meter sladd
 • 2.7 kg
Shark Klik n' Flip S6001EU

Här får du en bra och prisvärd ångmopp från Shark med en rymlig behållare som gör det möjligt att rengöra på upp till 15 minuter. Moppen har en snygg och elegant design som inte tar upp mycket plats i ditt hem och har potential att ta sig runt i alla hörn och vrår. Moppen levereras med två mikrofiberdukar som är mycket absorberande och även snabbtorkande. En annan fördel är att dukarna kan tvättas i tvättmaskinen.

Även om Shark Click n’ Flip S6001EU inte använder några kemikalier – bara kranvatten – kommer du att upptäcka att det är mycket enklare och snabbare att rengöra golvet än med en vanlig mopp. Det beror på att ångan lossar smuts, smuts och fett, så att du inte behöver skrubba som du skulle göra med vanlig golvtvätt. Å andra sidan kommer du att upptäcka att ånga har en formidabel desinficeringskraft på upp till 99,9 %. Så du kan förvänta dig fläckfria golv efter en snabb körning med ångmoppen.

Fördelar

 • Stor vattentank
 • Tar upp mycket lite utrymme
 • 2 mikrofiberdukar ingår
 • Bra pris

Nackdelar

 • Låg effekt

2: Vileda ångmopp

FUNKTIONER

 • 1500 watt
 • 400 ml vattentank
 • 6,0 meter sladd
Vileda steam dampmoppe

Vileda Steam Mop har fått bra recensioner och är mycket prisvärd. Ångmoppen har en rejäl vattentank på hela 400 ml, vilket räcker för 13-26 minuters rengöring, beroende på ångvolymen, som är justerbar. Vileda ångmopp är särskilt lämplig för kaklade golv, t.ex. i kök och badrum. Däremot rekommenderas det inte att använda moppen på lackerade golv, laminatgolv och trägolv. Detta är alltså inte en allround ångmopp, men en som är särskilt bra för klinkergolv och mattor, eftersom den också har ett mattmunstycke.

Moppen dödar upp till 99,9 % av bakterierna på golvet utan att använda annat än vatten. På så sätt sparar du både miljön och din plånbok från att köpa olika rengöringsmedel i framtiden. Och det är en klar fördel att den också har ett munstycke för användning på mattor.

Fördelar

 • Justerbar ångvolym
 • Vattenbehållare i bra storlek
 • Hög effekt (watt)
 • Bra pris
 • Inkl. mattmunstycke

Nackdelar

 • Rekommenderas inte för trä-, laminat- och lackgolv

3: Kärcher SV7 dammsugare

FUNKTIONER

 • 2000 watt
 • Dammkapacitet på 4,00 g/min
 • 450 ml vattentank
 • Justerbar sug- och ångvolym
 • Skum och HEPA-filter
Kärcher SV7 Damprenser dampmoppe

Om du vill spara mycket tid på städningen kan du investera i den här ångmoppen (ångrengöraren) från Kärcher. Den ger dig en dammsugare och golvskrubber i ett, och levereras med en mängd tillbehör för ångrengöring i hemmet, inklusive ett möbelmunstycke för att ångrengöra din soffa, kuddar och mattor, och ett fogmunstycke för att ge badrummets fogmassa en helt ny finish.

I stället för att dammsuga och sedan tvätta golvet och vänta på att det ska torka innan du kan gå på det, kan du använda Kärchers SV7-stömsugare, som ser ut som en vanlig dammsugare. Du kan dammsuga, tvätta och torka golvet samtidigt – utan att använda några kemikalier.

Både sug- och ångvolymen kan justeras för att passa exakt vad som behöver rengöras, oavsett om det är trägolv, kakel eller mattor. Den levereras också med ett handmunstycke som kan användas för fönsterrengöring, så ångrengöraren kan också användas för att tvätta fönster och speglar.

På det hela taget får du ett multiverktyg för att städa ditt hem genom att välja den här ångmoppen från Kärcher, och även om priset är högt, kommer du att bli nöjd med all den tid du sparar på städningen.

Fördelar

 • Dammsugare och ångmopp i ett
 • Inkluderar möbelmunstycke, fönstermunstycke och tätningsmunstycke
 • Justerbar sug- och ångvolym
 • Stort tillbehörspaket för olika typer av golv

Nackdelar

 • Priset är på den höga sidan

4: Shark ångmopp S6003EU

FUNKTIONER

 • 1200 watt
 • 375 ml vattentank
 • 8,0 meter sladd
 • Justerbar ångvolym

Shark Dampmoppe S6003EU

Här är ett annat exempel på en ångmopp av god kvalitet från Shark. Vattentanken har en utmärkt storlek på 375 ml, vilket motsvarar cirka 15 minuters intensiv rengöring innan den behöver fyllas på. Du får också testets längsta sladd på hela 8 meter, så du kan ta dig runt i hela hemmet utan att behöva oroa dig för att byta uttag på vägen.

Shark S6003EU ångmopp levereras med två snabbtorkande mikrofiberkuddar med stor uppsugningsförmåga, som enkelt kan knäppas av efter användning så att du inte behöver komma i nära kontakt med smuts och smuts. Kuddarna kan tvättas i tvättmaskinen.

Förutom en av de medföljande mikrofiberdukarna behöver du bara vatten från kranen för att tvätta golvet. Även om ångmoppen inte behöver några rengöringsmedel eller andra kemikalier är du ändå garanterad en desinficeringsförmåga på hela 99,9 %.

Fördelar

 • Lång sladd på 8 meter
 • Vattenbehållare i bra storlek
 • Justerbar ångvolym
 • Maskintvättbara kuddar

Nackdelar

 • Effekten (watt) är låg

5: Kärcher Ångrengörare – SC 3 EasyFix Upright

FUNKTIONER

 • 1600 watt
 • 500 ml vattentank
 • 5,0 meter sladd
 • 3,5 bar ångtryck
Kärcher Damprenser – SC 3 EasyFix Upright dampmoppe test

Kärcher är en av de största ångmaskinerna för hemmet, och den här ångmoppen är inget undantag. Du får kvalitet för pengarna och dina golv är rena och snygga. En stor fördel är att den här ångmoppen kan användas på de flesta typer av golv, inklusive kakel och trä. Den har även ett munstycke för användning på mattor.

Vattenbehållaren är imponerande 500 ml – vilket är den största vattenbehållaren i testet – och det borde räcka för 30 minuters rengöring. Tanken är dock lätt att fylla på i farten om behovet uppstår. Ett ångtryck på 3,5 bar löser smuts, smuts, kalk och fett snabbt och effektivt, och du kan räkna med en desinficeringseffekt på hela 99,9 %, vilket är mycket högre än de flesta golvrengöringsprodukter som du förmodligen är van vid.

Som en extra bonus har den här modellen ett automatiskt, inbyggt avkalkningssystem. Systemet använder en avkalkningspatron som regelbundet avkalkade moppen inuti, och det meddelar dig till och med när avkalkningspatronen behöver bytas ut.

Fördelar

 • Mycket stor vattentank
 • Hög effekt (watt)
 • Inbyggt avkalkningssystem
 • Kan användas på de flesta typer av golv

Nackdelar

 • Kort sladd
 • Ångtrycket är inte justerbart

Bäst i testet ångmopp

Vilken ångmopp som är bäst för dig beror på ett antal faktorer, t.ex. storleken på ditt hem och typen av golv, samt behovet av annan ångrengöring.

Det råder dock ingen tvekan om vilken ångmopp som är den slutgiltiga vinnaren i testet:

Kärcher SV7 Ångrensare

Kärchers ångrengörare kallas så eftersom den har mer kraft än de andra modellerna i testet, vilket du kan se effekten av på dina golv efter tvätt. Den har också en inbyggd dammsugare, så du kan dammsuga, tvätta och torka golvet samtidigt, vilket är mycket effektivt och tidsbesparande.

Kärcher SV7 har också en stor vattentank, så du behöver inte fylla på vatten så ofta, och du har möjlighet att själv justera både sug- och ångvolym för att passa dina behov. Den levereras också med ett stort tillbehörspaket, inklusive olika munstycken, så att du kan tvätta fönster, rengöra fogmassa och möbler och mycket annat med ångtvätten. Här får du verkligen valuta för pengarna.

Vilken ångmopp ska jag välja?

Även om vår ”Steam Mop – Best in Test” är vår omedelbara favorit kan det finnas goda skäl att välja en annan ångmopp. När allt kommer omkring beror valet först och främst på dina behov. Om ditt hem till exempel är mycket stort kanske du vill ha en ångmopp med en extra stor vattenbehållare, till exempel Kärcher SC 3 EasyFix, så att du inte behöver springa och fylla på vatten hela tiden.

Valet av ångmopp beror också på dina golv och om du vill ha en ångmopp med särskilda funktioner, t.ex. möjlighet att rengöra textilier eller sanitetsgods.

Om du har trägolv bör du också vara medveten om att inte alla ångmoppar är lämpliga för trägolv och att det också kan bero på om golvet är behandlat med olja, lack eller lut. Särskilt för lackerade golv bör du kontrollera om ångmoppen är lämplig innan du beställer den.

Sist men inte minst kan budgeten spela in när du väljer ångmopp. Och eftersom vår vinnare i testet av ångmoppar ligger i den övre prisklassen kan du spara mycket pengar genom att välja en av de andra modellerna i testet

Ångmopp på olika typer av golv

När du väljer en ångmopp ska du särskilt tänka på om den är lämplig för den typ av golv som du har hemma. Många ångmoppar har flera olika munstycken, så att moppen kan användas på olika typer av golv. Men det är värt att notera att inte alla ångmoppar kan användas på alla typer av golv.

Ångmopp på trägolv

Särskilt om du har trägolv bör du vara uppmärksam på om ångmoppen rekommenderas för användning på trägolv. Vissa ångmoppar torkar inte tillräckligt bra för att vara lämpliga för trägolv, eftersom de lämnar golvet blötare än det är. Detta är inte lika viktigt för andra (och hårda) typer av golv, t.ex. kakel eller linoleum.

Ångmopp på linoleum

Alla typer av ångmoppar kan användas på hårda golv, inklusive linoleumgolv. Linoleumgolv lämpar sig faktiskt särskilt väl för ångrengöring, eftersom det annars kan kräva mycket arbetskraft att få bort smuts och fett från dem. Ångmoppen löser effektivt upp smutsen så att den snabbt kan torkas bort med den medföljande mikrofiberduken som är fäst vid moppen. Du kommer att spara både tid och arbete genom att ånga golvet i stället för att rengöra det på traditionellt sätt.

Ångmopp på kakel

Alla ångmoppar kan användas utan problem på hårda golv, inklusive klinkergolv, eftersom klinkergolv är några av de mest motståndskraftiga golven. Om du har klinkergolv i hela huset – eller om du bara behöver en ångmopp för klinkergolv, kanske för att du också har lackerade golv – kan du till exempel välja Vileda-modellen, som är speciellt utvecklad för klinkergolv och som får riktigt bra recensioner. Ångmoppar är mycket effektiva på klinkergolv, som vanligtvis har en mycket slät yta, och du kommer att märka att det blir lätt att tvätta golvet.

Ångmopp på mattor

Oavsett om du har heltäckande mattor i sovrummen eller stora mattor i vardagsrummet, se till att din ångmopp kan användas på mattor. Detta kräver ett mycket speciellt munstycke. Allt fler ångmoppar har numera ett sådant textilmunstycke, så att ångmoppen även kan användas på mattor och tygmöbler, t.ex. soffor och stolar med tygklädsel.

Ångmopp – rengöring för hela hemmet

Även om du förmodligen letar efter en ångmopp för att du är trött på att spendera oceaner av tid på att tvätta golv, kan du spara mycket tid på annan städning i hemmet också om du väljer att köpa en mer multifunktionell ångmopp. Vissa ångmoppar har till exempel munstycken för mattor och möbler, munstycken för fönster och speglar och munstycken för sanitet och fogmassa.

 • Med ett munstycke för mattor och möbler kan du använda din ångrengörare för att rengöra mattor, soffa och soffkuddar, stolar och till och med din säng.
 • Med ett munstycke för fönster och speglar kan du rengöra fönster utan att riskera irriterande streck från tvålvatten. Munstycket är också perfekt för speglar och glas på innerdörrar.
 • Med ett munstycke för sanitet och fogmassa kan du enkelt rengöra badrummet. Till och med den gamla, grå fogmassan kan bli som ny igen. Regelbunden rengöring förlänger också livslängden på fogarna.

Om du bestämmer dig för att köpa en multifunktionell ångmopp kommer du inte bara att spara mycket tid. Du sparar också pengar på rengöringsmedel. Det är en sak att spara pengar på rengöringsmedel för golv – det är en helt annan sak att spara alla rengöringsmedel för hushållet, eftersom du kan ersätta all din rengöring med ångrengöring.

Rengöring med en ångmopp är ännu effektivare och mer hygienisk än att använda traditionella dammdukar och golvdukar. Faktum är att ånga i allmänhet dödar fler bakterier än ljummet vatten och tvål. Detta beror på den höga och konstanta temperaturen som ångtvätt möjliggör.

Läs också: Bästa GPS-smartwatch för barn

Testet baseras på befintliga produktbeskrivningar, recensioner och tester. Detta innebär att Magasinethem.se inte har köpt och testat produkterna i praktiken. Å andra sidan har effektiv forskning bedrivits på området.

Senast uppdaterad juni 14, 2023 av Simone Lundmark