Vedklyv

Vedklyv » De bästa elektriska träklyvarna 2023

Våra bästa val

Bästa elektriska vedklyven till priset: Grouw 18023

Klyv enkelt ved med denna kraftfulla vedklyv på 1500 W med hydraultryck på upp till 5 ton till ett fantastiskt pris!

Bästa vedklyv för lövved: Scheppach vedklyv HL730

Klyver lövved snabbt och enkelt med sin kraftfulla motor och cylinder, robusta stålkonstruktion och 7 tons tryck.

Bästa vedklyv för barrved: AL-KO LSH 370/4

Spara tid och kraft med denna bärbara, horisontella vedklyv från AL-KO som enkelt och säkert klyver barrved med ett klyvtryck på 4,0 ton och en klyvlängd på upp till 370 mm.

Är du trött på att tillbringa timmar med att klyva ved för hand? Då är en vedklyv det perfekta verktyget för dig. En vedklyv kan spara dig tid och kraft och göra det snabbt och enkelt att klyva ved till ved.

Men med så många olika typer och modeller att välja mellan kan det vara svårt att veta vilken vedklyv som är bäst för dig. Därför har vi sammanställt en lista över de bästa vedklyvarna på marknaden och skapat en köpguide som hjälper dig att göra rätt val och få ut mesta möjliga av din investering.

De 5 bästa vedklyvarna

AL-KO LSH 520/5

FUNKTIONER

 • Klyvlängd: Upp till 52 cm
 • Klyvtryck: 5,0 ton
 • Strömkälla: 230 V-motor med en effekt på 2,2 kW
 • Säkerhetsfunktioner: 2-hands säkerhetsreglage och skyddskåpa
AL-KO LSH 520 5 brændekløver

Med en imponerande klyvlängd på upp till 52 cm och ett klyvtryck på 5,0 ton kan denna vedklyv hantera även stora träbitar. Säkerheten är på topp med 2-hands säkerhetsreglage och skyddskåpa. Den är också lätt att transportera med den medföljande monterbara undervagnen.

Denna vedklyv är idealisk för personer som behöver ett effektivt och säkert sätt att klyva ved. Med sin höga klyvkraft och bekväma arbetshöjd är den ergonomisk och lätt att arbeta med. AL-KO LSH 520/5 är också slitstark och hållbar, så du kan förvänta dig många års pålitlig användning. Vi rekommenderar dock alltid att du bär lämplig säkerhetsutrustning som skyddsskor, skyddsglasögon och skyddshandskar när du arbetar med en vedklyv.

Grupp 18023

FUNKTIONER

 • Klolängd: Upp till 520 mm
 • Tryck: 5 ton
 • Energikälla: 1500W motor med en hastighet på 2800 rpm
 • Säkerhet: Skyddshölje runt klyvhuvudet och IP54-godkänd för säker användning
Grouw 18023 brændekløver

Grouw 18023 är en kraftfull vedklyv med en motor på 1500 W och ett maximalt klyvtryck på 5 ton, vilket gör att den enkelt och effektivt kan klyva ved. Den är enkel att använda tack vare hydraulsystemet som gör att du kan klyva ved snabbt och exakt. Med sina 7-tums gummihjul och hopfällbara design är den också lätt att transportera och förvara.

Denna vedklyv är idealisk för personer som behöver en kraftfull maskin som enkelt kan klyva stora mängder ved. Säkerheten är på topp tack vare skyddshöljet runt klyvhuvudet och IP54-klassningen. Med en maximal arbetsstyckeslängd på 520 mm och arbetshöjd på 850 mm kan den även hantera större träbitar.

GTM GTL7000H elektrisk vedklyv

FUNKTIONER

 • Klyvlängd: Upp till 52 cm
 • Tryck: 7,2 ton
 • Energikälla: 2,9 kW / 230V elmotor
 • Kapacitet: Kan klyva trä med en maximal diameter på 25 cm
 • Säkerhet: CE-godkänd
GTM GTL7000H brændekløver

GTM GTL7000H är en kraftfull vedklyv med en tryckkraft på 7,2 ton, perfekt för att klyva stora mängder ved på kort tid. Med sin elmotor på 2,9 kW / 230 V och förmåga att klyva ved som är 52 cm lång och har en maximal diameter på 25 cm gör den vedklyvning till en barnlek.

Den horisontella vedklyven är enkel att använda och uppfyller alla CE-krav. Den har en hastighet på 5,2 cm/s nedåt och 12,5 cm/s uppåt, vilket innebär att veden kan klyvas snabbt och effektivt. Med en storlek på 97 x 28 x 46 cm och en vikt på 56 kg är den också lätt att förvara och transportera.

Scheppach vedklyv HL730

FUNKTIONER

 • Bladets längd: 10-55 cm
 • Tryck: 7 ton
 • Cylinderrörelse: 495 mm
Scheppach brændekløver HL730

Scheppach vedklyv HL730 är en kraftfull och robust maskin som är idealisk för både lövträd och barrträd.

Med en tryckkraft på 7 ton och en cylindervandring på 495 mm utför den enkelt och snabbt klyvningsarbete med precision. Vedklyven är lätt att transportera tack vare de monterade hjulen, och den är utrustad med tvåhandsreglage och en vedgripare för optimal säkerhet vid användning.

Klyvbordet på både höger och vänster sida ger extra flexibilitet vid klyvning av ved i olika storlekar. Scheppach vedklyv HL730 är en utmärkt maskin för dem som behöver klyva stora mängder ved på ett säkert och effektivt sätt.

AL-KO LSH 370/4

FUNKTIONER

 • Bladlängd: upp till 370 mm
 • Tryck: 4,0 ton
 • Energikälla: 230V motor med 1,5 kW uteffekt
 • Säkerhet: skyddskåpa
AL-KO LSH 370 4 brændekløver

AL-KO LSH 370/4 är en horisontell vedklyv som är idealisk för att klyva ved på ett enkelt och effektivt sätt.

Den är utrustad med ett professionellt 2-hands säkerhetsreglage som garanterar exakt och säker klyvning av veden. Vedklyven har en solid konstruktion med hållbara material och komponenter som garanterar en lång livslängd.

Den har en klyvlängd på upp till 370 mm och ett maximalt klyvtryck på 4,0 ton, vilket gör den lämplig för klyvning av ved i olika storlekar. Den är dessutom kompakt och platsbesparande, och dess 230 V-motor med 1,5 kW uteffekt ger ett tillförlitligt arbete.

Relaterat: Få ut mer värde av din ved med en kaminfläkt

Vad är en vedklyv?

En vedklyv är ett verktyg som används för att klyva stockar och vedträn i mindre bitar som är lättare att hantera och använda som bränsle.

Vedklyven består vanligtvis av en ram, en motor och en klyvkil som drivs av motorn och används för att klyva veden.

Det finns olika typer av vedklyvar, inklusive manuella, elektriska och hydrauliska modeller, som är utformade för att klyva trä i olika storlekar och kvantiteter.

Vedklyv

Relaterad artikel: Hitta fantastiska priser på staplade vedtorn

Vad ska man tänka på när man köper en vedklyv?

När du köper en vedklyv finns det flera saker att tänka på för att säkerställa att du får den bästa och mest lämpliga modellen för dina behov.

I den här köpguiden ger vi dig ett antal viktiga faktorer att tänka på, inklusive vedklyvens kraft, storlek och kapacitet, samt andra funktioner och egenskaper som kan göra klyvningen mer effektiv och säker.

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer kan du göra ett välgrundat val och välja den perfekta vedklyven för dina behov.

Typer av vedklyvar

Det finns olika typer av vedklyvar, inklusive manuella, elektriska och hydrauliska modeller, var och en med sina egna fördelar och nackdelar.

Manuella vedklyvar

Manuella vedklyvar kräver fysisk styrka och användarens egen kraft för att klyva veden och är därför bäst lämpade för mindre mängder ved och lättare träslag.

Elektriska vedklyvar

Elektriska vedklyvar använder en motor för att driva klyvkilen och kräver därför mindre fysisk ansträngning från användaren. Dessa modeller är idealiska för små till medelstora vedvolymer och kan vara mer kostnadseffektiva i det långa loppet.

Hydrauliska vedklyvar

Hydrauliska vedklyvar är de mest kraftfulla och effektiva modellerna eftersom de använder en hydraulpump för att driva klyvkilen med högt tryck. Dessa modeller är bäst lämpade för större volymer ved och hårdare träslag, men kan vara dyrare och kräva mer underhåll än de andra typerna.

Funktioner och fördelarManuella vedklyvarElektriska vedklyvarHydrauliska vedklyvar
EffektivitetLåg verkningsgradMedelhög verkningsgradHög
AnsträngningHögLåg till medelhögLåg till medelhög
KapacitetLåg till medelhögLåg till medelhögHög
BränsletypManuellElektrisktBensin eller el
PrisLågt prisMedelhögt prisHögt pris
UnderhållLågt underhållLåg till lågMedelhög till hög
Lämplig förSmå volymer och lättare träslagSmå och medelstora volymer av vedStörre volymer och hårdare träslag

Det är viktigt att ta hänsyn till dina behov och din budget när du väljer typ av vedklyv, eftersom varje typ har olika egenskaper och priser. Genom att välja rätt typ av vedklyv kan du maximera din investering och spara tid och kraft på att klyva ved.

Tryck

När du köper en hydraulisk vedklyv är trycket en av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till. Trycket i en hydraulisk vedklyv anger hur mycket kraft klyven har för att klyva veden. Ju högre tryck, desto kraftfullare blir klyven.

Vanligtvis har hydrauliska vedklyvar ett tryck på mellan 4 och 20 ton, beroende på modell. För mindre volymer ved och lättare träslag kan en vedklyv med lägre tryck vara tillräcklig, medan större volymer och hårdare träslag kräver ett högre tryck för att uppnå önskad effektivitet.

EgenskaperEkBokTräslag askLönnTall, furuGran
Hårdhet (Janka)3700440013201300550420
Densitet (kg/m3)670700670700450480
Värmevärde (kWh/m3)192020401670180013801410
Densitet (kg/m3)300-600601-900900-15001500
Diameter (ton)TONTONNESTONNESTONNAR
6″4 6 7 10
12″12 15 20 22
18″20 20 26 26
24″27 27 30 30
Observera att egenskaperna kan variera beroende på plats, ålder och andra faktorer, och att det är viktigt att ta hänsyn till olika egenskaper och träslag när du väljer ved till din vedklyv.

Tid per klyvning

Tiden per klyvning beror på flera faktorer, bland annat klyvens kraft, vedens storlek och hårdhet samt hur lätt det är att lasta och lossa veden.

Hydrauliska vedklyvar är vanligtvis snabbast, eftersom de har högre effekt och kan klyva större mängder ved åt gången. Elektriska vedklyvar kan också vara relativt snabba, särskilt om de har hög effekt och en kraftfull motor.

För manuella vedklyvar är tiden per klyvning beroende av användarens egen kraft och förmåga att använda maskinen effektivt. Dessa modeller kan vara långsammare och mindre effektiva än elektriska och hydrauliska modeller, men kan ändå vara ett bra val för mindre mängder ved och lättare träslag.

Storlek på veden

Vissa vedklyvar klarar bara att klyva mindre bitar ved, medan andra klarar att klyva större bitar med större diameter.

Hydrauliska vedklyvar är vanligtvis bäst för att klyva större vedstycken eftersom de har en högre kraft och kan klyva ved med större diameter. Elektriska vedklyvar kan också hantera större träbitar, men kapaciteten beror på modellen och dess effekt.

Manuella vedklyvar kan ha begränsad kapacitet för större vedbitar och är bättre lämpade för mindre mängder ved och lättare träslag.

Det är viktigt att tänka på storleken på den ved du vill klyva och att välja en klyv som kan hantera det önskade storleksintervallet. Genom att välja en maskin som kan klyva ved i olika storlekar kan du maximera din investering och uppnå större flexibilitet och mångsidighet i din vedklyvning.

Relaterad artikel: Letar du efter ved i säckar ? Kolla in vår stora guide här

Säkerhetsutrustning för vedklyvar

Till den viktigaste säkerhetsutrustningen hör skyddsglasögon, handskar och hörselskydd för att skydda mot damm, flisor, buller och andra faror. Det är också en bra idé att bära kläder som täcker armar och ben, och att undvika lösa kläder och smycken som kan fastna i maskinerna.

Skyddsglasögon

Skyddsglasögon kan skydda mot damm, flisor och andra faror som kan träffa ögonen vid vedklyvning. Det är viktigt att använda skyddsglasögon som är godkända för användning med vedklyven och som täcker hela ögat för optimalt skydd.

Handskar

Handskar kan skydda mot vassa kanter och flisor när du hanterar ved och lägger den i vedklyven. Det är viktigt att välja handskar som är slitstarka och har rätt storlek för dina händer, så att du får en bra balans mellan skydd och fingerfärdighet.

Hörselskydd

Hörselskydd kan skydda mot bullernivån när du klyver ved. Vedklyven kan avge höga ljudnivåer, vilket kan leda till långvariga hörselskador. Det är därför viktigt att använda hörselskydd som är utformade för att minska bullernivåerna och skydda hörseln.

Vanliga frågor om vedklyvar och ved

Hur använder man en vedklyv?

En vedklyv används för att klyva stockar och vedträn i mindre bitar. Du placerar veden på klyvytan och fäster den i klyven innan du slår på maskinen och låter klyvkilen klyva veden.

När är det lättast att klyva ved?

Det är bäst att klyva ved när den är torr och lätt att hantera. Vanligtvis är det bäst att klyva veden på våren eller sommaren så att den är redo att användas under vintermånaderna.

Tål torr ved regn?

Torr ved kan tåla lite regn, men det är bäst att skydda den från direkt nederbörd genom att förvara den under tak eller presenning.

Hur länge ska ved lagras?

Ved behöver torka i minst sex månader till ett år för att uppnå rätt fuktighetsnivå för en bra förbränning.

Vilken ved brinner längst?

Några av de längsta brinnande träslagen inkluderar ek, bok och lönn.

Kan man elda med våt ved?

Nej, våt ved brinner inte ordentligt och ger en dålig förbränning som kan leda till att skadliga ämnen ansamlas i skorstenen.

Lönar det sig att elda med ved?

Det beror på din situation och ditt energibehov, men vedeldning kan vara ett bra och kostnadseffektivt sätt att värma upp ditt hem, särskilt om du har tillgång till billig eller gratis ved.

Varför växer det mögel på ved?

Mögel på ved orsakas vanligtvis av fukt och dålig ventilation. Det är viktigt att torka veden ordentligt och förvara den på ett sätt som ger god luftcirkulation.

Kan ved torka på vintern?

Ja, ved kan torka på vintern, men det tar längre tid på grund av den höga luftfuktigheten och färre soltimmar.

Vilket är bäst, bok eller ask?

Både bok och ask är bra träslag för vedeldning eftersom de har ett högt värmevärde och brinner länge och jämnt. Valet mellan de två träslagen beror på personliga preferenser och tillgång.

Vilket träslag luktar minst?

Björk och ask är två träslag som i allmänhet inte avger någon stark lukt vid förbränning.

Vilket träslag ryker minst?

Björk brinner jämnt och ryker generellt mindre än andra träslag, så det är ett bra alternativ om du vill minimera rökutvecklingen.

Vad får man inte elda i en braskamin?

Undvik att elda sopor, plast, färg, impregnerat trä och andra material som kan avge farliga kemikalier och förorena luften.

Är askträ bra ved?

Ja, ask är ett populärt träslag för vedeldning eftersom det har ett högt värmevärde och brinner jämnt och länge.

Är fruktträd bra ved?

Ja, fruktträd som äpple- och päronträd kan vara bra vedslag för vedeldning eftersom de har ett högt värmevärde och ger en god doft.

Kan man lägga för mycket ved i en kamin?

Ja, det är viktigt att hålla sig till den rekommenderade mängden ved för att undvika överhettning och skador på kaminen. Du bör också undvika att blockera luftflödet för att bibehålla en säker och effektiv förbränning.

Mer om ved: Pini kay-briketter och lövträbriketter – allt du behöver veta