Sminkspegel » Stor guide till de bästa sminkspeglarna

Sminkspegel – Vårt bästa val

Bästa sminkspegel för badrummet: Gillian Jones bordsspegel med 10x förstoring

Snygg sminkbordsspegel med 10x förstoring på ena sidan och en spegel omgiven av LED-lampor så att inget missas.

Bästa sminkspegel i sovrummet: Gillian Jones Hollywood Mirror with Light

Snygg Hollywood-sängspegel med en extra liten spegel som ger 10x förstoring.

Bästa sminkspegel för resor: Beurer BS39 sminkspegel med powerbank

Smart vikbar sminkspegel med ljus som automatiskt tänds när den öppnas och inbyggd powerbank så att du kan ladda din telefon när du är på språng.

8 vackra och smarta sminkspeglar

Gillian Jones bordsspegel med 10x förstoring

FUNKTIONER

 • 2-sidig spegel
 • 10x förstoring
 • LED-ljus
 • Diameter 15 cm
Gillian Jones Bord Spejl med 10x forstørrelse

Den här sminkspegeln från Gillian Jones är en klassiker; den är tillverkad i krom med en bas och en rund spegel på båda sidorna, varav den ena har en 10x zoom, så att du kan se varje detalj på din hud. Förstoringen är särskilt lämplig för att plocka ögonbryn, applicera konstgjorda ögonfransar eller något annat som kräver särskild finess. Dessutom har sminkspegeln här kraftfulla LED-lampor runt spegelglasets kant, vilket gör att du kan lägga den perfekta makeupen – oavsett vilken belysning som finns i rummet.

LED-lampan i spegeln använder 4 AAA-batterier, som måste köpas till. Det betyder att om du vill använda ljusfunktionen så snart du får spegeln måste du köpa batterier samtidigt.

Gillian Jones Hollywood-spegel med ljus

FUNKTIONER

 • Hollywooddesign med LED-lampor
 • Extra spegel med 10x förstoring
 • Justerbar
Gillian Jones Hollywood Spejl med lys

Här får du en riktigt fin Hollywoodspegel för bord i svart design från den kända tillverkaren av skönhetsvård; Gillian Jones. Hollywoodspegeln har en fyrkantig design med runda LED-lampor runt kanten för riktigt bra belysning var du än placerar spegeln. Precis som du vet det från Hollywoods makeup-artister.

En liten rund spegel med 10x zoom ingår, som kan fästas på den stora spegeln med sugkopp, så att du fortfarande kan njuta av den fantastiska belysningen från Hollywoodspegeln när du behöver titta på dig själv lite mer detaljerat. Spegeln kan också justeras och lutas för att ge dig precis rätt vinkel.

LED-lampan i spegeln kräver 4 AA-batterier som måste köpas. Du bör därför köpa batterierna samtidigt som spegeln om du vill kunna njuta av belysningen från det ögonblick du får spegeln – och det är verkligen tillrådligt, eftersom belysningen är en av spegelns stora fördelar.

Gillian Jones sugkoppsspegel med x15 förstoring

FUNKTIONER

 • Sugkoppar
 • 15x förstoring
 • Resevänlig
Gillian Jones Sugekop Spejl med x15 forstørrelse

Om du letar efter en sminkspegel med en mycket stor förstoring är den här praktiska lilla sminkspegeln från Gillian Jones precis vad du behöver! Du kan antingen välja att ha den permanent i hörnet av en väggmonterad spegel i ditt badrum eller sovrum, eller så kan du förvara den i en låda för daglig användning och sedan ta fram den när du behöver den, vilket gör den särskilt praktisk om du bor i ett litet utrymme – och den passar också bra i din resväska eller toalettväska när du reser. 15x förstoring är verkligen mycket, och det är sällan som sminkspeglar har så mycket förstoring. Det gör en enorm skillnad och du kommer aldrig att missa ett hårstrå när du plockar ögonbrynen igen.

Även om du får en riktigt bra förstoring ska du vara medveten om att spegeln här inte har LED-lampor, så du måste använda dig av belysningen i rummet, oavsett om det är i badrummet eller sovrummet. Se därför till att du har en ordentlig lampa eller spotbelysning så att du får med alla detaljer.

VIDAXL kosmetisk spegel med 2 lådor

FUNKTIONER

 • Bord och 2 lådor
 • Palisander
 • Handgjord och unik
VIDAXL Kosmetik Spejl med 2 skuffer

Även om den klassiska sminkspegeln är liten och rund – och kanske med förstoring på ena sidan – behöver en sminkspegel inte vara liten eller rund för att vara utmärkt för ändamålet. Det finns många fördelar med att välja ett litet bord med förvaring och spegel framför en klassisk sminkspegel, så att du har en plats att förvara och lägga din smink på, både mellan och under användning.

Förutom det praktiska förvaringsutrymmet som den här fantastiska möbeln erbjuder är det också smart att ha en stor spegel så att du kan sätta håret och allmänt se hela looken. Slutligen, om du behöver förstoring för detaljerna, till exempel för att applicera eyeliner eller plocka ögonbrynen, kan du komplettera med den smarta sugkoppsspegeln ovan.

Beurer sminkspegel med ljus

FUNKTIONER

 • Väggmonterad på arm
 • Kan även användas som bordsspegel
 • 5x förstoring
 • Diameter på 11 cm
 • LED-ljus
Beurer BS59 Makeup Spejl med lys

Beurer har gjort denna smarta väggmonterade sminkspegel på en arm som du kan dra ut när du behöver den. Den tar mycket lite plats när du inte använder den, eftersom den kan skjutas in längs väggen, men du kan också dra ut den över handfatet i badrummet, så att du kan få spegeln helt nära när du använder den.

Sminkspegeln här har 5x zoom på ena sidan, och det finns också möjlighet att skruva av spegeln och använda den som en bordsspegel tack vare den lilla basen som kan slås ut. På så sätt kan du också ta med dig spegeln och använda den i väskan eller på resan. Både armen och spegelramen är tillverkade i krom, och spegelglaset har LED-lampor runt kanten, så att du kan lägga den perfekta makeupen oavsett hur ljuset är i rummet.

BaByliss sminkspegel med ljus

FUNKTIONER

 • 8x förstoring
 • Diameter 20,5 cm
 • LED-lampor i 3 nyanser
BaByliss Makeup Spejl med lys

Den här sminkspegeln från BaByliss tillhör den lyxigare delen av skalan. Själva spegeln är en bordsspegel, som vanliga sminkspeglar, men spegelglaset är större än genomsnittet med en imponerande diameter på 20,5 cm. Dessutom har den ena sidan av spegeln en 8x zoom.

Det är dock LED-ljuset på denna sminkspegel som verkligen imponerar. Ljuset är faktiskt utformat i tre olika nyanser; från kallt över till ett mer naturligt sken till helt varmt ljus. De tre nyanserna kompletterar varandra på ett sätt som ska göra att du kan applicera den perfekta makeupen, oavsett den övriga belysningen i rummet – och det är något som verkligen gör skillnad!

Beurer BS49 sminkspegel med ljus

FUNKTIONER

 • 5x förstoring
 • Diameter på 11 cm
 • LED-ljus
Beurer BS49 Makeup Spejl med lys

Om du bor i ett litet utrymme kan det vara svårt att få plats med en vanlig sminkspegel på ett stativ – precis som det kanske inte heller finns tillräckligt med väggutrymme för en väggmonterad spegel. Det är där den lilla och praktiska Beurer-sminkspegeln kommer in i bilden, eftersom den inte tar upp någon plats eller vikt och dessutom är lätt att förvara i en låda eller bära med sig i handväskan när du behöver den.

Trots sin storlek har sminkspegeln 5x zoom och LED-lampor runt spegelglasets kant. Det är den perfekta sminkspegeln för den lilla lägenheten eller studentrummet, där den lätt kan förvaras när den inte används, men samtidigt har den en så snygg design att det inte är någon skam att glömma bort att den står på displayen.

Beurer BS39 sminkspegel med Powerbank

FUNKTIONER

 • 3x förstoring
 • LED-ljus
 • Inbyggd powerbank
Beurer BS39 Makeup Spejl med powerbank

Lika praktiskt som en sminkspegel är hemma i badrummet – lika praktiskt är det att ha en sminkspegel i handväskan när du är på språng. Och här är Beurer BS39 inget mindre än perfekt. Beurer BS39 är en hopfällbar handväskespegel med LED-lampor runt kanten som automatiskt tänds när den öppnas. Den har också en 3x förstoring, så att du kan se detaljerna även när du är på språng.

Den största fördelen med just den här sminkspegeln är att den innehåller en imponerande 3 000 mAh power bank, så du kan ladda din telefon eller surfplatta när du är på språng utan att behöva oroa dig för att få plats med både spegeln och den externa power banken. Det blir inte smartare än så här – och spegeln är därför också ett utmärkt val att ta med sig på semestern.

Varför köpa en sminkspegel?

Många använder badrumsspegeln som sminkspegel. Men det gör bara livet lite svårare för dig själv, eftersom det finns en diskbänk mellan dem som skapar ett avstånd till spegeln. Avståndet gör att du missar detaljerna när du sminkar dig, och du kommer förmodligen att upptäcka att du inte är helt nöjd med resultatet om du granskar spegeln i hallen eller bilen.

På samma sätt är badrumsbelysningen inte alltid optimal, och om du vill applicera riktigt bra smink – eller få med alla ögonbrynshår när du plockar – behöver du rätt belysning.

Investera i en sminkspegel för att få ett perfekt resultat när du sminkar dig. Sminkspeglar som är utformade för ändamålet finns i både ljusa och förstorande versioner, så att du också kan plocka ögonbrynen utan semester och lägga mer detaljerad makeup som också ser bra ut när du går ut i solen.

Vilken sminkspegel ska jag välja?

De flesta sminkspeglar är mindre runda speglar med fötter som kan placeras på toalettbordet eller på en hylla i badrummet. På ena sidan har du en vanlig spegel och på den andra en förstoringsspegel, till exempel 8x eller 10x.

Men sminkspeglar kan också vara väggmonterade speglar, som Hollywoodspeglar med ljus eller vanliga väggmonterade speglar som du kan hänga på en plats med bra naturlig belysning, precis som ett sminkbord med spegel.

Sminkspeglar för olika ändamål

Vilken typ av spegel du bör välja beror helt på syftet med spegeln. Om du behöver ett sminkbord som du kan sitta vid och som förutom en spegel även har förvaringsutrymme, är en kombination en bra idé. Om du behöver en mindre spegel som du kan ta fram för att plocka ögonbrynen, kan du överväga en förstorande sminkspegel. Den här typen kan antingen monteras på väggen eller levereras med ett stativ så att du kan ta ut den när du behöver den.

Men om du har dålig belysning i sovrummet kan en Hollywoodspegel eller en spegel med belysning över huvudet, t.ex. en spotlight, vara ett bra val. Bra ljus är viktigt för att sminket ska kunna appliceras på ett bra sätt.

Storleken kan också vara en faktor. Om du har utrymme, välj en sminkspegel med stor diameter, eftersom det är lättast att lägga en bra och jämn makeup om du kan se hela ansiktet på en gång. Men naturligtvis spelar din livssituation också roll, och alla har inte plats för en stor väggspegel eller en bordsspegel som behöver en hel hylla för sig själv. Som tur är finns det sminkspeglar i alla storlekar, och du kan också köpa en liten platt spegel med sugkoppar som kan ligga i en låda och enkelt tas ut och monteras på badrumsspegeln när det behövs.

Om du behöver en sminkspegel för handväskan finns de också i små och kompakta versioner som är perfekta att ta med på semestern, oavsett om du är intresserad av en sminkspegel med sugkopp eller en vikbar sminkspegel med inbyggd powerbank.

En sminkspegel ger en bättre ”arbetsposition”

Även om sminkspeglar blir allt vanligare eftersom de finns i många olika utföranden, står de allra flesta av oss fortfarande i en framskjuten och lite obekväm position över handfatet i badrummet för att komma så nära spegeln på väggen som möjligt när vi applicerar vår dagliga mascara på morgonen innan vi går ut genom dörren.

Även om det är en ren vana att göra just det, är det en mycket dålig vana om vi talar om arbetsställning. Och även om det inte är ditt jobb att sminka dig är det ändå något du ägnar tid åt varje dag. Det är därför du bör ta hand om din rygg och dina axlar för att få en bättre position när du ska sminka dig.

Det bästa du kan göra är att låta spegeln komma till dig i stället för att vrida kroppen i konstiga positioner för att komma till spegeln. Du kan antingen skaffa en väggmonterad sminkspegel bredvid badrumsspegeln som du kan dra till dig när du behöver den – eller så kan du köpa en bordsspegel som du kan placera någonstans där du kan nå den. Den kan till exempel stå på en hylla eller ett bord i rätt höjd.

Sminkspegel med ljus – eller utan?

För de flesta är det relativt enkelt att ta reda på vilken typ av sminkspegel som passar in i rummets inredning. Det är svårare att avgöra om du behöver en sminkspegel med ljus eller en vanlig spegel utan ljus.

Sminkspeglar med ljus finns antingen som en rund spegel med LED-lampor runt spegelglaset eller som en Hollywood-spegel med LED-lampor runt spegelkanten. Den förstnämnda metoden är avsedd för den kliniska sidan, medan den sistnämnda är känd särskilt från Hollywood, där kändisar sitter framför Hollywoodspeglar och sminkar sig innan de går upp på scenen.

Oavsett vilken typ av sminkspegel med ljus du väljer är anledningen till ljuset att du får ljuset direkt på huden och därför blir det inga skuggor. Skuggor på huden kan orsaka ojämnt smink som ser slarvig ut när du kommer ut i naturligt ljus.

Om du har gott om bra naturlig belysning i badrummet – eller var du än sminkar dig – behöver du förmodligen ingen upplyst sminkspegel. Men om rummet inte är särskilt väl upplyst – och det är sällan badrummen – är det en stor fördel att välja en spegel med belysning. Det ger en jämnare makeup som du inte behöver korrigera när du ser den i spegeln i hallen eller i solskyddsspegeln i bilen, där det finns ett riktigt bra naturligt ljus.

Vilken storlek på sminkspegel?

Sminkspeglar finns i alla storlekar, från små fickspeglar till stora väggspeglar, men vilka är dina verkliga behov? Utrymmet i ditt hem är naturligtvis viktigt, men syftet och behovet är lika viktigt. En sminkspegel till väskan måste naturligtvis vara liten och kompakt och är därför inte optimal för att applicera smink, utan snarare för att bara kontrollera och eventuellt korrigera den lite under dagen eller kvällen.

Den optimala sminkspegeln är en spegel som gör att du kan se hela ansiktet samtidigt, och helst en som också gör att du kan zooma in när du till exempel applicerar mascara eller plockar ögonbrynen. De vanligaste sminkspeglarna är dubbelsidiga med en zoom på ena sidan, och de finns i diametrar på upp till 20 cm, vilket är en bra storlek (jämfört med de mindre på cirka 11 cm) om du vill kunna se hela ditt ansikte samtidigt, vilket gör det lättare att skapa en symmetrisk look.

Alternativt kan du skaffa en stor väggspegel där du också kan sätta håret och eventuellt se hela din klädsel – och sedan komplettera med en liten sminkspegel med förstoring. Det kan antingen vara en sminkspegel med sugpropp som fästs direkt på den stora spegeln eller en vanlig sminkspegel i mindre storlek som antingen står på ett stativ så att du kan ta fram den när du behöver den eller som är väggmonterad bredvid den stora spegeln, till exempel på en justerbar arm. Du kan också komplettera med en mindre fickspegel med zoom. Tänk dock på att fickspeglar vanligtvis bara har 3x eller 5x zoom, medan större modeller har mellan 7x och 10x zoom.

Behöver jag en justerbar sminkspegel?

Om du redan har en väggmonterad spegel i badrummet, och kanske även i sovrummet där du inte har ett handfat emellan, kan det vara svårt att se poängen med att lägga till en sminkspegel – men det är smart! Inte bara på grund av den förstoring du kan få med en sminkspegel, utan minst lika mycket på grund av att en sminkspegel är justerbar. Det betyder att du kan luta spegeln så att den passar dig, oavsett om du sitter eller står upp.

Sminkspegel för tonåringar

Just det faktum att en sminkspegel är justerbar gör den också mycket praktisk i en familj där flera personer måste dela på spegeln. I det här fallet är det viktigaste dock att det är en avtagbar sminkspegel som kan tas ut ur badrummet om en annan familjemedlem behöver duscha eller gå på toaletten.

På så sätt kommer ingen för sent till jobbet eller skolan – och den inre freden bevaras. Och om det ens finns ett ljus i den avtagbara och justerbara sminkspegeln kommer det inte att finnas ett öga som är torrt. Då kan den användas oberoende av belysningen i rummet, vilket utan tvekan kommer att leda till färre bråk om badrummet. Om du har flera tonåringar i huset kan du överväga att investera i en sminkspegel för var och en av dem.

Få mer inspiration till ditt hem i dessa artiklar:

Senast uppdaterad juli 27, 2022 av Simone Lundmark