Optimera utrymmet med en bänk med förvaring

Bänk med förvaring – Vårt bästa val

Bästa bänk med förvaring i hallen: Gorm bänk med hylla (nr 9)

Här är en bänk som inte drar till sig för mycket uppmärksamhet, utan smälter in i rummet på ett naturligt, dämpat och elegant sätt. Bänken har både plats för skor under hyllan och korgar för förvaring på hyllan.

Bästa förvaringsbänk för sovrummet: Confetti-bänk med 3 lådor (nr 7)

Bänk med 3 rymliga lådor och en bra, tjock sittdyna. Perfekt vid sängkanten, så att strumporna är nära till hands när du kan sitta ner för att klä på dig och klä av dig.

Bästa förvaringsbänk för barnfamiljer: Slussen Förvaringsbänk (nr 11)

En bänk med gott om plats för barnen och en låda eller ett skåp för förvaring av ytterkläder och andra saker. Dämpad design i massiv ek som passar bra in i de flesta inredningar.

12 förvaringsbänkar som passar i alla hem

1. House Nordic Bänk med hyllor

FUNKTIONER

 • Mått: 100 x 50 x 35 cm
 • Material: svartmålat trä och metall
 • Förvaring: 2 hyllor
House Nordic bænk med hylder

Bänken från House Nordic är en snygg svart träbänk med hyllor av stålrör. Ovanpå finns en grå sittdyna för god komfort när du tar av och på dig skorna. Designen är dämpad och passar väl in i den minimalistiska inredningen.

Bänken är perfekt för hallen, där du kan förvara skor på hyllan, men du kan naturligtvis också använda den för korgar eller lådor med mössor och vantar.

Om du letar efter en praktisk och prisvärd bänk med förvaring är bänken från House Nordic ett utmärkt val.

2. Hübsch Bänk med kuddar och lådor

FUNKTIONER

 • Mått: 85 x 42 x 40 cm
 • Material: ek
 • Förvaring: 2 lådor
Hübsch Bænk med hynder og skuffer

Hübsch Bench är en elegant bänk i ljus ek som har två stora och rymliga lådor för förvaring samt en bra – och inte minst tjock – dyna på toppen för god sittkomfort. Designen passar väl in i den ljusa och skandinaviska inredningen. Använd möblerna i hallen för att förvara mössor, vantar och halsdukar – eller för underkläder och strumpor i sovrummet.

Du får en fin bänk med bra förvaringsutrymme som är stabilt tillverkad av bra material. Du kan alltså vara säker på att få en bänk som du kan ha glädje av i många år.

3. Hübsch Bänk med förvaring

FUNKTIONER

 • Mått: 41 x 47 x 43 cm
 • Material: metall och ek
 • Förvaring: 1 hylla
Hübsch Bænk med opbevaring

Här får du ytterligare en bänk från Hübsch. Den här gången en snygg och annorlunda bänk med förvaring. Bänken är en låda i ek med en sits och en grå kudde på ena sidan och ett fack på andra sidan. Lådan är placerad på en ram av svartmålad metall.

Det är självklart att använda bänken som en kombinerad sittplats och dekoration med en grön växt i förvaringsfacket, men du kan också lätt använda den för att förvara nycklar och plånböcker – eller för din halsduk och handskar. Om du letar efter en iögonfallande möbel som lockar till sig komplimanger är detta en entrémöbel för dig.

4. Noble bänk

FUNKTIONER

 • Mått: 90 x 45 x 35 cm
 • Material: bambu
 • Förvaring: 1 hylla
Noble Bænk med opbevaring i bambus

Här får du en mycket enkel bänk i bambu från Noble-serien. Bänken är tillräckligt stor för att rymma två personer, och hyllan under den kan användas för antingen skor eller lådor/korgar med hattar, handskar och halsdukar

Designen passar bra in i den typiska skandinaviska och minimalistiska inredningen, och bänken gör inte mycket väsen av sig utan smälter in i inredningen på ett naturligt men ändå elegant sätt

Om du vill ha en röd tråd i din heminredning kan du köpa andra möbler från samma serie, som till exempel vägghyllan Noble eller konsolbordet Noble.

5. Mistral Classic bänk – 133 cm

FUNKTIONER

 • Mått: 133 x 42,1 x 22,6 cm
 • Material: Vitpigmenterad ek
 • Förvaring: 2 lådor
Mistral Classic Bænk - 133 cm

Om du är bekant med Mistral-serien kommer du säkert också att uppskatta den här vackra bänken i vitpigmenterad ek. Bänken har gott om sittutrymme och 2 bekväma gråmelerade kuddar. Dessutom finns det två mindre lådor i Mistral-designen för förvaring

Bänken är större än genomsnittet, så den passar särskilt bra i större hallar, men kan också användas i sovrummet eller tvättstugan. Lådorna är relativt små, men kan användas för att förvara nycklar, plånböcker, solglasögon och andra saker som du ofta behöver ta med dig ut genom dörren.

6. Mistral Classic bänk – 90 cm

FUNKTIONER

 • Mått: 90 x 42,1 x 22,6 cm
 • Material: Vitpigmenterad ek och svartbetsad askfaner
 • Förvaring: 3 lådor
Mistral Classic Bænk – 90 cm

En annan Mistral-klassiker är den här lilla, eleganta ingångsmöbeln, som har en enda gråmönstrad sittdyna på ena sidan och en Mistral-hylla med tre mindre lådor på den andra. I svartbetsad askfaner med vitpigmenterade ekben passar den perfekt in i en elegant och modern inredning.

Lådorna är relativt små och lämpar sig inte för förvaring av ytterkläder, men de är perfekta för förvaring av nycklar, plånböcker etc. som du behöver ha med dig varje dag.

7. Confetti bänk med 3 lådor

FUNKTIONER

 • Mått: 106 x 45 x 35 cm
 • Material: MDF
 • Förvaring: 3 rymliga lådor
Confetti Bænk med 3 skuffer

Om du letar efter en möbel med gott om förvaringsutrymme kan du ta en titt på den här robusta bänken från Rowico. Här får du tre stora och mycket rymliga lådor som rymmer en stor mängd ytterkläder och eventuellt skor som inte passar säsongen. Dessutom finns det gott om bekväma sittplatser på den tjocka och bekväma grå kudden.

Confetti-bänken kan naturligtvis användas i båda dessa rum, men den passar minst lika bra i sovrummet på grund av sin storlek och rymlighet. Den passar perfekt vid foten av dubbelsängen.

Finns i flera färger (både bänk och kudde).

8. Fiberbänk med förvaringsfack

FUNKTIONER

 • Mått: 100 x 42 x 45 cm
 • Material: fibercement och ek
 • Förvaring: 1 stort fack
Fiber Bænk med opbevaringsrum

Om du gillar det lite rått är den här bänken från danska Broste Copenhagen det rätta valet. Själva bänken är tillverkad av fibercement och toppen är en massiv ekplatta. På grund av materialvalet kan bänken användas både ute och inne (och även i badrummet).

Hela toppen av ek kan tas bort för att få tillgång till ett stort förvaringsfack undertill. Just eftersom en massiv ekplanka måste tas bort för att komma åt förvaringsutrymmet är den bäst lämpad för förvaring av säsongsbundna föremål, till exempel förvaring av vinterkläder över sommaren eller skor som inte passar säsongen, eller andra föremål som du inte behöver använda lika ofta.

9. Gorm bänk med hylla

FUNKTIONER

 • Mått: 86 x 46 x 40 cm
 • Material: svartlackad metall och polyestervelour
 • Förvaring: 1 hylla
Gorm Bænk med hylde

För en enkel inredning kan du välja den eleganta Gorm-bänken med hylla från danska Broste Copenhagen. Stommen är i svartlackerad metall och dynan är i 100 % ekotex polyestervelour, vilket är en sammansättning som passar in i en modern och enkel inredning. Bänken drar inte till sig alltför mycket uppmärksamhet, men både den svarta metallramen och velouren passar in i tidens trend.

Hyllan under bänken kan användas för att förvara skor, eller så kan lådor/korgar placeras för annan förvaring, t.ex. förvaring av ytterkläder i form av halsdukar och handskar.

10. Pedro Bench

FUNKTIONER

 • Mått: 120 x 41 x 30 cm
 • Material: ek
 • Förvaring: 1 hylla
Pedro Bænk med opbevaring

För den stora familjen där flera personer behöver sitta ner för att ta på sig skor och ytterkläder är Pedro Bench från Bloomingville ett självklart val. Det finns gott om utrymme att breda ut sig och den enkla designen med ljus ek och en grå kudde med läderrem passar perfekt in i den skandinaviska inredningen.

Den långa hyllan kan antingen användas för familjens mest slitna skor, eller så kan man placera korgar eller lådor för att förvara t.ex. mössor, vantar och halsdukar – eller ännu fler skor.

11. Slussen Entrébänk med förvaring

FUNKTIONER

 • Mått: 100 x 50 x 38,5 cm
 • Material: ek och ekfaner
 • Förvaring: 1 hylla, 1 låda och 1 skåp
Slussen Entrebænk med opbevaring

För den stora familjen med behov av förvaring av till exempel mössor och vantar i olika storlekar och färger finns det gott om förvaringsutrymme i Slussen Entrebenk, där designen – förutom sittplats – består av både hylla, låda och skåp. Ovanpå finns en tunnare dyna i konstläder, som kanske inte är den mest bekväma, men som å andra sidan snabbt kan rengöras med en fuktig trasa.

Bänken är tillverkad av den miljömedvetna möbeltillverkaren Woodman från Estland, som främst säljer FSC-certifierade möbler i skandinavisk design, vilket är ytterligare ett bra skäl att välja just den här förvaringsbänken.

12. FDB F24 Radiusbänk

FUNKTIONER

 • Mått: 145 x 40 x 45 cm
 • Material: ek
 • Förvaring: 1 hylla och 2 lådor
FDB F24 Radius Bænk

FDB är fortfarande en av de stora klassikerna på den danska möbelmarknaden, och Radius-bänken är inget undantag. Här får du en läcker och annorlunda – men mycket snygg design som erbjuder både gott om praktiska sittplatser och bra förvaringsutrymme.

Hyllan på bänkens ena sida kan användas för att förvara plånbok, nycklar och solglasögon, medan mössor och handskar kan förvaras i de praktiska lådorna. Lådorna kan också öppnas från båda sidorna, så att möblerna kan vändas åt båda hållen, vilket är praktiskt om du flyttar och behöver ställa om möblerna – eller om du gillar att ändra på din heminredning ofta.

Dyna måste köpas till.

Vilka möbler för entrén ska jag välja?

De flesta korridorer är av blygsam storlek, med tanke på att många människor kan gå in och ut samtidigt – åtminstone periodvis. En hall ska kunna rymma en stor mängd människor och samtidigt förvara kläder och skor på ett snyggt, prydligt och rent sätt.

Du behöver någon form av förvaring i hallen för att ha skor, kläder och tillbehör nära till hands när du åker – och snabbt kunna göra dig av med dem när du kommer tillbaka. Vad du väljer beror delvis på hur stor din hall och din familj är, hur ofta du besöker den och hur många gäster du har.

Några av de mest uppenbara alternativen är:

 • Klädförvaring i hallen: Kläppkrokar, klädhängare eller klädhängare
 • Förvaring av skor i hallen: Skohylla eller skoskåp
 • Förvaring av mössor och handskar i hallen: Förvaringsbänk
 • Förvaring av nycklar och plånbok i hallen: Konsolbord eller vägghylla

Fördelar med en förvaringsbänk

I hallen är en bänk med förvaring nästan oumbärlig eftersom den har flera bra funktioner. För det första kan både vuxna och barn sitta ner och ta av och på sig skorna. Om utrymmet är begränsat är detta en bra idé. Särskilt när det finns barn i huset, eftersom de annars tenderar att sätta sig på golvet för att ta på sig sina skor – och det tar ännu mer plats.

En förvaringsbänk gör det dessutom möjligt att förvara en del av skräpet. Det kan vara handskar, mössor och halsdukar, som annars är svåra att förvara snyggt och prydligt, och som därför kan förvaras i lådor eller korgar.

En skobänk håller ordning på familjens skor så att de inte sprids runt i rummet. Det ser rörigt och stökigt ut, men det kan också snabbt bli farligt att röra sig i en hall eller korridor som är full av skor. En skohylla är en samlingsplats för de skor som familjen använder mest. Resten kan förvaras i ett väggmonterat skoskåp som tar liten del av rummets golvyta i anspråk. Golvytan bör skyddas, särskilt om hallen är av blygsam storlek.

Se även: puff med förvaring

Vilken bänk med förvaring ska jag välja?

Som du kan se i inspirationsguiden ovan finns det många olika förvaringsbänkar i olika material, färger, utföranden och prisklasser. Först och främst bör du fundera på vilka behov bänken ska uppfylla:

 • I vilket rum ska bänken placeras?
 • Hur många personer får plats i den?
 • Vilken typ av förvaring behöver du (hylla, låda, skåp, fack)?

Då kan du också tänka på:

 • Hur mycket ska bänken kosta?
 • Vilka material och färger föredrar du?
 • Hur mycket utrymme ska bänken ta upp?

Du kan till exempel köpa en bänk med lådor, en bänk med lådor och en hylla, en bänk med förvaring eller en bänk med skoförvaring. Vissa människor föredrar att förvara sina kläder eller underkläder (om möblerna ska användas i sovrummet) i lådor och korgar, medan andra behöver en skohylla eller en mindre hylla för att förvara plånbok och nycklar.

Förvaringsbänkar finns i allt från ljus ek till bambu, fiberbetong och metall. Plus hela färgpaletten. Så du kan garanterat hitta en bänk för din hall eller ditt sovrum, oavsett vad du föredrar för inredning.

Förvaringsbänkar varierar också mycket i pris. Vissa kostar så lite som 500-600 danska kronor, medan de större designklassikerna kostar tio gånger så mycket. Priset beror förstås på din budget, men också på dina önskemål när det gäller design och mode. FDB-möbler är av naturliga skäl dyrare än entréförvaring från mer eller mindre okända tillverkare.

Förvaringsbänk i sovrummet eller barnrummet

Även om en förvaringsbänk i första hand är utformad som en entrémöbel finns det många fördelar med att placera en förvaringsbänk i sovrummet. Antingen längs väggen eller vid foten av sängen. Du kan sitta här när du borstar tänderna eller tar på dig strumporna på morgonen. Du har också möjlighet att förvara dina underkläder på ett praktiskt och snyggt sätt, eller att ha en hylla för att förvara en bok, mobiltelefon eller glasögon som ett alternativ till ett sängbord. Dessutom är en förvaringsbänk en mycket dekorativ möbel som till och med kan komplettera inredningen i ditt sovrum.

En förvaringsbänk är också praktisk i barnrummet. Det ger ett kombinerat alternativ för sittplatser – till exempel vid ett bord – samtidigt som det erbjuder praktisk förvaring för leksaker, utklädningskläder, pyssel och annat som är bra att ha nära till hands. En förvaringsbänk för barnrummet bör vara rymlig och du bör också välja en modell som inte är för hög; den bör passa barnens sitthöjd.

En bänk till ditt barns rum behöver dock inte vara regnbågsfärgad eller ha olika figurer. Det finns faktiskt fördelar med att välja en snygg förvaringsbänk från guiden ovan i stället för en barnmöbel, eftersom ditt barn kan ha glädje av den i många år framöver i stället för att växa ur färgerna eller motiven på kort tid. När barnet vill byta ut dem kan möblerna kanske användas på andra ställen i hemmet.

Läs också: Liva upp väggen med en världskarta

Bänk för förvaring i badrummet

Som nämnts väljer de flesta en bänk med förvaring i hallen. Men det finns många andra bra platser att placera en förvaringsbänk på, och badrummet är en av dem. Dels för att det alltid är praktiskt att ha extra förvaringsutrymme i badrummet, men också för att du som är äldre, rörelsehindrad, handikappad eller ett litet barn kan ha nytta av att sitta ner och ta av och på dig kläderna efter duschen. Många människor föredrar faktiskt att sitta ner och borsta tänderna, oavsett kroppsbyggnad eller ålder.

När du väljer en bänk för badrummet ska du se till att materialet tål den höga luftfuktigheten som alltid finns i badrummet när du badar. Antingen ska träet behandlas (t.ex. oljas) eller så ska det vara ett mer hållbart material. I princip kan du dock använda vilken möbel som helst i badrummet – den kan bara skadas med tiden (efter många år) om den inte är gjord för att stå i en badmiljö.

Förvaringsbänk för små lägenheter eller rum

En förvaringsbänk är en särskilt lämplig möbel för små lägenheter och mindre rum. Detta beror på att möblerna har flera funktioner och därför är de platsbesparande. Du får både sitt- och förvaringsutrymme i en och samma möbel.

Sittplatsen är perfekt för små barn som behöver sitta ner för att ta på sig sina skor, men den är lika bra för äldre personer eller personer med gångsvårigheter som kan sitta ner och ta på sig sina skor i lugn och ro med hjälp av ett skohorn.

Om det är en instegsmodell för barnfamiljer ska du leta efter en förvaringsbänk med gott om plats för hela familjens mössor och vantar – eller kanske till och med cykelhjälmar. Om det är en bänk för personer med gångsvårigheter – eller som föredrar att sitta ner när de tar på sig skor – kan det vara mer praktiskt med en bra sits, en tjock, bekväm dyna och en skohylla under för att lätt komma åt vardagsskor.

Förvaringsbänk med sittdyna

De allra flesta förvaringsbänkar levereras med en sittdyna – och det finns naturligtvis en bra anledning till det. Oavsett om du sitter på bänken under en längre eller kortare tid är det inte särskilt bekvämt att sitta på en ekplanka eller en metallbänk.

Se till att du väljer en bänk med en sittdyna av god kvalitet. Först och främst en något tjockare kudde, men särskilt i barnfamiljer kan det också vara bra att fundera på om kudden ska ha ett överdrag som kan tvättas i maskin eller ett överdrag som lätt kan torkas rent (till exempel i material som syntetiskt läder eller läder).

Observera att medan de flesta förvaringsbänkar inkluderar dynan i priset, krävs dynan som tillval för vissa bänkar. Detta kan vara viktigt om du har en budget för din förvaringsbänk.

Många bänkar erbjuder också ett urval av dynans färger, så att du kan få exakt den färg som passar din inredning.

Begränsat utrymme: välj möbler med fler funktioner

Bor du i en liten lägenhet eller ett litet hus – eller har du bara mindre utrymmen i ditt hem som är svåra att inreda? Då är det dags att tänka på multifunktionella möbler. Det kan vara bänkar med förvaringsutrymme, men också soffbord med lådor, hyllsystem med skrivbord, sängstommar med lådor eller utrymme för sängvagnar osv.

Genom att kombinera flera funktioner och behov i en möbel sparar du utrymme. Särskilt förvaring är alltid bra att tänka på i samband med andra möbler, oberoende av deras primära funktion. Detta beror på att mindre bostäder och mindre rum nästan alltid saknar förvaringsutrymme.

Väggutrymmen är också alltid bra att använda i mindre rum. Sätt upp hyllor på väggen och fyll dem med korgar eller förvaringslådor om du vill. Om rummet är mycket litet kan du överväga en lösning med hyllor i taket så att väggförvaringen inte tar för mycket utrymme från själva rummet.

Om det är en matsal eller ett vardagsrum med en kombinerad sitt- och matplats kan du också överväga att ersätta de traditionella matstolarna med en bänk. Antingen en bänk med förvaringsutrymme, som den här guiden, eller en gammal gammaldags bänk. Det ger mycket extra förvaringsutrymme för allt från böcker till porslin och elektronik.

Inredning av hallen – tips

Även om korridoren kan verka mindre viktig att inreda eftersom den inte är ett särskilt vardagsrum, är det ändå det rum som gästerna först möter när de kommer på besök. Dessutom är det ett rum som kräver praktiska möbler för att förvara kläder och skor.

Det finns därför flera goda skäl att utnyttja hallen i ditt hem på bästa sätt, både när det gäller praktiska förvaringslösningar för kläder och dekorativa möbler och dekorationer som välkomnar dina gäster på precis det sätt som du vill.

Först och främst ska hallen ha en inbjudande och välkomnande atmosfär – det är så gästerna ska mötas när de kommer på besök. Välj varma färger, snygga dekorationer på väggarna och prydnadssaker och blommor på ytorna.

När du väljer förvaringsutrymme för skor och ytterkläder ska du tänka på att lämna gott om plats för gästernas skor och jackor också. Det känns inte särskilt gästvänligt att besöka ett hem där det inte finns någonstans att hänga jackan eller ställa skorna.

Det är bra att ha en bänk i hallen för att hjälpa äldre personer och personer med gångsvårigheter som behöver sitta ner när de tar av och på sig skorna, men även för barn som behöver hjälp med sina ytterkläder.

Dessutom är själva belysningen i korridoren viktig. Om du har stora fönster i hallen kan det finnas gott om ljus på dagen, men på kvällen och under vintermånaderna måste du också kunna se när du (eller dina gäster) tar på dig skor och en jacka. Belysning uppifrån är oftast att föredra eftersom det ger bäst ljus för hela rummet. Se till att du har en lampa med en bra skugga så att ljuset inte bländar. Komplettera med bordslampor, stearinljus eller älglampor för att skapa en mer mysig och hemtrevlig känsla.

Om du har många nycklar är ett nyckelskåp på väggen en bra lösning, men tänk också på att förvara allt du har med dig när du går ut genom dörren, till exempel bilnycklar, plånböcker och solglasögon. En korg eller låda på ett konsolbord eller en liten byrå kan vara en riktigt fin lösning som ger rummet ännu mer förvaringsutrymme.

Sist men inte minst bör du ha en spegel i hallen. Det är det sista rummet du kommer in i innan du lämnar hemmet, och oavsett om du ska till jobbet, besöka familj eller vänner eller bara shoppa är det skönt att kunna kontrollera att håret sitter på plats och att du inte har vallmofrön i tänderna innan du åker.

Senast uppdaterad juni 24, 2024 av Simone Lundmark