Guide till skärpning av kniv: Hur du undviker tråkiga knivar

Trött på dina slöa köksknivar? Och du vill undvika att byta ut dem hela tiden? Vi har skrivit en guide om hur man vässar knivar så att du kan bli en expert i ditt eget hem.

Undvik slöa knivar och spara pengar – lär dig hur du vässar knivar hemma.

Hitta rätt vässare

Det första du bör göra är att hitta den bästa slipmaskinen för att slipa knivar. Nedan har vi samlat tre av de viktigaste sakerna du bör tänka på. När du har tagit hänsyn till dessa tre punkter kan du lättare välja rätt vässare – och sedan kan du komma igång.

Kornstorlek

Kornstorleken har stor betydelse för resultatet – du kan tänka på den som grovleken på sandpapper. Ju lägre siffra, desto grövre korn.

 • K70: Extra grov – används för att omforma eller reparera skadade blad. Bör inte användas för att slipa vanliga köksknivar.
 • K280: Medelgrov – används för att jämna ut djupa repor.
 • K600: Fin grov – används för att polera och förfina en kniv som redan är ganska vass.
 • K1000: Extra Fine Coarse – används för att vässa en kniv till nyskick.

Diamant eller vanlig

Det finns både diamantslipare och vanliga slipmaskiner. Den allmänna rekommendationen är att köpa en vanlig slipmaskin för att slipa knivar om du ska använda den några gånger om året. Köp dock en diamantslipare om du behöver slipa dina knivar ofta. Vi rekommenderar vanliga vässare för hemmabruk.

Syntetisk eller naturlig sten

Du kan få syntetiska slipstenar av korund och du kan få slipstenar av natursten. Vi rekommenderar att du köper en syntetisk slipsten eftersom den garanterar en jämn grovhet och yta.

Vilken vinkel ska jag slipa i?

Innan du börjar måste du känna till tekniken – så här gör du. Det är viktigt att du vässar kniven i rätt vinkel för att få bästa möjliga resultat.

Här är en översikt:

Typ av knivVinkel
Industriella knivar30 grader
Utomhusutrustning25 grader
Köksknivar20 grader
Skalpell17 grader

Vi rekommenderar att du vässar dina knivar i en 20 graders vinkel om det är köksknivar. Du kan dock också välja 25 grader om dina knivar ofta används för tuffa uppgifter och på hårda material.

Hur man använder en vässare

När du har valt den perfekta vässaren och hittat rätt vinkel är du redo att vässa knivar hemma – så här gör du:

 1. Blötlägg slipstenen i tre minuter
 2. Placera kniven på stenen i en 20 graders vinkel
 3. Håll knivens baksida med båda händerna
 4. För först kniven fram och tillbaka på stenen i långsamma cirklar
 5. För slutligen kniven långsamt i långa drag längs hela knivkanten.

Relaterad artikel: Dessa 4 knivar bör du ha i ditt kök

Bra tips för att slipa knivar

Att använda en slipsten på rätt sätt kan vara ganska knepigt – som med allt annat krävs det lite övning. Vi har några tips till dig så att du inte behöver uppleva detta själv när du ändå håller på. Det kan spara pengar, ge bättre resultat och öka säkerheten.

 1. Tahand om dina knivar och spara pengar: Vi rekommenderar att du först försöker slipa en äldre kniv. Om du börjar med en billigare kniv kan du lära dig rätt teknik och undvika att förstöra dina bra knivar.
 2. Få ett bättre resultat: Kom ihåg att det är viktigt att vässa båda sidorna av knivkanten för bästa resultat.
 3. Öka din egen säkerhet: Det är en bra idé att använda en bordshållare för din kniv. Det håller kniven på plats, underlättar arbetet och minskar risken för att du skär dig.

Håll dina knivar vassa med ett strykjärn

Du bör endast använda ett slipstål när kniven har blivit slö. På så sätt vässar du dina slöa knivar. Men om du har en vass kniv som du vill hålla vass länge bör du använda ett strykjärn. Kom ihåg:

 • Järn håller knivarna vassa
 • Slipstål gör slöa knivar vassa igen

Om du är väldigt öm när det gäller dina knivar och vill ta väl hand om dem kan du ge dem en snabb genomgång med stålet varje gång du tar fram dem ur lådan. Detta minskar behovet av att slipa knivar och du kommer alltid att ha skarpa knivar till ditt förfogande.

Bör yrkesverksamma vässa knivar?

Slutligen bör du fundera på om du vill slipa kniven själv eller om du vill ha professionell hjälp. Det finns flera bekväma och lättillgängliga tjänster där du kan få dina knivar slipade ganska billigt. Detta kan vara ett bra alternativ för dem som vill få några knivar slipade en gång om året och som inte har ett stort behov av vassa knivar.

Se även: de bästa lökhackarna

Senast uppdaterad juli 21, 2022 av Simone Lundmark