Guide: 4 enkla steg för rengöring av TV-skärmen

Vårt bästa val

Precis som alla andra elektroniska enheter drar plattskärmen till sig damm och är en magnet för smuts och barns fingeravtryck. Lyckligtvis är det ganska enkelt att lära sig hur man rengör en TV-skärm, och det kräver väldigt lite tid och material.

Oavsett om du har en LCD- eller plasma-TV är alla plattskärmar tillverkade av tunna och flexibla material som måste behandlas mycket varsamt. De är tillverkade med extremt känsliga komponenter, och därför kan kemiska rengöringsmedel leda till en förstörd eller skadad skärm.

Även köksrulle eller liknande kan orsaka märken och repor på skärmen. Här är rätt sätt att rengöra en platt-TV för att undvika att skärmen skadas.

husmagasinet-rengøring af fladskærm

Vad du behöver för att rengöra din TV-skärm

För att undvika att tv-skärmen skadas vid rengöring är det viktigt att endast använda skonsamma produkter. Rengör därför aldrig skärmen med pappershanddukar, sköljplattor eller trasor, som kan orsaka repor. Vi rekommenderar istället att du använder mjuka, högkvalitativa trasor för att rengöra TV-skärmen, till exempel en mikrofiberduk.

Du bör också undvika att använda vanliga rengöringsmedel för plattskärmar. De flesta skärmar har ett tunt filter i kanten av skärmen som absorberar ljuset. Om du inte rengör skärmen ordentligt kan du skada det tunna filtret. Och det vill du naturligtvis undvika.

Ofta räcker det med en enkel torkning med en mikrofiberduk för att avlägsna damm och annan smuts från skärmens yta. Förutom en mikrofiberduk behöver du vanligtvis inte använda något annat än vatten och eventuellt ett skärmtvättmedel.

Relaterat: De bästa 55-tums TV-apparaterna

Rengöring av plattskärmar: hur man gör det

Innan du börjar rengöra tv-skärmen är det viktigt att känna till stegen. Följ de här stegen så får du en skinande ren plattskärm.

Steg 1: Stäng av TV:n

Innan du börjar rengöra är det bäst att stänga av plattskärmen och dra ur kontakten. Om du stänger av skärmen kan du se var både damm och smuts har samlats. Samtidigt kan plattskärmen svalna. Det är mycket svårare att rengöra en varm skärm än en kall.

Steg 2: Torka av med en torr trasa

Torka försiktigt i en cirkelrörelse över skärmen med en torr mikrofiberduk för att avlägsna damm, smuts och ludd. Det är mycket viktigt att vara försiktig. Om du rengör tv:n för hårt kan du skada skärmen. Vad du än gör, använd inte köksrulle. Köksrulle kan repa skärmen.

Steg 3: Använd en våt trasa för envisa fläckar

Ibland kräver fläckar lite mer än bara en torr mikrofiberduk. Om du försöker ta bort envisa och feta fläckar och den torra trasan inte räcker till, försök att använda en fuktig mikrofiberduk efteråt. Se till att vattnet sprutas direkt på trasan. Du bör aldrig spraya direkt på TV-skärmen. Torka sedan av skärmen med en försiktig, cirkulär rörelse.

Steg 4: Prova en skärmtvätt

Om det finns matrester på plattskärmen kan du försöka använda ett skärmsrengöringsmedel. Applicera den på en mikrofiberduk. Torka försiktigt bort fläcken och torka sedan ytan igen med en torr mikrofiberduk. Du kan vanligtvis köpa ett skärmtvättmedel i butiker som är speciellt framtaget för TV-skärmar. Den här skärmen kan ta bort mer envisa fläckar som du annars inte kan få bort med bara en trasa eller lite vatten.

Läs också: bra surfplattor för barn

Ta en titt i bruksanvisningen för din plattskärm innan du rengör den

Eftersom din plattskärm kan förstöras eller skadas av felaktig rengöring är det viktigt att du känner till rätt rengöringsmetod. Ovan hittar du ett enkelt och snabbt sätt att rengöra din platta skärm utan att skada eller förstöra skärmen.

Men det är förstås alltid en bra idé att vidta alla försiktighetsåtgärder. Därför är det en bra idé att ta en titt i bruksanvisningen för din plattskärm för att se vad som står om rengöring. På så sätt undviker du att råka göra något fel och tvingas investera i en ny tv eller leva med en tv där skärmen inte riktigt håller måttet.

Om du har tappat bort din manual behöver du inte oroa dig. Du kan nästan alltid hitta den på nätet med hjälp av din plattskärms modellnummer. Numret finns på ett klistermärke på baksidan av din platta skärm. Därefter kan du bara söka efter användarhandboken på internet.

Viktiga tips för att rengöra din plattskärm

Även om det är relativt enkelt att rengöra en TV-skärm kan man nästan aldrig veta för mycket om det. För många är en plattskärm en mycket viktig sak att ha i hemmet, så det vore synd om du skulle göra något fel när du rengör den. Därför har vi tagit fram några extra viktiga tips att tänka på när du rengör din TV-skärm.

Använd alltid en ren mikrofiberduk

Som vi nämnde tidigare bör du endast använda en mikrofiberduk för att rengöra din plattskärm. Många andra typer av produkter kan göra repor eller skada skärmen. Det kan vara allt från köksrulle till toalettpapper eller din skjorta.

Se därför till att du har en mikrofiberduk hemma innan du börjar städa. Det är också bra att undvika att använda en trasa som du tidigare har använt till något annat.

Vanligtvis har du tvål, rengöringsmedel eller andra produkter på denna trasa. Eftersom detta inte är bra för din platta skärm bör du istället använda en helt ren mikrofiberduk som aldrig har använts till något annat tidigare.

Rent vatten är bäst för rengöring av TV-skärmar

I de allra flesta fall behöver du inget annat än rent vatten för att rengöra tv-skärmen. Många människor tror felaktigt att de måste använda den ena eller andra fina produkten för att rengöra skärmen. Men det behöver du oftast inte göra.

Oavsett om det är damm, fingeravtryck eller något helt annat räcker det ofta med lite vatten på en mikrofiberduk. Det kanske låter för bra för att vara sant, men det är det inte.

Spraya aldrig direkt på TV-skärmen

Du bör också alltid komma ihåg att aldrig spruta vatten direkt på skärmen. Vatten kan tränga in i skärmen och orsaka skador, elektriska stötar eller brand. Spraya bara vattnet på själva trasan och börja sedan torka av skärmen. Använd dock endast en fuktig trasa och inte en genomblöt trasa.

Senast uppdaterad mars 20, 2023 av Simone Lundmark