Guide: Användbar och effektiv rengöring av skinnmöbler

Dina lädermöbler är en investering. Du valde förmodligen läder framför andra material för att du vill ha den lyx som läder innebär. Vad händer då när du eller ditt barn spiller på läderstolen eller när ditt husdjur hoppar upp på skinnsoffan med smutsiga tassar?

Lyckligtvis är läder inte ett så ömtåligt material. Det är alltså inte svårt att hålla möblerna rena och snygga att se på. Och när du ändå måste rengöra dina lädermöbler finns det åtgärder du kan vidta.

Här hittar du tips om hur du kan börja rengöra dina lädermöbler och hur du kan underhålla dem på bästa möjliga sätt.

husmagasinet-rengøring af lædermøbler

Lär känna ditt läder

Lädermöbler håller vanligtvis längre än möbler med tygöverdrag. Detta beror på att de inte är särskilt ömtåliga. Många lädermöbler ser faktiskt bättre ut när de är lite slitna. Men det betyder inte att du bara ska strunta i dina lädermöbler,

Du bör ändå ta väl hand om dem genom att rengöra och sköta dem regelbundet. Innan du börjar bör du dock ta hänsyn till möbelns lädertyp. Hur lätt det är att rengöra lädermöbler beror på lädertypen. Här är några typer av läder som ofta används för att klä möbler:

 • Anilinläder – Denna typ av läder är genomfärgad och extra känslig för spill, fett etc. Därför är anilinläder också svårare att rengöra. Med tiden får anilinläder också en patina som du inte kan göra så mycket åt.
 • Semi-anilinläder – Denna typ av läder är inte genomfärgat. Istället behandlas den med ett slags beläggning. Detta gör att semi-anilinläder är relativt lätt att rengöra.
 • Färgat läder – Denna typ av läder är täckt med färgämne. Detta gör att läderets struktur blir relativt ogenomskinlig. Färgat läder är ganska lätt att både underhålla och rengöra.
 • Mocka – Denna typ av läder är grovt och tål olika former av underhåll och rengöring, t.ex. dammsugning.
 • Halvläder – Halvläder är en typ av läder som antingen kan tillverkas av läderrester, där en baksida fästs och ger en plastyta med läderutseende, eller spaltläder. Denna typ av läder är mycket lätt att rengöra och tål de flesta förhållanden.

Tips! Kontrollera alltid etiketterna på dina lädermöbler eller tillverkarens instruktioner som följde med möblerna när du köpte dem. På så sätt kan du avgöra vilken typ av läder som användes till din möbel.

Ibland finns det också råd och rekommendationer när det gäller rengöring och underhåll. Det är också bra att läsa dessa så att du vet mer om hur du bäst rengör dina olika lädermöbler.

Relaterat: skapa en avslappnad atmosfär i vardagsrummet med en snygg flytande soffa

Allmän rengöring av lädermöbler: hur man gör det

Lädersoffor, läderstolar och andra lädermöbler ger ditt rum en lyxig och elegant känsla. Det bästa är att möblerna bara blir snyggare och bekvämare med tiden. För att dina lädermöbler ska hålla länge bör du ta hand om dem genom att regelbundet rengöra dem ordentligt. Så här gör du:

 1. Dammsug möblerna – Börja med att dammsuga dina lädermöbler lätt. Detta gäller inte bara ytorna utan även under kuddarna och mellan eventuella sprickor. Torka gärna av med en torr trasa eller en dammborste.
 2. Gör en blandning – När du behöver torka av dina lädermöbler kan du göra en blandning av varmt vatten och diskmedel. Ta en mjuk, ren trasa och doppa den i blandningen. Se till att vrida ut vattnet så att duken bara är fuktig och inte våt. Gör detta innan du torkar av möblerna.
 3. Var försiktig – Torka av möblerna med en fuktig trasa. Om det finns fläckar som du vill ta bort, stryk försiktigt på dem med trasan eller använd små cirkulära rörelser. Undvik att gnugga fram och tillbaka eller att använda för mycket kraft, eftersom detta kan slita onödigt mycket på lädret.
 4. Glöm inte att torka – Även om det är säkert att använda vatten för att rengöra lädermöbler är det viktigt att torka bort överflödigt vatten när du är klar.
 5. Använd läderrengöringsmedel – När du har rengjort dina lädermöbler med ovanstående blandning är det dags att använda ett högkvalitativt läderrengöringsmedel. Ett sådant rengöringsmedel bryter ner ytterligare smuts och fläckar, vilket gör det lättare att få möblerna att se ut som nya igen. Följ de rekommenderade instruktionerna på läderrengöringsmedlet för att få bästa möjliga resultat.
 6. Färg med läderkräm : Efter att ha rengjort lädermöblerna med ett läderrengöringsmedel kan du använda en läderkräm för att göra dem färdiga. På så sätt skyddar du dina möbler på bästa sätt. Titta på förpackningen för att se hur du ska använda krämen.

Om du vill börja rengöra dina lädermöbler kan du följa stegen ovan, eftersom de är mycket allmänna. Det rekommenderas dock alltid att du tar en titt i möbelns bruksanvisning eller kontaktar tillverkaren angående rengöring och skötsel innan du går för långt. På så sätt kan du vara säker på att du ger dina lädermöbler den absolut bästa behandlingen.

Fler guider: hur du rengör din soffa

Tips för skötsel och underhåll av lädermöbler

Nu när du vet hur du kan rengöra dina lädermöbler som ett proffs får du här några fler tips om hur du kan ta hand om och underhålla dem. På så sätt kan du se till att dina lädermöbler hålls så snygga som möjligt och att de håller mycket längre.

 • Vid mindre fläckar och spill torkar du bort överflödig vätska eller smuts omedelbart med en ren trasa eller svamp. Använd vid behov en fuktig, mjuk trasa med ljummet vatten och låt möblerna lufttorka naturligt.
 • När det gäller rengöring av lädermöbler ska du aldrig använda vanliga rengöringsmedel, möbelpolish, oljor, lacker och så vidare. Det är viktigt att du använder rätt rengöringsmedel så att du inte skadar lädret.
 • Se till att dammsuga dina lädermöbler regelbundet. Genom att ta bort matkrummor, damm och annat kan du hålla lädret i toppskick.
 • Håll alltid dina lädermöbler borta från solen. Allt som ligger i solen kan blekna med tiden, och läder är ingen skillnad.
 • Tänk alltid på läderets färg innan du köper. Läder med en ljusare färg kräver vanligtvis mer underhåll, medan läder med en mörkare färg vanligtvis kräver mindre underhåll.
 • Håll dina husdjur borta från lädermöbler. Det är naturligtvis helt upp till dig, men det är aldrig bra att ha katter eller hundars smutsiga tassar i möblerna. Ditt husdjur kan dessutom repa lädermöblerna med sina klor.

Se också: få optimal komfort med en soffa med hög rygg

Senast uppdaterad augusti 15, 2022 av Simone Lundmark