Surfplatta för barn: De 5 bästa tablets för barn

Vårt bästa val:

Bästa surfplattan för yngre barn: Lenovo Smart Tab M10 32 GB

Det här är en prisvärd surfplatta med handsfree-användning, TV-hållare med laddare och barnläge – till salu här.

Bästa surfplattan för äldre barn: Lenovo Yoga Smart Tab 64 GB

Den här surfplattan från Lenovo har gott om utrymme för mer omfattande spel, en bra batteritid per laddning och en bra kamera.

Bästa surfplatta för hela familjen: Apple iPad Air 2020 64 GB

Om familjen behöver en surfplatta att dela med sig av är Apple iPad Air ett riktigt bra alternativ med många funktioner, bra utrymme och en riktigt bra kamera.

De 5 bästa surfplattorna för barn

Lenovo Tab M10 HD 32 GB

Funktioner:

 • 10,1″ skärm
 • 32 GB minne
 • 5 megapixel bakre kamera
 • Upp till 9 timmars användning per laddning

Den här surfplattan från Lenovo är ett bra och prisvärt alternativ för en första surfplatta för barn. Surfplattan har en stor skärm som även kan användas i bilens baksäte som TV-skärm, och med 32 GB finns det gott om utrymme för att ladda ner spel till surfplattan.

Den bakre kameran har 5 megapixlar, så den tar utmärkta bilder, och den främre kameran kan prestera lite lägre kvalitet med 2 megapixlar. Barn tycker dock oftast att selfiealternativet är roligt.

Lenovo Smart Tab M8 32 GB

Funktioner:

 • 8″ skärm
 • 32 GB minne
 • 5 megapixel bakre kamera
 • Upp till 12 timmars användning per laddning
 • Läge för barn

Lenovo Smart Tab M8 är en uppgraderad (och något dyrare), men något mindre version av Lenovo Tab M10. Du får dock mycket mer för de några hundra kronorna. Surfplattan levereras med en laddningsstation som också kan användas som hållare för surfplattan, så att den kan användas handsfree. För barn som tittar på tecknade filmer eller streamar videor är detta en bra lösning, eftersom det inte är hälsosamt för nacken att sitta och titta ner på en surfplatta i knät i längden.

Den handsfree-lösningen har röststyrning, så att du till exempel kan spela upp musik från spellistan. En av de bästa sakerna med just den här surfplattan är att den kan ställas in i Kids-läget, som innehåller säkerhetsgodkänt innehåll som endast är avsett för barn.

Samsung Galaxy Tab A7 32 GB

Funktioner:

 • 10,4-tums skärm
 • 32 GB minne
 • 8 megapixel bakre kamera
 • Ansiktsigenkänning

Samsung är känt för sin kvalitet, och den här surfplattan är inget undantag. Den är prisvärd, har en bra storlek och kapacitet för barn och ett operativsystem som är lätt att sätta sig in i. Skärmen är en av de större skärmarna och är perfekt för längre bilresor där en TV behövs i baksätet.

Den bakre kameran på 8 megapixel tar bra bilder som även lämpar sig för utveckling. Frontkameran tar också fina bilder med sina 5 megapixlar.

Apple iPad Air 2020 64 GB

Funktioner:

 • 10,9-tums skärm
 • 64 GB minne
 • 12 megapixel bakre kamera
 • Upp till 10 timmars användning per laddning

iPad för barn från Apple med en imponerande 10,9-tumsskärm som räcker till för både spel och TV – även i bilen, där iPad:n monteras på baksidan av framsätet. Det finns gott om utrymme för ännu större spel med 64 GB minne, och iPad öppnas enkelt med fingeravtrycksigenkänning (t.ex. en förälders fingeravtryck, så att barnet inte har tillgång till den). Apples operativsystem gör det också möjligt att begränsa tillgången till innehåll för barn.

Den bakre kameran på 12 megapixel tar riktigt bra bilder, och även kameran på framsidan tar bilder av god kvalitet med 7 megapixel (vilket är mer än flera surfplattors bakre kameror). Priset är högt, men Apples iPads är också av liknande kvalitet. Med tanke på priset är en iPad för barn främst avsedd för äldre barn och tonåringar – eller för hela familjen.

Lenovo Yoga Smart Tab 64 GB

Funktioner:

 • 10,1-tums skärm
 • 64 GB minne
 • 8 megapixel bakre kamera
 • Upp till 10 timmars användning per laddning

Ännu en fantastisk barnvänlig surfplatta från Lenovo, med ett operativsystem som är lätt att lära sig och gott om utrymme för även de största spelen och programmen – och gott om utrymme för att lagra foton och videor också.

Den bakre kameran har hela 8 megapixlar, vilket är en fin kamera, och den främre selfiekameran följer med 5 megapixlar. Skärmen har också en bra storlek, både för att streama filmer och tecknade filmer, men också för interaktiva spel, som är lättare för barnet att spela när skärmen är lite större.

Vår favorit – den bästa surfplattan för barn

Alla 5 surfplattor och iPads i den här guiden är lämpliga för barn. De flesta ligger i den lägre prisklassen, vilket kan vara en fördel för yngre barn som inte riktigt förstår vikten av att ta hand om dyrbar elektronik. Ett alternativ är dock att köpa en utökad elektronikförsäkring, och då kan du enkelt investera i en dyrare och snyggare version, till exempel Apples iPad Air.

Vår favorit är dock den här:

Lenovo Smart Tab M8 32 GB

Om du kan leva med en mindre 8-tumsskärm är Lenovo Smart Tab ett riktigt bra val för ditt barns första surfplatta. Först och främst har den ett särskilt barnläge där du kan begränsa ditt barns tillgång till innehåll för att se till att det är säkert.

Dessutom är batteritiden överlägset bäst med hela 12 timmars användning per laddning. Det gör den också mycket lämplig att ta med på bilresor, semestrar och familjebesök. Slutligen kan den användas handsfree och fungera som en dedikerad minitv med den smarta 2-i-1-hållaren och laddaren.

På det hela taget är detta en riktigt bra surfplatta för barn med många smarta funktioner – till ett mycket överkomligt pris.

Kom ihåg ett skydd för barnens surfplatta

Barn – särskilt yngre barn – kan vara hårda mot elektronik. De förstår helt enkelt inte konsekvenserna av att slänga surfplattan eller behovet av att vara försiktig med mer eller mindre ömtålig elektronik. Därför bör du alltid tillhandahålla ett skydd för en surfplatta för barn.

Beroende på vilken modell av surfplatta du väljer kan du hitta skydd här:

Varför du ska köpa en surfplatta till ditt barn

Elektronik är en integrerad del av vår vardag, och det gäller även barn. Det är inte ovanligt att ett barn under två år kan bläddra på en surfplatta eller smartphone och till och med klicka på sin favoritfilm eller sitt favoritspel – eller använda kameran, för den delen.

Se även: Bästa kameran för barn

Det finns många goda skäl att köpa en surfplatta till ditt barn, även i tidig ålder. Du undviker inte bara att din egen enhet är full av barnens spel och selfies som tas för nära, utan det är också praktiskt att ha en surfplatta som kan användas som TV i bilen under längre bilresor eller en resa till stugan.

Många yngre barn brukar gå upp tidigare än vad föräldrarna vill. Det kan vara en bra idé att smuggla in en surfplatta i sängen eller i juniorsängen tillsammans med morgon-tv, så att du kan få en liten tupplur under täcket innan dagen börjar.

Sedan har vi lärandet som elektronikvärlden har att erbjuda. Det finns ett otal pedagogiska spel och verktyg som kan vara till nytta för barnet. Från att göra pussel till att lära sig om former, färger och djur, språket och finmotoriken kan också tränas med hjälp av surfplattan.

Se även: Smartwatch för barn

Tips för att använda en surfplatta med barn

Även om en surfplatta för barn kan vara en bra investering på många områden är det viktigt att du som förälder tänker på när, hur och hur mycket surfplattan kommer att användas. Du ansvarar alltid för ditt barns användning av surfplattan.

Du kan därför tänka på följande:

 • Vad kan mitt barn använda sin surfplatta till?
 • När under dagen kan den användas?
 • Hur mycket skärmtid per dag?

För yngre barn bör allt innehåll övervakas av en vuxen, helst i form av ett barnläge där innehållet är begränsat av säkerhetsskäl.

Skärmtiden i sig är en mycket omtvistad fråga. Vissa låter sina barn använda skärmtid i all oändlighet, medan andra har mycket fasta tidsgränser. Som utgångspunkt bör du tänka på att det är viktigare att avsluta än det exakta antalet minuter. Ett avsnitt av ditt favoritprogram är bättre än 30 minuter med en äggklocka. Detta skapar mindre konflikter – även om avsnittet bara är 20 eller 25 minuter långt – eftersom barnet känner sig färdigt, vilket inte är fallet om det avbryts efter halva tiden.

När är mitt barn tillräckligt gammalt för en surfplatta?

Det råder delade meningar om när ett barn bör få sin första tablett. Vissa använder surfplattor från det att barnet kan sitta upp, medan andra använder dem långt senare. Det finns inget rätt eller fel; köp en surfplatta till ditt barn om du tycker att han eller hon borde ha en.

Vilken är den bästa surfplattan för barn?

Vilken tablett som är bäst för barn beror på deras ålder. Yngre barn bör köpa en billigare version som är lätt att navigera. Det är också en klar fördel om det finns något slags barnläge, så att du som förälder kan kontrollera tillgången till innehållet.

Är en dyrare surfplatta bättre än en billig surfplatta?

En dyrare surfplatta – som Apples iPads – har bättre teknik och bättre funktioner. För vuxna kan det göra skillnad, men för yngre barn gör det ingen skillnad. Det är snarare en bra idé att spara dina pengar och köpa en billig surfplatta först.

Senast uppdaterad juni 13, 2023 av Simone Lundmark