Guide: De bästa metoderna för att rengöra ugnsplåt

Bakplattor är en viktig del av varje kök. Men precis som ugnar krävs det inte mycket för att de ska bli feta och smutsiga. Det kan vara svårt att veta hur man rengör bakplåtspapper på bästa sätt.

Det mest effektiva sättet att rengöra bakplåtspapper beror på om huvudproblemet är brända matrester eller fet smuts som är utspridd över hela plåten. Oavsett vad problemet är kan du lyckligtvis med några smarta rengöringstips få dem att se skinande rena ut igen.

husmagasinet-rengøring af bageplader

Hur man rengör en bränd bakplåt

Är dina bakplåtar inte särskilt feta, utan täckta av brända matrester och annat? Sedan finns det en mycket specifik rengöringsmetod som kan vara extremt effektiv.

 1. Använd hushållspapper för att ta bort eventuella lösa matrester etc. Börja inte skrapa i det här skedet, ta bara försiktigt bort allt som ligger löst på bakplåten.
 2. Tillsätt varmt vatten och 1 tsk. bakpulver i en skål, diskbänk eller liknande. Lägg bakplåtspappret i vattnet och låt det ligga i blöt i ungefär en timme. Det räcker med en timme för att lösningen ska mjuka upp de brända matresterna.
 3. Efter en timme tar du bort plåten från vattnet och torkar bort eventuella brända rester med en trasa eller svamp. De borde gå av ganska lätt tack vare det varma vattnet och bakpulveret.
 4. Om bakplåten är för stor för att få plats helt i diskhon eller badkaret är det en bra idé att upprepa stegen för den andra delen av bakplåten.
 5. För att se till att ditt bakplåtspapper är så rent som möjligt kan du tvätta det för hand under kranen med diskmedel. På så sätt är den redo att användas igen direkt.

Se även: baka våfflor med det bästa våffeljärnet

Hur man rengör en fet och fet bakplåt

När du har en fet och fet bakplåt måste du rengöra den manuellt. Hur svårt det är att rengöra den beror på hur smutsig din bakplåt är. Det är också en bra idé att ha gummihandskar när du rengör bakplåtspapper för att skydda händerna från fett och smuts.

 1. Använd köksrulle för att torka bort fett, olja och så vidare. Torka bort så mycket fett som möjligt från plåten med hushållspapper. Spendera inte timmar på att få bort allt. Ta bort alla stora klumpar som har samlats i hörnen.
 2. Fyll diskbänken eller badkaret med varmt vatten och tillsätt en liten mängd diskmedel.
 3. Blötlägg bakplåten i minst en timme så att rengöringsmedlet kan avlägsna oljan och fettet.
 4. Använd en mjuk svamp eller trasa för att torka bort resterande fett och smuts. För det mesta glider den av relativt lätt, men det beror naturligtvis på hur smutsig bakplåtspappan är.
 5. Om brickan inte kan ligga i diskbänken eller badkaret, se till att även den andra delen blötläggs i en timme. Sedan kan du skrubba den sidan ren från fett, olja och annat skräp.
 6. Avsluta med att tvätta bakplåten normalt under kranen med diskmedel en sista gång. Nu är den redo att användas igen.

Rengöring av bakplåten med brun tvål

Om ovanstående rengöringsmetoder inte hjälper, kan du också försöka få bort den bruna tvålen. Detta är också ett effektivt sätt att ta bort bränd smuts från bakplåten.

 1. Börja med att sprida ut ett lager brun tvål över hela bakplåtspapperet. Det ska spridas på alla ytor.
 2. Lägg bakplåtspappret i en svart soppåse eller annan stor påse och förslut den ordentligt.
 3. Vänta i ungefär en dag och ta ut plåten ur påsen. Nu kan du skrubba den helt ren med en borste, trasa eller svamp.

Relaterat: bättre avfrostning med en avfrostningsbricka

Rengöring av bakplåten med tvättmedel

Om du inte har bakpulver, brun tvål eller liknande i hemmet kan du försöka rengöra bakplattan med tvättmedel. Följ de här stegen för att göra detta:

 1. Lägg bakplåtspappret i diskbänken eller i ett badkar. Den ska vara helt täckt med vatten innan den fungerar.
 2. Lägg 2 msk. tvättmedel i vattnet, eftersom det hjälper dig att få bort smutsen från bakplåten.
 3. Efter ett par timmar kan du försöka rengöra plåten med en borste, svamp eller trasa.

Rengöring av bakplåten med ammoniak

Om din bakplåt är riktigt dålig och inget annat har fungerat kan du försöka använda ammoniak. Här är det en bra idé att ta på sig gummihandskar innan du börjar.

 • Börja med att lägga bakplåtspappret i en svart soppåse eller annan stor påse.
 • Lägg 2 msk. ammoniak i påsen och stäng den. Påsen ska vara helt sluten, så se till att den är ordentligt stängd.
 • Placera påsen med bakplåtspappret utomhus och låt stå i ungefär en dag.
 • När det har gått en dag tar du ut bakplåten ur påsen. Kom ihåg att öppna påsen försiktigt och att inte lägga huvudet ovanför påsen. Det är inte trevligt att få ammoniakdimma i ansiktet.
 • Rengör bakplåten med en borste eller svamp. Därefter bör den vara helt ren igen.
 • Tvätta bakplåten med vatten och diskmedel för att se till att all ammoniak är borta. När du har gjort det är den redo att användas igen.

Håll bakplåtarna skinande rena året runt

Om du precis har köpt nya bakplåtar eller om du äntligen har fått dem rena igen vill du naturligtvis hålla dem snygga. Men det är lättare sagt än gjort. För hur tar man ens hand om det? Det finns faktiskt flera tips på hur du enkelt och lätt kan underhålla dina bakplåtar, så att de inte blir extra smutsiga och feta igen.

 • Se alltid till att du lägger bakplåtspapper, aluminiumfolie eller liknande på din bakplåt innan du använder den. Detta är ett utmärkt sätt att hålla bakplåtarna rena och hygieniska.
 • Använd alltid pappershanddukar eller liknande för att torka bort överflödigt fett och smuts efter användning.
 • Blötlägg bakplåtarna regelbundet (helst efter användning) i varmt vatten med diskmedel i en timme. Om detta inte är möjligt, rengör dem helt enkelt med vatten och diskmedel när du har använt dem färdigt.
 • Använd inte metallborstar, metallsvampar eller liknande för att rengöra bakplåtarna. Detta kan orsaka onödiga skador och göra att du måste byta ut dina brickor oftare.

Relaterad rengöringsguide: Hur du rengör din ugn

Senast uppdaterad augusti 15, 2022 av Simone Lundmark