Rengöra Soffa Guide: Effektiv soffrengöring med dessa 6 enkla steg

Finns det en ful fläck på soffan eller behöver den bara rengöras? Här är några tips för att rengöra din soffa så att den blir som ny.

Soffan är den naturliga samlingsplatsen för hela familjen när de vardagliga sysslorna är över och det är dags att ta det lugnt. Det är också en plats där människor äter och dricker – och det leder ofta till att soffan drar till sig fläckar, smuts och smuts med tiden.

Soffan kan faktiskt vara en bakteriesamlare, så det är viktigt att se till att du rengör och sanerar den regelbundet. Om du är osäker på hur du ska göra för att rengöra din soffa

finns här en detaljerad guide.

#1: Rengöring av din soffa börjar med dammsugning

rensning af sofa med støvsuger

Det första du ska göra när du rengör din soffa är att använda dammsugaren för att ta bort damm och annan smuts från soffan. Du kan använda både en vanlig dammsugare och en handdammsugare, men det är ofta lättare att använda en mindre modell.

Se till att du först tar bort smulor, hår, damm och annan smuts – även det som finns under kuddarna. Om du kan ta bort dem kan du dammsuga dem noggrant på alla sidor så att de är redo att rengöras.

Om soffan är mycket smutsig kan du använda en luddvals som komplement till dammsugningen. Detta gäller särskilt om du har husdjur i hemmet som har en tendens att fälla mycket.

#2: Rengöring av soffan med ånga

rensning af sofa med damprenser

När du har dammsugit soffan och sett till att det inte finns mer damm, smuts, smuts eller hår på den är det en bra idé att använda en ångrengörare för att rengöra soffan. Om du använder en ångrengörare för att rengöra din soffa kan du undvika att använda rengöringsmedel och andra kemikalier helt och hållet.

Med en ångrengörare kan du gå till botten med problemet, eftersom de små ångpartiklarna tränger in i soffan och rengör den både inifrån och ut. Det finns många olika ångrengörare, och nedan följer tre rekommendationer.

Läs också: de bästa mattrengörarna

Morphy Richards – Super Steam: Bästa allround ångtvätt

Morphy Richards Super Steam är en effektiv och praktisk ångrengörare som inte kräver någon sladd. Med den kan du enkelt ångrengöra din soffa och resten av ditt hem – och den tar bort upp till 99,9 % av bakterier och virus utan användning av rengöringsmedel.

Du kan justera ångmängden och rengöra i 30 minuter per tank. Två avtagbara vattentankar på 200 och 400 ml ingår, som bara behöver fästas på ångrengöraren, varefter den är redo att användas när den är laddad.

Ångrengöraren levereras med en rad tillbehör, så den kan användas inte bara för att ångbehandla soffan, utan även alla andra ytor i hemmet. Du får mycket för pengarna när du väljer Super Steam från Murphy Richards när det gäller användarvänlighet, design, funktioner och tillbehör.

Ariete – XVapor Deluxe: Bäst för det lilla behovet

Arietes XVapor Deluxe är en liten ångrörare som mest liknar en dammsugare och som inte är för dyr. Om du bara behöver ångrengöraren för att rengöra soffandå och då är det ett självklart val eftersom den finns till ett otroligt attraktivt pris.

Å andra sidan är det inte den mest effektiva ångrengöraren, men den klarar soffan utan problem. Men om du också vill använda den för att rengöra andra ytor och tyger – till exempel sängen – bör du välja en av de lite dyrare modellerna.

Bissell – Stain Eraser: bästa handhållna ångrengörare

Bissell Stain Eraserär en smart liten ångrengörare som enkelt rengör och tar bort fläckar från soffan. Det är lätt att rengöra klädseln med den här ångrengöraren, och den är perfekt för dem som har ett litet behov.

Det tar 4 timmar att ladda den, och på grund av dess storlek räcker den kanske inte lika länge som andra ångrengörare, men det räcker mer än väl om du bara behöver den då och då.

Du kan enkelt och effektivt ta bort fläckar med den, och du har även möjlighet att rengöra hela soffans klädsel. Du kan också använda den för att rengöra andra ytor och tyger, till exempel mattor, sängar och trappor.

#3: Rengör även soffans ben

Om du vill göra allt för att rengöra din soffa är det en bra idé att även rengöra och desinficera benen, oavsett om de är gjorda av trä eller metall. En blandning av varmt vatten och tvål är ett bra sätt att göra detta.

Du behöver inte rengöra benen lika grundligt som resten av soffan, men om du rengör soffan under en längre tid är det klokt att komma ihåg benen också. De är definitivt inte lika bra på att samla smuts och bakterier, men rena soffben är trevligare än smutsiga.

#4: Så här rengör du tyget på din soffa

Rens af sofa med fugtig klud

När du behöver rengöra soffans tyg är det enklaste sättet att rengöra det med flytande tvål. Använd en urvriden trasa för att undvika att soffan blir blöt, eftersom det kan lämna märken på tyget. Du bör alltid börja på ett ställe som inte är så synligt om du upptäcker att du gör fläckar.

Kontrollera samtidigt vilket tyg din soffa är gjord av, eftersom det kan påverka hur du rengör den. Ovanstående metod är lämplig för soffor med tygöverdrag, så det finns andra metoder som kan vara effektivare om soffan är gjord av ett annat material.

De flesta tygmöbler har en etikett som visar vilken typ av tyg det rör sig om:

  • W: Du kan använda vatten för rengöring.
  • S: Du kan bara använda ett lösningsmedelsbaserat rengöringsmedel.
  • SW: Du kan använda både vatten och ett lösningsmedel.
  • X: Du får endast använda dammsugaren för att städa.

#5: Hur du tar bort fläckar från din soffa

Det finns många olika sätt att ta bort fläckar från din soffa. Du kan komma långt med sulfo och vatten, som du gnider försiktigt på sofffläckarna tills det börjar skumma.

Du kan också använda ammoniaksprit om fläcken är lite svårare att få bort. Tillsätt 2 dl ammoniak till 1 liter vatten. Se till att ammoniaken ligger på 8 procent.

Se alltid till att testa den på ett område som inte är så synligt, om det visar sig att den lämnar synliga märken när du applicerar blandningen. Se dessutom alltid till att det finns god ventilation i det rum där du använder blandningen.

Se också: Enkel rengöring med robotdammsugare

#6: Soffan måste torka väl efter rengöring

När du har rengjort din soffa ska du se till att den får gott om tid att torka. I de flesta fall räcker det med att låta den lufttorka om den inte har blivit blöt. Här kan du använda en handduk för att suga upp vattnet.

Du kan också använda en fläkt om du vill påskynda torkningen lite – eller placera soffan framför fönstret om solen skiner, så att solens strålar hjälper den att torka snabbare. Du bör dock aldrig tvätta soffan så att den blir riktigt blöt.

Läs också: vår stora guide till ångmoppar

Senast uppdaterad augusti 3, 2022 av Simone Lundmark