Välj en liten tvättmaskin för lägenhet eller husvagn

Vårt bästa val:

Bästa lilla tvättmaskin för husvagn: VidaXL Mini Washing Machine Single Drum 2.6 kg

Transportabel tvättmaskin som är perfekt att ta med sig i husvagnen eller husbilen. Fyller och väger väldigt lite.

Bästa lilla tvättmaskin för småhus: Whirlpool DST7000N

Liten tvättmaskin som kan anpassas efter mängden tvätt och som kan tumla kläderna i upp till 6 timmar efter tvätt, så att de inte blir sura av att ligga kvar i maskinen.

Bästa lilla tvättmaskinen för delikatesser: LG F8K5XN3

Smart minitvättmaskin i form av en låda som är det perfekta tillägget till din tvättmaskin för små tvättar eller delikatesser.

5 bästa tips på den bästa lilla tvättmaskinen

Whirlpool tvättmaskin DST7000N

FUNKTIONER

 • Mått: 40 x 90 x 60 cm
 • Toppmanövrerad
 • Energimärkning: E
 • Kapacitet: 7 kg

Whirlpool vaskemaskine DST7000N lille

Smart liten tvättmaskin som rymmer hela 7 kg tvätt, vilket ger den samma kapacitet som många större tvättmaskiner. Den här maskinen är dock smalare och toppstyrd, vilket gör den ännu mer praktisk i ett litet utrymme eftersom den inte kräver utrymme för att öppna en ytterdörr.

Maskinen har en indikator för återstående tid och en mängd smarta funktioner. Det finns ett program som tar extra hänsyn till färgen på dina kläder, ett vattenbesparande program och FreshCare-funktionen som tumlar kläderna i upp till 6 timmar för att hålla dem fräscha även om du inte tömmer maskinen direkt efter tvätt. Det innebär att du kan tvätta dina kläder över natten eller under arbetsdagen utan att de blir sura innan du hinner hänga upp dem.

Electrolux tvättmaskin EW6T4326E2

FUNKTIONER

 • Mått: 40 x 89 x 60 cm
 • Toppmanövrerad
 • Energimärkning: F
 • Kapacitet: 6 kg

Electrolux lille vaskemaskine EW6T4326E2

Praktisk liten tvättmaskin som anpassar tvätttiden efter mängden kläder som läggs i maskinen via det smarta SeniCare-systemet. Systemet anpassar också mängden vatten och energi som används. Detta är delvis bra för miljön, men det gör också att kläderna ser bra ut längre eftersom de inte tvättas onödigt länge varje gång. Färgen, formen och mjukheten bevaras bättre.

Maskinen har en ”fördröjningsfunktion”, så att du kan skjuta upp starten till en önskad tidpunkt. På så sätt slipper kläderna sitta i maskinen och bli sura efter tvätt. Tvätten kan helt enkelt startas automatiskt när du är hemma för att hänga upp den.

För allergiker är den här maskinen lysande. Den har ett antiallergiprogram som kombinerar tvätt med ånga, så att fibrerna i kläderna tvättas på djupet. Detta gör kläderna mycket friare från till exempel dammkvalster och pollen.

VidaXL minitvättmaskin med enkeltrum 2,6 kg

FUNKTIONER

 • Mått: 33 x 49 x 32,5 cm
 • Toppmanövrerad
 • Kapacitet: 2,6 kg

vidaXL mini-vaskemaskine enkelttromle 2,6 kg

Liten tvättmaskin för husvagn, kolonilott eller för dig som bor ensam. Den tar mycket lite plats jämfört med andra minitvättmaskiner och rymmer 2,6 kg tvätt. Den här tvättmaskinen är enkel att använda, utan några större programalternativ. Den har dock en timerfunktion på 15 minuter som automatiskt stängs av efter tvätt.

Det som är särskilt smart med den här minitvättmaskinen är att den är bärbar. Det innebär att du kan ta med den på camping om du behöver. Om du byter husvagn eller hus kan tvättmaskinen enkelt följa med, eftersom den är utrustad med ett praktiskt bärhandtag.

Finns även i en version med dubbla trummor, med en total kapacitet på 3,6 kg.

LG F8K5XN3

FUNKTIONER

 • Mått: 59,5 x 36,5 x 70 cm
 • Toppmanövrerad
 • Kapacitet: 2 kg

LG F8K5XN3 lille vaskemaskine

Praktisk liten tvättmaskin i lådan med en kapacitet på 2 kg. Den är perfekt för den lilla lägenheten eller stugan. Men den är också idealisk som komplement till en vanlig tvättmaskin för antingen känslig tvätt eller tvätt som behöver tvättas ofta i mindre mängder, till exempel barnkläder eller ullvaror. Det finns flera specialprogram, till exempel program för babykläder, underkläder och handtvätt.

Tvättmaskinen kan övervakas eller styras via din smartphone, så att du enkelt kan sätta på kläder när du är på väg hem eller bara kontrollera hur mycket tid som återstår – utan att behöva gå ner i källaren. Maskinen kan också köras tillsammans med en vanlig tvättmaskin för vardagstvätt.

Electrolux PerfectCare 700 tvättmaskin

Funktioner:

 • Mått: 40 x 89 x 69 cm
 • Toppmanövrerad
 • Energimärkning: E
 • Kapacitet: 6 kg

Mycket smal toppstyrd tvättmaskin med en kapacitet på 6 kg. Med en bredd på endast 40 cm passar den smala maskinen perfekt i ett litet badrum eller där golvutrymmet annars är begränsat, eftersom den inte heller behöver öppna en ytterdörr.

Tvättmaskinen har 14 olika program, inklusive ångfunktion, ullprogram och kashmirprogram, utöver alla standardprogram. Det finns också möjlighet till en imponerande centrifugeringshastighet på 1300 varv per minut.

Maskinen anpassar automatiskt tvättlängden till mängden tvättgods. Det innebär att den använder endast rätt mängd energi och vatten för varje tvätt.

Candy Smart tvättmaskin CST07LE1S

Funktioner:

 • Mått: 48 x 89 x 65 cm
 • Toppmanövrerad
 • Energimärkning: F
 • Kapacitet: 7 kg

Liten 48 cm bred tvättmaskin, perfekt för små badrum eller kök. Maskinen är toppstyrd, så du behöver inte ens golvyta för att öppna en dörr. Trots sin blygsamma storlek rymmer maskinen hela 7 kg kläder.

Tvättmaskinen Candy Smart har många smarta funktioner. Du kan välja ett Eco-program som tvättar vid lägre temperaturer, en 30-minuters snabbtvätt och ett ullprogram.

Det finns ett alternativ för att fördröja starten, så att kläderna inte ligger våta i maskinen i flera timmar och riskerar att bli sura. I stället kan tvättmaskinen vara redo att hängas upp i samma ögonblick som du stiger upp eller kommer hem.

Spara pengar med en liten tvättmaskin

En liten tvättmaskin kostar ofta ungefär lika mycket som en större. Men i det långa loppet – om du bara har ett litet tvättbehov – kan du spara pengar genom att välja en liten maskin. Det beror på att en maskin på 8 kg vanligtvis använder samma mängd vatten, även om du bara lägger 3 eller 5 kg i maskinen.

Förutom att det kostar onödigt mycket vatten och el innebär en halvtom maskin också att kläderna slits mer när för mycket vatten används eller när programmet inte matchar mängden kläder och därför tar onödigt lång tid. Till detta kommer den onödiga miljöpåverkan som uppstår när mer vatten eller el används än nödvändigt.

Många mindre tvättmaskiner har också möjlighet att anpassa både tid och vattenmängd till mängden kläder du lägger i maskinen. Så även om du har en 6-kilosmaskin kan du lätt fylla på 3 eller 4 kg och bara anpassa tvätten efter mängden kläder. Det sparar pengar, hjälper miljön och håller dina kläder i färg och form längre.

Se även: tvättmaskinsunderskåp

En tvättmaskin kan förbättra din campingupplevelse

Oavsett om du är permanent eller sommarboende måste du tvätta din tvätt om du stannar mer än en vecka. Om du har yngre barn kan behovet uppstå redan efter några dagar.

De flesta campingplatser har tvättstugor med tvättmaskiner och torktumlare. Detta är naturligtvis en mycket bra nödlösning, men det kostar vanligtvis extra och kräver viss väntetid, beroende på campingplatsens storlek och antalet maskiner. Dessutom måste du vara på plats för att tömma maskinen så fort den är klar så att nästa campinggäst kan delta.

En bärbar minitvättmaskin är en bra lösning för camping, oavsett om det är en kortare eller längre campingresa. Den tar mycket lite plats och vikt och kan tas ut vid behov. Den kräver lite vatten och el för att fungera, och du kan använda den precis när du behöver den – utan att behöva stanna på campingen för att tvätta.

En annan bra sak med en bärbar tvättmaskin är att du kan lämna den hemma om du ska åka på en kortare resa – och den kan också användas hemma, i stugan eller i kolonilotten.

Relaterad artikel: hur du rengör din tvättmaskin ordentligt

Sluta använda den gemensamma tvättstugan och välj en liten tvättmaskin

Om du bor i en lägenhet kan du kanske tvätta din tvätt i den gemensamma tvättstugan. Detta är naturligtvis en mycket trevlig service från hyresvärden, men att dela en tvättmaskin med ett helt kvarter kan också leda till frustration.

Å andra sidan har vi tidsperspektivet, där du måste komma ihåg att boka en tid för användning och där din tvätt beror på om den föregående användaren har hållit sin tid och kommit ihåg att tömma maskinen efter användning. Det innebär också en utmaning om du behöver tvätta kläder i brådskande fall, eftersom maskinen kanske inte är tillgänglig på flera dagar.

Dessutom har vi olika tvättvanor. Om du har allergier eller bara är miljömedveten och föredrar parfymfria tvättmedel eller tvättpulver, kan användning av parfymerade tvättmedel tidigare orsaka både fysiska problem och luktproblem.

Dessutom har inte alla användare samma rengöringsvanor, så det kan bli en uppgift i sig att rengöra maskinen innan den används.

Allt detta kan undvikas genom att investera i en liten tvättmaskin. Tvättmaskiner finns nu i så små storlekar att de passar in i alla hem. Att ha en tvättmaskin i ditt eget hem ger dig flexibilitet, överskott och mer tid i ditt dagliga liv.

Se även: de bästa dammsugarna utan påse

Senast uppdaterad december 5, 2022 av Simone Lundmark