Tvättguide: tvätta för täcken (lätt och enkelt)

Få människor tänker på att även täcket behöver tvättas; nej, inte påslakanet, utan själva täcket. Att tvätta sitt täcke kan vara en ganska tråkig och besvärlig process, vilket är anledningen till att många människor helt struntar i det. Men här kan du läsa om hur du kan göra det lite enklare för dig själv och hur ofta du bör tvätta täcken.

Tips: Det är också bra att ha flera olika täcken som du kan byta mellan, till exempel sommar- och vinterdynor.

Varför du bör tvätta ditt täcke

derfor skal du vaske din dyne

Ditt påslakan är inte en ogenomtränglig sköld som håller allting borta från själva påslakanet. Du svettas på natten – det gör vi alla. Kanske inte varje kväll, men då och då. Det räcker inte alltid med ett påslakan, och därför kan själva täcket snabbt bli mer äckligt än vad vi vill tro.

Det är nödvändigt att tvätta täcket med jämna mellanrum för att undvika stora mängder bakterier och för att upprätthålla en sund sömnhygien. Ja, sömnhygien. Sömnhygien hjälper oss att sova gott och låter vår hud vila och läka tillsammans med oss. Se till att du tvättar ditt täcke då och då, så att det blir helt rent.

Hur ofta ska du tvätta ditt täcke?

hvor ofte skal man vaske sin dyne

Du behöver inte tvätta ditt täcke ofta. Det rekommenderas att du tvättar den ungefär två gånger om året, eventuellt på våren och hösten.

Om du har haft feber och svettas mycket är det också en bra idé att tvätta ditt täcke. Om sängkläderna är genomblöta blir även täcket genomblött. Du blir av med olika bakterier som kan göra det svårare för dig att bli frisk, och ett rent täcke hjälper dig att känna dig fräschare och bekvämare.

Om du har barn är det en bra idé att tvätta ditt täcke lite oftare. Naturligtvis ska den tvättas om man har urinerat eller kräkts i sängen, och för den goda hygienens skull är det bara bättre att tvätta den kvartalsvis. Barn kan klara sig med lite smuts, men den typ av bakterier som kan samlas i ett täcke är något helt annat..

Det är extra viktigt att tvätta sitt täcke när du har husdjur

hund i seng

Om du har husdjur som går upp i sängen måste du också vara extra uppmärksam på att tvätta ditt täcke, särskilt om sängkläderna är knäppta i stället för dragkedjor, så att hår kan hamna under dem. Du kan utveckla allergier om du inte är försiktig.

Men tvätta inte heller ditt täcke för ofta. Hitta den gyllene medelväg som du känner att du behöver. För mycket tvätt kan vara skadligt för ditt täcke.

Hur tvätt av täcken fungerar

Kontrollera etiketten på ditt täcke för att se hur det rekommenderas att tvättas. Kontrollera hela täcket för att se till att det inte finns några hål eller revor.

Täcket ska tvättas separat och kontrollera om din tvättmaskin har en inställning för detta ändamål. Tvättmedlet bör vara enzymfritt för både täcken och kuddar med naturlig fyllning, och båda bör tvättas i 60 grader. Avsluta med en skonsam centrifugering och ta ut dem så snart tvätten är klar.

Din tvättmaskin måste ha en kapacitet på minst 7 kg och ditt täcke måste ha en storlek på 140×200 eller x220. Naturligtvis kan stora industriella maskiner hantera mer, men för att säkerställa en grundlig rengöring bör du följa dessa regler.

Barndynor kräver naturligtvis mindre utrymme, så de kan också tvättas tillsammans med annan tvätt i 60 grader.

Relaterat: Rengöring av lädermöbler – hur man gör det

Torkning av täcken

Det kan ta väldigt lång tid för ett täcke att torka, och hela tvätt- och torkprocessen kan ta upp till 8 timmar. Alla täcken är inte lämpliga för torktumlare, t.ex. dun, fjädrar eller bomull rekommenderas inte. Häng då upp täcket brett, helst på ett fullt torkställ. Om vädret är lämpligt kan det vara bra att lufttorka täcket.

När täcket har tvättats och torkats kan det vara en bra idé att mosa det lite så att innehållet kommer runt ordentligt och lossnar lite.

Tvätt av mattor

Om du behöver tvätta mattor, antingen sängöverkast eller vanliga sofföverdrag, ska du först kontrollera tvättinstruktionerna på etiketten. Om det inte finns några, välj skonsam tvätt på 30 grader.

Handgjorda mattor av gammal ullplaid ska tvättas för hand. Fibrerna kan skadas av tvättmaskinen och mattan bör hängas upp för att lufttorka.

Det är viktigt att tvätta dina filtar av samma skäl som ditt täcke, men du kanske vill göra det en gång om året eller mer sällan om du inte sover med dem. Rena filtar ger god hygien.

Men om du har barn eller husdjur i huset bör du tvätta mattor regelbundet, till exempel var sjätte månad, för att hålla dem så rena som möjligt – om de tål att tvättas relativt ofta.

Se också: de bästa mattrengörarna

Senast uppdaterad juli 21, 2022 av Simone Lundmark