Morsö forno pizzaugn: den perfekta utomhusugnen för pizzor?

Pizza ska smaka som om du sitter på en italiensk restaurang på en trottoar, där du kan känna kocken som jonglerar med pizzadegen i köket och lukten av pizza som sprider sig över gatorna och gränderna.

När jag gör pizza hemma i köket kan den upplevelsen närma sig med en pizzasten i ugnen, men nu har jag hittat en lösning som är så nära en krispig italiensk pizzabotten som dansk pizza kan komma – och som till och med kan sprida den italienska stämningen till gator och gränder: Morsø Forno Pizza Oven.

Morsø Forno pizzaugn

Fördelar:

  • Kan användas för alla typer av grill och ugnsmat
  • Bärbar
  • Vacker och funktionell design

Nackdelar:

  • Högt pris
  • Extrautrustning har ett lika högt pris

Tar pizzabakning till nästa nivå

Den här Morsø Forno utomhusugnen skapar mysighet på terrassen, men den tar också pizzabakning till nästa nivå. En av de saker som jag verkligen gillar med just den här utomhusugnen är att det inte krävs något extra. Själva ugnen räcker till för att göra en 5-stjärnig pizza med italiensk smak och precis rätt krispig skorpa.

Ugnen är enkel att använda och kan lätt användas av nybörjare, men den är också utmärkt för dem som vill bli ännu mer seriösa när det gäller att baka pizza – och för personer som jag som verkligen gillar att laga mat utomhus.

Inte bara för pizza

Morsø Forno Pizza Oven tar en del plats på uteplatsen. Därför är en av de saker som jag gillar med den att den delvis är portabel och kan flyttas efter behov, men framför allt att den kan användas inte bara för pizza, utan för en mängd olika typer av matlagning. I praktiken kan du – med lite finess – göra alla rätter som du annars skulle göra i ugnen eller på grillen i Morsø pizzaugn.

Jag är inte ensam om min entusiasm – Morsø Forno Pizza Oven har vunnit den eftertraktade tyska utmärkelsen IIA Award 2013 för utomhusprodukter – och det är inte utan anledning!

Se även

Morsö Pizzaugn – Specifikationer

Om du är van vid att göra upp eld i trädgården eller i eldstaden är Morsø Forno utomhusugn en självklarhet. Allt den behöver är ju ved. Det ger en autentisk upplevelse och smak, men det är också enkelt, praktiskt och tidsbesparande att sätta upp.

Även om ugnen kallas för en ”pizzaugn” kan den i praktiken användas till mycket mer än så. Faktum är att den kan baka och grilla praktiskt taget all mat, och den kan även användas som rökare med lite extra. Den är perfekt för dig som vill utöka dina matlagningskunskaper – och som gillar att laga mat utomhus.

Pizzaugnen mäter cirka 70 x 60 cm. Den kan enkelt lämnas på terrassen utan att det blir något krångel, men den är också ett utmärkt komplement till ditt utekök, om du har turen att ha ett sådant. Den begränsade storleken i kombination med den snygga, nästan skulpturala designen gör att utomhusugnen passar på de flesta terrasser och utomhusområden. Det är också lätt att flytta den efter behov.

Du kan köpa ett överdrag till ugnen för att skydda den mot smuts, smuts, vind och väder – men också för att den ska kunna tas med i bilen eller ställas in över vintern.

Så här bakar du pizza i din Morsö Forno Pizza Oven

Och hur använder man en sådan här pizzaugn? Det är faktiskt lika enkelt som att göra upp eld. I själva verket gör man upp en eld i pizzaugnen, med större vedbitar i botten och mindre vedbitar i toppen, och sedan tänder man upp den. Se till att undvika furu, eftersom bränd kåda utvecklar giftiga rökgaser – det vill du inte ha i maten.

Efter en halvtimme är ugnen klar för pizzabakning – eller annan matlagning. Här sprider du jämnt ut den återstående veden i ugnen och väntar på att lågorna inte ska bli för stora – och sedan kastar du in pizzan på pizzapåsen. Inom några minuter kan du känna hur den italienska stämningen sprider sig och hur din mage börjar rulla.

Relaterad artikel: hur du rengör din grill

Vad är det som gör Morsø Forno Pizza Oven speciell?

Det finns många pizzaugnar och utomhusugnar på marknaden, så varför tror jag att Morsø Forno är det bästa valet? Det är en bra kombination av design och funktionalitet. Morsø Forno har en riktigt snygg design som utstrålar kvalitet. Den kan baka de bästa pizzorna som tar dig med på en resa till ett trottoarcafé i Rom eller till bergslandskap i Toscana. Men den kan också bara fungera som en mysig bakgrund under en höstkväll på terrassen.

Dessutom innebär det breda utbudet av tillbehör som finns tillgängliga för just den här utomhusugnen att den kan användas till praktiskt taget all matlagning, oavsett om du gillar krispig pizza, röda biffar eller rökt fisk.

Senast uppdaterad december 6, 2022 av Simone Lundmark