vatten laserpass

Laser vattenpass test – De 10 bästa korslinjelaserarna

Våra bästa val:

Bästa laser vattenpasset för priset: Einhell TC-LL 2 Cross Laser

Einhell TC-LL 2 Cross Laser är den perfekta lösningen för dig som vill ha hög kvalitet till ett överkomligt pris. Med sin enkla projicering av laserkryss och 360°-linje får du en pålitlig hjälpreda för att rikta in objekt.

Bästa laservattenpasset för hobbyanvändare: Bosch Universal Level 2 – Set

Få professionella resultat i din hobbyverkstad med det mångsidiga Bosch Universal Level 2-setet. Med en korslinjelaser, självnivellerande funktion och en precision på /- 0,5 mm/m är detta set den perfekta partnern för dina projekt.

Bästa laser vattenpasset för proffs: Bosch GLL 3-80 CG Professionell

Bosch GLL 3-80 CG Professional är det ultimata laservattenpasset för proffs, med 3 x 360° gröna laserlinjer, Bluetooth-anslutning och hög precision.

Ett laser vattenpass eller”korslaser” är ett oumbärligt verktyg för alla som arbetar med uppgifter som kräver precision och noggrannhet. Med en korslaser kan du enkelt markera och nivellera dina projekt och säkerställa att de blir korrekt och professionellt utförda.

I det här testet granskar vi de 10 bästa korslasrarna på marknaden och ger dig all information du behöver för att välja rätt modell för dina behov. Vi kommer också att täcka några viktiga överväganden som du bör tänka på när du köper en korslaser så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Oavsett om du är en erfaren hantverkare eller en hobbyist som vill ta ditt arbete till nästa nivå, kommer den här artikeln att hjälpa dig att hitta den bästa korslasern för att uppfylla dina behov.

De 10 bästa korslasrarna

Einhell TC-LL 2 korslaser

FUNKTIONER

 • Räckvidd: 8 meter
 • Noggrannhet: 0,5 mm/m
 • Tid för självnivellering: 5 sekunder
 • Inbyggd 1/4″-gänga för stativ
Einhell TC-LL 2 Krydslaser laser vaterpas

Einhell Cross Line Laser TC-LL 2 är en kraftfull och exakt korslaser som gör det enkelt att projicera horisontella och vertikala laserlinjer med hög noggrannhet. Den är självnivellerande och varnar dig med en LED-lampa om lutningen överstiger 4°. Detta säkerställer att linjerna alltid är helt raka och exakta.

Korslasern har också en vinklad universalklämma som gör det enkelt att placera föremål i exakt önskad vinkel. Den kan användas som ett digitalt vattenpass och har ett bekvämt softgrip för enkel hantering och användning.

Einhell Cross Line Laser TC-LL 2 har en räckvidd på 8 meter och en noggrannhet på 0,5 mm/m. Den drivs med 2 x 1,5V AA-batterier (ingår ej) och har en 1/4” stativgänga. Den levereras också med en praktisk förvaringsväska. På det hela taget är Einhell Cross Line Laser TC-LL 2 en pålitlig och mångsidig laser som är idealisk för både professionella projekt och gör-det-själv-projekt.

Makita SK105DZ

FUNKTIONER

 • Mätnoggrannhet: /- 3,0 mm
 • Drifttid: 40 ton
 • Vikt: 0,67 kg
Makita SK105DZ laser vaterpas

Makita SK105DZ är en kraftfull och mångsidig korslaser som kan användas med både 10,8/12V Makita slide-batterier och 18V-batterier när den används med en adapter.

Den har en 160° horisontell linje och 180° vertikal linje, vilket gör den lämplig för en mängd olika projekt.

Korslasern har en valfri 2-stegs laserljusstyrka och en laserklass på 2/635 nm. Den levereras i en praktisk transportväska med magnetfäste för enkel fastsättning. Batterier och laddare ingår inte.

Makita SK105DZ är en pålitlig och mångsidig korslaser som kan användas i en mängd olika situationer.

Bosch AdvancedLevel 360-sats

FUNKTIONER

 • Precision: /- 0,4 mm/m
 • Räckvidd: 24 m diameter
 • Vikt: 520 g
Bosch AdvancedLevel 360 Set - Laser vaterpas

Bosch AdvancedLevel 360 Set har en mycket synlig grön laserlinje som kan projicera en 360 graders horisontell linje och 90 graders vertikala linjer. Den har också ett diagonalt linjeläge och två vertikala linjelägen, vilket ger dig stor flexibilitet i ditt arbete.

Korslasern är självnivellerande med en noggrannhet på /- 0,4 mm/m och ett synlighetsområde på 24 meter i diameter. Den har ett självnivelleringsområde på /- 4° och en nivelleringstid på 4 sekunder.

Bosch AdvancedLevel 360 Set levereras med ett stativ och en förvaringsväska för enkel transport och förvaring. Den använder 4 x AA/LR6-batterier (ingår) och har en 6,35 mm monteringsvajer. Bosch AdvancedLevel 360 Set är en pålitlig och kraftfull korslaser som lämpar sig för både professionella projekt och gör-det-själv-projekt.

Dewalt DW088CG-XJ

FUNKTIONER

 • Mätavstånd: 20 m
 • Vikt: 460g
 • Noggrannhet: /- 0,3 mm/m
 • Självnivellerande
Dewalt DW088CG-XJ

Dewalt DW088CG-XJ har en mycket synlig grön laserstråle med en räckvidd på 20 meter (50 meter med mottagare). Korslasern har ett korslinjeläge, ett horisontellt linjeläge och ett vertikalt linjeläge, vilket ger dig stor flexibilitet i ditt arbete.

Dewalt DW088CG-XJ har ett självnivellerande område på /- 4° med en noggrannhet på /- 0,3 mm/m. Den har också en batterinivåindikator och en bas med integrerade magneter för enkel fastsättning på metallytor. Korslasern är dessutom övergjuten för extra skydd mot damm och vatten och drivs med 3 x AA alkaliska batterier (ingår).

Dewalt DW088CG-XJ levereras med en takklämma för enkel fastsättning och transport. Den uppfyller både Laser Class 2- och IP54-standarderna för säkerhet och kvalitet. Sammantaget är Dewalt DW088CG-XJ en pålitlig och hållbar korslaser som är idealisk för både professionella projekt och gör-det-själv-projekt.

Bosch GLL 3-80 professionellt självnivellerande laservattenpass

FUNKTIONER

 • Nivelleringsnoggrannhet: till ± 0,2 mm/m
 • Laserfärg: röd
 • Inbyggt pendellås
 • Räckvidd: 40 m
Bosch GLL 3-80 Professional Selvnivellerende

Bosch GLL 3-80 har en synlighet på 3 x 360° linjer, uppdelade i en horisontell och två vertikala 360° linjer för ett brett spektrum av applikationer.

Korslasern har en inbyggd kraftfull diod med ett synlighetsområde på upp till 30 meter. Den är självnivellerande med en noggrannhet på /- 0,2 mm/m och ett självnivelleringsområde på /- 4°. Den levereras med 4 x AA/LR6-batterier, bärväska, påse och målplatta, och uppfyller både Laser Class 2 och IP54-standarder för säkerhet och kvalitet.

Bosch GLL 3-80 är dessutom pendellåst för säker och enkel transport. Den är kompakt, lätthanterlig och extremt robust. Den har ett intuitivt användargränssnitt som gör den enkel att använda.

Bosch GCL 2-15 G Professionell korslaser

FUNKTIONER

 • Noggrannhet: /- 0,3 mm/m
 • Räckvidd: 15 m
 • Vikt: 900 g
Bosch GCL 2-15 G Professional Krydslaser

Bosch GCL 2-15 G professionell korslaser är en pålitlig och exakt korslaser som är idealisk för professionella projekt och gör-det-själv-projekt. Den har en synlighet på upp till 15 meter och en självnivellerande noggrannhet på /- 0,3 mm/m. Korslasern har en grön laser för tydlig synlighet även i ljusa miljöer.

Bosch GCL 2-15 G är utformad för att vara både robust och hållbar, med en IP54-säkerhetsklassning som skyddar mot damm och vatten. Den levereras med en lasermärkningsplatta och ett väggmonteringsfäste. Korslasern är också lätt att transportera och förvara tack vare sin kompakta storlek och vikt på bara 0,9 kg.

Den är idealisk för uppgifter som hyllinstallation, installation av elektriska apparater, kakelsättning med mera. Sammantaget är Bosch GCL 2-15 G en pålitlig och mångsidig korslaser som uppfyller de höga kraven från professionella användare och även är lämplig för hemanvändare som vill arbeta exakt och effektivt.

Bosch Universell nivå 2 – Set

FUNKTIONER

 • Räckvidd: 10 meter
 • Noggrannhet: /- 0,5 mm/m
 • Inkl. stativ
Bosch Universal Level 2 Sæt - Krydslaser vaterpas

Bosch Universal Level 2 Set är en laseravvägare med korslinje som är perfekt för både proffs och gör-det-själventusiaster.

Den är självnivellerande och har en noggrannhet på /- 1 mm/m i punktläge och /- 0,5 mm/m i korslinjeläge.

Med ett synlighetsområde på 10 meter och 120° vidvinkelspolar ger detta verktyg dig exakt och tillförlitlig laserprojektion.

Satsen levereras med ett skyddsfodral, batterier och ett 110 cm långt stativ för enkel installation och användning.

Bosch GLL 3-80 CG Professionell

FUNKTIONER

 • Noggrannhet: /- 0,2 mm/m
 • Räckvidd: 30 m
 • Laser färg: Grön
Bosch GLL 3-80 CG Professional

Bosch GLL 3-80 CG Professional är en avancerad linjelaser med gröna laserlinjer för enkel synlighet i olika ljusförhållanden.

Med 3 x 360° linjer kan den utföra både horisontella och vertikala nivelleringsuppgifter i hela rummet med en enda maskin. Den har också Bluetooth-anslutning för smartphones så att du kan fjärrstyra och göra kontaktlösa justeringar av verktyget.

Det innovativa övervakningssystemet CAL Guard säkerställer hög precision och kan självjustera upp till 4° på mindre än 4 sekunder. Linjelasern är kompakt, lätt att hantera och extremt robust med IP54-klassning och pendellås för säker transport.

Dubbel strömkälla möjliggör drift med både 12V LI-Ion och vanliga alkaliska batterier, och medföljande tillbehör inkluderar en ficka, en lasermåltavla och en snabbladdare.

Einhell TE-LL 360

FUNKTIONER

 • Noggrannhet: /- 0,4 mm/m
 • Arbetsområde: 20 m
 • Självnivellerande
Einhell TE-LL 360

Einhell TE-LL 360 är en praktisk laserkorslinje som är idealisk för en mängd olika inomhustillämpningar. Med en horisontell 360°-linje kan du enkelt justera och rikta in objekt över hela rummet, samtidigt som du också har möjlighet att projicera vertikala laserlinjer.

Den självutjämnande funktionen gör att du kan arbeta exakt och snabbt, och LED-varningen varnar dig om lutningen överstiger 4°. Dessutom kan du använda enheten som ett digitalt vattenpass och den har ett bekvämt mjukt grepp för bekvämt arbete.

Med det medföljande höjdjusterbara väggfästet och förvaringsväskan är det enkelt att förvara och transportera enheten. Einhell TE-LL 360 använder 4 x 1,5V AA-batterier, som inte ingår i förpackningen.

Med en räckvidd på 20 meter, laserklass II och en noggrannhet på 0,4 mm/m kan du utföra dina uppgifter med säkerhet och precision.

Dewalt DCE089D1G

FUNKTIONER

 • Noggrannhet: /- 0,3 mm/m
 • Räckvidd: 60 meter
 • Självnivellerande
Dewalt DCE089D1G

Dewalt DCE089D1G är en professionell grön korslaser med en batterispänning på 10,8 V och en batterikapacitet på 2,0 Ah. Denna kraftfulla korslaser har en synlighet på upp till 30 meter och en noggrannhet på /- 0,3 mm/m, vilket gör den idealisk för en mängd olika uppgifter. Den gröna laserlinjen på 515 nm gör den lätt att se även i ljusa miljöer.

Dewalt DCE089D1G är utrustad med en självnivellerande funktion som säkerställer noggrann och tillförlitlig nivellering med en lutning på upp till 4°. Den medföljande mottagaren kan användas för ett siktavstånd på upp till 60 meter.

Lasern har dessutom IP65-klassning, vilket skyddar mot damm och vatten. Den levereras med laddare och en praktisk verktygslåda för enkel förvaring och transport.

Vad du ska tänka på när du väljer ett laservattenpass

mand bruger krydslaser vaterpas

När du letar efter det bästa laservattenpasset för dina behov finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Att välja rätt modell kan vara en utmanande uppgift eftersom det finns många olika funktioner och specifikationer att ta hänsyn till.

Oavsett om du arbetar som professionell hantverkare eller är en hängiven DIY-entusiast kommer den här köpguiden att ge dig all information du behöver för att välja den bästa korslasern för dina behov.

Röd eller grön laser

När du väljer en korslaser kommer du att stöta på två olika typer av laser: röd och grön.

Röd laser

 • Vanligast förekommande
 • Mer överkomligt i pris
 • Fungerar bra i inomhusmiljöer
 • Syns bättre på mörkare ytor
 • Använder mindre batteri (längre batteritid)

Grön laser

 • Syns bättre i ljusa miljöer och på längre avstånd
 • Mer exakt än röda lasrar
 • Högre synlighetsvinkel, vilket gör dem idealiska för utomhusbruk.

Det är viktigt att tänka på var du kommer att använda din korslaser mest och vad du föredrar för synlighet och precision när du bestämmer dig för en röd eller grön laser.

Noggrannhet

Noggrannheten beror på hur exakt lasern kan projicera linjer eller punkter. Det är viktigt att välja en korslaser med en noggrannhet som passar dina behov.

De flesta korslasrar på marknaden har en noggrannhet på ca /- 1 mm per meter, vilket är tillräckligt för de flesta uppgifter. Om du behöver en högre noggrannhet bör du överväga en modell med en mindre felmarginal.

Det är också viktigt att tänka på om korslasern har en självjusterande funktion som automatiskt justerar linjerna eller punkterna för maximal noggrannhet. Detta kan vara en praktisk funktion eftersom den minimerar risken för felinriktning när du använder korslasern.

Relaterad artikel: Kom ihåg att använda en väggskanner innan du borrar i väggen

Strålens orientering

Vissa korslasrar kan bara projicera linjer i horisontell och vertikal riktning, medan andra modeller kan projicera linjer i horisontell, vertikal och diagonal riktning. Det finns också korslasrar som kan projicera linjer och punkter i 360 graders riktning.

Det är viktigt att tänka på vilken typ av strålriktning som bäst passar dina behov. Om du arbetar med projekt som kräver en hög grad av precision och noggrannhet kan det vara en fördel att välja en korslaser som kan projicera linjer i flera riktningar.

Tänk på att korslasrar med flera strålriktningar kan vara dyrare än modeller som bara kan projicera linjer i en eller två riktningar. Det är därför viktigt att tänka på vad du behöver och vad du har råd med när du väljer din korslaser.

Självnivellerande

Att ha en självnivellerande korslaser kan vara en stor fördel eftersom den kan justera sig själv till att vara helt horisontell eller vertikal. Detta eliminerar behovet av manuell justering och sparar tid och besvär när du arbetar.

De flesta moderna korslasrar är självnivellerande och vissa har även en funktion för att låsa självnivelleringen om du behöver projicera en sned linje.

Om du arbetar i en miljö med ojämna ytor eller på platser där du ofta flyttar korslasern kan en självnivellerande funktion vara mycket användbar. Det är dock viktigt att komma ihåg att självnivellerande korslasrar kan vara dyrare än modeller som inte har denna funktion. Så om du inte behöver en självnivellerande korslaser kan du spara pengar genom att välja en modell utan denna funktion.

Uppställning

Vissa korslasrar levereras med ett stativ, vilket gör att du kan justera höjden och placera lasern exakt där du behöver den.

Det finns också korslasrar som är utformade för att monteras på väggar eller andra ytor, så att du inte behöver använda ett stativ. Dessa modeller kan vara mer praktiska om du arbetar på en plats där det inte finns mycket utrymme för att placera ett stativ.

Det är också värt att överväga om korslasern har ett magnetiskt system som gör att du kan montera den på metallytor. Detta kan vara användbart om du arbetar på en yta som är magnetisk.

Slutligen är det viktigt att tänka på hur lätt det är att justera och ställa in din korslaser. Vissa modeller har enkla och intuitiva kontrollpaneler, medan andra kan ha mer komplexa eller avancerade funktioner. Om du är nybörjare eller inte behöver de avancerade funktionerna kan det vara bäst att välja en korslaser med en enkel och lättförståelig inställning.

Behöver du plats för dina verktyg? Se fästen för trädgårdsredskap och verktyg här

Vanliga frågor och svar

Hur används laservattenpass?

Laservattenpass används för att projicera en laserlinje på en yta, som kan användas för att ange horisontella eller vertikala nivåer eller för att rita en rak linje på en vägg eller ett golv.

Vilken är bäst, röd eller grön laser?

Grön laser är vanligtvis bättre än röd laser eftersom den har högre synlighet och skarpare linjer.

Vad används en korslaser till?

En korslaser projicerar två laserlinjer som korsar varandra och bildar en skärningspunkt. Detta kan användas för att dra exakta vertikala och horisontella linjer, till exempel för att installera kakel, hänga upp tavlor eller montera hyllor.

Vad är en korslaser?

En korslaser är en typ av laservattenpass som projicerar två laserlinjer som korsar varandra och bildar ett kors.

Hur fungerar ett laservattenpass?

Ett laservattenpass använder en laserdiod och ett inbyggt system för att projicera en laserlinje på en yta. Det inbyggda systemet använder antingen en gyroskopisk sensor eller en pendelmekanism för att justera laserlinjen så att den är horisontell eller vertikal.

Relaterat: Se vår guide till de bästa multimetrarna