Japanska knivar

Japanska knivar: Den ultimata guiden med historia, modeller och bäst i test

Våra bästa val:

Bästa Gyoto kockkniv: Miyabi 5000MCD 67 – 20 cm

Miyabi 5000MCD 67 kockkniv är en oöverträffad kombination av precision, skärpa och kvalitet. Den avancerade stållegeringen och den eleganta designen gör den till ett måste för alla seriösa kockar. Investera i kvalitet och funktionalitet och gör den här kniven till en oumbärlig del av din köksarsenal.


Bästa japanska örtkniv: Yaxell Zen 8 cm

Yaxell Zen 8 cm örtkniv är den perfekta kniven för mindre uppgifter i köket. Med sin avancerade design och hållbara material kommer den här kniven att tjäna dig väl i många år. Det rustika och unika utseendet gör den inte bara till ett praktiskt utan också till ett elegant tillskott i ditt kök. Investera i kvalitet och precision med Yaxell Zen örtkniv.


Bästa Nakiri-kniv: Nakiri-kniv – Rose

Nakiri Knife – Rose är en professionell grönsakskniv som har utvecklats i samarbete med kockar och testats i professionella kök. Med sina 67 lager rostfritt stål med en kärna av VG-10-stål och en hårdhet på 62 HRC är det den perfekta kniven för vardagsbruk. Rosewood i handtaget ger ett ergonomiskt och säkert grepp, medan den unika och exklusiva designen gör den till en perfekt present till en matälskare.

Japanska kniv ar har blivit allt populärare på senare år tack vare sin utomordentliga skärpa och unika design.

Men vad är japanska knivar och vad är deras historia? I den här artikeln tar vi en djupgående titt på japanska knivar och förklarar vad de används till, deras historia och olika modeller, och varför de är så populära bland både professionella kockar och hemmakockar.

Japanska knivar bäst i test

Det finns många olika japanska knivar på marknaden och det kan vara svårt att välja rätt. För att hjälpa dig att göra det bästa valet har vi undersökt och jämfört några av de bästa japanska knivarna på marknaden.

Här är en översikt över några av de bästa japanska knivarna:

Gyuto kockkniv från Bright Series

FUNKTIONER

 • Bladlängd: 21 cm
 • Handtag i sykomorträ
 • Fästöppning framtill
 • 67 lager av kolstål
 • Damaskus

gyoto kokkekniv japansk kniv

Gyuto kockkniv från Bright Series är en högkvalitativ kockkniv som kommer att imponera på alla hemmakockar. Den är både vacker och praktisk och klarar en mängd olika uppgifter i köket. Knivbladet är tillverkat av 67 lager kolstål och smidda med den populära Damaskus-metoden. Denna process ger kniven en hög hårdhet på 62 HRC enligt Rockwell-skalan, vilket innebär att den behåller sin skärpa längre än andra köksknivar.

Knivens handtag är tillverkat av sycamore-trä, som är både robust och elegant. Det är format efter handens form för ett bekvämt och säkert grepp. Med en längd på 35,5 cm och ett blad på 21 cm är kniven tillräckligt stor för att klara större uppgifter, men ändå tillräckligt lätt för att klara komplicerade styckningsuppgifter.

Gyuto kockkniv från Bright Series levereras i en vacker presentförpackning och omfattas av 100 dagars returrätt och nöjdhetsgaranti. Frakten är gratis, så det är en bra investering för alla som vill ha en vacker och praktisk kockkniv till sitt kök.

Sammantaget kan jag varmt rekommendera Gyuto kockkniv från Bright Series till alla hemmakockar som vill ha en pålitlig och hållbar kniv av hög kvalitet.

Nakiri-kniv – Rose

FUNKTIONER

 • Vikt: 232 g
 • Bladlängd: 18 cm
 • Handtag i rosenträ
 • 67 lager av rostfritt stål
 • VG-10 stålkärna

nakiri kniv - Rose - Japansk kokkekniv

Nakiri kniv – Rose är en fantastisk kniv som utvecklats i samarbete med professionella kockar. Kniven är 31 cm lång och dess blad är 18 cm. Den väger 232 gram, är lätt att hantera och ger dig full kontroll när du skär dina grönsaker.

Nakiri-kniven är en asiatisk grönsakskniv och med sitt breda rektangulära blad är den perfekt för att hacka stora grönsaker som kål och rotfrukter. Kniven är tillverkad av 67-lagers rostfritt stål med en kärna av VG-10-stål och har en hårdhet på 62 HRC enligt Rockwell-skalan. Den 15-gradiga bladeggen ger exakt skärförmåga och det ergonomiska handtaget i rosenträ ger ett bra och säkert grepp.

Nakiri Knife – Rose har en skyddad design och ett exklusivt och unikt utseende. Kniven levereras i en presentförpackning med bladhylsa, vilket gör den till en perfekt gåva till en matälskare. Det ergonomiska handtaget i rosenträ ger ett bra och säkert grepp, och det 67-lagers rostfria stålet med en kärna av VG-10-stål ger kniven en hög kvalitet och hållbarhet.

Nakiri Knife – Rose är en kniv som utvecklats i samarbete med professionella kockar och testats i professionella kök. Kniven är idealisk för att skära stora grönsaker och är gjord för daglig användning, så den kommer att hålla i många år. Rosewood är ett extremt hårt träslag, vilket gör det perfekt för knivhandtag, och stålets hårdhet på 62 HRC enligt Rockwell-skalan innebär att bladet kan få en riktigt vass egg och behåller sin skärpa under lång tid.

Nakiri kniv – Rose är en kniv som är designad med funktionell design, snyggt utseende och bra material. Det är en kniv som hör hemma på den översta hyllan när det kommer till nakiri-knivar. Om du vill ha en nakiri-kniv av hög kvalitet är Nakiri Knife – Rose från Qknifes Rose-knivserie det perfekta valet för dig.

Den ursprungliga Santoku-kockkniven

FUNKTIONER

 • Bladlängd: 16,5 cm
 • Handtag: Baktieriabeständig G10-komposit
 • 67 lager Damaskusstål
 • Hårdhet: 59-61 HRC

original santoku japansk kokkekniv

Original Santoku kockkniv är ett utmärkt tillskott till ditt kök, särskilt om du vill ha en kniv som är utformad för alla uppgifter. Den är tillverkad av 67 lager rostfritt Damaskusstål och har en hårdhet på 59-61 HRC, vilket ger en mycket hållbar och vass kniv. Handslipningen på den 16-gradiga bladeggen ger exakt skärförmåga, så att du kan skära och hacka ingredienser med lätthet och precision.

Knivens baktieriabeständiga handtag i G10-komposit ger ett bra och säkert grepp så att du kan ha full kontroll över kniven. Balansen mellan handtag och blad är utmärkt, vilket ger kompromisslös komfort så att du kan använda kniven under längre perioder utan att bli trött i händerna.

Santokukniven är perfekt för alla uppgifter i köket, oavsett om du skär grönsaker, kött eller fisk. Det är den perfekta kniven för att skära, hacka och tälja. Med sin formidabla skärpa kan du vara säker på att ha full kontroll över kniven och undvika skador.

Original Santoku kockkniv är det perfekta verktyget för dig som vill ha högsta kvalitet och en enastående skärpa som håller i åratal. Köp den idag och upplev bättre och säkrare matlagning i ditt eget kök.

Original kockkniv från Gourmet – 24 cm

FUNKTIONER

 • Bladets längd: 24 cm
 • Handtag: Baktieria-resistent G10-komposit
 • 67 skikt Damaskusstål
 • Hårdhet: 59-61 HRC

ORIGINAL KOKKEKNIV Japansk kniv

24 cm Original Chef’s Knife från Nourmet är en fantastisk kniv som är utformad för att klara alla uppgifter i ditt kök. Den är tillverkad av 67 lager rostfritt Damaskusstål och har en hårdhet på 59-61 HRC, vilket gör den till en extremt hållbar och vass kniv. Handslipningen på den 16-gradiga bladeggen ger exakt skärförmåga, så att du kan skära och hacka ingredienser med lätthet och precision.

Knivens baktieria-resistenta handtag i G10-komposit ger ett bra och säkert grepp så att du kan ha full kontroll över kniven. Det stora bladet på 24 cm ger dig en kraftfull kniv som klarar alla uppgifter i köket, oavsett om du behöver skära stora köttbitar eller grönsaker. Balansen mellan handtag och blad är utmärkt och ger kompromisslös komfort så att du kan använda kniven under längre perioder utan att bli trött i handen.

Original Chef’s Knife från Gourmet är idealisk för alla köksuppgifter och med sin formidabla skärpa kan du vara säker på att ha full kontroll över kniven och undvika skador. Med en kniv smidd av Damaskusstål är du garanterad högsta kvalitet och en enastående skärpa som håller i åratal, så du blir säkrare i köket.

Yaxell Zen 8 cm japansk örtkniv

FUNKTIONER

 • Vikt: 60 g
 • Bladlängd: 8 cm
 • Handtag: Micarta
 • 37 skikt stål
 • Hårdhet: 61 HRC

Yaxell Zen Japansk Urtekniv

Yaxell Zen 8 cm örtkniv är en mångsidig och effektiv kniv som är perfekt för att skära och hacka mindre grönsaker, frukt och örter. Den ingår i Zen-serien från Yaxell, som är känd för sin höga kvalitet och innovativa design.

Knivbladet är tillverkat av 37 lager stål som smids samman med avancerad teknik. Resultatet är en otroligt hållbar och vass kniv som klarar alla uppgifter i köket. Med en hårdhet på HRC 61 är den här kniven en av de starkaste och mest hållbara på marknaden.

Örtknivens handtag är tillverkat av Micarta, ett material som är känt för sin styrka och hållbarhet. Det ger dig ett bra grepp om kniven så att du kan skära och hacka med precision och säkerhet. Handtaget är också ergonomiskt utformat för att passa din hand perfekt för bekväm och avslappnad skärning.

Knivens yta är tillverkad av hammarstål, vilket ger den ett rustikt och unikt utseende. Det är inte bara en praktisk och effektiv kniv, utan också ett vackert och stilfullt tillskott till ditt kök.

Sammantaget är Yaxell Zen 8 cm örtkniv en fantastisk kniv som kommer att tjäna dig väl i många år framöver. Med sin hållbarhet, skärpa och vackra design är det en kniv som är värd att investera i för alla kockar, oavsett om du är professionell eller inte.

Miyabi 5000MCD 67 – 20 cm japansk kockkniv

FUNKTIONER

 • Bladlängd: 20 cm
 • Handtag: Svart askträ
 • 133 lager av stål
 • Hårdhet: 67 HRC

Miyabi 5000MCD 67 20 cm japansk kokkekniv

Miyabi 5000MCD 67 kockkniv är ett måste för alla seriösa kockar. Knivens 133-lagers stållaminering ger oöverträffad skärpa och kvalitet. Det D-formade handtaget i svart ask ger ett bekvämt och säkert grepp, medan det hårda stålet ger kniven en hårdhet på HRC 67, vilket innebär att kniven kan behålla sin skärpa längre än andra köksknivar.

Knivens mittstål är tillverkat av MicroCarbid M66 pulverstål, som är en av de bästa och mest avancerade stållegeringarna på marknaden. Detta ger kniven en otrolig skärpa och precision som gör alla skärfunktioner till en barnlek.

Miyabi 5000MCD 67 kockkniv är perfekt för allt från att hacka grönsaker till att skiva kött och fisk. Den är inte bara funktionell, utan även en fröjd för ögat. Den snygga och eleganta designen gör den till en vacker accessoar i alla kök.

Allt som allt är Miyabi 5000MCD 67 kockkniv en investering i kvalitet och funktionalitet. Den är utformad för att hålla i många år och kommer att bli en oumbärlig del av din köksarsenal.

Bakgrund och historia

Japanska knivar har en lång och rik historia som kan spåras tillbaka till de gamla samurajerna och deras svärdmakare. Dessa svärdmakare började tillverka knivar istället för svärd och utvecklade en teknik som gav de japanska knivarna deras karakteristiska skärpa och hållbarhet.

Det japanska köket är också viktigt för utvecklingen av japanska knivar eftersom det kräver specifika typer av knivar för att tillaga olika ingredienser. Till exempel kräver sushi speciella typer av knivar för att skära fisken i tunna skivor.

De olika modellerna

Det finns många olika modeller av japanska knivar, alla med sina egna unika egenskaper och användningsområden. Här är en kort översikt över de vanligaste modellerna:

Typ av knivBladets längd (cm)SkärvinkelRekommenderad användning
Gyuto20-2715-18 graderVerktygskniv, skär enkelt genom kött och grönsaker
Santoku16-1812-15 graderVerktygskniv, skär lätt genom kött och grönsaker
Nakiri16-1812-15 graderGrönsakskniv, perfekt för att hacka grönsaker
Deba15-2120-25 graderFiskkniv, perfekt för filetering och bearbetning av fisk
Yanagiba21-2715-18 graderSushikniv, skär tunna och exakta skivor av fisk och kött
Usuba16-2012-15 graderGrönsakskniv, för exakt skivning och skärning i små bitar
Sujihiki24-3015-18 graderSkivkniv, skär tunna och exakta skivor av kött och fisk
Kiritsuke20-2415-18 graderVerktygskniv, används av chefer för olika uppgifter
Småaktig9-1512-15 graderLiten kökskniv, perfekt för precisionsarbete och skärning av mindre ingredienser
Fågelns näbb5-815-18 graderSkalkniv, för exakt skärning av frukt och grönsaker
Observera att dessa specifikationer kan variera beroende på tillverkare och kniv, så det är viktigt att du kontrollerar varje knivs specifikationer innan du köper den.

Japanskt knivset är ett bra val

Om du är ute efter att köpa japanska knivar kanske du vill överväga att investera i ett japanskt knivset istället för att köpa enskilda knivar. Ett japanskt knivset innehåller vanligtvis olika typer av knivar som är utformade för att uppfylla olika behov i köket. Det kan också vara mer ekonomiskt att köpa ett set istället för att köpa knivar separat.

Vad är en japansk kniv?

En japansk kniv är en typ av kniv som tillverkas i Japan och är känd för sin exceptionella skärpa och hållbarhet. Japanska knivar är kända för sina tunna, lätta och vassa blad som är idealiska för att skära och filéa ingredienser i köket. De är också kända för sin unika design och estetik, vilket gör dem till en favorit bland både professionella kockar och amatörkockar.

Vilken japansk kniv ska jag välja?

Att välja en japansk kniv beror på flera faktorer, inklusive din budget, syftet med kniven och dina personliga preferenser.

Personligen har jag en KAI japansk kniv, som inte är något märkvärdigt, men den fungerar bra för det jag behöver den till i köket – se bilderna nedan

Cecilie

Se priser på KAI-knivar här

Om du vill ha en allroundkniv som kan användas för att skära kött, fisk och grönsaker kan en Gyuto eller Santoku vara rätt val. Om du främst arbetar med grönsaker kan en Nakiri vara ett bra val. Om du vill ha en kniv för att skära tunna skivor av kött och fisk kan en Sujihiki vara rätt val.

Hur slipar man en japansk kniv?

För att bibehålla skärpan och hållbarheten hos en japansk kniv är det viktigt att slipa kniven regelbundet. Det finns flera olika sätt att slipa en japansk kniv, bland annat med hjälp av en slipsten eller en slipmaskin. Det är viktigt att följa rätt procedurer när du slipar en japansk kniv för att undvika att skada kniven.

Du kan också läsa vår guide till slipning av knivar.

Varför japanska knivar?

Japanska knivar är populära bland både professionella kockar och hemmakockar på grund av sin exceptionella skärpa, hållbarhet och unika design. Japanska knivar är tillverkade av högkvalitativt stål för en skarp och exakt skärförmåga. De är också kända för sin unika estetik och design, vilket gör dem till en favorit bland många kockar.

Slutsats

Japanska knivar är en populär typ av kniv som är känd för sin exceptionella skärpa och hållbarhet. Det finns många olika modeller av japanska knivar att välja mellan och det kan vara svårt att göra det bästa valet. Det är viktigt att ta hänsyn till dina personliga behov och preferenser när du väljer en japansk kniv.

Om du vill behålla skärpan och hållbarheten hos din japanska kniv är det viktigt att du slipar kniven regelbundet och förvarar den på rätt sätt. Japanska knivar kan vara en bra investering för både professionella kockar och amatörkockar tack vare deras skärpa, hållbarhet och unika design.

Vi hoppas att den här artikeln har gett dig en djupare förståelse för japanska knivar och hjälpt dig att göra det bästa valet när det gäller att välja rätt japansk kniv.

Relaterat: Japanska mandolinjärn? Läs mer här

VANLIGA FRÅGOR

Vad används en Nakiri-kniv till?

Nakiri-knivar är en typ av japansk kockkniv som traditionellt används för att hacka grönsaker. Det platta bladet och den vassa eggen gör det enkelt att skära genom grönsaker med en fram- och återgående rörelse.

Varför japanska knivar?

Japanska knivar är kända för sin höga kvalitet, skärpa och hållbarhet. De är ofta tillverkade av hårdare stål än västerländska knivar och har ett tunnare och vassare blad som gör det lättare att skära genom maten med precision. Japanska knivar är också kända för sin estetiska skönhet och unika design.

Vad är en Damaskuskniv?

En damaskuskniv är en typ av japansk kniv med ett blad som är tillverkat av flera lager stål. Dessa lager skärs, smids och viks upprepade gånger för att skapa ett mönster i bladet som är känt för sin skönhet och hållbarhet. Damaskusknivar är ofta dyra på grund av den hantverksskicklighet som krävs för att tillverka dem.

Senast uppdaterad juli 7, 2023 av Simone Lundmark