Tyngdtäcke för barn

Tyngdtäcke för barn: Fördelar, tips och rekommendationer

Våra bästa val:

Bästa tyngdtäcke för barn: Ella tyngdtäcke

Håll ditt barn tryggt och lugnt med Ella Cradle Blanket. Utformad för att skapa en känsla av kärleksfull föräldratillgivenhet och främja bättre sömnkvalitet.

Bästa tyngdtäcke för barn till priset: HUGGED® tyngdtäcke

Få en god natts sömn utan att tömma plånboken med HUGGED® Cradle Blanket. En bra investering i både komfort och välbefinnande för hela familjen.

Bästa tyngdtäcke för bebisar: SooSleep Ball-täcke

Skapa en trygg sovupplevelse för din baby med SooSleep Ball Duvet. Ekologiskt, temperaturreglerande och gjort för den perfekta sömnen.

Vadderade täcken har blivit allt populärare de senaste åren och har blivit en favoritlösning för barn som behöver extra komfort, stöd och trygghet under sömnen. Dessa specialiserade täcken är utformade med extra vikt, vilket kan ha en lugnande effekt och förbättra sömnkvaliteten för barn som upplever agitation, ångest eller sensoriska utmaningar.

I den här artikeln går vi igenom de bästa modellerna av tyngdtäcken för barn, samt förklarar vad de används till och hur de fungerar. Dessutom ger vi dig några tips om hur du väljer den bästa modellen för ditt barns behov och preferenser. Så låt oss dyka in i den fantastiska världen av viktade täcken och hjälpa dig att hitta den perfekta lösningen för ditt barns sömnbehov!

De 5 bästa täckena

Ella viktat täcke för barn

Ella barntäcke är ett specialtäcke som fokuserar på att skapa en lugnande och säker miljö för ditt barn när det sover. Täcket är baserat på principerna för djuptrycksstimulering, vilket har en avslappnande effekt som liknar en kärleksfull kram. Denna effekt hjälper till att reglera hormonerna serotonin och melatonin, som främjar lycka och sömn, samtidigt som den minskar stresshormonet kortisol. Resultatet blir en bättre sömnupplevelse för ditt barn och en mer utvilad familj.

Det veganska tyngdtäcket Ella består av flera lager som tillsammans skapar en bekväm och mysig känsla. Det yttre lagret av täcket är tillverkat av miljövänlig OEKO-TEX-certifierad bomull, medan mellanlagren innehåller mjuka polyesterfibrer för extra värme. I hjärtat av täcket hittar du tysta glaspärlor som ger önskad tyngd och säkerställer en jämn fördelning av trycket över hela täcket.

Ella barntäcke kan hjälpa ditt barn att somna snabbare och få en lugnare och mer vilsam nattsömn. Med en storlek på 100×140 cm är detta täcke lämpligt för barn och kommer att vara ett perfekt tillskott till alla barnrum. Vi rekommenderar Ella-täcket till föräldrar som vill ge sitt barn en innovativ och säker lösning för en förbättrad sömnupplevelse.

Skandinaviskt barntäcke med tyngd

Scandinavian Children’s Duvet är ett lyxigt och miljövänligt tyngdtäcke som syftar till att förbättra ditt barns sömnkvalitet, minska trötthet och ge dem en lugnande känsla av trygghet. Täcket är tillverkat av mjukt bambumaterial som är antibakteriellt, antistatiskt och hypoallergeniskt, vilket gör det idealiskt för känsliga barn.

Det här tyngdtäcket är temperaturreglerande, så det kan användas året runt och anpassar sig till de olika årstiderna. Det fungerar med eller utan överdrag och passar danska mått. Täcket är tillverkat av miljövänliga material och kan maskintvättas i 60°, vilket gör det enkelt att underhålla och hålla rent. Med en storlek på 100×140 cm är detta täcke lämpligt för barn och kommer att vara ett perfekt tillskott till alla barnrum.

Scandinavian Children’s Duvet är utformat för att lugna nervsystemet och minska tankspriddhet genom att använda miljövänliga glaskulor som skapar en lätt tryckstimulering. Denna princip är inte bara effektiv för barn med autism eller sensoriska störningar, utan även för dem som vill ha en bättre sömnupplevelse.

HUGGED® TYNGDTÄCKE FÖR BARN

HUGGED® Cradle Blanket för barn är utformad för att ge lugn och komfort till ditt barns sömn genom att erbjuda en sensorisk stimulerande upplevelse. Med ett imponerande kundnöjdhetsbetyg på 4,7 av 5 stjärnor och över 8 000 nöjda användare är detta täcke en favorit bland barnfamiljer. Täcket passar ett standardtäcke på 100×140 cm och kan enkelt tvättas i maskin.

Detta vita tyngdtäcke på 100×140 cm är tillverkat av 100 % OEKO-TEX-certifierad bomull och består av sju lager som ger en jämn viktfördelning över hela kroppen. Tusentals glasgranulat är inkapslade i ett tunt polyesterskikt, vilket gör täcket både bekvämt och funktionellt.

Täcket levereras i en elegant och bärbar bomullspåse, så att du enkelt kan ta det med dig på semestern, till semesterhuset eller var du vill. Den unika kombinationen av glasgranulat och OEKO-TEX-bomull gör det här tyngdtäcket till en utmärkt investering för dig som vill ge dina barn en bättre sömnupplevelse.

Goodnight’s Ball-täcke för barn

Goodnights bolltäcke för barn är en utmärkt lösning för barn som kämpar med sömnproblem, ångest och stress. Detta 3 kg tunga täcke, som mäter 100×150 cm, är tillverkat av 100 ambus för en mjuk och bekväm känsla.

Trycket från bolltäcket stimulerar kroppens naturliga produktion av melatonin, vilket signalerar till hjärnan att det är dags att sova och hjälper barnet att lugna ner sig. Med hjälp av ”Deep Touch Pressure”-terapi kan detta bolltäcke både förebygga och lindra ångest och avsevärt minska stressnivåerna.

Goodnihgts bolltäcke är särskilt lämpligt för barn med ADHD, eftersom forskning visar att cirka 50 av dessa barn har sömnproblem. Detta täcke kan hjälpa till att förbättra deras sömnkvalitet genom att göra det lättare att somna, minska nattliga uppvaknanden och skapa en lugnare sömnupplevelse.

SooSleep: Täcke med babyboll

SooSleep Baby Puffy Duvet är en idealisk lösning för småbarn som behöver minskad oro, stress och bättre sömnkvalitet. Detta lätta babytäcke på 2 kg mäter 70×100 cm och är särskilt utformat för de minsta familjemedlemmarna.

Täcket är tillverkat av 100 % ekologisk bomull och är GOTS-certifierat, vilket garanterar mjukhet, komfort och allergivänliga egenskaper. Inuti täcket har högkvalitativa, luktfria och giftfria glaspärlor sytts in för att ge extra tyngd, medan 7-lagersdesignen gör det tyst och bekvämt. Alla material är OEKO-TEX®-certifierade för att garantera högsta kvalitet och skydd mot allergier och irritation.

SooSleep Ball-täcke för baby är temperaturreglerande tack vare den unika 7-lagersdesignen som håller barnet behagligt varmt utan att det blir för varmt. Det gör det lättare för barnet att somna snabbt.

Vad är ett tyngdtäcke?

Ett tyngdtäcke är en speciell typ av täcke som är fyllt med små kulor eller pärlor som ger det extra tyngd. Kulorna eller pärlorna kan vara tillverkade av olika material som glas, plast eller sand och är jämnt fördelade över hela täcket för att ge en jämn viktfördelning. Tyngdtäcken kan väga från några kilo upp till 14 kg eller mer, men för barn brukar det rekommenderas att välja ett täcke som väger cirka 10 f av barnets kroppsvikt.

Täcken är utformade för att simulera effekterna av ”deep pressure stimulation” (DPS), en terapeutisk teknik som innebär att man applicerar mjuka men fasta tryck mot kroppen för att skapa en känsla av lugn och avslappning. DPS används ofta vid behandling av sensoriska och psykiska störningar som autism, ADHD, ångest och sömnstörningar.

Fördelar med att köpa ett tyngdtäcke till ditt barn

Tyngdtäcken kan vara ett värdefullt hjälpmedel för många barn och familjer eftersom de erbjuder en rad fördelar som kan förbättra sömnen, minska ångest och stress samt öka fokus och uppmärksamhet.

Innan vi tittar närmare på hur man väljer rätt tyngdtäcke är det viktigt att förstå varför dessa täcken är så populära och effektiva. Här är en kort översikt över några av de viktigaste fördelarna med att använda ett tyngdtäcke:

 1. Förbättrad sömnkvalitet: tyngdtäcken kan hjälpa barn att somna snabbare och sova djupare genom att skapa en lugnande effekt som minskar rastlöshet och rastlösa rörelser under sömnen.
 2. Minskar ångest och stress: Den djupa tryckstimulerande effekten av tyngdtäcken kan bidra till att minska stress och ångest genom att skapa en känsla av säkerhet och komfort, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för barn med ångest eller andra psykiska problem.
 3. Bättre sensorisk integration: För barn med sensoriska problem, t.ex. barn med autism eller ADHD, kan tyngdtäcken bidra till bättre sensorisk integration och ökad kroppsmedvetenhet, vilket kan leda till bättre motorisk kontroll och koordination.
 4. Ökat fokus och uppmärksamhet: Vissa barn kan också uppleva förbättrad koncentration och uppmärksamhet när de använder en tyngdtäcke, eftersom den lugnande effekten kan bidra till att minska hyperaktivitet och agitation.

Det är viktigt att notera att resultaten kan variera från barn till barn, och det är alltid en bra idé att rådfråga en läkare, terapeut eller pedagog om du funderar på att införa ett tyngdtäcke i ditt barns sömn eller dagliga rutin.

Vad ska man tänka på när man köper ett tyngdtäcke?

När du har bestämt dig för att investera i ett tyngdtäcke till ditt barn finns det flera viktiga faktorer att ta hänsyn till för att hitta den perfekta modellen som passar barnets behov och preferenser.

Från vikt och storlek till material och underhåll, det är viktigt att ta sig tid att undersöka och jämföra olika alternativ för att säkerställa den bästa upplevelsen för både dig och ditt barn.

I den här köpguiden går vi igenom de viktigaste aspekterna som du bör tänka på när du väljer rätt tyngdtäcke. Så låt oss dyka ner i de viktigaste övervägandena och hjälpa dig att göra ett välgrundat val!

Hur mycket bör ett tyngdtäcke väga?

En av de första och viktigaste aspekterna att tänka på när du köper ett tyngdtäcke till ditt barn är tyngdtäckets vikt. Ett tyngdtäcke måste ha rätt vikt för att ge de önskade terapeutiska fördelarna och samtidigt garantera komfort och säkerhet för ditt barn.

I allmänhet rekommenderas det att välja ett tyngdtäcke som väger cirka 10 av barnets kroppsvikt plus ett extra halvt till ett helt kilo. Om ditt barn till exempel väger 30 kg ska du leta efter ett täcke som väger mellan 3,5 och 4 kg (10 f 30 kg är 3 kg, plus det extra halva till hela kilot). Det är viktigt att hålla sig inom detta rekommenderade viktintervall för att undvika obehag eller potentiella säkerhetsproblem.

Kom ihåg att barn växer och att deras vikt kan förändras med tiden. Därför kan du behöva justera vikten på de viktade täckena när ditt barn växer och deras behov förändras. Om du är osäker på vilken vikt som är bäst för ditt barn är det en bra idé att rådfråga en läkare, terapeut eller pedagog som kan hjälpa dig att göra det bästa valet utifrån ditt barns individuella behov.

Här är en tabell som visar barnets vikt och den ideala vikten för ett tyngdtäcke:

Barnets vikt (kg)Idealisk vikt för tyngdtäcke (kg)
151,5 – 2
202 – 2,5
252,5 – 3
303,5 – 4
354 – 4,5
404,5 – 5
455 – 5,5
505,5 – 6
556 – 6,5
606,5 – 7

Observera att dessa siffror är vägledande och kan variera beroende på individuella preferenser och behov. Det är alltid en bra idé att rådfråga en expert om du är osäker på vilken vikt som är bäst för ditt barn.

Hur stort bör ett viktat täcke vara?

Täcken finns i olika storlekar och det är viktigt att hitta ett som passar ditt barns behov och sovutrymme.

I allmänhet bör ett tyngdtäcke vara tillräckligt stort för att täcka ditt barns kropp utan att hänga över sängkanterna. Detta är viktigt eftersom ett täcke som hänger över kanterna kan dra täcket nedåt och minska dess effektivitet. Det är också viktigt att välja ett täcke som inte är för stort och tungt, eftersom det kan begränsa ditt barns rörelsefrihet och orsaka obehag.

Här är några riktstorlekar som kan hjälpa dig att välja rätt storlek på ett tyngdtäcke för ditt barn:

Storlek på sängRekommenderad storlek på tyngdtäcke (cm)
Junior säng100 x 140 eller 110 x 170
Enkelsäng100 x 140 eller 110 x 170
Dubbelsäng100 x 140, 110 x 170, 135 x 200 eller 150 x 200

Observera att dessa storlekar är vägledande och kan variera beroende på individuella preferenser och behov. Det är viktigt att ta hänsyn till ditt barns preferenser och sovvanor när du väljer storlek på ett tyngdtäcke.

Olika typer och material av tyngdtäcken för barn

När du ska välja ett tyngdtäcke till ditt barn är det viktigt att tänka på vilka olika typer och material som finns. De vanligaste materialen och fyllnadstyperna i tyngdtäcken är

 • Fyllnadsmaterial: Täcken kan ha olika fyllnadsmaterial som bestämmer täcket vikt. De vanligaste fyllnadsmaterialen är små glaspärlor, plastpärlor och sand. Glaspärlor är i allmänhet det mest populära valet eftersom de är släta, runda och ligger nära varandra, vilket skapar en jämnare viktfördelning. Plastpärlor och sand är billigare alternativ, men de kan vara mindre bekväma och tenderar att klumpa ihop sig.
 • Yttermaterial: Täcken kan ha olika yttermaterial, t.ex. bomull, polyester, flanell och mjuka minky-tyger. Bomull föredras ofta för sin andningsförmåga och naturliga känsla, vilket kan vara särskilt viktigt för barn som tenderar att bli för varma på natten. Polyester och blandade tyger är mer slitstarka och kan vara lättare att rengöra, men har vanligtvis sämre andningsförmåga än bomull. Flanell och minky är mjuka och varma, vilket kan vara perfekt för barn som föredrar en mysigare känsla.
 • Tvättbarhet: Vissa tyngdtäcken har avtagbara, tvättbara överdrag, medan andra är utformade för att tvättas i sin helhet. Avtagbara överdrag kan göra det lättare att hålla täcket rent och underhållet, särskilt om ditt barn är benäget att spilla eller har allergirelaterade problem. Läs mer om tvätt av täcken här.
 • Allergivänliga material: Om ditt barn har allergier eller känslig hud kan det vara värt att överväga ett tyngdtäcke med allergivänliga material och fyllningar. Dessa typer av täcken är utformade för att minimera risken för allergiska reaktioner och irritation.

Genom att överväga dessa olika material och typer av tyngdtäcken kan du hitta en modell som bäst passar ditt barns behov, preferenser och känslighet. Kom ihåg att det är en bra idé att låta ditt barn prova olika material och tyger om möjligt för att hitta det mest bekväma och lämpliga valet för dem.

När kan barn börja använda ett tyngdtäcke?

Att bestämma rätt tidpunkt för ett barn att börja använda ett tyngdtäcke är viktigt för att säkerställa deras komfort och säkerhet. I allmänhet rekommenderas att barn är minst 2 år gamla innan de börjar använda ett tyngdtäcke. Detta beror på att barn under 2 år löper ökad risk att kvävas och inte kan flytta ett tungt täcke om det behövs.

Det är också viktigt att ta hänsyn till barnets individuella utveckling och mognad. Vissa barn kan vara redo att använda ett tyngdtäcke tidigare än andra, beroende på deras fysiska och kognitiva utveckling. Barn med särskilda behov, t.ex. autism eller sensoriska störningar, kan till exempel ha nytta av ett tyngdtäcke tidigare än sina jämnåriga.

För att avgöra om ditt barn är redo att använda ett tyngdtäcke är det viktigt att övervaka barnets sömnvanor och beteende. Om ditt barn kan flytta täcket självständigt och har utvecklat en god motorisk kontroll kan det använda ett tyngdtäcke utan problem.

Täcken för barn med särskilda behov

Tyngdtäcken kan vara särskilt bra för barn med särskilda behov, t.ex. autismspektrumstörningar, ADHD, sensoriska bearbetningsstörningar, ångest och sömnstörningar. Dessa barn kan ha svårare att sova och lugna ner sig, och ett tyngdtäcke kan hjälpa dem att känna sig tryggare och mer avslappnade.

 • Autismspektrumstörningar: Barn med autism kan uppleva överväldigande sinnesintryck och behöver ofta djuptrycksstimulering för att lugna ner sig. Tyngdtäcken kan bidra till att minska ångest och stress genom att ge en lugnande och lugnande effekt genom den jämnt fördelade vikten och trycket.
 • ADHD: Barn med ADHD kan ha svårt att somna och somna hela natten på grund av sin hyperaktivitet och impulsivitet. Täcken kan hjälpa till att reglera energinivåerna och skapa en känsla av lugn, vilket gör det lättare för dem att somna och sova bättre.
 • Sensoriska störningar: Barn med sensoriska störningar kan vara överkänsliga eller underkänsliga för olika sinnesintryck, t.ex. beröring, ljud och ljus. Tyngdtäcken kan hjälpa till att mildra dessa sinnesintryck genom att ge en lugnande och jämnt fördelad tyngd, vilket kan bidra till att minska överstimulering och ångest.

När du väljer ett tyngdtäcke till ett barn med särskilda behov är det viktigt att ta hänsyn till barnets individuella preferenser och känslighet. Vissa barn kan till exempel behöva ett täcke med en viss typ av tyg eller fyllning för att känna sig bekväma. Du kanske också vill samarbeta med ditt barns terapeut, lärare eller läkare för att hitta det bästa tyngdtäcket för deras unika situation och behov.

Känsliga barn är inte de enda som kan dra nytta av ett tyngdtäcke

Även om tyngdtäcken ofta förknippas med barn med särskilda behov eller sensoriska utmaningar kan de faktiskt vara till nytta för en mängd olika barn, oavsett bakgrund eller situation. Täcken kan vara ett värdefullt hjälpmedel för alla barn som behöver extra stöd för att somna, somna och vakna upp utvilade.

 • Sömnproblem: Barn som har svårt att somna eller vaknar flera gånger under natten kan ha nytta av ett tyngdtäcke. Den jämnt fördelade vikten och trycket från täcket kan bidra till att minska stress, ångest och rastlöshet, vilket gör det lättare för dem att somna och sova djupare.
 • Ångest och stress: Många barn upplever ångest och stress på grund av skolarbete, sociala situationer eller familjeliv. Ett tyngdtäcke kan ha en lugnande och tryggande effekt och hjälpa dem att hantera dessa känslor och finna ro.
 • Övergångsfaser: Barn som går igenom övergångsfaser, som att flytta till ett nytt hem, börja i en ny skola eller uppleva skilsmässa, kan finna tröst och stöd i ett tyngdtäcke. Täcket kan fungera som en ”säker plats” där de kan finna ro och återställa sin känslomässiga balans.
 • Övergripande välbefinnande: Även barn utan särskilda utmaningar kan uppleva ökat välbefinnande och bättre sömnkvalitet genom att använda ett tyngdtäcke. Det kan hjälpa dem att varva ner efter en lång dag, lindra spänningar och förbereda dem för en god natts sömn.

Det är värt att överväga en tyngdtäcke för ditt barn, oavsett om de har särskilda behov eller inte. Prata med ditt barn om deras preferenser och ge dem möjlighet att prova ett tyngdtäcke för att se om det är något som kan hjälpa dem att sova bättre och känna sig mer avslappnade.

Relaterad artikel: Gör det roligt för ditt barn att sova med en hussäng

Vem bör inte använda ett tyngdtäcke?

Även om tyngdtäcken kan vara mycket bra för många barn finns det vissa situationer där de inte rekommenderas eller bör användas med försiktighet:

 • Barn under 2 år: Som tidigare nämnts rekommenderas det generellt att barn ska vara minst 2 år innan de börjar använda ett tyngdtäcke. Detta på grund av ökad risk för kvävning och oförmåga att flytta ett tungt täcke vid behov.
 • Barn med vissa medicinska tillstånd: Barn med vissa medicinska tillstånd, t.ex. andningsproblem, cirkulationsproblem eller muskelsvaghet, bör inte använda ett tyngdtäcke utan att först rådfråga sin läkare. I dessa fall kan en tyngdtäcke förvärra deras symtom eller utgöra en hälsorisk.
 • Barn som är överhettade eller har feber: Om ett barn är överhettat eller har feber är det viktigt att undvika att använda ett tyngdtäcke eftersom det kan öka kroppstemperaturen ytterligare och potentiellt leda till överhettning eller uttorkning.
 • Barn med vissa allergier: Barn som är allergiska mot material eller fyllning i ett tyngdtäcke bör undvika att använda just det täcket. Överväg istället att hitta ett alternativt tyngdtäcke tillverkat av allergivänliga material som passar barnets allergi- och känslighetsbehov.

Om du är osäker på om ett tyngdtäcke är lämpligt för ditt barn bör du rådfråga en läkare, terapeut eller annan professionell.

Rengöring och underhåll av ett tyngdtäcke

För att ditt tyngdtäcke ska hålla sig i gott skick och vara hygieniskt för ditt barn är det viktigt att du följer några grundläggande anvisningar för rengöring och underhåll:

 1. Läs etiketten: Innan du rengör ett tyngdtäcke ska du alltid läsa etiketten eller tillverkarens anvisningar för att säkerställa att du följer de rekommenderade rengöringsmetoderna. Detta hjälper till att förhindra skador på täcket och säkerställer dess livslängd.
 2. Tvättmetoder: Vissa tyngdtäcken kan tvättas i maskin, medan andra kräver handtvätt eller professionell kemtvätt. Om du väljer ett täcke som kan tvättas i maskin, se till att använda skonsam tvätt och kallt vatten för att skydda fyllningen och tyget. För täcken som måste handtvättas, använd en mild tvål och ljummet vatten och tvätta täcket försiktigt utan att vrida ur det.
 3. Torkning: Täcken kan ta lång tid att torka på grund av sin vikt och fyllning. För att påskynda torkningen kan du använda ett torkställ, lägga täcket platt eller hänga upp det. Om täcket är maskintorkat, använd en låg värmeinställning och lägg till torkbollar eller några rena tennisbollar för att hjälpa till att sprida fyllningen jämnt.
 4. Fläckborttagning: Om ditt tyngdtäcke får fläckar ska du behandla dem så snart som möjligt. Använd ett milt fläckborttagningsmedel som är lämpligt för tyget och följ tillverkarens anvisningar för att ta bort fläcken utan att skada materialet.
 5. Påslakan: För att göra rengöringen enklare och förlänga livslängden på ditt tyngdtäcke kan du överväga att använda ett avtagbart påslakan som passar täcket. Överdraget skyddar täcket från fläckar och smuts och kan enkelt tas av och tvättas vid behov.

Genom att följa dessa anvisningar för rengöring och underhåll kan du se till att ditt tyngdtäcke håller sig i gott skick.

Alternativa lösningar till tyngdtäcken

Tyngdtäcken och sovsäckar

Tyngdtäcken och sovsäckar är en annan form av tyngdtäcke som ger liknande sinnesintryck som ett tyngdtäcke. Filtar kan användas som ett komplement till täcket, medan sovsäckar är en mer portabel lösning som lämpar sig för resor eller utomhusbruk.

Verktyg och tekniker för sömn

Det finns olika sömnverktyg och tekniker som föräldrar kan använda för att hjälpa sina barn att somna och sova bättre.

Några av dessa är

 1. Lugnande musik eller vitt brus: kan bidra till att skapa en lugnande atmosfär och blockera störande ljud som kan störa sömnen.
 2. Svag belysning: En svag nattlampa eller en lampa med dimmerfunktion kan göra det lättare för ditt barn att somna och känna sig tryggt i mörkret.
 3. Aromaterapi: Doftoljor som lavendel och kamomill kan ha en lugnande effekt och hjälpa ditt barn att slappna av och somna.
 4. Sömnrutiner: Att skapa en regelbunden sömnrutin som innehåller lugnande aktiviteter som läsning, ett varmt bad eller avslappnande stretchövningar kan hjälpa ditt barn att somna lättare.

Se även: Roliga och mysiga badrockar för barn

Samarbeta med vårdpersonal

Om ditt barn har ihållande sömnproblem eller särskilda behov kan det vara bra att rådfråga vårdpersonal, t.ex. en läkare, barnpsykolog, arbetsterapeut eller fysioterapeut. Dessa experter kan hjälpa till att identifiera eventuella underliggande problem och rekommendera lämpliga lösningar för att hjälpa ditt barn att sova bättre.

Genom att utforska dessa alternativa lösningar kan du hitta det bästa sättet att stödja ditt barns sömn och välbefinnande, antingen i kombination med ett tyngdtäcke eller som en fristående lösning.

Relaterad artikel: Skapa extra sovutrymme med en våningssäng

VANLIGA FRÅGOR

Hur tungt bör ett tyngdtäcke vara för barn?

För barn rekommenderas att välja ett tyngdtäcke som väger ca 10 % av barnets kroppsvikt plus några kilogram. Rådgör dock alltid med vårdpersonal för individuella rekommendationer.

Hur länge kan jag ligga på ett tyngdtäcke?

Du kan i allmänhet ligga med ett tyngdtäcke hela natten. Det är dock viktigt att lyssna på kroppens signaler och ta pauser om du känner obehag.

Är tyngdtäcken farliga?

Även om tyngdtäcken i allmänhet är säkra är det viktigt att välja rätt vikt och storlek, särskilt för barn. Se till att barnet kan lyfta täcket själv och rådfråga vårdpersonal om du är osäker.

Relaterat: Väckarklockor för barn

Relevanta studier: