danske møbeldesignere

9 danska möbeldesigners och deras berömda mönster

Enkelhet, funktionalitet och elegans – det är de tre grundläggande aspekterna av dansk design. Naturen är ofta en del av inspirationen, och hållbarhet är en nyckelfaktor. Danska möbelformgivare är kända för att alltid ha en stark känsla för stil och estetik.

Dansk möbeldesign är faktiskt en av de mest eftertraktade och lätt igenkännliga möbeldesignerna. Det finns många ikoniska danska möbeldesigners som redan har vunnit hjärtan runt om i världen. Men dansk design fortsätter att utvecklas tack vare de nya danska möbelformgivarna som gör det bra.

Ägget designat av Arne Jacobsen 1902-1971

Ägget ritades av Arne Jacobsen 1958 för SAS Royal Hotel i centrala Köpenhamn. Det är en designklassiker med global framgång som har blivit en av de mest kända och kopierade stolarna genom tiderna.

Stolen bröt mot alla designkonventioner med sin böjda form, som den har fått sitt namn efter. Den elliptiska stolen fungerar som en kokong runt den sittande personen eftersom den svänger mjukt inåt i den så kallade äggformen. För att avrunda stolens uttryck har den en stjärnformad svängbar fot.

PH-lampa designad av Poul Henningsen 1894-1967

På sin tid tyckte Poul Henningsen att ljuset från en elektrisk glödlampa var bländande. Han ville därför konstruera en lampa som hade samma mjuka sken som en fotogenlampa. 1924 lyckades Poul Henningsen tillverka en lampa som kopierade ljuset från en fotogenlampa – PH-lampan.

PH-lampan är en lampa med flera skärmar där skärmarnas kurvor och positioner säkerställer en perfekt ljusfördelning och fokuserar bländningen nedåt. Samtidigt skapar nyanserna ett mjukt och behagligt ljus.

Wegner Y-stol designad av Hans J. Wegner 1914-2007

Det centrala i Y-stolen är den Y-formade ryggen, som på ett elegant sätt stöder en böjd rygg och ett armstöd. Den vävda sitsen av pappersgarn är både slitstark och flexibel och ger stolen komfort och textur.

Stolen har tillverkats sedan 1949. Trots detta är stolen fortfarande inte massproducerad, utan tillverkas i över 100 steg, varav de flesta görs för hand.

Trisitsig soffa designad av Børge Mogensen 1914-1972

Børge Mogensen tremmesofa
Av Ramblersen – Eget arbete, CC BY-SA 3.0, länk

Børge Mogensens tresitsiga soffa från 1945 har blivit en dansk klassiker. Tack vare den lätta ramen lyckades designern skapa en soffa som bröt mot tyngden hos de då vanliga stoppade sofforna.

Børge Mogensen hämtade inspiration från den engelska Windsor-stolen när han designade den tresitsiga soffan. Den engelska Windsorstolen är också tillverkad av svarvade pinnar.

Det är ett utmärkt exempel på hans möblers enkla och genomarbetade form. Soffan har ett mycket enkelt utseende med en naturlig elegans. Elegansen skapas av alla små detaljer, som vackra material i form av trä, ull och läder.

Safaristol designad av Kaare Klint 1888 till 1954

Den berömda safaripistolen utformades av Kaare Klint 1933. Hans mål var att ta fram en lätt och bärbar fåtölj. Han inspirerades av bilderna från de stolar som en amerikansk filmfotograf tog med sig på en afrikansk safari.

Stolen blev en exklusiv version av en fällbar stol. Klint fokuserade på att förenkla och förfina stolens komposition och ge den ett stramare utseende. Den är lätt att fälla ihop och ta isär utan verktyg. Safaristolen anses därför vara en av världens första gör-det-själv-möbler.

Pall Georg designad av Christina Liljenberg Halstrøm

Georg Taburetten

Georg Tabouret är ett varmt möte mellan nordisk sensualitet och japansk minimalism. Pallens DNA kännetecknas av smala trästänger, rundade kanter och en designers starka materialmedvetenhet.

Den vackra pallen har ett strikt och enkelt formspråk samtidigt som den har mycket karaktär och själ. Den är tillverkad av lättviktig FSC-certifierad ek och en läderrem håller den mjuka, ulliga kudden på plats på sätet.

Du kan se fler av Christina Liljenberg Halströms designer här.

Stolen Helix designad av Christian Juhl Christensen

Christian Juhl Christensen fick ett stipendium när han studerade design. En av anledningarna var att han designade en stol i rotting som heter Helix. Stolen uttrycker rottingens flexibla och motståndskraftiga natur.

Den skulpturala och vackra korgstolen har mjuka kurvor som ger en känsla av rymlighet, samtidigt som den skapar en dynamisk karaktär när du rör dig i stolen. Det är definitivt värt att hålla ett öga på denna unga designer.

9,5° stol designad av Rasmus B. Fex

Den här stolen från den danska möbelformgivaren Rasmus B. Fex gör den faktiskt starkare än en vanlig stol. Bakom denna mycket enkla och annorlunda stol döljer sig en lång och komplicerad process. Stolen har ändrat sina egenskaper drastiskt flera gånger under tiden.

9.5° började som en ikonisk stol. Man experimenterade med den upprepade gånger för att utforska alla aspekter av något så enkelt som en stol i syfte att skapa en helt ny stol. Ambitionen var att skapa en stol som låg på gränsen mellan konst och design. Stolen blev både skulpturell och funktionell.

Prince Chair designad av Louise Campbell

Prince Chair är en stol från HAY designad av Louise Campbell, en möbeldesigner som håller på att göra sig ett namn. Stolen är bekväm, men du får också ett slags konstverk i ditt hem.

Stolen har fina detaljer, vackra snickerier och organiska former. Stolens vackra mönster återges på golvet när solen skiner på stolen. När detta sker bidrar det till att förbättra dess form. Du kan placera stolen ensam eller låta den stå tillsammans med ett litet metallbord.

Hitta rätt möbeldesigner för dig och din inredning

Om du ska börja inreda ditt hem kan du leta efter en möbeldesigner som passar perfekt till din inredningsstil. Det finns både de gamla goda möbelformgivarna som vi alla känner till och de helt nya danska möbelformgivarna som definitivt också är värda att titta på.

När du tittar på alla duktiga danska möbeldesigners kan du inreda ditt hem i många olika prisklasser. Det handlar bara om att hitta möbeldesign från en dansk möbeldesigner som passar både din inredningsstil och din budget. Och vem vet – kanske kommer de flesta av de nya danska formgivarna att hamna i

Senast uppdaterad december 9, 2022 av Simone Lundmark