Kontorsstol » De 10 bästa ergonomiska kontorsstolarna

Vårt bästa val

Den ultimata kontorsstolen: IOO KMD – Multifunktionell ergonomisk kontorsstol

Granskad ergonomisk kontorsstol med många funktioner. Även personer med ryggproblem kan sitta en hel arbetsdag utan obehag i den här stolen.

Bästa ergonomiska kontorsstol till priset: YoGA Twist – ryggstödet rör sig synkront med ryggraden

Vacker och prisvärd kontorsstol i ergonomisk design med ett ryggstöd som rör sig synkront med ryggraden för optimalt stöd. Dessutom finns det många bra justeringsmöjligheter.

Bästa ergonomiska kontorsstol när det gäller antalet inställningsmöjligheter: ErgoHuman Office Chair Leather – Multi Ergonomic Office Chair

Fantastisk läderstol med massor av justeringsmöjligheter – det finns nästan ingenting på den här kontorsstolen som inte kan justeras eller ställas in så att den passar dig exakt.

Oavsett hur många timmar du använder din kontorsstol dagligen är det värt att leta efter en modell med ergonomiska funktioner. Särskilt stöd på viktiga ställen och möjligheten att ändra sittpositionen, till exempel med hjälp av lutningsfunktioner och andra justerbara funktioner, gör att du kan anpassa sittpositionen så att den passar dig bäst. Du kan också variera inställningarna under dagen, vilket avlastar kroppen när det behövs och förbättrar cirkulationen.

Särskilt om du arbetar eller studerar hemifrån många timmar i taget är en ergonomisk kontorsstol ett viktigt arbetsredskap som inte bör underskattas. Rätt kontorsstol kan lindra ryggproblem, huvudvärk och trötthet, så att du kan få ut mycket mer av det du sitter och arbetar med.

Den här guiden hjälper dig att välja rätt kontorsstol för ditt syfte och dina önskemål – och ta reda på varför en ergonomisk kontorsstol är så viktig.

De 10 bästa kontorsstolarna

IOO KMD – Multifunktionell ergonomisk kontorsstol

Funktioner:

 • Flera färger
 • Justerbar sitthöjd och sittyta
 • Justerbart ryggstöd och nackstöd
 • Justerbara armstöd
 • Vippfunktion

IOO KMD är en kritikerrosad ergonomisk kontorsstol som kan justeras för att passa dig exakt. Det innebär att du kan justera sidhöjden, ryggstödets vinkel, själva sätet, nackstödet och även armstöden.

Även de som lider av ryggsmärtor eller diskbråck kan sannolikt tillbringa många fler timmar i stolen jämfört med en traditionell kontorsstol.

Materialet är andningsbart och ryggstödet är i nätmaterial, vilket ger god ventilation under användning. Även under varma dagar blir du inte fuktig på ryggen av att sitta i stolen under en arbetsdag.

På det hela taget en riktigt bra ergonomisk kontorsstol. Priset är högt, men stolen är värd alla pengarna.

YoGA Twist – ryggstödet rör sig synkront med ryggraden

Funktioner:

 • Bra pris
 • Ryggstödet följer ryggraden
 • Justerbart stöd för ländryggen

Den här ergonomiska kontorsstolen har en riktigt smart design som är perfekt för dig som tillbringar många timmar om dagen framför datorn. Stolens ryggstöd är utformat för att följa ryggradens rörelser. I praktiken innebär det att ryggen stöds där den behöver vara – även om du sitter annorlunda, vrider dig eller flyttar dig från skrivbordet till bokhyllan.

Den här modellen är en prisvärd ergonomisk kontorsstol som tar väl hand om din rygg tack vare det rörliga ryggstödet och det justerbara ländstödet. Stolen finns även i en dyrare Pro-version som förutom de nämnda funktionerna även erbjuder justerbara armstöd, justerbart nackstöd, lutningsfunktion och benstöd.

Med den här kontorsstolen får du mycket för väldigt lite.

Speedy 1 Kontorsstol

Funktioner:

 • Syntetiskt läder
 • Justerbar sitthöjd
 • Bra pris

Kontorsstolen Speedy 1 är inte en strikt ergonomisk kontorsstol, men den har vissa ergonomiska egenskaper som gör den bättre att sitta i än andra traditionella kontorsstolar. Den här stolen har t.ex. armstöd i bra höjd, justerbar sitthöjd och en förnuftig utformning när det gäller stöd för ländryggen och ryggen.

Stolen är klädd i svart konstläder med attraktiva nätdetaljer och kontrastsömmar. Dessutom har den hjul för ökad flexibilitet.

Nietzche patenterad ergonomisk kontorsstol från HaraTech

Funktioner:

 • Viktfördelande konstruktion
 • Andningsbart material
 • Vridfunktion och justerbar sits

Nietzche från HaraTech är inte en estetiskt tilltalande stol – det är en revolutionerande ergonomisk design som tar kontorsstolar till en helt ny nivå. Både sätet och ryggen är tvådelade och kan röra sig oberoende av varandra, vilket ger en bra viktfördelning, även när det gäller rörelseförmåga. Medan ergonomiska stolar i allmänhet behandlar symtom förebygger den här kontorsstolen spänningar och smärta.

Just eftersom sätet och ryggstödet är tillverkade av ett flexibelt och rörligt material behöver man inte göra några större justeringar. Sitthöjden kan naturligtvis justeras och det finns en lutningsfunktion. Materialet andas och ventilerar.

vidaXL Kontorsstol – Svart konstläder

Funktioner:

 • Justerbar sitthöjd och ryggstöd
 • Ergonomisk klädsel
 • Fjärilsstol
 • Bra pris

Vacker ”regissörsstol” i svart konstläder med svängbara hjul och 360 graders rotation. Stolen har en butterfly-sits och ergonomisk stoppning i ryggstödet för bekväm och stödjande sittning. Den har också armstöd för att stödja axlar och armar.

Den här kontorsstolen har justerbar sitthöjd och ryggstöd, så att arbetsställningen kan anpassas till dig.

ACT NORDIC Earth kontorsstol

Funktioner:

 • Stöd för nacken
 • Bra pris
 • Justerbar sitthöjd
ACT NORDIC Earth kontorstol

Klassisk kontorsstol i enkel design med sits i svart konstläder. Stolen här har sidhöjdsjustering, armstöd och hjul för flexibilitet, men är inte en ergonomisk kontorsstol i sig. Den är lämplig för dem som sitter vid en dator eller ett skrivbord under kortare perioder och där stolens utformning är viktigare än ergonomin.

YoGA Spine – Ergonomisk kontorsstol med revolutionerande ryggstöd

Funktioner:

 • S-format och flexibelt ryggstöd
 • Justerbar sitthöjd
 • Justerbara armstöd
 • Vippfunktion

Ofta är det antingen ergonomi eller design som gäller när du väljer en kontorsstol, men denna YoGA Spine kombinerar ergonomi med estetik – och den är till och med prisvärd.

Själva ryggstödet är inspirerat av ryggraden; det är S-format och flexibelt, så att du kan röra dig efter dina rörelser. Den ger inte bara ett riktigt bra stöd, utan också en komfort som du inte är van vid från traditionella kontorsstolar.

Armstöden är inte bara justerbara i höjdled, utan även justerbara. Lägg därtill det flexibla ryggstödet och en smart lutningsfunktion. Allt som allt finns det många bra funktioner för optimal sittkomfort – även många timmar om dagen.

Bra stol Ergonomisk kontorsstol

Funktioner:

 • Bra pris
 • Ryggformad design
 • Justerbar sitthöjd
 • Justerbara armstöd

Prisvärd ergonomisk stol med ryggformad design för optimalt stöd. Stolen har utvecklats utifrån forskning från arbetsterapi, fysioterapi, ortopedi och biomekanik – och det märks när du använder den. Stolen förebygger ryggproblem snarare än att behandla symtom, och sittkomforten är god.

Både sitthöjden och armstöden är justerbara. Dessutom bidrar den konvexa formen på sätet till en bra ergonomisk upplevelse. För en ergonomisk stol är detta en klassisk och attraktiv design som passar de flesta kontor och arbetsrum.

Futura Multifunktionell ergonomisk kontorsstol

Funktioner:

 • Justerbara armstöd i 3 funktioner
 • Justerbar sidhöjd och sätesdjup
 • Automatisk lutningsfunktion
 • Andningsbart material

Futura är en andningsbar kontorsstol med ett ventilerande nätryggstöd. Både länd- och ryggstödet är justerbart i höjdled, sätesdjupet är justerbart och om du väljer ett nackstöd kan det justeras i både höjd och djup. Det finns också 3-stegs justerbara armstöd och en automatisk lutningsfunktion.

På det hela taget är detta en riktigt bra ergonomisk kontorsstol med möjlighet att justera allt som är vettigt när det gäller sittkomfort och ergonomi.

ErgoHuman Kontorsstol Läder – Multi Ergonomisk Kontorsstol

Funktioner:

 • Sittplats i läder
 • Justerbart stöd för rygg och ländrygg
 • Justering av vikt
 • Justerbart armstöd med 3 funktioner
 • Justerbart huvudstöd

ErgoHuman-stolen ligger i den övre prissegmentet, men du får verkligen mycket kontorsstol för pengarna – och möjlighet att justera allt från ländryggsstöd och ryggstöd till sätesdjup, armstöd och nackstöd. Dessutom kan stolen viktregleras för att passa din exakta vikt.

Om du vill ha en stol med snygg design – men inte vill kompromissa med komfort och ergonomi – är den världsberömda ErgoHuman-kontorsstolen i läder den rätta.

Vad är en ergonomisk stol?

En ergonomisk stol – eller en ergonomisk kontorsstol – är en stol som är utformad på ergonomisk grund. Ergonomi handlar om att ta hänsyn till kroppen så att den inte överbelastas när man arbetar. En ergonomisk stol är utformad för att se till att du inte utsätter kroppen för onödig belastning när du sitter vid skrivbordet.

En vanlig icke-ergonomisk kontorsstol får dig att sjunka ihop när du sitter på den under en längre tid. Du har inte heller något stöd för armar och axlar, och din nedre rygg och ditt bäcken kommer att belastas av överkroppens vikt. En icke-ergonomisk sittställning kan leda till smärta i rygg, nacke, axlar och ländrygg, samt vanligtvis till ”musvärk” och huvudvärk.

Om du bara använder din kontorsstol ibland, för att skicka e-post eller beställa varor på nätet, behöver du egentligen ingen ergonomisk stol. I det här fallet sitter du inte i stolen tillräckligt länge för att kroppen ska uppleva någon verklig belastning.

Om du däremot använder din kontorsstol flera timmar i taget – kanske till och med en hel arbetsdag – bör du skona din kropp och dig själv genom att investera i en ergonomisk stol.

Se även: vackra matstolar med armstöd

Vad gör en stol ergonomisk?

Först och främst säkerställer en ergonomisk stol att du sitter bekvämt och att du inte anstränger kroppen när du arbetar eller på annat sätt är stillasittande i en arbetsposition. Hur ergonomisk en ergonomisk kontorsstol är varierar.

Vissa kontorsstolar avlastar hela kroppen på ett bra sätt med hjälp av andningsbara, flexibla material och många justerings- och anpassningsmöjligheter – andra fokuserar mer på delar av kroppen och har mer begränsade justeringsmöjligheter.

Priset och antalet funktioner hänger vanligtvis ihop, så det lönar sig att titta på stolens specifikationer snarare än att välja den billigaste stolen som kallas ”ergonomisk”.

Hur mycket kostar en ergonomisk kontorsstol?

Priserna för ergonomiska kontorsstolar varierar från under 1 000 pund till tio gånger så mycket. Stolarna i den här guiden kostar mellan 900 och 6 000 euro – och det behöver inte bli dyrare.

Anledningen till att priserna varierar så mycket är att ”ergonomi” inte är ett begrepp som kräver dokumentation. Om stolen till exempel har någon form av ländstöd kan den kallas ergonomisk. Att detta i praktiken inte innebär att det är särskilt ergonomiskt att sitta i stolen under långa perioder är en annan sak.

Därför bör du vara skeptisk när du letar efter en ergonomisk kontorsstol. Ta en titt på de olika stolarnas egenskaper och läs om tankarna bakom deras utformning. Gör sedan ett välgrundat val – din kropp kommer att vara nöjd i längden.

Se även: 6 coola fåtöljer med hög rygg

Måste en kontorsstol vara ergonomisk?

Ergonomiska kontorsstolar är en ny utveckling av traditionella kontorsstolar. Traditionella kontorsstolar var flexibla med hjul, en bekväm och väl vadderad sits och höjdjustering av sitsen. Och det är verkligen inget fel på dessa funktioner. Om du använder skrivbordet sporadiskt räcker det ofta med en sådan kontorsstol.

Men om du använder skrivbordet ofta eller under långa perioder i taget – till exempel för hemarbete, studier, spelande eller kreativt arbete – kommer du snart att märka att en traditionell kontorsstol gör din kropp trött och öm.

Att sitta i samma position under långa perioder – särskilt i en position som belastar bäckenet och ländryggen – belastar kroppen och orsakar symtom som smärta i ländryggen, nacken och axlarna och eventuellt huvudvärk. Vanligtvis reser du dig upp för att du är öm, men ömheten kan faktiskt bestå och leda till smärta med tiden – särskilt om du ofta anstränger kroppen på samma sätt.

En kontorsstol som används flera timmar i sträck bör vara ergonomisk. På så sätt tar du hand om och skonar din kropp, vilket innebär att du inte behöver lida av smärta på grund av en dålig hållning.

Välja en kontorsstol för ditt hemkontor, spelrum eller arbetsrum

Valet av kontorsstol beror först och främst på hur länge du kommer att använda den varje dag. Sedan finns det design- och komfortpreferenser och naturligtvis en budget.

Det spelar ingen roll om stolen ska användas som arbetsstol, för studier eller spel. Det viktiga är hur mycket tid du tillbringar i stolen åt gången. En halvtimme om dagen är inte särskilt ergonomiskt krävande, eftersom kroppen inte utsätts för någon verklig belastning när man sitter i en stol i en halvtimme. Å andra sidan kommer flera timmar om dagen att märkas om kontorsstolen inte är ergonomiskt utformad.

Nästan alla kontorsstolar är höj- och sänkbara och har hjul. Om du vill ha en kontorsstol utan hjul är den vanligtvis inte ergonomisk. En kontorsstol utan armstöd kan vara att föredra om du sitter nära skrivbordet och vilar armarna på bordsskivan, men en ergonomisk stol är vanligtvis en kontorsstol med armstöd.

Vilken kontorsstol är rätt för mig?

En ergonomisk kontorsstol kanske inte passar dina behov. Om du till exempel vill ha en speciell designad kontorsstol kan det hända att din ekonomi inte räcker till. Kontorsstolar som är utformade med ergonomi i åtanke är inte nödvändigtvis ett särskilt estetiskt tillägg till din inredning. Här är det själva funktionen och komforten som är av största vikt.

Om du vill ha en ergonomisk kontorsstol finns det också relativt stora skillnader mellan stolarna. För det första finns det skillnader i material – och andningsbara material är ofta att föredra – och för det andra finns det skillnader i de olika inställningsmöjligheter som stolarna har.

Även om flera stolar har funktionen att de kan justeras i ryggen betyder det inte att funktionen är densamma. Vissa stolar kan justera ryggstödet i olika lägen i förhållande till vinkeln, medan andra kan justera ryggstödet i förhållande till höjden – och vissa kan göra både och. Detsamma gäller för sätet, som nästan alltid kan justeras i höjdled och i vissa fall även i djupled.

Ju fler olika inställningsmöjligheter en stol har, desto större är sannolikheten att den anpassas exakt till kroppens behov. Dessutom kan behovet förändras från dag till dag, särskilt om du har ont. Flera inställningsmöjligheter gör det också lättare för flera personer i hushållet att använda samma kontorsstol.

En ergonomisk kontorsstol kan inte stå ensam

En ergonomisk kontorsstol kan göra det uthärdligt – och till och med bekvämt – att utföra stillasittande arbete under långa perioder. Om du lider av ryggsmärtor bör du dock vara medveten om att du sällan kan köpa en ergonomisk kontorsstol ensam. Om du har belastat din kropp under en längre tid kan det finnas myoser eller direkta skador som måste åtgärdas.

Den ergonomiska kontorsstolen hjälper dig att förebygga framtida problem, men den kan inte behandla befintliga skador. Om du har besvär eller smärta i ryggen bör du kontakta din läkare eller en sjukgymnast för att få behandling för problemet.

Spara tid och pengar med en bra kontorsstol

En ergonomisk kontorsstol är vanligtvis dyrare än en traditionell kontorsstol. Men du kommer också vanligtvis att byta ut en klassisk kontorsstol mycket tidigare än en ergonomisk stol, eftersom bristen på funktioner orsakar ryggproblem eller annat obehag.

Dessutom kommer du att tillbringa mer tid med att stå upp för att få igång blodcirkulationen eller för att komma ur den monotona positionen som gör att du får ont i ryggen eller får sömniga ben. Ju oftare du reser dig upp för att göra något annat, desto mindre effektivt arbetar du.

Att välja en bra ergonomisk stol – i stället för en budgetvänlig eller snobbig kontorsstol – sparar både tid och pengar. Sittkomfort framför allt.

Vilken stol är en bra kontorsstol för en dålig rygg?

Om du har ont i ryggen bör du välja en kontorsstol med hög rygg och nackstöd samt stöd för ländryggen, så att du får stöd hela vägen upp i ryggen. Du bör också välja en stol med många inställningsmöjligheter, så att du kan anpassa stolen till dina behov från dag till dag.

Är höga kontorsstolar bättre?

En kontorsstol med hög rygg är i allmänhet mer ergonomisk än en kontorsstol med låg rygg. Det beror på att det kan avlasta hela ryggen, inklusive axlarna. En ergonomisk kontorsstol med nackstöd är att föredra eftersom den också ger stöd för nacken när det behövs.

Kan en retrokontorsstol vara ergonomisk?

Även om äldre kontorsstolar har en snygg design är de i allmänhet inte ergonomiska. Att fokusera på god hållning och ergonomi är en ny utveckling. Du kan få en utmärkt kontorsstol i retrodesign, men en ergonomisk kontorsstol passar vanligtvis inte in i en retrodesign.

Läs också: Sittsäckar för barn

Senast uppdaterad december 5, 2022 av Simone Lundmark