Kolsyrepatron: 2 patroner lämpliga för sodaströmmar och sodamaskiner

Om du har en kolsyremaskin kan du göra din egen läsk. Allt du behöver är rätt sirap och en kolsyrepatron för att få en bubbla i din läskedryck. De mest populära läskmaskinerna är SodaStream, som du säkert känner till.

Det finns dock andra modeller som inte fungerar med SodaStream-patroner. Här har du större frihet att välja dina egna kolsyrepatroner, vilket innebär att du ofta kan göra större besparingar, eftersom SodaStream-patroner ofta ligger i den dyra änden.

Nedan har vi sammanställt ett antal kolsyrepatroner som du kan använda i din läskedrycksmaskin. Du kan läsa mer om för- och nackdelar med varje modell för att se till att du väljer den kolsyrepatron som bäst uppfyller dina behov.

Vi rekommenderar dessa bläckpatroner

#1: SodaStream kolsyrepatron

SodaStream är den mest populära tillverkaren av läskedrycksmaskiner, och det finns goda skäl till det. En SodaStream-maskin är lätt att använda och du kan köpa kompatibla kolsyrepatroner hos många återförsäljare.

Denna SodaStream kolsyrebehållare har en kapacitet på 60 liter CO2, vilket innebär att du kan göra massor av mousserande vatten eller läsk utan att behöva fylla på kolsyrebehållaren.

Behållaren kan enkelt installeras i din maskin och är en påfyllningsflaska. Det innebär att du måste lämna tillbaka den till en SodaStream-återförsäljare när den är slut om du vill ha den påfylld.

#2: AGA kolsyrepatron

Om du har en Aqvia-maskin för läskedrycker måste du köpa kolsyrepatroner som passar den här modellen – och det är AGA. Den här kolsyrepatronen är dock även kompatibel med andra läskedrycksmaskiner och kylskåp med inbyggd läskedrycksmaskin.

Du kan använda AGA kolsyrepatroner för bland annat WasserMaxx, Soda-Fresh, Soda-Club, Electrolux ”Source”-kylskåp, AEG ”Aqua Fizz”-kylskåp och ASKO ”Homepub”-kyl- och frysdiskar.

Fördelen med den här kolsyrepatronen är att den kan användas i flera olika maskiner och kylskåp, vilket gör att du kan göra en besparing jämfört med de välkända SodaStream-patronerna, som endast är kompatibla med SodaStreams egna maskiner.

Hur man väljer rätt kolsyrepatron för kolsyrade vatten

När du väljer en kolsyrepatron för kolsyrat vatten bör ditt val först och främst bero på vilken typ av läskedrycksmaskin du har. SodaStream är den mest populära tillverkaren på marknaden, men deras läskedrycksmaskiner är endast kompatibla med SodaStream-patroner.

Om du har en läskedrycksmaskin från en annan tillverkare har du mycket större frihet att välja vilken kolsyrepatron du vill använda. De mest populära patronerna på marknaden förutom SodaStream är AGA.

Om du är osäker på vilken kolsyrepatron du ska använda till din läskedrycksmaskin bör du alltid läsa manualen. Här kan du se vilka kolsyrepatroner som är kompatibla med just din modell.

Se också: de bästa flaskorna för läskström

Hur ska en kolsyrepatron förvaras?

Kolsyrepatroner innehåller koldioxid och det är därför viktigt att de förvaras på ett säkert sätt. Du bör till exempel inte förvara en kolsyrepatron där den kommer att utsättas för värme under en längre tid, eftersom värme får den komprimerade gasen att expandera.

Du bör därför se till att du förvarar dina kolsyrepatroner på ett svalt och torrt ställe. De flesta kolsyrepatroner är utrustade med en säkerhetsventil för att säkerställa att gasen släpps ut på ett säkert sätt om trycket plötsligt stiger.

Detta gäller både för SodaStream- och AGA-kartonger, så det är ingen fara att förvara dem hemma. Om du köper en patron från en annan tillverkare ska du kontrollera att den har en säkerhetsventil innan du förvarar den inom räckhåll.

Senast uppdaterad juni 13, 2023 av Simone Lundmark