avkalka toalett

Guide: Tips för optimal avkalka toalett

Vårt bästa val:

Toaletten är en rörledningsdel som används flera gånger under dagen. Det är därför inte konstigt att den behöver rengöras – och det är inte konstigt att den ibland behöver lite mer uppmärksamhet än vanligt.

I de allra flesta städer i Danmark finns det kalk i vattnet – och toalettvattnet är inget undantag. Därför är det nödvändigt att avkalka toaletten då och då. Men hur gör man det? Du kan ta reda på det här.

Börja med att förbereda dig för att avkalka toaletten

Innan du börjar avkalka toaletten är det viktigt att du förbereder dig först. Om du aldrig har gjort det förut måste du först skaffa dig de rätta medlen. Det första steget är alltså att skaffa dem.

Du kan antingen välja att gå till affären och köpa en så kallad kalkrengörare. Du kan också välja att göra din egen. Du gör detta genom att blanda 1 dl ättiksyra 32 % med 4 delar vatten och hälla det i en sprayflaska. Fördelen med att blanda det själv är att det är saker som du kanske redan har i huset. Det är så att säga en budgetvänlig lösning.

Avkalkning av toaletten: Så här gör du – med din egen mix

Afkalkning af toilet guide

Det är faktiskt inte så svårt att avkalka en toalett – särskilt om du är noga med att hålla den ren och använder ett vettigt toalettrengöringsmedel. Det tar faktiskt inte mer än 30 minuter, så det kan lätt och snabbt bli en del av din rutin.

  • 1. Sväng ut vattnet ur skålen

Den första – och mest irriterande – uppgiften är att skölja ut vattnet ur skålen. Du behöver bara göra detta om du har bruna ränder och tecken på kalk under vattnet. En sifon är ett bra sätt att föra ut vattnet, men det går också bra med någon annan metod.

  • 2. Toalettpapper + vinägerblandning

När du har tömt skålen – om det här steget är nödvändigt för dig – måste du klistra in toalettpapper där de bruna strecken och tecken på kalk finns i skålen. Spraya sedan din blandning av vinäger och vatten på toalettpappret så att det fastnar.

Det är bra att ha fönstret öppet och att använda handskar, eftersom blandningen du har gjort är lite kliande och kan vara lite svår att tolerera för huden.

  • 3. Vänta, vänta, vänta

När du har sprejat toalettpappret, låt det stå i några timmar eller över natten så kommer du snart att se resultatet.

Relaterad artikel: Avkalkning av duschhuvudet

Vad gör jag om den inte avkalkar toaletten?

Om du bor i Midlands måste du låta kalken sitta kvar länge om denna blandning inte kan lösa problemet åt dig. I Köpenhamn är vattnet däremot mycket hårt, så den här blandningen kanske inte är tillräckligt skrovlig.

Om du fortfarande har bruna ränder i skålen efteråt kan du försöka använda toaletttabletter för att avlägsna kalk. Fosforsyra som Fluren 33 eller Borups kalk kan också användas för detta ändamål.

Avkalkning av toaletten – är det kalk?

Det finns också en chans att de bruna strecken inte är kalk. Om både den hemgjorda blandningen, vanlig kalkborttagare, fosforsyra och kalktabletter inte fungerar, bör du överväga möjligheten att det kan vara rost i stället.

Om det är rost hjälper det naturligtvis inte att behandla mot kalk. Här bör du istället använda en rostfläckborttagare. Många gillar Magica för detta ändamål, men det finns naturligtvis även andra på marknaden.

Andra hemmagjorda lösningar

Ättiksyrablandningen är inte den enda lösning du kan använda. Det finns även andra hemgjorda lösningar som kan användas i stället.

Tvättpulver eller pimpsten

En annan ”hemmagjord” lösning är att blanda 2 matskedar vitt tvättpulver med 1 liter kokande vatten. Det är viktigt att använda kokande vatten – eller åtminstone vatten som är minst 60 grader varmt – eftersom det är här som tvättmedlets blekande effekt aktiveras.

Doppa toalettborsten i denna blandning och skrubba skålen, precis som när du rengör efter att ha använt toalettrengöringsmedel. Se till att hela skålen är täckt och låt blandningen arbeta i några minuter.

Förhindra bruna ränder

Sist men inte minst är det bästa sättet att få bort bruna ränder att försvinna naturligtvis att förhindra att de uppstår från början. Du kan förebygga detta genom att skrubba skålen varje dag – dock inte med toalettrengöringsmedel, eftersom det inte är nödvändigt.

Du kan också hålla utkik efter vattenläckor – dessa kan lätt orsaka bruna ränder från kalk, och är något som kan repareras.

Slutligen ska du naturligtvis hålla toaletten ren och rengöra den en gång i veckan med toalettrengöringsmedel.

Relaterat: Avkalkning av kaffemaskinen

Senast uppdaterad mars 20, 2023 av Simone Lundmark