Fruktträd » 5 Läckra fruktträd för trädgården

Fruktträd för trädgården – Våra bästa val

Bästa fruktträd för hela familjen: äppelträd

Ett äppelträd är helt klart ett av de mest populära fruktträden i trädgården, eftersom nästan alla älskar äpplen. Dessutom kan äpplen användas till många olika saker, oavsett om du vill äta dem råa eller använda dem i din matlagning.

Bästa fruktträd för att pryda trädgården: körsbärsträd

Ett körsbärsträd är ett otroligt vackert fruktträd som passar bra i alla trädgårdar. Dessutom får du varje år utsökta körsbär som du kan använda till många olika saker. Körsbärsträd är också mycket populära i danska trädgårdar, eftersom de växer relativt snabbt och har ett fint växtsätt.

Bästa fruktträd för små trädgårdar: familjens fruktträd

Praktiskt och underbart fruktträd för dem som har en mindre trädgård. Ett familjefruktträd är en mycket smart lösning eftersom det är möjligt att ympa flera sorter på samma träd. Det betyder att du inte behöver ha så många fruktträd i trädgården om du inte vill ha dem eller inte har tillräckligt med utrymme.

5 läckra och vackra fruktträd för trädgården

Äppelträd

æbletræ

Med ett äppelträd i trädgården kan du få ätbara äpplen för hela familjen. Den är perfekt för dig som älskar äpplen och ofta köper dem i snabbköpet. Om du vill ha ett äppelträd finns de i många olika sorter. Det är därför en bra idé att läsa på om sorterna och sedan bestämma vilken sort som är bäst för dig.

Du hittar till exempel ett äppelträd som heter Malus Domestica, som erbjuder många olika äppelsorter. Du kan därför investera i ett äppelträd som ger äpplen som passar din smak. Nästan alla äpplen från ett äppelträd kan ätas både råa och kokta. Det finns dock även vissa äpplen som lämpar sig bäst som matäpplen.

Päronträd

Pæretræ

Drömmer du om att ha saftiga och välsmakande päron i din trädgård? Köp sedan ett eller flera päronträd för att förverkliga din dröm. Det finns många olika sorters päronträd.

Varje sort har sin egen typ av päron som kan smaka olika. Du bör därför investera i ett päronträd beroende på vad du tycker bäst om. När du letar efter ett päronträd ser du ofta namnet Pyrus Communis. Detta är päronträdets namn på latin.

Se även: förvandla din frukt till en läcker juice med en juicepress

Plommonträd

Blommetræ

Om du älskar plommon kommer du att älska att odla dina egna plommon i trädgården. Det är säkert möjligt även om du bor i Danmark. För att odla plommon måste du få tag på ett läckert plommonträd som kan stå och pryda din trädgård och samtidigt ge dig goda plommon.

Med ett plommonträd kan du välja att äta råa plommon eller att göra sylt. Plommonträd finns i många olika sorter, så det finns mycket att välja mellan här också.

Körsbärsträd

Kirsebærtræ

Körsbär är en riktigt läcker frukt som tyvärr inte finns i säsong året runt. Därför är det något speciellt med att ha ett eget körsbärsträd i trädgården. Förutom att den ger den mest utsökta frukten är den också otroligt vacker.

Körsbärsträd är relativt populära på grund av detta. Dessutom växer de här träden ganska snabbt och har ett riktigt fint växtsätt. Det finns alltså flera goda skäl att välja ett körsbärsträd om du vill ha fruktträd i din trädgård.

Familjens fruktträd

Familiefrugttræ

Om du har en mindre trädgård eller vill ha ett otroligt praktiskt fruktträd är det värt att överväga familjefruktträd. Ett familjefruktträd är ett fruktträd där du kan ha flera olika sorter på samma fruktträd. Detta innebär att du kan ha tre sorter – och i vissa fall fyra sorter – av till exempel plommon, äpple eller päron ympade på samma stam.

Fördelen med familjefruktträd är att det är möjligt att ha flera olika sorter på samma träd. Det betyder att du inte behöver ha många olika fruktträd, utan bara ett. Om du inte har mycket utrymme i din trädgård eller inte vill ha fler fruktträd i din trädgård är detta den perfekta lösningen för dig.

Vad är fruktträd?

Fruktträd omfattar alla typer av blommande träd som producerar frukt. De vanligaste fruktträden för trädgårdar i Danmark är äppelträd, päronträd, körsbärsträd och plommonträd. Men det finns andra fruktträd. I varmare klimat omfattar kategorin även andra fruktbärande träd som aprikosträd, persikoträd och fikonträd.

Se även: bra träd för trädgården

Beskärning av fruktträd – när?

Under många år har fruktträd beskurits på vintern eftersom fruktodlarna var pionjärer när det gällde beskärning vid denna tidpunkt. Men detta borde inte längre vara fallet. Fruktodlare har beskurit sina fruktträd på vintern eftersom det är den tid på året då de har tid.

Ny forskning har dock visat att rätt tidpunkt att beskära fruktträd i trädgården är på sommaren. Detta beror på att träden är i full tillväxt vid den här tiden på året och kan därför läka sina sår snabbare.

Det kan skada att klippa av en gren som har små, läckra frukter på sig. Men du bör komma ihåg att den här grenen inte skulle ha funnits där om du hade beskurit fruktträdet på vintern.

Kort sagt, se till att beskära dina fruktträd på sommaren. Om du gör det tänker du så mycket som möjligt på dina träds välbefinnande.

Plantering av fruktträd – när?

Om du planerar att plantera fruktträd i din trädgård kan du göra det på hösten eller våren. Den bästa tiden är dock hösten, närmare bestämt september-oktober.

Det är bäst att plantera nya fruktträd i trädgården på hösten, eftersom jorden vanligtvis är både varm och fuktig vid den här tiden. Och detta är bra för ett nyplanterat träd. Om du planterar fruktträd i trädgården på våren är du utsatt för ett nyckfullt väder som kan erbjuda allt från frost till hårt och oförsonligt solsken.

När du planterar fruktträd i trädgården måste du hitta den mest optimala platsen när det gäller sol/skugga, jordart etc. Du måste ta hänsyn till vad det specifika fruktträdet kräver.

Det är också viktigt att tänka på att trädet kommer att växa med tiden, så det bör planteras 2,5 meter från rabatter, byggnader etc. Avståndet till andra fruktträd bör vara cirka 5 meter för att ge utrymme för båda trädens kronor.

Hur man planterar fruktträd

När du har investerat i ett fruktträd är det viktigt att du ger trädet den bästa starten i din trädgård. Det kan du göra genom att plantera den på rätt sätt. När du planterar fruktträd ska du följa dessa fyra steg:

 • Börja med att gräva ett stort runt hål som är minst en meter i diameter. Djupet på hålet ska motsvara det djup som trädet planterats på i krukan.
 • Fyll sedan det stora hålet med vatten. Vänta nu tills allt vatten har försvunnit ur hålet. På så sätt får trädets rot en bra chans att slå rot, eftersom den får mycket vatten.
 • Placera fruktträdet i mitten av hålet och sprid jorden väl runt trädet. För att undvika röta bör du komma ihåg att trädet inte får ligga lägre i marken än vad det gjorde i krukan från plantskolan.
 • Placera en träpål bredvid fruktträdet och knyt trädet till pallen. Detta beror på att trädens rot under de första åren inte har ett särskilt bra grepp om jorden och behöver därför hjälp för att stå emot vinden.

När ska du gödsla fruktträd?

Som en allmän regel bör du gödsla fruktträd i trädgården på våren. Det bör dock noteras att fruktträd vanligtvis inte behöver gödslas särskilt mycket. Om du har lerjord eller hård jord kan det vara mycket fördelaktigt att blanda jorden med en näringsrik kompost när du planterar fruktträdet. I dessa fall kan det också vara en bra idé att ge trädet en bra kompost varje vår efteråt.

Om du behöver gödsla dina fruktträd är det inte rekommenderat att använda kvävehaltiga gödselmedel. Kväve får fruktträdet att utveckla ännu fler blad på bekostnad av den frukt som det behöver producera. Använd därför alltid bara vanlig trädgårdskompost till dina fruktträd. Sprid bara trädgårdskomposten i ett tunt lager runt fruktträdets stam på våren så att trädet kan ta upp de näringsämnen det behöver.

I stället för att gödsla dina fruktträd kan du också ta bort ogräs, gräs etc. inom en radie på 50 cm runt trädstammen. Detta förhindrar att fruktträdet kvävs, eftersom det har lättare att få tillgång till både näring och vatten.

Läs mer: Gödsling av fruktträd

Vilket fruktträd ska jag välja?

För att välja det perfekta fruktträdet för din trädgård måste du förstå flera faktorer om varje sort så att du kan göra ett välgrundat val. Först och främst bör du naturligtvis fundera på om du föredrar att ha äpplen, plommon, päron eller körsbär i din trädgård som du kan plocka och njuta av.

När du har bestämt dig för vilken frukt du vill odla i trädgården bör du välja fruktträd utifrån sorten och de växtförhållanden som du kan erbjuda fruktträdet. Lyckligtvis är fruktträd lätta att hantera när de växer under optimala förhållanden. Så även om du är upptagen i vardagen kan du ha fruktträd i din trädgård.

Några av de största utmaningarna när du väljer ett eller flera fruktträd för din trädgård är att hitta rätt bland de olika stammarna och formerna.

Först och främst är det en bra idé att se sig omkring i trädgården för att ta reda på vilken storlek, och därmed stam, ditt nya fruktträd bör ha. Vill du att det ska vara ett litet, känsligt fruktträd eller vill du att det ska växa sig stort så att barnen kan klättra i det? När du har bestämt dig för vad du vill ha av trädet kan du välja mellan dessa stammar:

Relaterat: vintergröna växter

 • Vanliga stammar: Dessa stammar blir mellan tre och sex meter höga, beroende på sortens styrka.
 • Dvärgstammar: Fruktträd som är ympade på dvärgstammar blir vanligtvis mellan 2 och 3 meter höga. Dessa träd bär ofta frukt snabbt och lämpar sig för en mindre trädgård. Eftersom träden är relativt små bör de planteras på en skyddad plats för att ge dem bättre möjligheter att rota sig.
 • Vilda stammar: Om du vill ha stora träd som är omkring nio meter höga, välj fruktträd som är ympade på vilda stammar. Nackdelen med dessa träd är dock att det tar tre till fyra år innan de bär frukt.

Det är också möjligt att välja fruktträd utifrån dess form, så att du får den form som passar bäst i din trädgård. När det gäller former har du följande valmöjligheter:

 • Ett träd med krona
 • Ett spindelträd
 • Ett kolonnformigt träd
 • Ett espalier-fruktträd

Läs också: Avklippta träd

Fördelar med att plantera fruktträd i trädgården

Förutom att vara en vacker syn i trädgården när som helst på året finns det många andra fördelar med att ha egna fruktträd i trädgården. Fruktträd bidrar mycket till ditt och din familjs välbefinnande och till djurlivet.

Med fruktträd i trädgården kan du odla din egen ekologiska frukt. Du kan vara 100 % säker på vad frukten har utsatts för under sin tillväxt, precis som i din egen trädgård.

Dessutom behöver frukten inte transporteras eller förpackas, vilket bidrar till att spara miljön. I slutändan är det också mycket billigare att odla sin egen frukt hemma i trädgården, som alltid är färsk och därför mycket godare.

Det vilda djurlivet i din trädgård kommer också att blomstra tillsammans med dina fruktträd. Träden ger skydd och föda åt insekter och fåglar. Du får helt enkelt komplexa mikrohabitat och bidrar till att skapa ett hälsosamt ekosystem.

Relaterad artikel: öka den biologiska mångfalden i din trädgård

Senast uppdaterad mars 20, 2023 av Simone Lundmark