Skapa extra sovplats med en våningssäng

Vårt bästa val:

Bästa våningssängen för barn: Flexa Popsicle våningssäng

Bra våningssäng i hållbara material, bra design och bra storlek. Sängen finns i flera färger.

Bästa våningssäng med skrivbord: Hoppekids högsäng med utdragbar soffa 90 x 160 cm och 80 x 200 cm

Smart och alternativ våningssäng i form av en hög säng med hörnbord och utdragbar soffa i botten.

Bästa våningssäng för vuxna: VidaXL våningssäng 140 x 200 cm + 90 x 200 cm

Rymlig och robust våningssäng, där den nedre våningssängen motsvarar en säng för en och en halv man och den övre våningssängen motsvarar en enkelsäng.

Magne våningssäng

FUNKTIONER

 • Mått: 114 x 206 x 164 cm
 • Madrassens storlek: 90 x 200 cm
 • Madrasser ingår inte
 • Material: MDF
 • Färg: Vit

Magne Køjeseng

Fin våningssäng i vitlackerad MDF som är lätt att montera. Sängen har ett fint långt liggavstånd på 90 cm, vilket innebär att den kan användas av barnen i många år. Madrassen är upp till dig, men du kan välja madrasser som passar barn och budget.

Den nedre våningssängen har en liten hylla i varje ände av sängen, vilket är praktiskt för att förvara glasögon eller elektronik eller för att förvara böcker och en nattlampa. Stegen har en robust konstruktion och det finns en sängstomme på den översta våningssängen.

På det hela taget är det en fin och solid säng till ett rimligt pris.

VidaXL våningssäng 140 x 200 cm + 90 x 200 cm

FUNKTIONER

 • Mått: 140 x 200 x 153 cm
 • Madrassens storlek: 140 x 200 + 90 x 200 cm
 • Exklusive madrasser
 • Material: metall
 • Färg: Vit

VidaXL køjeseng

Perfekt säng för sovrummet där det behövs plats för 1-2 vuxna och 1 barn. Den nedre våningssängen motsvarar en säng för en och en halv person och den övre våningssängen motsvarar en säng för en person. Den översta våningssängen har sidostänger runt om för säkerheten, och stegen lutar för att göra det enkelt och säkert att klättra upp, oavsett ålder.

Sängen är utformad i pulverlackerad metall och är vit i färgen, vilket gör att den passar in i de allra flesta rum och inredningar. Den är lätt att montera och är robust och solid i användning.

Inga madrasser ingår, men det är bara ett plus eftersom du kan välja madrasser utifrån kroppsform och preferenser. Priset är å andra sidan mycket överkomligt och du får mycket säng för pengarna.

Flexa Popsicle våningssäng

FUNKTIONER

 • Mått: 108 x 204,2 x 184,7 cm
 • Madrassens storlek: 90 x 200 cm
 • Exklusive madrasser
 • Material: massiv ek och björk
 • Flera färger

Flexa Popsicle køjeseng

Om du vill ha en våningssäng med en komplett och snygg design är Flexa Popsicle den rätta. Sängstommen är tillverkad av massiv ek och sänggaveln, stegen och benen är tillverkade av björk. Sängen finns i tre olika färger: rosa, blått och grönt. Det är fina, dammiga färger som passar bra in i minimalistisk och skandinavisk inredning.

Förutom att sängen har en riktigt snygg design och bra och solida material är den också mycket rymlig eftersom den har ett madrassmått på 90 x 200 cm. Madrasser ingår dock inte, men det gör att du kan välja de madrasser som bäst passar dina barns behov.

Av säkerhetsskäl finns det halkfria steg i trappan och integrerade handtag som gör det lättare att klättra upp i våningssängen. Dessutom är kojan väl avskärmad för att förhindra fallolyckor.

Allt som allt en mycket snygg och säker våningssäng.

MOBI Furniture delbar våningssäng

FUNKTIONER

 • Mått: 98 x 208 x 157,4 cm
 • Madrassens storlek: 90 x 200 cm
 • Exklusive madrasser
 • Material: MDF och massiv bok
 • Färg: Vit och naturlig

MOBI Furniture delbar køjeseng

Smart våningssäng som också kan delas upp i två enkelsängar vid behov, till exempel när barnen blir äldre eller när de flyttar till större eller separata rum. Sängen har en minimalistisk design som passar bra in i skandinavisk inredning med sin färgkombination av vitt och trä.

Madrassen mäter 90 x 200 cm, vilket motsvarar en rymlig enkelsäng, så det finns gott om plats för barnen både nu och i framtiden. Varje koja har en maximal belastning på 80 kg.

Den översta våningssängen har en bra storlek och stegen har integrerade handtag för att göra det lättare att klättra upp i den översta våningssängen. Sängen är säkerhetsgodkänd enligt EN 747.

En bra säng till ett bra pris.

Hoppekids högsäng med utdragbar soffa 90 x 160 cm och 80 x 200 cm

FUNKTIONER

 • Mått: 101 x 208 x 177 cm
 • Madrassens storlek: 90 x 200 + 80 x 200 cm
 • Utom madrass för våningssäng men inklusive madrass för utdragbar säng
 • Material: massiv furu
 • Färg: Vit

Hoppekids højseng med udtrækssofa

För mindre barnrum är den här våningslösningen helt lysande. Förutom sängplats för barnet finns det under våningssängen ett inbyggt hörnskrivbord på ena sidan och en loungedel på den motsatta sidan som kan dras ut för att skapa en extrasäng. Perfekt för när vänner kommer över natten.

Sängen är tillverkad av massiv furu, vilket gör den både robust och mycket solid. Det här är en säng som kan stå emot många års användning.

Den utdragbara sängen har lameller och en femdelad madrass ingår. Madrassen till våningssängen måste köpas separat. Välj en madrass som passar ditt barns vikt.

Sov med en våningssäng

Oavsett om du vill sova med ditt barn eller om dina barn vill sova tillsammans finns det en våningssäng som passar. Fler och fler studier visar att det är hälsosamt och bra för barn att sova tillsammans, oavsett om de är föräldrar eller syskon. Det är en del av vår flockmentalitet att vara nära andra människor på natten. Att sova tillsammans med andra hjälper därför barnen att sova bättre och säkrare.

Även om sovrummen är små och inte omedelbart kan rymma två juniorsängar eller en dubbelsäng och en juniorsäng, kan man nästan alltid skapa mer sovplats i rummet. Allt handlar om att tänka uppåt. Genom att använda det höga utrymmet för sängar skapar du också mer golvyta, vilket är särskilt praktiskt i ett barnrum där det måste finnas utrymme för lek och utveckling.

I den här guiden hittar du våningssängar för barn i olika storlekar samt våningssängar som gör att föräldrar och barn kan sova i samma rum, där den nedre våningssängen motsvarar en säng för en och en halv och därför kan rymma både en och två föräldrar.

Se även: Hög säng med skrivbord

Skapa mer golvyta med en våningssäng

Oavsett om du har barn som behöver sova i samma rum eller om du bara vill skapa sovplats för ditt barns vänner finns det smarta kombisängar som kan göra just det. Du kan till exempel få en våningssäng i en mer alternativ version, där den nedersta våningssängen är en liten soffa som kan dras ut till en säng vid behov, och den motsatta sidan är ett hörnbord med plats för läxor, teckning eller andra kreativa sysselsättningar.

Genom att ta bort sängen från golvet och lyfta upp den kan du placera både en soffa och ett skrivbord där sängen annars skulle ha tagit upp golvyta. Det ger en helt annan och mer rymlig layout i ett rum med begränsat utrymme.

Välj en våningssäng i bra storlek

Om en våningssäng inte är en tillfällig lösning bör du tänka på att hitta en så rymlig våningssäng som möjligt för dina barn. De blir ju bara längre med tiden. Vid en viss tidpunkt kanske de föredrar separata rum, och om du inte är beredd att byta ut våningssängen då kan det vara en bra idé att överväga en delbar våningssäng som kan omvandlas till två enkelsängar om det behövs.

De vanligaste måtten för våningssängar är 200 cm i längd och mellan 70 och 90 cm i bredd. Vissa våningssängar finns också i juniorstorlekar på 160 cm, men detta rekommenderas inte eftersom barnet snabbt växer ur den. En 200 cm lång våningssäng motsvarar måtten på en vuxensäng och barnet kommer inte att växa ur den.

Relaterat: madrasser på mått

Om du har utrymme, fundera på en våningssäng som är så bred som möjligt. Du vet säkert själv att det är skönt att ha gott om utrymme att vända sig om i på natten, och detsamma gäller för ditt barn. En säng som är 70 cm bred kan snabbt bli trång, så om utrymmet tillåter, välj en så rymlig våningssäng som möjligt.

Se även: vackra sängar med baldakin

Senast uppdaterad juni 15, 2023 av Simone Lundmark