Hur putsar man fönster: Enkelt och effektivt Fönsterrengöring

Att rengöra fönster är en konst om du vill att de ska vara helt rena – och du vill undvika ränder. Här är en praktisk guide för att rengöra fönster som ett proffs

Vill du ha bästa möjliga resultat när du rengör fönster? Då är det en bra idé att bekanta sig med hur proffsen gör det. Allt handlar om vilka tekniker du använder och vilken utrustning du har tillgång till.

Nedan finns ett antal tips och tricks som hjälper dig att uppnå ett bra resultat när du putsar dina fönster hemma – och det är faktiskt inte så svårt som du kanske tror.

#1: Använd rätt utrustning för fönsterputsning

Det viktigaste är att du har rätt utrustning. Du kan enkelt rengöra fönstren med en billig fönsterskrapa, men om du vill ha ett bra resultat bör du skaffa en mikrofiberklädd borste.

Du bör inte kompromissa med din skrapa om du vill ha ett snyggt resultat utan ränder. Välj en som är tillverkad av naturgummi så att den fäster bra på ytan. Det kommer att göra ditt arbete mycket lättare.

#2: Se till att blandningsförhållandena är rätt

Det är inte oviktigt hur du blandar tvålvattnet. Vi rekommenderar att du blandar vatten, tvättmedel och vinäger för bästa resultat. Det är lätt att blanda om du följer guiden nedan.

Hur man blandar tvålvattnet:

  1. Fyll en hink med 5 liter ljummet vatten.
  2. Tillsätt 1 tesked diskmedel.
  3. Tillsätt 1 dl hushållsvinäger.
  4. Blanda väl.

Om fönstren är mycket feta kan du tillsätta en halv kapsyl ammoniak i stället för hushållsvinäger. Detta är effektivt för att ta bort fettfläckar och smuts, men det är viktigt att tänka på gummihandskar.

#3: Se till att du använder rätt teknik

När du putsar fönster är det viktigt att du använder rätt teknik. Börja i det övre vänstra hörnet och flytta skrapan till höger i en snabb rörelse. Det är viktigt att flytta skrapan horisontellt för att undvika ränder.

Fortsätt rörelsen från sida till sida tills du når fönstrets nedre kant. Se till att torka av ordentligt med en torr trasa för att ta bort tvålrester helt och hållet. Det är särskilt viktigt att vara uppmärksam på kanterna så att du får med hela produkten.

Om du upptäcker att du ändå får ränder på fönstret är det viktigt att du rengör fönstret i en enda rörelse utan att ta bort sugröret. Se till att överlappa mellan banorna för att undvika ränder och löpningar.

Hur ofta ska du rengöra fönster?

Hur ofta du bör rengöra fönstren varierar från hem till hem. Det finns också skillnader mellan att rengöra fönster på insidan och utsidan. För att uppnå goda resultat är det bra att rengöra fönstren regelbundet.

En tumregel är att du bör rengöra fönster på utsidan mellan 4 och 6 gånger per år, medan det räcker med 2 gånger på insidan. Du bör dock använda sunt förnuft och rengöra fönstren när de behöver det.

Fler guider: hur du rengör din dusch och hur du sparar vatten

Använd avdraget för hantverkare för fönsterputsning

Om du hellre vill delegera jobbet till en yrkesman kan du använda avdraget för fönsterputsning. Hushållen kan få ett serviceavdrag på upp till 25 000 danska kronor per person och år, enligt de skattesatser som gäller 2021.

Få 3 offerter för fönsterputsning här

Priset för fönsterputsning beror bland annat på var du bor, hur många fönster som ska putsas och hur stora fönstren är. Dessutom har den fönsterputsare du väljer en inverkan på priset.

Senast uppdaterad augusti 17, 2022 av Simone Lundmark